Dezlipirea de retina este o afectiune grava a ochiului, care presupune aparitia unui spatiu intre cele doua foite ale retinei. Daca decolarea este lasata netratata, leziunea progreseaza ducand la orbire. Aflati mai multe despre cauzele si simptomele de dezlipire de retina din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este dezlipirea de retina?
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza dezlipirea de retina?
  6. Recuperarea dupa operatia pentru dezlipire de retina
  7. Prevenire

Ce este dezlipirea de retina?

Dezlipirea de retina (sau retina rupta) reprezinta o situatie de urgenta in care stratul subtire de tesut (retina) din spatele ochiului se indeparteaza de pozitia normala.

Decolarea de retina separa celulele retinei de stratul vaselor de sange care alimenteaza acea zona cu oxigen. Cu cat o dezlipire de retina ramane netratata pentru prea mult timp, cu atat este mai mare riscul de pierdere permanenta a vederii la nivelul ochiului afectat.

Daca se produce o dezlipire de retina, pacientul prezinta unul sau mai multe dintre urmatoarele semne de avertizare: aparitia brusca a unor lucruri care par ca plutesc, licariri sau lumini, dar si vedere redusa. Contactarea imediata a unui specialist oftalmolog va poate ajuta sa va salvati vederea.

Cauze

Exista trei tipuri diferite de dezlipire de retina:

Dezlipire de retina regmatogena

Acest tip de dezlipire de retina este cele mai frecvent. Detasarile regmatogene sunt cauzate de aparitia unei gauri sau producerea unei rupturi in retina. Acest lucru permite patrunderea fluidului si acumularea acestuia sub retina, indepartand retina de tesuturile subiacente. Zonele in care retina s-a desprins isi pierd aportul de sange si inceteaza sa functioneze, lucru care determina pierderea vederii.

Cea mai frecventa cauza a detasarii regmatogene este imbatranirea. Pe masura ce oamenii imbatranesc, materialul de textura unui gel care umple interiorul ochiului, cunoscut sub numele de corp vitros, isi poate schimba consistenta si poate capata o textura mult mai lichida. In mod normal, corpul vitros se separa de suprafata retinei fara nicio complicatie – o afectiune frecventa numita detasare posterioara de corp vitros. Una dintre complicatiile acestei dezlipiri este ruptura.

Pe masura ce corpul vitros se separa sau se desprinde de retina, se poate dezlipi de retina cu suficienta forta incat poate crea o ruptura in retina. Daca nu se administreaza niciun tratament, corpul vitros poate patrunde prin fisura creata in spatiul din spatele retinei, determinand dezlipirea acesteia.

Dezlipirea de retina prin tractiune

Acest tip de dezlipire de retina poate aparea atunci cand un tesut cicatricial se dezvolta pe suprafata retinei, determinand dezlipirea retinei de partea din spate a ochiului. Dezlipirea prin tractiune este de obicei observata la persoanele care sufera de diabet zaharat slab controlat sau alte afectiuni.

Dezlipire exudativa

In cazul acestui tip de dezlipire de retina, lichidul se acumuleaza sub retina, fara sa existe gauri sau fisuri aparute in retina. Desprinderea exudativa poate fi cauzata de degenerescenta maculara legata de varsta, de un traumatism ocular, tumori sau de tulburari inflamatorii.

Factori de risc

Urmatorii factori cresc riscul de detasare de retina:

  • Imbatranirea – detasarea retinei este mai frecventa la persoanele trecute de varsta de 50 de ani
  • O dezlipire de retina anterioara la unul dintre ochi
  • Alte cazuri de dezlipire de retina in familie
  • Miopie
  • O operatie anterioara la ochi, cum ar fi interventia in caz de cataracta
  • Leziuni oculare anterioare severe
  • Alte boli sau afectiuni oculare anterioare, cum ar fi uveita

Simptome

O persoana cu dezlipire de retina poate prezenta o serie de simptome.

Dezlipirea de retina simptome

  • Fotopsia sau senzatia vederii unor raze de lumina, scantei sau straluciri scurte in centru sau periferic. Aceste raze de lumina apar de cele mai multe ori atunci cand pacientul isi misca ochii.
  • Un numar tot mai mare de obiecte care par ca plutesc, de obicei sub forma unor siruri mici de bule transparente sau tije care urmaresc campul vizual in timp ce ochii nostri se misca. Aceste obiecte mai pot aparea sub forma unor inele de par in partea periferica a vederii.
  • O senzatie de greutate in ochi.
  • O umbra care incepe sa apara in vederea periferica si se raspandeste treptat spre centrul campului vizual.
  • Senzatia ca o perdea transparenta coboara peste campul vizual.
  • Liniile drepte incep sa apara curbate.

De obicei, detasarea retinei nu provoaca dureri.

Cand trebuie sa luati legatura cu doctorul

Solicitati imediat asistenta medicala daca aveti semne sau simptome ale dezlipirii de retina. Detasarea retinei este o urgenta medicala care poate provoca pierderea definitiva a vederii.

Diagnostic

Medicul poate utiliza urmatoarele teste, instrumente si proceduri pentru a diagnostica o dezlipire de retina:

Examinarea retinei

In cadrul examinarii fundului de ochi, doctorul poate folosi un instrument dotat cu lumina stralucitoare si lentile speciale pentru a examina partea din spate a ochiului, inclusiv retina. Acest tip de dispozitiv ofera o vedere extrem de detaliata a intregului ochi, permitand medicului sa vada orice orificii, fisuri sau dezlipiri ale retinei.

Teste imagistice cu ultrasunete

Medicul poate utiliza acest test daca pacientul se confrunta cu o sangerare la nivelul ochilor, ceea ce face dificila inspectarea retinei.

Cel mai probabil, specialistul va examina ambii ochi, chiar daca simptomele au aparut la unul singur. Daca la prima vizita nu a descoperit nicio fisursa sau ruptura, medicul va poate cere sa reveniti la control dupa cateva saptamani pentru a se asigura ca nu a aparut intre timp o ruptura. De asemenea, este important sa va intoarceti imediat la medic daca au aparut simptome noi.

Cum se trateaza dezlipirea de retina?

Dezlipirea de retina se poate trata aproape intotdeauna prin intermediul interventiei chirurgicale. Operatia reprezinta solutia optima si in caz de ruptura sau o gaura aparuta in retina. Medicii pot pune in practica diverse tehnici. Intrebati-l pe medicul oftalmolog care sunt riscurile si beneficiile diferitelor variante de tratament. Impreuna cu medicul, pacientul poate determina ce procedura sau combinatie de proceduri reprezinta cea mai potrivita solutie.

Tratament pentru retina

Rupturi retiniene

Daca o ruptura sau o gaura in retina nu s-a transformat inca intr-o dezlipire, chirurgul poate recomanda una dintre urmatoarele proceduri pentru a preveni detasarea retinei si pentru a mentine capacitatea de vedere.

Chirurgie laser (fotocoagulare laser a retinei)

In cadrul acestei proceduri, chirurgul directioneaza un fascicul laser catre ochi prin pupila. Laserul produce anumite arsuri in jurul rupturii de retina, creand, astfel, cicatrici care de obicei „sudeaza” retina de tesutul de baza.

Inghetarea (criopexia)

In prima faza, doctorul aplica un anestezic local pentru a va amorti ochiul. Apoi, chirurgul aplica o solutie pe suprafata exterioara a ochiului, direct peste ruptura. Solutia respectiva ingheata si produce o cicatrice care ajuta la fixarea retinei de peretele ochilor.

Ambele proceduri sunt efectuate in regim ambulatoriu. Dupa procedura, vi se va recomanda sa evitati activitati care ar putea zdruncina ochii – cum ar fi alergarea – timp de cateva saptamani sau poate chiar mai mult.

Dezlipire de retina

In cazul in care s-a produs o dezlipire de retina, pacientul va trebui supus unei interventii chirurgicale de reparare. Operatia trebuie facuta, de preferat, dupa cateva zile de la diagnostic.

Operatie dezlipire de retina

Tipul de chirurgie pe care doctorul il va recomanda depinde de mai multi factori, in special de cat de severa este detasarea.

Injectarea de aer sau gaz in ochi

In cadrul unei astfel de proceduri, numita retinopexie pneumatica, chirurgul injecteaza o bula de aer sau gaz in partea centrala a ochiului (cavitatea vitreana). Daca este pozitionata corect, bula impinge partea retinei in care se afla gaura sau gaurile catre peretele ochiului, oprind fluxul de lichid in spatiul din spatele retinei. De asemenea, medicul foloseste criopexia in timpul procedurii pentru a repara fisurile sau rupturile retiniene.

Lichidul colectat sub retina se absoarbe de la sine, iar retina poate apoi sa adere la peretele ochiului. Pentru a mentine bula in pozitia corecta, pacientul poate fi nevoit sa-si tina capul intr-o anumita pozitie timp de cateva zile. In cele din urma, bula se va reabsorbi.

Indentarea suprafetei ochiului

Aceasta procedura, numita indentare sclerala, presupune suturarea de catre doctor a unor benzi din silicon pe albul ochiului (sclera), exact peste zona afectata (rupturi, fisuri, gauri etc). Aceasta procedura implica indentarea peretelui ochiului si reducerea partiala a fortelor produse de smulgerea vitroasa a retinei.

In cazul in care exista mai multe rupturi, gauri sau o dezlipire mai mare, chirurgul poate aplica mai multe benzi din silicon pe sclera. Acestea inconjoara intregul ochi ca o centura. Aceasta centura este plasata astfel incat sa nu blocheze vederea pacientului si, de obicei, ramane pe loc pentru totdeauna.

Drenarea si inlocuirea lichidului din ochi

In cadrul acestei proceduri, numita vitrectomie, chirurgul indeparteaza corpul vitros alaturi de fiecare tesut care se agata de retina. Apoi, specialistul injecteaza aer, gaz sau ulei de silicon in spatiul vitros pentru a ajuta la aplatizarea retinei.

In cele din urma, aerul, gazul sau lichidul injectat se vor absorbi, iar spatiul vitros se va reumple cu lichidul corpului. In cazul in care a fost folosit silicon, acesta poate fi indepartat chirurgical dupa cateva luni.

Vitrectomia poate fi efectuata in combinatie cu o indentare sclerala.

Complicatii operatie dezlipire de retina

Majoritatea interventiilor chirurgicale de reparare a unei retine detasate nu au nevoie de anestezie generala. Acest lucru inseamna ca pacientul va fi treaz in timpul procedurilor. Cu toate acestea, chirurgia poate cauza si alte probleme.

Inainte de operatie, pacientul trebuie sa discute cu medicul despre riscurile si beneficiile unei interventii chirurgicale. Printre posibilele complicatii se numara:

  • Hemoragii
  • Infectii
  • Riscul ca pacientul sa nu-si recapete vederea complet
  • Esecul de a repara retina detasata, ceea ce poate insemna posibilitatea efectuarii mai multor interventii chirurgicale
  • Formarea cataractei (scaderea progresiva a vederii prin pierderea calitatilor cristalinului)
  • Glaucom (presiune crescuta in ochi)

Dezlipire de retina tratament naturist

Ierburile sunt plante apreciate pentru proprietatile lor specifice antioxidante si de tonifiere.

  • Pycnogenol – este util in tratarea problemelor generale de vedere si este un puternic antioxidant.
  • Murele – sustin o circulatie mai buna, necesara pentru o retina sanatoasa.
  • Musetel – antiinflamator.

Produse homeopate pentru probleme de retina

  • Arnica montana – detasare retiniana; umflaturi aparute in spatele retinei.
  • Aurum metallum – vedere centrala afectata; jumatatea superioara intunecata; opacitati pe cornee.
  • Agaricus (de asemenea, Bovista, Fosfor, Tabacum) – degenerarea nervului optic; tulburari nervoase; probleme ale retinei.
  • Belladonna – hemoragii; accident vascular cerebral; leziuni.
  • China (Cinchona)
  • Conium – suprasensibilitate la lumina; vedere slaba.

Recuperarea dupa operatia pentru dezlipire de retina

Dupa operatie, poate dura cateva luni pana cand vederea se va imbunatati. In unele cazuri, este nevoie de o a doua interventie chirurgicala pentru ca problema sa fie tratata cu succes. In schimb, unii oameni nu isi recupereaza niciodata vederea complet.

Ce se intampla dupa operatia de dezlipire de retina

Imediat dupa operatie

  • Ochiul va fi acoperit cu un tampon si poate cu un bandaj protector.
  • Poate fi nevoie sa ramaneti in spital peste noapte sau, ocazional, mai mult.

In perioada postoperatorie

  • Puteti avea o senzatie de disconfort timp de cateva saptamani, in special daca a fost aplicata o centura sclerala.
  • Vederea va fi incetosata, iar acest lucru poate dura cateva saptamani. In unele cazuri, poate dura chiar trei-sase luni pana cand vederea se va imbunatati.
  • Puteti avea senzatia de ”nisip in ochi” daca au fost folosite cusaturi.
  • Evitati frecarea sau apasarea pe ochi.
  • Poate fi nevoie sa purtati un material pe ochi pentru a-l proteja pe timpul noptii, in timp ce ochiul se vindeca.
  • Asigurati-va ca luati medicamente conform indicatiilor.
  • Consultati imediat chirurgul daca aveti dureri severe.

Exercitii fizice pentru dupa dezlipire de retina

  • Evitati activitatile si exercitiile fizice intense timp de cateva saptamani dupa operatie.
  • Respectati toate instructiunile privind pozitionarea capului.

Prevenire

Diagnosticul precoce este esential pentru prevenirea pierderii vederii cauzate de o dezlipire de retina. Este important sa faceti controale oftalmologice in fiecare an si mai des daca aveti un risc mai mare de boli oculare.

Controalele regulate sunt importante pentru persoanele predispuse la dezlipire de retina. Daca observati simptome ale unei posibile detasari de retina, cum ar fi luminile sclipitoare, senzatia ca obiectele plutesc sau intunecarea vederii periferice, apelati imediat medicul.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/retinal-detachment/symptoms-causes/syc-20351344
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/170635.php
  3. https://www.webmd.com/eye-health/qa/what-are-the-risks-of-surgery-for-retinal-detachment
  4. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/retinal-detachment#lp-h-5
  5. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10705-retinal-detachment/prevention
  6. https://secretenergy.com/retina-eye-natural-remedies/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Vezi comentariile

  • Am facut trei injectiicu Lucentis in Spania,in Romania nu este lucentis doar Avastin,medici buni nu cunosc.Am facut la vista vidion Timisoara la Munteanu Aluna si si a batut joc,nu am ales nimic ca le a facut calde si am dat 3500 lei

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma