Diabet tip 1 – este numit si diabet insulino-dependent si apare deoarece pancreasul nu este capabil sa produca insulina  ○ Afla care sunt cauzele exacte, factorii de risc si cum se manifesta.

Cuprins:

  1. Informatii generale despre diabet
  2. Ce este diabetul tip 1?
  3. Cauze si factori de risc
  4. Simptome diabet tip 1
  5. Ce probleme poate provoca diabetul de tip 1?
  6. Diagnosticul diabetului de tip 1
  7. Tratament

Informatii generale despre diabet

Diabetul zaharat (denumit in mod obisnuit diabet) este un grup de boli caracterizate prin niveluri ridicate ale zaharului din sange pe o perioada prelungita de timp. Diabetul este diagnosticat atunci cand o persoana are un nivel prea mare de zahar in sange – glicemia. Acest lucru poate aparea ca urmare a nivelului insuficient de insulina sau a rezistentei organismului la efectele insulinei.

Sunt doua tipuri principale de diabet:

1. Diabet tip 1 – este o afectiune incurabila, una dintre cele mai frecvente boli autoimune, ce nu este data de stilul de viata; reprezinta aproximativ 10% din totalul cazurilor de diabet din lume, iar pacientii cu aceasta boala sunt insulino-dependenti;
2. Diabet tip 2 – apare cand organismul nu poate utiliza in mod eficient insulina, fiind numit si rezistent la insulina, si poate fi tinut sub control si tratat prin dieta, sport si medicatie.

Alte variatii ale diabetului includ diabetul gestational – in cazul in care o mama nu poate produce insulina suficienta in timpul sarcinii. Diabetul zaharat de tip 1 reprezinta 5-8% dintre cazurile de diabet zaharat, in timp ce diabetul de tip 2 este mult mai comun, reprezentand 85-90% dintre cazurile de diabet.

Ce este diabetul tip 1?

Diabetul de tip 1 este o varianta a bolii care are debutul in obicei in copilarie sau adolescenta, si apare deoarece sistemul imunitar al organismului afecteaza regiunea pancreasului in care este produsa insulina. Simptomele apar adesea brusc si afectiunea poate cauza complicatii severe daca nu este tinuta sub control cu terapie adecvata si stil de viata. Diabetul zaharat tip 1 obisnuia sa fie cunoscut sub numele de diabet juvenil si cel mai adesea apare in copilarie, dar se poate dezvolta si la adulti.

Diabetul de tip 1 este cauzat de pierderea sau functionarea defectuoasa a celulelor producatoare de insulina, numite celule beta pancreatice. Deoarece insulina este necesara pentru a sustine viata, insulina lipsa trebuie inlocuita. Insulina de inlocuire se administreaza prin injectare utilizand o seringa sau o pompa de insulina, care elibereaza insulina sub piele.

Cauze si factori de risc

Cauzele exacte ale diabetului de tip 1 sunt inca exact necunoscute. In majoritatea cazurilor, celulele beta din pancreas care produc insulina sunt distruse de sistemul imunitar al organismului. Nu se cunoaste exact cauza, dar se considera ca fiind o predispozitie genetica si anumiti factori de mediu implicati ce contribuie la diabetul de tip 1.

Desi cauza exacta a diabetului de tip 1 nu este cunoscuta, este in general considerata a fi o afectiune autoimuna in care sistemul imunitar al organismului ataca si distruge gresit celulele producatoare de insulina ale pancreasului (o glanda care secreta insulina in sange).

Insulina este un hormon care favorizeaza absorbtia de glucoza din sange in celule astfel incat sa poata fi metabolizata (defalcata) si folosita de organism ca sursa de energie. In acest mod, insulina scade nivelul de glucoza din sange. Fara insulina, glucoza nu este absorbita in celule, iar cresterea nivelului zaharului din sange poate cauza complicatii grave de sanatate.

Pancreasul si diabetul de tip 1

Sistemul digestiv descompune carbohidratii in glucoza. Acest zahar simplu este apoi transportat la fiecare celula prin intermediul fluxului sangvin. Pancreasul secreta hormonul insulina, care ii permite glucozei sa migreze din sange in celule. Odata ce patrunde intr-o celula, glucoza este metabolizata impreuna cu oxigenul, pentru a produce energie. Pancreasul unei persoane cu diabet zaharat de tip 1 nu produce suficienta insulina pentru a mentine glicemia normala.

Fara insulina, glucoza ramane in sange la niveluri ridicate. Organismul recunoaste problema si incearca sa furnizeze celulelor alte surse de combustibil, cum ar fi grasimile stocate. Arderea extensiva a grasimilor poate elibera sub-produse numite cetone, care sunt periculoase in cantitati mari.

Factori de risc

Factorii de risc cunoscuti pentru diabetul de tip 1 includ:

  • istoric familial – daca vorbim de un parinte sau un frate cu diabet de tip 1;
  • factori genetici – prezenta anumitor gene;
  • varsta – incidenta maxima apare la 4-7 ani si la 10-14 ani;
  • expunerea la anumite virusuri (posibil), de exemplu, virusul Epstein-Barr, virusul Coxsackie si alte enterovirusuri, virusul oreionului etc.

Simptome diabet tip 1

Simptomele diabetului de tip 1 includ:

  • sete excesiva;
  • urinari frecvente;
  • pierdere in greutate;
  • oboseala persistenta;
  • probleme de vedere, cum ar fi vederea incetosata;
  • mancarimi ale pielii, in special in jurul organelor genitale;
  • greata si varsaturi.

Ce probleme poate provoca diabetul de tip 1?

Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 au o probabilitate mai mare de a suferi boli de inima, accident vascular cerebral, insuficienta renala, hipertensiune arteriala, probleme grave de vedere, leziuni ale nervilor si afectiuni ale gingiilor. Astfel de probleme apar de obicei de 2-4 ori mai des la persoanele cu diabet decat la persoanele fara diabet. In caz de diabet tip 1, sangele nu poate circula eficient in picioare. Daca aceasta problema este lasata netratata, poate duce in cazuri severe la amputarea picioarelor. Diabetul netratat de tip 1 poate cauza si coma sau deces daca nu este tinut sub control.

ATENTIE! Pentru a ajuta la prevenirea acestor probleme, mentineti glicemia sub control, consumati o dieta sanatoasa, faceti exercitii fizice regulate, nu fumati si mentineti-va tensiune arteriala si colesterolul in limite optime – astfel, respectand toate aceste masuri, riscul de complicatii poate fi redus cu mai mult de 75%.

Complicatii pe termen lung

Complicatiile grave ale diabetului de tip 1 care se dezvolta treptat pe parcursul mai multor ani includ:

  • afectarea inimii si a vaselor sangvine (boli cardiovasculare);
  • afectarea nervilor (neuropatie);
  • leziuni ale rinichilor (nefropatie);
  • afectarea ochilor (retinopatie);
  • probleme la picioare (picior diabetic);
  • probleme ale pielii si gurii, inclusiv infectii;
  • complicatii in sarcina pentru mama si fat.

Mentinerea nivelurilor de glucoza din sange cat mai aproape de normal poate contribui la intarzierea sau prevenirea aparitiei acestor complicatii.

Complicatii pe termen scurt

Complicatiile potential grave ale diabetului de tip 1 care se pot dezvolta brusc sunt:

Cetoacidoza diabetica

Apare atunci cand, in absenta insulinei si, prin urmare, a incapacitatii de a metaboliza glucoza, organismul foloseste grasimea ca sursa alternativa de combustibil. Acest lucru are ca rezultat o acumulare de acizi in sange numite cetone. Nivelurile ridicate de cetone din sange pot fi fatale daca nu sunt corectate cu tratament medical. Semnele si simptomele includ: greata, varsaturi, dureri abdominale si respiratie care miroase a dulce.

Glicemie scazuta (hipoglicemie)

Nivelul glicemiei poate scadea din mai multe motive, de exemplu: lipsa unei mese, injectarea a prea multa insulina sau excesul de activitate fizica. Semnele si simptomele hipoglicemiei includ: transpiratie, senzatie de slabiciune, oboseala, ameteli, cefalee, vedere incetosata, probleme de vorbire, somnolenta, confuzie si posibil convulsii.

Hipoglicemia necesita atentie imediata, deoarece daca este lasata netratata duce la pierderea constientei. Consumul unui aliment sau al unei bauturi dulci va ajuta la corectarea unui nivel scazut al glicemiei.

Glicemie crescuta (hiperglicemie)

Cosumul alimentar excesiv sau insuficienta insulinei poate duce la un nivel al glicemiei prea ridicat. Semnele si simptomele hiperglicemiei includ: urinare frecventa, sete crescuta, uscaciunea gurii, vedere incetosata, oboseala si greata. Hiperglicemia necesita corectie utilizandu-se o injectie cu insulina sau printr-o pompa de insulina.

Diagnostic diabet tip 1

Pentru diagnosticarea diabetului tip 1 se efectueaza un test de sange specific. Testul masoara nivelul de glucoza (zahar) din sange. Testele de diagnosticare se fac, de asemenea, in mod obisnuit in timpul sarcinii pentru a identifica diabetul zaharat in timpul sarcinii (diabetul gestational). Valorile de referinta pentru un diagnostic diabet tip 1 sunt:

  • Nivelul glucozei in sange – 7 mmol / l sau mai mare
  • Nivelul glucozei din sange la 2 ore dupa consumul unui lichid care contine 75 g de glucoza – 11,1 mmol / l sau mai mare
  • Nivelul glucozei din sange in orice moment al zilei – 11,1 mmol / l sau mai mare

Uneori este necesar un al doilea test de sange pentru confirmarea rezultatelor initiale. In cazuri rare, un test pentru markerii de anticorpi de tip 1 se face pentru a confirma tipul de diabet.

Tipuri de teste de diabet

Testele pentru a diagnostica diabetul includ:

  • Testul pentru glucoza din sange (cel mai des intalnit) – nivelurile de glucoza din sange sunt verificate dupa repaus alimentar intre 12 – 14 ore. Se poate bea apa in acest timp, dar trebuie sa evitati cu strictete orice alta bautura. Persoanele cu diabet zaharat pot fi rugate sa intarzie tratamentul diabetului zaharat sau doza de insulina pana la terminarea testului. Un nivel de glucoza in sange la testarea de repaus de 7 mmol / l sau mai mare la doua teste separate indica diabetul zaharat.
  • Testarea aleatorie a glucozei din sange – nivelurile de glucoza din sange sunt verificate la momente diferite in timpul zilei si nu conteaza cand ati mancat ultima data. Nivelurile de glucoza din sange tind sa ramana constante la o persoana care nu are diabet. Nivelul aleatoriu al glicemiei de 11,1 mmol / l sau mai mare indica diabetul.
  • Testul de toleranta orala la glucoza – se administreaza o bautura bogata in glucoza. Probele de sange sunt testate la intervale regulate timp de 2 ore. Un nivel al glicemiei de 11,1 mmol / l sau mai mare indica diabetul zaharat.

Precizia rezultatelor testelor de diabet zaharat

In functie de testul utilizat, nivelul glicemiei poate fi afectat de multi factori, printre care:

  • consumul alimentelor si consumul de lichide;
  • anumite medicamente despre care se stie ca pot creste nivelurile de zahar din sange, cum sunt contraceptivele orale, unele diuretice si corticosteroizi;
  • boli fizice sau interventii chirurgicale care pot modifica temporar nivelul zaharului din sange.

Este posibil sa se efectueze si un test de sange numit testul hemoglobinei glicozilate (Hb1Ac). Este o masura a nivelului mediu al glicemiei in timpul ultimelor 2-3 luni. Un nivel de Hb1Ac de 6,5% sau mai mare in doua teste separate indica diabetul. Testul Hb1Ac este, de asemenea, utilizat pentru a monitoriza efectul tratamentului. In general, se recomanda mentinerea nivelurilor de HbA1C sub 7%.

Perioada de „luna de miere” in diabetul tip 1

Este numita perioada de luna de miere, deoarece nivelurile de glucoza din sange sunt mai usor de controlat. La scurt timp dupa diagnosticarea diabetului de tip 1, unii oameni experimenteaza ceea ce este cunoscut ca o perioada de luna de miere. Aceasta perioada de tranzitie se caracterizeaza printr-o scadere semnificativa a nevoii persoanei de a injecta insulina. Aceasta etapa dureaza de la 6 la 9 luni, in medie, dar poate dura pana la 2 ani.

Apare deoarece cantitatea mica de insulina este inca secretata de cateva celule pancreatice sanatoase. In cele din urma, actiunea autoimuna de tip 1 a diabetului va distruge complet aceste celule. In absenta totala a secretiei de insulina, nivelul de glucoza din sange va creste si dozele de insulina injectata vor trebui sa creasca in mod corespunzator.

Tratament diabet tip 1

Tratamentele pentru diabetul de tip 1 includ:

Terapie cu insulina

Exista multe tipuri diferite de insulina pentru situatii variate si in functie de stilul de viata. Insulina poate fi administrata printr-o injectare (adesea de cateva ori pe zi) sau prin perfuzie prin cateter atasat la o pompa de insulina. Recent, insulina inhalabila a fost aprobata pentru utilizare.

Transplantul de pancreas

Primul transplant de pancreas a fost efectuat in 1966. Succesul pe termen lung s-a imbunatatit constant si riscurile au scazut. Este o operatie majora si poate fi asociata cu unele complicatii, cum ar fi sangerarea, infectia, inflamatia pancreasului si cheagurile din vasele de sange din jurul pancreasului.

Cum mentin glicemia sub control?

Insulina ajuta persoanele cu diabet zaharat de tip 1 sa mentina nivelul zaharului in sange la un nivel normal. Multe persoane cu diabet zaharat de tip 1 iau insulina cu actiune scurta inainte de fiecare masa. Puteti ajusta cantitatea de insulina de la fiecare masa pe baza numarului de calorii pe care le consumati si sa tineti cont daca sunteti activi fizic in urmatoarele 3 pana la 4 ore. Majoritatea persoanelor cu diabet de tip 1 trebuie sa beneficieze de aproximativ 8 – 10 unitati de insulina pentru fiecare 500 de calorii pe care le consuma.

Este posibil sa aveti nevoie de putin mai putina sau putin mai multa insulina, in functie de modul in care organismul reactioneaza la insulina. Se recomanda doza optima de insulina, astfel incat nivelul glicemiei sa fie de obicei intre 80 si 120 mg si sa nu depaseasca 180 mg dupa mese.

Se recomanda o dieta sau un regim diabet, care sa fie scazut in grasimi, cu continut scazut de sare si cu continut scazut de zaharuri adaugate. Este important sa nu mancati prea mult, pentru a nu creste in greutate.

Monitorizarea glicemiei

Chiar si cu tratament, persoanele cu diabet zaharat tip 1 au uneori niveluri de zahar din sange care sunt prea mari. Cea mai buna modalitate de a va verifica nivelul zaharului din sange si de a vedea cat de sensibil sunteti la insulina este sa testati nivelul de zahar din sange de cel putin trei ori pe zi, inclusiv la culcare. Daca este prea mare, se recomanda doza de insulina cu actiune scurta. Daca nivelul este prea scazut, se recomanda consumul unor alimente.

Care sunt semnele scaderii zaharului din sange?

Persoanele care iau insulina pot avea momente cand nivelul lor de zahar din sange este prea mic. Acest nivel scazut al zaharului din sange se numeste hipoglicemie. Se poate manifesta astfel:

  • oboseala persistenta;
  • afectarea capacitatii de gandire si de a vorbi;
  • afectarea coordonarii musculare;
  • transpiratii;
  • spasme;
  • convulsii;
  • paloare si stare de rau.

Daca aveti oricare dintre problemele enumerate mai sus, trebuie sa mancati sau sa beti ceva dulce imediat. Incercati sa nu mancati sau sa beti prea mult, totusi, pentru ca nivelul de zahar din sange poate deveni prea mare. Membrii familiei sau cei din jur trebuie sa stie ce sa faca in cazul in care pacientul cu diabet are o astfel de criza. De asemenea, pastrati o cantitate de glucagon la domiciliu. Glucagonul este un alt medicament ce se injecteaza rapid. Va creste nivelul de zahar din sange.

Diabet tip 1 si cetoacidoza

Uneori, debutul diabetului de tip 1 poate fi brusc si poate duce la o afectiune numita cetoacidoza diabetica, care este o urgenta medicala. Simptomele de cetoacidoza sunt:

  • pierderea poftei de mancare;
  • pierdere in greutate;
  • varsaturi;
  • exces de urina;
  • cazuri severe – coma.
    Solicitati ajutor medical imediat daca apar aceste simptome.

Alte sfaturi pentru persoanele cu diabet tip 1

  • Purtati o eticheta sau o bratara care sa arate ca aveti diabet, in caz de urgenta.
  • Mergeti pentru controale anuale de monitorizare a sanatatii inimii, ochilor, rinichilor, pentru a depista la timp eventuale complicatii legate de diabet.
  • Faceti anual vaccinul anigripal, deoarece nivelurile ridicate ale glicemiei pot slabi sistemul imunitar.
  • Spalati si hidratati picioarele zilnic si verificati-le pentru blistere, taieturi si rani.
  • Controlati tensiunea arteriala si nivelurile de colesterol pentru a ajuta la reducerea riscului de complicatii.
  • Renuntati la fumat. Fumatul creste riscul de complicatii.
  • Evitati excesul de alcool. Alcoolul poate duce la niveluri ridicate sau scazute ale glicemiei.
  • Reduceti nivelul de stres. Hormonii de stres pot impiedica functionarea corecta a insulinei.

Referinte:
(1) Type 1 diabetes, link: https://transplant.surgery.ucsf.edu/conditions–procedures/type-1-diabetes.aspx
(2) What you should know about type 1 diabetes, link: https://www.aafp.org/afp/1999/1101/p1997.html
(3) Diabetes type 1, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/ConditionsAndTreatments/diabetes-type-1
(4) Type 1 diabetes – symptoms, diagnosis and treatment, link: https://www.southerncross.co.nz/group/medical-library/type-1-diabetes-symptoms-diagnosis-treatment

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma