De ce nu slabesc? – 10 posibile cauze

„De ce nu slabesc?” este o intrebare frecventa care poate sa apara pe parcursul unui program de slabire, dar in care nu observam schimbari. Care sunt posibilele cauze si ce putem face pentru a le gestiona?

Cuprins:

1. Nu esti in deficit caloric
2. Recurgi la mancare pentru a-ti linisti emotiile
3. Nu mananci suficiente proteine
4. Nu dormi suficient
5. Mananci sanatos, dar nu acorzi atentie caloriilor
6. Scazi in greutate, dar esti in faza de platou
7. Continui sa bei bauturi dulci si alcool
8. Nu bei suficienta apa
9. Ai tendinta sa mananci compulsiv
10. Nu tii o evidenta a ceea ce mananci

Scaderea in greutate poate aduce multa frustrare, daca rezultatele intarzie sa apara, daca procesul e anevoios sau daca nu reusim sa ne mentinem la greutatea la care am ajuns.

Daca in ciuda eforturilor pe care faci, nu reusesti sa scazi in greutate, pot fi mai multe posibile raspunsuri la intrebarea „de ce nu slabesc?”

1. Nu esti in deficit caloric

Pentru a scadea in greutate, trebuie sa fim in deficit caloric. Ce inseamna acest lucru? Caloriile pe care le introducem in corp (din alimentele mancate) ar trebui sa fie mai putine decat cele pe care le consuma organismul. Pentru a putea fi in deficit, ar trebui mai intai sa stim cateva informatii:

  • cate calorii introducem in corp si
  • cate calorii consumam (ardem).

Corpul nostru consuma o cantitate de energie (calorii) pentru a ne tine in viata si pentru a sustine toate procesele organelor noastre vitale. Acesta este metabolismul bazal, respectiv numarul de calorii pe care le consumam fara a face nimic. Calorii consumam si prin toate activitatile fizice, mai lejere sau mai intense in care ne implicam.

Aplicatiile mobile si dispozitivele speciale pot fi de un real ajutor pentru a ne calcula caloriile ingerate si consumate prin activitatile fizice pe care le facem.

2. Recurgi la mancare pentru a-ti linisti emotiile

Asa-numitul „mancat emotional” poate sabota eforturile de a slabi. Spre deosebire de foamea fiziologica, care apare pentru a implini nevoia de mancare, in mancatul emotional nu este vorba de foame, ci de a gestiona niste emotii (suparare, furie, anxietate, frustrare, plictiseala). De cele mai multe ori, in mancatul emotional ne e pofta de alimente nesanatoase si caloriice, in special dulciuri si alimente de tip fast-food.

Observa cand apare tendinta de a manca pe fond emotional si identifica emotiile si starile emotionale care preced mancatul. Apoi incearca sa gestionezi disconfortul emotional prin alte modalitati decat prin mancare.

Despre mancatul emotional si implicatiile sale gasesti mai multe informatii in acest articol.

3. Nu mananci suficiente proteine

Proteinele sunt nutrienti foarte importanti in procesul de scadere in greutate. Proteinele ofera satietate, reduc poftele alimentare si dorinta de a rontai intre mese. De asemenea, un aport de proteine ajuta la prevenirea incetinirii metabolismului, un efect care apare in cadrul procesului de slabire. Si poate, totodata, sa previna luarea din nou in greutate.

4. Nu dormi suficient

Somnul este un element esential pentru buna noastra functionare fizica si psihica, dar este si puternic implicat in procesul de slabire. Studiile arata ca lipsa somnului afecteaza considerabil nivelul nostru de energie, pofta de mancare si alegerile noastre alimentare.
De asemenea, studiile arata ca lipsa de somn este un factor de risc semnificativ pentru obezitate si ca poate sabota eforturile de a slabi. De aceea, incearca sa te odihnesti suficient. Un adult ar trebui sa doarma in medie, intr-o noapte, aproximativ 7-9 ore.

5. Mananci sanatos, dar nu acorzi atentie caloriilor

Multe persoane au o alimentatie sanatoasa, insa nu reusesc sa slabeasca. Si acest lucru tine tot de cantitatea de calorii pe care acestea le contin. Unele alimentele sanatoase sunt foarte calorice (de exemplu, fructele oleaginoase – nuci, alune, migdale, fistic, caju) si atunci aportul lor trebuie limitat. O alta dificultate poate aparea atunci cand in salate punem ulei „din ochi” si tindem sa subestimam cantitatea de calorii cu care imbogatim salata.

6. Scazi in greutate, dar esti in faza de platou

Daca te-ai intrebat „de ce nu slabesc”, mai ales cand te-ai urcat pe cantar si nu ai mai vazut o scadere, e important sa stii ca scaderea in greutate nu este un proces liniar. Desi la inceput, dupa inceperea restrictiei calorice si a antrenamentelor fizice, poti sa scazi relativ usor in greutate, dupa o perioada poti ajunge in faza de platou. Insa daca pe cantar nu vezi o scadere la nivelul kilogramelor, nu inseamna ca nu continui sa scazi in cantitatea de grasime din corp. Numarul indicat de cantar este influentat de alimentele pe care le-ai consumat recent, de cantitatea de apa pe care corpul o retine.

Pentru a-ti inregistra evolutia, foloseste si alte masuratori decat cantarul. De exemplu, poti sa iti masori ocazional talia si circumferinta coapselor. De asemenea, poti utiliza hainele ca indicatori ai progresului (hainele pe care obisnuiai sa le porti si care acum iti sunt mai largi sau haine care iti erau prea stramte inainte).

7. Continui sa bei bauturi dulci si alcool

Atat sucurile carbogazoase pe care le cumparam din comert, cat si sucurile din fructe si alcoolul au un aport semnificativ de calorii, pe care deseori le pierdem din vedere. Consumate la masa sau pentru hidratare in orice alt moment al zilei, avem tendinta sa nu le socotim atunci cand urmarim caloriile ingerate.

Inclusiv cafeaua poate deveni calorica, atunci cand ii adaugam zahar, lapte, frisca.

8. Nu bei suficienta apa

O buna hidratare este esentiala pentru a ne mentine organismul sanatos si in buna functionare. Un aport suficient de apa are efecte benefice si in procesul de slabire.

9. Ai tendinta sa mananci compulsiv

A manca compulsiv se refera la tendinta de a mananca foarte repede cantitati mari de mancare, intr-un timp foarte scurt. Cantitati mari inseamna mult mai mult decat corpul are nevoie. Mancatul compulsiv poate sabota incercarile unei persoane de a scadea in greutate, mai ales atunci cand tendinta este de a manca alimente foarte procesate, dulciuri sau mancare de tip fast-food. Dar si in cazul mancarurilor sanatoase, daca sunt consumate excesiv, toate caloriile lor se vor aduna.

Ce poti face daca ai tendinta de a manca compulsiv:

  • invata sa iti asculti corpul si semnalele pe care acesta ti le transmite;
  • identifica acei factori declansatori ai mancatului compulsiv, in acest fel vei putea sa intervii pentru a preveni mancatul compulsiv;
  • daca mancatul compulsiv este declansat de emotii dificile, invata cum sa gestionezi aceste emotii (psihoterapia este extrem de utila in acest sens);

Mai multe despre mancatul compulsiv – in acest articol.

10. Nu tii o evidenta a ceea ce mananci

Pana nu tinem o evidenta a alimentelor si cantitatilor in care le consumam, cei mai multi dintre noi au tendinta de a subestima cat mananca.

Nu e necesar neaparat sa ne numaram caloriile, daca acest lucru ne ia timp si ne impiedica din a mai continua un program de slabire. Insa putem sa incercam:

  • sa reducem alimentele hipercalorice;
  • sa insotim de legume si salate un fel principal, mai ales daca tendinta noastra este de a manca mult cantitativ la o masa (frunzele de salata si legumele dau senzatia de volum);
  • sa nu avem mai mult de doua gustari pe zi; iar daca vrem sa consumam si un pahar de alcool, sa renuntam la una dintre gustari;
  • sa alegem varianta mai usoara in calorii a unui aliment/a unei mese.

Poti, de asemenea, sa folosesti pe o perioada scurta o aplicatie si sa calculezi numarul de calorii, astfel incat sa iti poti face o idee despre cum arata mesele echilibrate pentru tine. Apoi sa te ghidezi dupa acestea, fara sa mai cantaresti mancarea sau sa numeri caloriile.

De ce nu slabesc – concluzii

Scaderea in greutate nu este un proces facil si numerosi factori pot interveni care sa te impiedice sa ajungi la rezultatele dorite.

In final, un proces de scadere in greutate are mai mult succes pe termen lung daca ne schimbam perspectiva. In loc de a tine „diete”, sa adopta obiceiuri sanatoase si echilibrate de alimentatie; sa ne concentram pe a ne hrani corpul calitativ in loc de a-l priva si de a-i pune restrictii.

Nu in ultimul rand, e important sa fii bland cu tine. Critica si vinovatia nu ne ajuta sa ne mentinem motivatia pe termen lung. Dimpotriva, sa ai rabdare cu corpul tau, sa te intelegi ca nu e usor sa schimbi totul foarte repede, sa iti vorbesti cu blandete si sa te raportezi la tine insuti cu compasiune – sunt cateva aspecte care te vor ajuta sa ramai motivat in acest proces.

Consilierea nutritionala oferita de un nutritionist poate fi de un real ajutor. Acesta te poate ajuta sa faci modificari sanatoase in stilul de viata si sa iti imbunatatesti relatia cu mancarea. Participarea la grupuri de suport pentru persoanele care isi doresc sa scada in greutate este un alt mod de a-ti oferi un cadru in care sa gasesti sprijin si motivatie pentru scaderea in greutate.

Referinte:

(1) Lose 5 times more weight by training your mind – https://www.medicalnewstoday.com/articles/323184
(2) 20 Common Reasons Why You’re Not Losing as Much Weight as You Expected To – https://www.healthline.com/nutrition/20-reasons-you-are-not-losing-weight

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma