Protectie solara – tot ce trebuie sa stii pentru a-ti proteja pielea vara

Protectie solara – importanta in orice anotimp, dar mai ales vara, pentru a ne proteja pielea de imbatranirea prematura, de arsuri solare si de cancerul de piele. Iata cum alegem produsul potrivit de protectie solara.

Cuprins:

1. De ce e importanta protectia solara
2. Cum ne protejam pielea de soare
3. Produsele de protectie solara

De ce e importanta protectia solara?

Pielea este cel mai mare organ al corpului. In timp ce unul dintre principalele sale rolul este de a regla temperatura, pielea este, de asemenea, scutul corpului nostru impotriva elementelor din exterior – in special radiatiile solare – si poarta semnele anilor de expunere la soare.

Radiatia UV de la soare este un agent cancerigen. Pielea are nevoie ne protectie solara zi de zi, si ideea de bronz sanatos este doar un mit. Pielea trebuie protejata de soara in orice anotimp – inclusiv toamna si iarna si chiar si atunci cand e innorat.

Expunerea la soare si cancerul de piele

Bronzul este reactia pielii la efectele negative ale radiatiilor UV. Expunerea la soare si arsurile solare cresc riscul de cancer de piele. Exista 3 tipuri de cancer de piele:

  • Melanomul – o forma extrem de severa de cancer de piele, in crestere la nivel global. In timp ce exista predispozitii genetice pentru melanom, acesta se dezvolta mai ales de la supraexpunere la soare.
  • Carcinomul cu celule scuamoase – care se dezvolta in epiderma, este o alta forma de cancer de piele periculos, desi nu metastazeaza la fel de usor ca melanomul.
  • Carcinomul cu celule bazale este cel mai superficial si cel mai frecvent tip de cancer de piele. Desi este considerat mai putin periculos, acesta se dezvolta tot mai mult daca este lasat ne tratat si trebuie excizat chirurgical.

Cum ne protejam pielea de soare?

Protectia solara ne apara de arsuri solare, de imbatranirea precoce a pielii si de cancerul de piele. Cu toate acestea, nu sunt suficiente doar produsele de protectie solara. Pe langa folosirea unor produse de protectie solara, dermatologii recomanda sa respectati urmatorii pasi pentru a va proteja pielea si pentru a depista la timp cancerul de piele:

  • Alegezi zonele cu umbra atunci cand sunteti afara, si retineti ca razele soarelui sunt cele mai puternice intre orele 10 si 16.
  • Folositi produse de protectie solara cu SPF de 30 sau mai mult – pe orice zona de piele expusa. Protectia solara trebuie aplicata si iarna – in fiecare zi in care sunteti expusi la soare.
  • Folositi imbracaminte adecvata care sa va protejeze de soare – camasi cu maneci lungi, palarii cu boruri largi si sepci, ochelari de soare etc.
  • Retineti ca anumite medii cresc riscul de arsuri solare din cauza faptului ca reflecta razele mai mult – apa, zapada, nisipul.
  • Evitati solarul. Lumina ultravioleta de la solar poate creste riscul de cancer de piele. Evitati, de asemenea, bronzul la soare. Bronzul este reactia de aparare a pielii in urma deteriorarii de la radiatiile UV.
  • Examinati-va lunar pielea in totalitate pentru a depista la timp anumite modificari ale pielii sau alunitelor, alunite noi, semne care produc simptome ca mancarime, durere, scurgeri, sangerare etc.

Citeste si „Cum ne putem proteja de cancerul de piele?

Produsele de protectie solara

Academia Americana de Dermatologie recomanda tuturor persoanelor sa foloseasca produse dermatocosmetice de protectie solara care sa asigure:

  1. spectru larg de protectie (protejeaza impotriva razelor UVA si UVB);
  2. SPF 30 sau mai mare – ex: La Roche-Posay Anthelios Ultra, Eucerin Sun Sensitive Protect;
  3. rezistenta la apa.

Factorul de protectie solara – FPS

Factorul de protectie solara, FPS sau SPF, este o masura a nivelului de protectie impotriva radiatiilor ultraviolete. FPS sau SPF este evaluat pe o scara de la 2 la 50+ in functie de nivelul de protectie pe care il ofera, 50+ oferind cea mai puternica forma de protectie UV.

Literele „UVA” din interiorul unui cerc reprezinta un marcaj european. Asta inseamna ca protectia UVA reprezinta cel putin o treime din valoarea SPF si respecta recomandarile UE. Produsele de protectie solara care ofera atat protectie UVA, cat si UVB sunt uneori numite cu spectru larg.

SPF se refera la perioada de timp necesara pentru ca pielea sa se arda fara nicio protectie si cat timp ar dura daca ai folosi cantitatea corespunzatoare de protectie solara. Un SPF este raportul dintre cantitatea de UV care va provoca arsuri solare pe pielea protejata, in comparatie cu cea a pielii neprotejate. Cremele de protectie solara nu trebuie utilizate pentru a prelungi timpul pe care il petreceti de obicei la soare. Protectiile solare trebuie utilizate impreuna cu alte forme de protectie solara, cum ar fi umbra, palariile si imbracamintea, pentru a va proteja cat mai mult.

Alegerea produselor de protectie solara

Alegeti un produs cu un SPF de minim 30 pentru a va proteja impotriva razelor ultraviolete UVB. Produsul trebuie sa contina, de asemenea, ingrediente care protejeaza impotriva razelor ultraviolete A (UVA) care patrund mai profund in piele si sunt responsabile pentru imbatranirea prematura si contribuie la dezvoltarea cancerului de piele.

Cand cumparati produse de protectie solara, eticheta trebuie sa includa:

  • un factor de protectie solara (SPF) de cel putin 30 – ex: Eucerin Sun Sensitive Protect spray transparent pentru bronzare SPF 30;
  • spectru larg de protectie – UVA si UVB (ex: A-Derma Protect);
  • protectia solara sa fie indicata si cu literele „UVA” intr-un cerc, care indica faptul ca respecta standardul UE;
  • produsul sa fie rezistent la apa;
  • sa nu fi trecut data de expirare – majoritatea produselor de protectie solara au o perioada de valabilitate de 2 pana la 3 ani.

Cum se folosesc produsele de protectie solara?

Cata protectie solara trebuie sa folosesc si cat de des ar trebui sa o aplic? Majoritatea oamenilor aplica doar 25-50% din cantitatea recomandata de protectie solara. Aplicati suficient produs de protectie solara pentru a acoperi toata pielea expusa. Majoritatea adultilor au nevoie de aproximativ 30 ml sau 2 linguri de crema pentru a acoperi tot corpul si 2 ml sau 1/4 de lingurita pentru fata. Nu uitati sa aplicati pe degete, pe gat, urechi si pe frunte.

Aplicati protectie solara pe pielea uscata cu 15-20 minute inainte de a iesi la soare. Cancerul de piele se poate forma si pe buze. Pentru a va proteja buzele, aplicati un balsam de buze sau ruj care contine protectie solara cu un SPF de 30 sau mai mare – ex: La Roche-Posay Anthelios XL balsam de buze SPF 50+.

In aer liber, reaplicati protectie solara aproximativ la fiecare 2 ore sau dupa ce ati inotat, ati intrat in apa sau ati transpirat, chiar daca produsul este „rezistent la apa”. Daca protectia solara este aplicata in strat prea subtire, cantitatea de protectie oferita este redusa.

SPF – cat de mare?

Dermatologii recomanda utilizarea unei protectii solare cu un SPF de cel putin 30, care blocheaza 97% din razele UVB ale soarelui. SPF cu numar mai mare blocheaza putin mai mult din razele UVB ale soarelui, dar niciun fel de produs de protectie solara NU poate bloca 100 % din razele UVB ale soarelui. De asemenea, este important sa ne amintim ca SPF-urile cu numar mare persista si actioneaza aceeasi perioada de timp ca si SPF-urile cu numar mai scazut. Un SPF cu numar mare nu inseamna ca puteti sa petreceti timp suplimentar in aer liber, fara a reaplica produsul. Protectiile solare trebuie reaplicate aproximativ la fiecare 2 ore, in aer liber, chiar si in zilele innorate si dupa inot sau transpiratie, conform indicatiilor de pe ambalaj.

Ingredientele din cremele de protectie solara

Produsele de protectie solara contin substante care actioneaza ca filtre solare (absorb radiatiile) sau ecrane solare (blocheaza radiatiile). Elementele anorganice (dioxid de titan, oxid de zinc) sunt bariere fizice care blocheaza si reflecta radiatiile. Elementele organice sunt compusi chimici ce absorb radiatiile.

Astfel, protectiile solare chimice functioneaza ca un burete, si absorb razele soarelui. Contin unul sau mai multe dintre urmatoarele ingrediente active: oxibenzona, avobenzona, octisalatul, octocrilina, homosalatul si octinoxatul. Aceste formulari tind sa fie mai usor de intins pe piele fara a lasa reziduuri albe. Protectiile solare fizice functioneaza ca un scut, reflectand razele soarelui. Contin ingredienti activi oxid de zinc si / sau dioxid de titan. Sunt indicate pentru persoanele care au pielea sensibila.

Oxibenzona

Se gaseste in protectiile solare fizice, adesea intalnita in protectiile solare cu spectru larg, ajuta la filtrarea atat a razelor UVB, cat si a razelor UVA. Este, de asemenea, unul dintre cele mai populare ingrediente, care se gaseste in marea majoritate a produselor de protectie solara de pe piata.

Octinoxat

Se gaseste in protectiile solare chimice si este un absorbant UVB puternic, ceea ce inseamna ca este eficient pentru prevenirea arsurilor solare. Combinata cu avobenzona, poate oferi o protectie mare cu spectru larg impotriva arsurilor si a imbatranirii pielii.

Avobenzona

Se gaseste in protectiile solare chimice si este folosita in mod obisnuit pentru a bloca intreaga gama de raze UVA si este raportata ca „instabila” in ecranele solare fizice. De unul singur, ingredientul se destabilizeaza atunci cand este expus la lumina. Pentru a combate acest lucru, de multe ori este asociat cu alte ingrediente (cum ar fi mexoryl) pentru a stabiliza avobenzona. In multe tari, avobenzona este utilizata in combinatie cu oxidul de zinc si dioxidul de titan.

Dioxid de titan

Se gaseste in protectiile solare fizice. Serveste ca filtru UV cu spectru larg (desi nu blocheaza razele UVA1). Este cel mai folosit agent de protectie solara fizic – ex: Vichy Capital Soleil.

Oxid de zinc

Se gaseste in protectiile solare fizice. Oxidul de zinc este al doilea element de protectie solara fizic folosit. In comparatie cu avobenzona si oxidul de titan, este fotostabil, eficient si sigur pentru pielea sensibila.

Pe langa aceste ingrediente, produsele de protectie solara mai contin antioxidanti, vitamina E, vitamina C etc. Produsele autobronzante cu FPS contin si un produs care coloreaza pielea – dihidroxicetona. Acesta actioneaza prin oxidare (ex: Bioderma Photoderm Autobronzant – spray auto-bronzant pentru piele sensibila)

 

→Citeste si: Protectia ochilor vara – cum ne protejam ochii de soare?

Referinte:
(1) Sunscreen for Skin Cancer Prevention, link: https://www.ucsfhealth.org/education/sunscreen_for_skin_cancer_prevention/
(2) Sunscreen, link: http://www.bad.org.uk/for-the-public/skin-cancer/sunscreen-fact-sheet
(3) Sunscreen testing and classification, link: Sunscreen testing and classification
(4) Sunscreen, link: https://www.aad.org/sun-protection/sunscreen-faqs
(5) All About Sunscreen, link: https://www.skincancer.org/skin-cancer-prevention/sun-protection/sunscreen/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma