Depresia la copii si adolescenti poate lua diverse forme – iritabilitate, episoade de plans, furie, refuzul de a merge la scoala sau chiar simptome fizice. Iata care sunt celelalte simptome ale depresiei la copii, cauzele si factorii de risc, si ce solutii si tratamente exista.

Cuprins:

1. Si copiii pot suferi de depresie!
2. Simptome depresie la copii si adolescenti
3. De ce apare depresia la copii?
4. Cum este diagnosticata depresia
5. Tratarea depresiei la copii
6. Sfaturi pentru a-ti ajuta copilul cu depresie
7. Cum poti preveni depresia la copii

Si copiii pot suferi de depresie!

Si cei mici pot suferi de depresie, care se manifesta de cele mai multe ori diferit de depresia la adulti. Ocazional, a fi trist sau a fi lipsit de speranta este o parte din viata fiecarui copil. Cu toate acestea, unii copii se simt tristi sau isi pierd interesul pentru lucrurile de care se bucurau inainte sau se simt neputinciosi si lipsiti de speranta. Atunci cand cel mic simte tristete persistenta si lipsa de speranta, poate fi diagnosticat cu depresie. E important sa recunoastem depresia pentru a incepe tratamentul la timp si pentru a preveni agravarea!

Depresia – boala secolului XXI

Prevalenta depresiei la nivel global e in continua crestere, inclusiv depresia in randul copiilor. In 2017, tema „Zilei Mondiale a Sanatatii” a fost „Depression: Let’s talk” – „Depresia – Sa vorbim!”, tocmai pentru a atrage atentia asupra acestei probleme – pentru constientizare si luarea masurilor necesare pentru preventie, diagnosticare si tratament!

In Romania, 20% dintre copii sufera de probleme psihologice – 3,5% sufera de depresie si 13% de anxietate.

Si mai ingrijorator e faptul ca, conform datelor de la Institutul National de Sanatate Publica, se pare ca 8 din 100 liceeni s-au gandit la suicid in adolescenta si peste 4% au avut deja o astfel de tentativa.

Depresia, una dintre cele mai frecvente boli la romani, este o afectiune care duce la multe probleme si are consecinte sociale adverse, cum ar fi performante scolare slabe si afectarea relatiilor cu cei din jur. Cu cat problema persista mai mult, cu atat sunt mai mari consecintele sociale si, uneori, aceste efecte nu pot fi inversate. Depresia este inca oarecum un subiect tabu la noi in randul copiilor si stigmatizarea persoanelor cu probleme psihice este o problema reala si grava. Cu toate acestea, conform Asociatiei „Telefonul Copilului”, se pare ca tot mai multi copii cer ajutor din cauza depresiei, dar si pentru semnalarea unor cazuri de abuz, probleme la scoala sau in familie, necesitatea terapiei psihologice.

Depresia – lasata de multe ori nediagnosticata la copii

Copiii nu sunt imuni la depresie. Uneori, adultii presupun ca cei mici „nu ar trebui sa fie deprimati”, deoarece nu trebuie sa se ingrijoreze de probleme ca adultii, nu au facturi de platit si nu au responsabilitati. Retineti ca si cei mici experimenteaza stres sau suparare, chiar daca e dat de factori diferiti. Si cei mici au emotii, si chiar emotii puternice, pe care uneori nu le pot gestiona si nici macar nu le pot intelege. E de datoria parintilor sa ajute copilul sa isi inteleaga emotiile si sa le accepte.

Multe cazuri nu sunt niciodata diagnosticate, astfel ca nici tratate. Asta pentru ca cei mici si inclusiv adolescentii nu isi dau seama ca au aceasta problema, ca problema lor poate fi tratata, iar parintii nu recunosc schimbarile. E considerata o perioada de tristete normala sau in cazul adolescentilor e pusa pe seama modificarilor din aceasta tapa.

Depresia nu este o dispozitie trecatoare si nici nu este o afectiune care va disparea fara un tratament adecvat. Depresia nu este adesea diagnosticata si tratata, deoarece simptomele sunt catalogate ca modificari emotionale si psihologice normale care apar in timpul cresterii. Retineti ca, desi depresia este o boala grava, aceasta este, de asemenea, una tratabila.

RETINETI! Daca copilul este trist, iritabil sau nu se bucura de lucrurile din jur, lucru care se intampla zi de zi, poate fi un semn ca sufera de tulburari depresive majore, cunoscute in mod obisnuit ca depresie.

Care sunt simptomele depresiei?

Depresia la copii si tineri este diferita de depresia la adulti si poate fi caracterizata mai mult de iritabilitate si furie decat de tristete. Este posibil ca cei mici si tinerii sa nu poata exprima in cuvinte cum se simt din cauza varstei lor. De asemenea, acestia pot nega faptul ca au o problema sau se pot preface fericiti, deoarece sunt ingrijorati ca cei din jur vor crede ca este ceva in neregula cu ei si nu ii vor intelege – si din teama de stigmatizare sau critica.

Nu catalogati simptomele de depresie ca fiind parte a copilariei sau adolescentei, sau o etapa care va trece. Depresia este o boala grava care trebuie abordata corect.

Semnele si simptomele depresiei pot fi comune cu ale altor probleme din copilarie (cum ar fi anxietatea la copii) si pot necesita ajutor de specialitate pentru a fi evaluate corect. Semnele de avertizare ale depresiei la copii se incadreaza in 4 categorii diferite: semne emotionale, semne cognitive (cele care implica gandirea), simptome fizice si schimbari de comportament. Nu orice copil care este deprimat experimenteaza fiecare categorie de simptome.

Depresia la copii – semne emotionale

Starile de spirit tipice sau emotiile traite de copiii care sufera de depresie includ:

  • tristete – copilul se poate simti lipsit de speranta, se plange adesea sau isi poate ascunde lacrimile si tristetea, devenind retras;
  • pierderea interesului pentru activitati – daca inainte ii placea sportul, brusc poate sa nu mai vrea sa faca parte din echipa, se plange ca e „plictisit” sau respinge invitatiile de a participa la activitati care inainte ii placeau;
  • anxietate – poate fi nelinistit, incordat, panicat;
  • iritabilitate;
  • stima de sine scazuta;
  • dificultate de relationare;
  • hipersensibilitate la esec sau respingere.

Depresia la copii – semne cognitive

O stare de spirit depresiva poate aduce ganduri negative. Aceste procese de gandire pot agrava problema, deoarece ii fac pe cei mici rezistenti la sfaturile si incurajarile celorlalti.

Semnele includ:

  • probleme de concentrare si de memorie – pot afecta performantele la scoala si capacitatea de a indeplini sarcinile;
  • probleme in luarea deciziilor;
  • viziune negativa – pesimisti, percep viata lor intr-o lumina negativa;
  • sentimente de inutilitate si vinovatie – devin obsedati de greselile si esecurilor lor, se pot simti lipsiti de valoare;
  • neputinta si lipsa de speranta;
  • izolare;
  • ganduri suicidare.

Depresia la copii – semne fizice

Depresia nu este doar o boala a mintii. Provoaca modificari si din punct de vedere fizic:

  • modificari ale apetitului sau ale greutatii – pofta de mancare scade sau creste, de exemplu poate aparea mancatul pe fond emotional;
  • plangeri fizice frecvente – cum ar fi dureri de cap la copii, dureri de burta sau oboseala;
  • tulburari de somn – fie doarme prea mult, fie are insomnii;
  • lipsa energiei si reactii mai lente – pot vorbi, reactiona sau merge mai incet, pot fi mai putin activi si jucausi decat de obicei;
  • agitatie – pot avea semne de agitatie si nu pot sta linistiti.

Depresia la copii – semne comportamentale

Astfel de semne sau probleme de comportament pot fi mai usor de depistat si includ:

  • evitare si retragere – pot evita activitati sau responsabilitati si prefera singuratatea;
  • dependenta de anumite relatii si sentiment de nesiguranta;
  • repetarea exagerata a unei activitati – poate juca un joc incontinuu sau mananca incontinuu;
  • neliniste;
  • asumarea unor riscuri periculoare sau auto-vatamare;
  • adolescentii pot ajunge sa consume alcool sau alte substante.

De ce apare depresia la copii?

Nu se cunoaste intotdeauna cauza depresiei. Poate fi vorba de cauze genetice, de anumite evenimente din familie. Dintre cauzele mai putin stiute ale depresiei amintim si bullying-ul si folosirea excesiva a retelelor de socializare, a tehnologiei si a internetului, care ar putea fi asociate cu depresia. De asemenea, prezenta unei alte afectiuni, cum ar fi probleme de atentie, probleme de invatare tulburari de anxietate, de asemenea, poate duce la un risc mai mare de depresie.

Desi nu se cunoaste exact cauza, poate fi legata de o problema cu nivelurile de activitate din anumite parti ale creierului, precum si de un dezechilibru al substantelor chimice din creier care afecteaza dispozitia. Printre factorii care pot cauza aceste probleme se numara:

  • evenimente stresante, cum ar fi schimbarea scolii, divortul parintilor, pierderea unui membru al familiei sau a unei persoane apropiate etc.;
  • dificultati familiale – probleme de comunicare cu parintii, lipsa comunicarii, separare – inclusiv situatiile in care parintii sunt plecati in strainatate la munca iar copiii sunt lasati acasa singuri sau in grija altor rude;
  • bullying;
  • abuz fizic, emotional sau sexual;
  • neglijare;
  • traume fizice sau emotionale;
  • pierderea unei relatii in randul adolescentilor;
  • probleme la scoala;
  • boli cronice, cum ar fi diabetul;
  • alte tulburari psihiatrice;
  • unele medicamente, cum ar fi steroizi sau opioide pentru ameliorarea durerii;
  • istoric familial de depresie.

Riscul de suicid in randul copiilor

Copiii si adolescentii cu depresie au de aproximativ 8-20 de ori mai multe riscuri de suicid decat copiii si tinerii fara depresie. Cel mai adesea nu este vorba doar de depresie, ci depresia in combinatie cu alte afectiuni, inclusiv consumul de alcool si substante sau agresivitatea impulsiva.

Mediul familial joaca un rol semnificativ. Copiii din familii care se confrunta cu un conflict prezinta un risc mai crescut de suicid. In plus, copiii care sunt deconectati, fara legaturi cu familia, prietenii si institutii sunt mai susceptibili.

Cum este diagnosticata depresia?

Pentru a diagnostica depresia, se va face un examen fizic si medicul va adresa intrebari despre starea de sanatate a copilului. Pentru primele semne de depresie trebuie solicitat initial sfatul medicului de familie care va decide ce trebuie facut mai departe. Unele boli pot provoca simptome care seamana cu cele ca depresie – cum ar fi afectiuni ale tiroidei. Deci, copilul poate beneficia de teste care sa ajute la eliminarea problemelor fizice, cum ar fi probleme cu tiroida sau anemie.

Este frecvent ca si copiii cu depresie sa aiba si alte probleme, cum ar fi anxietatea, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD) sau o tulburare alimentara.

In momentul diagnosticarii depresiei si a tulburarilor de dispozitie similare, medicii si profesionistii din domeniul sanatatii mintale folosesc diferite categorii. Toti au starea de spirit depresiva ca simptom principal, dar se dezvolta in moduri diferite. De exemplu:

  • depresia majora este un episod intens de depresie care s-a dezvoltat recent si a durat cel putin 2 saptamani;
  • depresia cronica (numita si distimie) este o depresie mai usoara, care s-a dezvoltat treptat si a durat 2 ani sau mai mult;
  • starea de spirit depresiva este depresia care s-a dezvoltat dupa un eveniment nefericit sau stresant;
  • tulburarea afectiva sezoniera este un fel de depresie care este legata de expunerea la lumina;
  • tulburarea bipolara (numita si depresie maniacala sau depresie bipolara) este o afectiune care include episoade de depresie majora si, in alte momente, episoade de manie (niveluri emotionale).

Tratarea depresiei la copii

De obicei, unul dintre primii pasi in tratarea depresiei este educarea copilului si a familiei. Asta inseamna ca cel mic si familia sa inteleaga exact problema, sa nu se invinovateasca si sa constientizeze necesitatea ajutorului. Consilierea psihologica poate ajuta copilul sa se simta mai bine. Tipul de consiliere va depinde de varsta copilului. Pentru copiii mici, terapia prin joaca poate fi cea mai buna varianta. Copiii mai mari si adolescentii pot beneficia de terapie cognitiv-comportamentala, care ii poate ajuta sa schimbe gandurile negative care ii fac sa se simta rau.

Medicamentele pot fi o optiune daca copilul este foarte deprimat. Combinarea medicamentelor antidepresive cu terapia psihologica functioneaza adesea cel mai bine. Un copil cu depresie severa poate fi necesar sa fie tratat in spital. Gravitatea simptomelor ghideaza adesea tratamentul. De exemplu, daca simptomele sunt usoare, medicul copilului poate sugera mai intai psihoterapia si poate considera medicamentul antidepresiv ca o optiune suplimentara daca nu exista imbunatatiri majore in urmatoarele cateva luni.

Sfaturi pentru a-ti ajuta copilul cu depresie

Exista cateva lucruri pe care le poti face acasa pentru a-ti ajuta copilul sa inceapa sa se simta mai bine:

  • Vorbeste cu copilul despre depresie si starea de spirit. Copiii ar putea ignora, ascunde sau nega modul in care se simt sau s-ar putea sa nu-si dea seama ca sunt deprimati. Copiii si adolescentii mai mari ar putea actiona de parca nu doresc ajutor, dar tot au nevoie de ajutor si trebuie sa vorbesti cu ei.
  • Fa-ti timp sa vorbesti cu copilul si sa il asculti, intreaba-l cum se simte, exprima-ti dragostea si sprijinul.
    Aminteste-i copilului ca lucrurile se vor imbunatati in timp.
  • Incurajeaza-ti copilul sa faca exercitii fizice regulat, sa petreaca timp cu prieteni de care se simte apropiat, sa consume alimente sanatoase si sa doarma suficient.
  • Asigura-te ca cel mic isi ia medicamentele prescrise si merge la toate programarile de monitorizare, precum si la sedintele de psihoterapie.
  • Bucurati-va de timpul impreuna. Petreceti timp cu copilul facand lucruri de care va puteti bucura amandoi. Mergeti la plimbare, jucati un joc, gatiti, urmariti un film. Daca sustineti emotiile si starea de spirit pozitiva (cum ar fi relaxarea, amuzamentul si placerea) puteti ajuta la depasirea starilor negative care fac parte din depresie.
  • Fii rabdator si amabil. Depresia si starea negativa a copilului ii poate face pe parinti sa se simta frustrati si suparati. Reaminteste-ti ca aceste stari de spirit fac parte din depresie, nu din lipsa de intentie. Evita sa il certi, critici sau sa folosesti cuvinte dure. Incercati sa ramai cald si rabdator, pentru ca o relatie pozitiva cu un parinte ajuta la intarirea rezistentei copilului impotriva depresiei.

Retine ca depresia nu este un semn de slabiciune. Oricine poate dezvolta depresie. De asemenea, nu este vina ta daca copilul tau este deprimat.

Cum poti preveni depresia la copii

Nu poti preveni intotdeauna depresia la copii. Insa, poti lua masuri pentru imbunatatirea proactiva a sanatatii mintale a copilului, indiferent daca are probleme de sanatate mintala sau nu.

  • Vorbeste despre modul in care stilul de viata sanatos sustine sanatatea mentala. Alimentatia sanatoasa, sportul si somnul – rutina de somn – sunt primul pas pentru sanatatea mentala.
  • Ajuta-ti copilul sa-si dezvolte o viata sociala bogata, fara a-si planifica excesiv timpul. Atribuie responsabilitati si rasplateste-l pentru ca este responsabil. Implica mai mult copilul in activitati de familie, treburi si responsabilitati casnice, dar totul intr-un mod placut si distractiv.
  • Invata-l cum sa rezolve problemele, sa-si gestioneze emotiile in moduri sanatoase si sa dezvolte strategii care sa il ajute sa faca fata esecului si neplacerilor. Vorbiti si despre sanatatea voastra mentala – a parintilor – si faceti din sanatatea fizica si mentala o prioritate in familia voastra.

Referinte:
(1) Anxiety and depression, Centers for Disease Control and Prevention, link: https://www.cdc.gov/childrensmentalhealth/depression.html
(2) Analiza serviciilor de sanatate mintala pentru copiii din Romania, Salvati Copiii Romania
(3) Telefonul Copilului, Rapoarte anuale – Copiii suna, Noi raspundem
(4) Depression in children, link: https://www.webmd.com/depression/guide/depression-children#1
(5) Childhood depression, link: https://adaa.org/learn-from-us/from-the-experts/blog-posts/consumer/childhood-depression
(6) Depression in children and teens, link: https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/ty4640
(7) Worried that your child is depressed?, link: https://www.who.int/campaigns/world-health-day/2017/handouts-depression/child/en/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma