Curatarea naturala a colonului – indicatii si posibile riscuri

Curatarea naturala a colonului – ce posibile beneficii si indicatii are? Care sunt efectele adverse posibile ale acestor practici si cat de utila este curatarea naturala a colonului?

Cuprins:

1. Ce este curatarea naturala a colonului?
2. Posibile beneficii
3. Metode pentru curatarea naturala a colonului
4. Este necesarea curatarea naturala a colonului?
5. Curatarea colonului poate provoca efecte secundare?
6. Contraindicatii

Ce este curatarea naturala a colonului?

Curatarea naturala a colonului este o practica folosita inca din Grecia antica. Se poate face prin irigarea colonului sau folosind o serie de produse. Unele suplimente se administreaza oral, iar altele se introduc rectal, ajutand colonul sa isi goleasca din continut.

Printre posibilele beneficii se numara eliminarea toxinelor din organism, imbunatatirea sistemului imunitar, scaderea in greutate, imbunatatirea digestiei, stimularea starii de spirit si chiar reducerea riscului de cancer de colon. Cu toate acestea, nu exista beneficii stiintifice stabilite prin studii clinice si, de fapt, exista anumite riscuri asociate cu aceasta practica.

Care este teoria din spatele curatarii naturale a colonului?

Una dintre teoriile principale din spatele curatarii colonului este o teorie straveche numita teoria autointoxicarii. Este o teorie conform careia mancarea nedigerata si alte alimente cauzeaza acumularea de mucus in colon. Aceasta acumulare poate produce toxine, care apoi ajung in circulatia sangelui, cauzand o intoxicatie.

Unele persoane sustin ca aceste toxine cauzeaza o serie de simptome, precum:

  • oboseala persistenta;
  • stare de epuizare;
  • migrene;
  • crestere in greutate;
  • lipsa de energie;
  • probleme ale pielii etc.

Posibile beneficii

Beneficiile curatarii naturale a colonului sunt mentionate de producatori pe produsele de curatare a colonului si de medicii care fac procedura de irigare a colonului. Scopul lor este mentionat astfel ca fiind de a curata colonul de cantitatile mari de reziduuri care raman pe peretii colonului. Acestea duc la o intoxicatie generala, si astfel principala indicatie ar fi pentru reducerea oboselii si cresterea vitalitatii si a nivelului de energie.

Alte scopuri includ:

  • imbunatatirea starii mentale;
  • imbunatatirea sistemului imunitar;
  • pierdere in greutate.

Procedura de curatare a colonului a fost studiata in relatie cu cateva probleme de sanatate. Acestea sunt:

  • incontinenta fecala;
  • spasme in timpul colonoscopiei;
  • renuntarea la droguri;
  • inainte si in timpul operatiilor intestinale.

In majoritatea cazurilor, niciun studiu de calitate nu a fost efectuat pentru a ne spune daca tehnicile de curatarea colonului sunt sau nu de ajutor.

Metode pentru curatarea naturala a colonului

Curatarea colonului este uneori necesara – de exemplu, inainte de o procedura medicala, cum ar fi o colonoscopie. Cu toate acestea, in prezent este folosita de multe persoane din convingerea ca procesul va elimina din colon toxine in exces care s-au acumulat in timpul digestiei, din aerul pe care il respiram, din apa si in general din stilul personal de viata.

Se considera astfel ca prin curatarea periodica din interior se elimina deseurile blocate pe peretii colonului. Aceasta acumulare de deseuri se presupune, de asemenea, ca produce toxine care intra in sange si pot sa contribuie la o varietate de simptome – oboseala, balonare, piele iritata si crestere in greutate – si probleme de sanatate, de la depresie si alergii la artrita si cancer.

Componentele de curatare a colonului promoveaza doua modalitati de curatare a colonului. O metoda implica administrarea laxativelor, pulberilor sau suplimentelor pentru curatarea naturala a colonului, clisme sau ceaiuri de plante cu eliberare a deseurilor din colon si de eliminare a toxinelor. Astfel de metode duc la necesitatea crescuta de eliminare a fecalelor si chiar diaree. O a doua metoda se numeste irigare a colonului sau hidroterapia colonului, prin clisme.

Dieta de detoxifiere

Unele metode de curatare a colonului implica doar o schimbare de dieta si eliminarea anumitor alimente, cum ar fi laptele, graul sau glutenul si carnea. Indiferent daca este vorba de o schimbare temporara sau de o schimbare completa a stilului de viata, eliminarea unora sau a tuturor acestor alimente serveste ca o detoxifiere pe baza de regim alimentar. Carnea, produsele lactate si alimentele procesate care contin aditivi nesanatosi provoaca acumularea deseurilor de-a lungul peretilor intestinali. Inlocuirea acestor alimente nesanatoase cu alimente bogate in fibre, bogate in substante nutritive si legume si consumul de apa din abundenta se considera ca poate curata colonul.

Hidroterapia sau irigarea colonului

Hidroterapia colonului, numita si irigarea colonului sau lavajul intestinal, este efectuata intr-un cadru clinic de catre un specialist. Desi este o procedura relativ comuna, siguranta tehnicii a fost pusa sub semnul intrebarii. Un tub conectat la un dispozitiv este introdus in rect pentru a introduce apa in intestine. Se face in acelasi timp si masaj abdominal pentru a ajuta la eliberarea de deseuri, care sunt expulzate printr-un tub diferit. Acest proces este de obicei repetat de mai multe ori si poate dura pana la o ora.

Irigarea colonului nu este o procedura lipsita de riscuri. Au fost raportate cazuri de perforare rectala din irigarea colonului. Echipamentul contaminat este, de asemenea, o preocupare posibila.

Clismele

O clisma curata numai rectul, partea inferioara a colonului si nu intregul tract digestiv. Enemele pot fi auto-administrate acasa sau intr-un cadru clinic. Cand se face o clisma, o cantitate masurata dintr-o solutie lichida, cum ar fi ulei mineral, fosfat de sodiu sau apa, este introdusa in rect printr-un tub. Odata ce lichidul ajunge in rect, masarea abdomenului poate ajuta la eliminarea materiei fecale. Dupa aproximativ 5 minute, apare nevoia de a defeca si clisma lichida si fecalele parasesc corpul ca o miscare intestinala.

Clisma cu cafea este o terapie populara, dar exista dovezi ca acestea, efectuate des, pot determina dezechilibrul electrolitic si deshidratarea.

Ceaiuri sau suplimente pe baza de plante

Unii oameni folosesc ceaiuri laxative pe baza de plante sau capsule si tablete pentru curatarea colonului. Acestea pot contie plante medicinale ca o modalitate naturala de a reduce constipatia. Plantele folosite cel mai frecvent ca laxative, sau pentru curatare sunt:

  • senna;
  • radacina de brusture (Arctium lappa);
  • papadie (Taraxacum officinale);
  • gheara-pisicii (Uncaria tomentosa);
  • dragavei (Rumex crispus);
  • lemn dulce (Glycyrrhiza glabra);
  • Ulmus rubra;
  • frunze de anghinare (Cynara scolymus);
  • radacina de gentiana (Gentiana sp.);
  • aloe vera etc.

Unele ceaiuri de curatare pe baza de plante contin cafeina, care stimuleaza tractul gastro-intestinal (GI). Cofeina, cu toate acestea, poate afecta negativ stomacul si intestinele prin cresterea secretiei de acid gastric. Alte ceaiuri din plante, cum ar fi ceai de menta, ofera beneficii dincolo de curatare. Menta a fost studiata pentru ca poate ajuta pacientii cu sindromul intestinului iritabil (IBS). Hibiscusul, ceaiul negru si ceaiul verde reprezinta o sursa de antioxidanti care pot sustine tensiunea arteriala normala, colesterolul si functionarea mai sanatoasa a organelor. Turmeric, ghimbir, aloe si alte plante medicinale au proprietati terapeutice excelente si sustin sistemul digestiv.

Fibre si suplimente de curatare pe baza de Psyllium

Unele suplimente de curatare a colonului contin psyllium. Atunci cand este ingerat, psyllium produce mucilagiu, o substanta groasa vascoasa care se ingroasa in colon si ajuta la eliminarea fecalelor din sistemul digestiv. In timp ce fibrele si, in special, psyllium pot ajuta in caz de constipatie ocazionala, acestea prezinta si riscuri. Pot cauza deshidratare, deoarece absorb foarte multa apa. De asemenea, pot creste riscul de balonare, iar unele persoane care consuma psyllium pot prezenta reactii alergice.

Este necesarea curatarea naturala a colonului?

Organismul dispune de propriile mecanisme incorporate pentru a elimina substantele nocive. De fapt, curatarea colonului care se face pentru a ajuta la eliminarea toxinelor este o practica potential periculoasa, in special hidroterapia colonului.

Nu este complet clar, din lipsa studiilor de specialitate, daca aceste proceduceri de curatare a colonului sunt benefice si necesare. Se stie ca insusi corpul poate face urmatoarele:

  • bacteriile naturale din colon pot detoxifica reziduurile alimentare;
  • ficatul neutralizeaza toxinele;
  • membranele mucoase din colon pot tine departe substantele nedorite, ca sa nu intre din nou in sange si tesuturi;
  • colonul scapa de celulele vechi dupa 3 zile, prevenind acumularea de material daunator;
  • numarul normal de scaune variaza de la o persoana la alta;
  • cresterea numarului de scaune nu favorizeaza pierderea in greutate – asta din cauza ca organismul absoarbe majoritatea caloriilor inainte de a ajunge in intestinul gros.

Curatarea colonului poate provoca efecte secundare?

Curatarea colonului poate fi uneori daunatoare. De fapt, clismele cu cafea folosite uneori in curatarea colonului pot duce la deshidratare severa. Alte efecte secundare mai putin grave pot aparea, cum ar fi crampe, balonare, diaree, greata si varsaturi. Unele solutii de curatare pe baza de plante au fost, de asemenea, legate de toxicitate hepatica si anemie aplastica, o tulburare rara de sange. Rapoartele de caz sugereaza ca hidroterapia colonului poate provoca uneori crampe abdominale, dureri de stomac, diaree, greata si varsaturi. Complicatiile mai severe pot include perforarea intestinului, infectii grave, dezechilibre electrolitice, probleme la rinichi si insuficienta cardiaca.

Alte preocupari potentiale privind curatarea colonului includ:

  • greata, varsaturi, crampe si stare de rau;
  • ameteli si deshidratare severa;
  • dezechilibru electrolitic;
  • probleme cu absorbtia unor medicamente;
  • afectarea florei intestinale normale;
  • perforatii rectale sau intestinale;
  • infectii;
  • modificari ale echilibrului electrolicitc, ce pot fi periculoase daca aveti afectiuni renale sau cardiace sau alte probleme de sanatate etc.

Deshidratarea

In timp ce o parte din pierderea in greutate asociata cu detoxifierea si curatarea colonului se datoreaza eliminarii deseurilor, aceasta determina, de asemenea, indepartarea lichidelor. Deshidratarea poate duce la insuficienta renala in cazuri extreme.

Dezechilibrul electrolitic

Curatarea naturala a colonului poate distruge echilibrul electrolitilor, cum ar fi potasiu si sodiu in corp. Aceste substante chimice transmit semnale electrice la celule, iar un dezechilibru poate duce la pierderea constientei, precum si la afectarea rinichilor.

Dezechilibru bacterian si infectie

Curatarea naturala a colonului poate duce la patrunderea de bacterii nesanatoase in sistemul digestiv inferior prin intermediul instrumentelor si fluidelor folosite. De asemenea, se elimina bacteriile sanatoase care pot lupta impotriva acestei infectii.

Perforarea intestinului

Perforarea intestinului este atunci cand apare o ruptura in peretele intestinului inferior. Se considera o urgenta medicala. Desi simptomele incep cu febra, durere, frisoane si greata, pot progresa si chiar pot fi fatale.

Exista putine dovezi stiintifice ca detoxifierea sau curatarea colonului elimina efectiv toxinele din organism sau imbunatateste sanatatea. Un studiu publicat in 2001 in Jurnalul American de Gastroenterologie a concluzionat ca nu exista date riguroase care sa sustina practica de curatare a colonului ca modalitate de imbunatatire sau sustinere a sanatatii generale.

De asemenea, curatarea colonului nu este considerata o metoda sigura si eficienta pentru pierderea in greutate. O persoana care face o curatare poate pierde initial cateva kilograme, dar aceasta este o pierdere temporara, care rezulta din reducerea scaunului si a unei cantitati mari de apa, si nu din pierderea permanenta de grasime. Desi ar putea fi motivant sa se vada rezultatele in cateva zile, curatarea nu este o solutie pe termen lung la o problema cu greutatea.

Sfaturi pentru curatarea colonului in siguranta

Inainte de a incepe un proces de curatare a colonului, discutati cu medicul privind siguranta si posibilele riscuri. Unii oameni pot prezenta un risc mai mare de complicatii.

  • Consuma multe lichide – Bea cat mai multa apa pentru a preveni deshidratarea inainte si dupa curatare.
  • Asigura-te ca eventualele clisme se realizeaza in medii curate si sigure. Asigura-te ca se utilizeaza numai echipamente noi, de unica folosinta si echipament de protectie.

Contraindicatii

Curatarea colonului si irigarea colonului nu sunt sigure pentru toata lumea. Aici medicii atrag atentia mai ales pentru persoanele cu afectiuni renale sau probleme cardiace care incearca purificarea colonului. Asta deoarece acesti indivizi au deja probleme in mentinerea echilibrului fluidelor in corpurile lor, iar schimbarile electrolitice ar putea fi o problema. De asemenea, persoanele cu probleme gastro-intestinale, cum ar fi boala Crohn, colita ulcerativa si diverticulita recurenta trebuie sa evite astfel de metode de curatare a colonului.

Hidroterapia colonului este, de asemenea, riscanta pentru persoanele cu tulburari ale tesutului conjunctiv, cum ar fi sindromul Marfan sau sindromul Ehlers-Danlos, din cauza riscului de perforare a intestinului. Femeile gravide si cele care alapteaza ar trebui, de asemenea, sa evite curatarea colonului.

Referinte:
(1) How to do a nstural colon cleanse at home, link: https://www.healthline.com/health/natural-colon-cleanse#takeaway
(2) natural colon cleanses, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323746.php
(3) Colon cleanse, link: https://www.healthline.com/health/digestive-health/pros-cons-colon-cleanse#alternatives
(4) Natural Colon Cleansing & Detox: Is It Necessary?, link: https://www.webmd.com/balance/guide/natural-colon-cleansing-is-it-necessary#1
(5) Is colon cleansing a good way to eliminate toxins from your body?, link: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/consumer-health/expert-answers/colon-cleansing/faq-20058435

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma