Detartrajul este o procedura medicala de eliminare a tartrului de pe dinti, cu scopul indepartarii bacteriilor si mentinerii sanatatii cavitatii bucale. Aflati care este importanta procedurii de detartraj din urmatorul articol!
3. De ce este important detartrajul?
4. Cum se realizeaza detartrajul?
Detartrajul dentar este printre cele mai importante produceri medicale de ingrijire a cavitatii bucale, care indeparteaza toate rezidurile acumulate in jurul gingiilor, dar si de pe suprafata dintilor. Aceste reziduuri poarta denumirea de piatra pe dinti, iar in termeni medicali este cunoscut ca tartru dentar.
Tartrul dintilor este produs de placa bacteriana, cunoscuta si sub denumirea de placa a dintilor. Aceasta placa este microbiana, formata dintr-o pelicula lipicioasa, incolora, dar care in timp ajunge sa fie de culoare galbena spre maro. Cand saliva, alimentele si lichidele consmate se combina intre ele, acestea produc depozite de bacterii, care formeaza placa dentara pe dinti si in jurul gingiilor. Aceasta placa contine mii de bacterii, care produc acizi care ataca smaltul dintelui deteriorand in acelasi timp gingiile. Astfel, daca placa nu este indepartata in mod regular, mineralele din saliva sunt depozitate in biofilmul placii, determinandu-l sa se intareasca in jurul dintilor si gingiilor in decurs de 24 pana la 72 de ore, transformandu-se in tartru, care poate fi indepartat numai cu ajutorul medicului dentist.
Conform mai multor studii in domeniu, medicii dentisti au descoperit faptul ca aproximativ peste 68% dintre adulti au tartru dentar. Pentru a proteja santatea dintilor si a intregii cavitati bucale, este recomandat sa efectuati un detartraj dentar. Amanarea si ignoranta acestei proceduri stomatologice, va poate afecta provocandu-va:
Procedura stomatologica neinvaziva de indepartarea placii bacteriene si a depozitelor de tartru acumulat pe dinti si in jurul gingiilor se poate realiza in mai multe feluri, precum:
Acest tip de detartraj este indicat pentru indepartarea tartrului subgingival si de pe smaltul dintilor. Pentru a se realiza procedura, medicul se va folosi de anumite instrumente, precum: sonda, gheara, secera si chiureta. Prin metoda de detartraj manual se vor inlatura cu atentie toata depunerea de piatra si din spatiile interdentare, care sunt mai greu accesibila. Utilizand metoda de curatare manuala, s-ar putea sa resimtiti la un moment dat in timpul procedurii un grad de disconfort datorat presiunii intrumentelor medicale mentionate anterior. In plus, in anumite cazuri, persoanele care au gingiile sensibile sau care sunt inflamate s-ar putea ca in timpul procedurii de detartraj, aceastea sa sangereze. Insa acest lucru este normal si nu ar trebui sa va ingrijoreze.
Acest tip de detartraj este printre cele mai populare metode utilizate. In detartrajul cu ultrasunete se folosesc diferite virabtii mecanice cu frecvente inalte, care pot varia intre 25.000 si 42.000 de Hz. Insa aceste frecvente nu le veti simti in timpul procedurii, deoarece urechea nu le poate percepe. Utilizand aceste vibratii in timpul detartrajului, acestea au puterea de a distruge tartrul dentar. Metoda este insotita de curatarea a tartrului cu un jet de apa puternic pentru a spala fragmentele si ramasitele de pe suprafata dintilor. In plus, jetul de apa puternic va raci suprafata dintilor pentru a nu fi afectata pulpa dentara.
Metoda de detartraj cu ultrasunete este insotita si de procedura manuala pentru dislocarea tartrului supragingival.
Pentru persoanele care au dintii si gingiile foarte sensibile sau care vor sa previna aparitia de placa sau tatru dentar, le este recomandat sa apeleze la anumite tehnici de curatare din confortul propriului domiciliu. Astfel, iata cateva retete naturale anti-tartru:
Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
Se vor amesteca bicarbonatul cu sarea si cu apa oxigenata, dupa care va veti spala dintii cu acest amestec cel putin de doua ori pe saptamana. La scurt timp dupa utilizarea acestei solutii preparate, veti putea vedea cum tartrul incepe sa dispara.
Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
Se vor pune toate ingredientele intr-un recipient la foc mic timp de aproximativ 30 de minunte, dupa care compozitia formata se va pune intr-un recipient de plastic. Pasta formata se va folosi pentru curatarea dintilor dupa fiecare masa.
Aceasta metoda vine in completarea procedurilor mentionate anterior, care are rolul de a indeparta petele si depunerile de placa dentara in zonele care sunt mai greu accesibile procedurilor stomatologice noninvazive de detartaj. Metoda de curatare a dintilor cu Airflow readuce culoarea dintilor naturali, indepartand orice reziduri, precum petele de cafea. Airflow nu afecteaza smaltul dintilor, iar intreaga metoda de curatare consta in pulverizarea cu presiune a unui jet de aer cu cristale de bicarbonat de sodiu si apa. In acest fel, jetul puternic ca indeparta placa bacteriana de pe suprafata dintilor.
Metoda de Airflow dentar este recomandata sa se efectueze numai dupa un detartraj dentar efectuat de catre medicul stomatolog (nu acasa).
Persoanele care au un aparat dentar pot efectua fara probleme procedura de detartraj insa numai in cabinetul medicului stomatolog pentru a nu dezlipi braketurile. Igiena dentara este foarte importanta pentru persoanele care poarta aparat dentar, iar un detartraj trebuie efectuat cu prudenta. In anumite cazuri pacientului i se poate recomanda sa efectueze doar un periaj profesional sau metoda Airflow.
Toata lumea se confrunta cu o forma de acumulare a tartrului sau a placii dentare. Saliva, bacteriile si proteinele din gura formeaza un strat subtire (o pelicula) care imbraca dintii aproape in orice moment. Cand mancati, particule mici, acizi si zaharuri din alimente se lipesc de dinti, creand o acumulare de bacterii care duc la formarea placii sau a tartrului dentar. Bacteriile care traiesc in aceasta placa pot provoca afectiuni ale gingiilor si carii dentare. Periajul, atele dentare si curatarile dentare regulate vor ajuta la eliminarea placii si la prevenirea problemelor mai grave.
Medicul dentist va poate recomanda sa indepartati placa sau tartrul format in jurul dintilor si sub gingie si pentru a ajuta la tratarea sau prevenirea (dupa caz) a bolilor paradontale si pentru a trata simptomele care cauzeaza respiratia urat mirositoare.
Boala parodontala cronica apare atunci cand bacteriile din placa va provoaca gingiile sa se retraga din dinti. Acest lucru cauzeaza cresterea unor spatii mari intre dinti si gingii si pot creste acolo mai multe bacterii pe care nu le puteti elimina doar prin simplu periaj acasa.
Daca este lasata netratata, boala parodontala cronica poate duce la:
Boala parodontala cronica afecteaza aproape jumatate din populatia adulta care are varsta de peste 30 de ani. Unele dintre motivele pentru care se dezvolta aceasta afectiune sunt:
Exista si alte simptome ale afectiunii, inclusiv:
Detartrajul dentar se poate face la cabinetul dentistului sub atenta supraveghere a acestuia. Este posibil sa fie necesar sa programati una sau mai multe intalniri pentru procedura, in functie de gravitatea starii dumneavoastra.
Stomatologul poate sau nu poate sa utilizeze un anestezic local pentru a diminua disconfortul procedurii. Daca sunteti ingrijorat de simptomele de durere si disconfort din timpul procedurii, discutati acest lucru cu medicul dentist.
Detartrajul dentar implica indepartarea atenta a bacteriilor de pe suprafata dintilor si a gingiei. Exista doua metode de baza pentru detartrare a dintilor. Daca medicul dentist utilizeaza instrumente portabile (realizand un detartraj manual), el va elimina placa dentara folosind un instrument metalic, cunoscut sub numele de scalator dentar si chiureta. Medicul dentist va introduce acest instrument subtire sub linia gingiilor pentru a elimina placa (tartrul) pe care peria de dinti nu o poate atinge. Alternativ (sau daca alegeti de la bun inceput) medicul dentist poate efectua procedura de detartraj cu ultrasunete. Acesta dispune de un varf de metal vibrat, combinat cu un spray (jet puternic) cu apa rece.
Detartrajul dentar poate fi inconfortabil, mai ales daca aveti gingii sensibile. Medicul dentist va poate oferi un anestezic local pentru amortirea tesutului gingival si pentru a face procedura mai confortabila.
Procedura de curatare a dintilor se poate extinde pe mai multe vizite la cabinetul stomatologului, fiecare sedinta adresandu-se unei portiuni diferite a gurii. Unii medici dentisti impart gura in 4 cadrane, in timp ce altii vor efectua detartrajul dentar in doua jumatati. Daca va ingrijorati in legatura cu acest proces, adresati-va medicului dentist daca puteti sa va programati procedura de detartraj pentru o singura vizita. Desi acest lucru nu este o optiune pentru toate cazurile, poate fi disponibil daca aveti doar o boala moderata a gingiilor si sunteti dispus sa stati pe o perioada lunga de timp in cabinetul stomatologic.
O sedinta de detartraj poate dura intre 30 si 60 de minute, insa acest lucru depinde de stadiul in care se afla dantura pacientului si de dimensiunea depunerilor de piatra dentara.
Dupa efectuarea procedurii de detartraj, pacientul nu trebuie sa consume sub nicio forma alimente sau bauturi care sunt dulci sau reci. Dupa curatarea dintilor, acestia vor fi pentru o perioada de aproximativ maxim 2 zile foarte sensibili, dar senzatia va disparea de la sine, deci nu trebuie sa va ingrijorati.
Puteti manca fara griji dupa aproximativ 2 – 3 ore de la finalizarea procedurii de detartraj dentar. Insa, trebuie sa aveti grija la alimentele pe care le consumati!
Acum, ar parea ca acum nu aveti optiuni alimentare. Dar sensibilitatea dintilor se va calma in cateva ore si va puteti simti liberi sa mancati orice doriti. In mod direct dupa curatarea post-dentara, unele dintre alimentele pe care ar trebui sa le consumati sunt:
De asemenea, asigurati-va ca ramaneti hidratat. Ar trebui sa evitati bauturile zaharoase, deoarece acestea pot fi dure pentru dintii care au fost curatati recent. Apa este cea mai buna alegere, deoarece nu va pata dintii si va hidrateaza cel mai bine.
Datorita tehnicilor moderne de efectuare a procedurii de detartraj, aceasta nu afecteaza local zona dentara astfel incat sa provoace dureri. Intr-adevar, exista situatii in care pacientul poate prezenta o usoara sensibilitate in zona dintilor si a gingiilor, in special atunci cand depunea de piatra dentara este localizata sub gingie. Senzatia de durere (sensibilitate) poate sa apara dupa efectuarea detartrajului, care se poate manifesta la consumarea anumitor alimente si bauturi dulci sau reci. Aceasta sensibilitatea va disparea de la sine in urmatoarele cateva zile de la efectuarea procedurii dentare.
La anumiti pacienti care au asteptat prea mult timp pentru efectuarea detartrajului, dupa terminarea procedurii s-ar putea sa observe ca au spatii intre dinti. Acest lucru s-a intamplat deoarece, bacteriile acumulate care au dus la crearea placii, mai exact a tartrului s-au format in jurul dintilor si a gingiilor. Astfel, piatra formata a despartit cativa milimentri spatiul dintre dinti. Prin urmare, depunerile de piatra se acumuleaza permanent in cavitatea bucala si de aceea indepartarea acestora trebuie facuta periodic o data la sase luni (sau mai frecvent in functie de caz).
Asadar, programati-va din timp la medicul stomatolog pentru efectuarea procedurii de detartraj pentru a avea un zambet frumos si sanatos!
Pretul pentru realizarea detartrajului variaza in functie de clinici, astfel:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…