Costocondrita este termenul medical pentru inflamatia cartilajului care uneste coastele de stern. Aceasta zona este cunoscuta sub numele de articulatie costocondrala.
1. Ce este costocondrita?
2. Simptome
3. Cauze
4. Diagnostic
5. Tratament
6. Alimentatia in costocondrita
Costocondrita este o afectiune definita ca o inflamatie cronica dureroasa a cartilajelor costocondrale ale coastelor sau articulatiilor condrospinale ale peretelui toracic anterior. Este un diagnostic clinic si nu necesita testarea specifica in absenta simptomelor cardio-pulmonare sau a factorilor de risc. Aceasta se poate reduce de la sine in cateva saptamani, desi poate dura luni sau mai mult pana la reducerea completa a simptomelor.
Costocondrita este adesea confundata cu sindromul Tietzen. Diferenta este ca exista o umflare a articulatiilor afectate, sub stern, si / sau o inrosire a pielii in zona dureroasa.
Sindromul Tietze este un proces inflamator care determina marirea vizibila a cartilajelor costocondrale. Aceasta afectiune provoaca dureri severe la tuse si respiratie profunda. Sindromul Tietze nu este grav sau contagios, dar este deranjant si dureros. Costocondrita si sindromul Tietze sunt adesea confundate, dar cele doua afectiuni sunt foarte diferite. Costocondrita afecteaza in mod obisnuit articulatia costocondrala a 3-a, a 4-a si a 5-a si apare mai frecvent la femei, in timp ce sindromul Tietze afecteaza cel mai adesea numai articulatia singulara, in special cartilajul costal al doilea sau al treilea si ambele sexe sunt afectate in mod egal. Ambele boli pot avea un debut acut la orice varsta.
Peretele toracic este format din stern (in partea anterioara), coloana vertebrala (12 vertebre toracice) posterior, delimitata de 12 coaste pereche si cartilajele costale. Coastele sunt alcatuite din os si cartilaj, cartilajul servind ca o punte elastica intre portiunea osoasa a coastei si stern. Exista trei tipuri de coaste: primele sapte perechi de coaste se numesc „coaste reale” deoarece sunt atasate direct de stern. Urmatoarele opt-zece perechi de coaste se numesc „coaste false” deoarece nu sunt atasate de stern, dar sunt atasate unele de altele. In cele din urma, a unsprezecea si a doisprezecea pereche se numesc „coaste flotante”, deoarece ele sunt atasate numai in spate de vertebre.
Coastele se misca in momentul respiratiei si in functie de miscarea trunchiului sau miscarea extremitatilor superioare. Muschii inspiratori (intercostali externi, diafragma) extind volumul pieptului prin ridicarea cutiei toracice, iar muschii expiratori reduc volumul pulmonar.
Atunci cand jonctiunea costocondrala devine inflamata, aceasta poate duce la durere toracica intensa si sensibilitate. Aceasta se poate dezvolta treptat sau poate sa apara brusc.
Durerea poate fi intensificata de:
Principalele simptome ale costocondritei sunt durerea si sensibilitatea la jonctiunea vernoase si ale pieptului. Durerea creste odata cu miscarea si respiratia profunda si scade in odihna si respiratie lenta. Durerea poate varia in intensitate, dar este adesea severa. Este frecvent descrisa ca fiind ascutita, dureroasa, de obicei pe partea din fata a pieptului, dar poate radia in spate, abdomen, brat sau umar. Durerea apare de obicei numai pe o parte a toracelui, cel mai frecvent pe stanga, dar poate afecta ambele parti ale pieptului in acelasi timp. Simptomele dureaza de obicei intre o saptamana si trei saptamani.
Cele mai frecvente regiuniuri implicate sunt in apropierea sternului si la nivelul coastelor 4, 5 si 6.
Costocondrita poate afecta atat copiii, cat si adultii. Este un diagnostic obisnuit la adultii cu durere toracica acuta. Acesta este prezenta in 13-36% dintre cazuri.
De multe ori nu exista o cauza definitiva pentru costocondrita. Poate fi asociata cu o leziune a coastei sau cu activitate fizica neobisnuita. Poate aparea si dupa o boala respiratorie, cum ar fi o raceala sau gripa, si la persoanele cu afectiuni ca fibromialgia, lupusul eritematos sistemic si spondilita anchilozanta. Rar, poate fi cauzata de o infectie bacteriana sau fungica a articulatiilor costocondrale. Practic, durerea pe care aceasta afectiune o aduce este declansata de inflamatie, care este raspunsul natural al organismului la iritatie, infectie sau ranire.
Cu toate acestea, cauza specifica a inflamatiei este practic necunoscuta. Poate ca acest lucru este cauzat de faptul ca nu exista doar o cauza a inflamatiei care ar putea afecta articulatia sternocostala sau articulatia costosterna.
Cea mai obisnuita cauza a costocondritei este efortul fizic. De exemplu, miscarea repetata sau intensa sau o miscare brusca pe care nu obisnuiati sa o faceti, cum ar fi ridicarea sau mutarea mobilierului greu sau antrenamentele fizice intense.
O alta cauza comuna este traumatismul sau leziunile la nivelul pieptului. Acest lucru poate fi sub forma unui impact accidental, ca de exemplu intr-un accident de masina, sau o cadere. Tusea severa poate, de asemenea, sa duca la aceasta problema.
In unele cazuri, costocondrita poate fi legata de o alta afectiune. De exemplu, infectiile toracice pot declansa inflamatii si vorbim aici de infectii bacteriene (sifilis sau tuberculoza), infectii virale (inflamatia cauzata de infectiile tractului respirator sau tusea excesiva), infectii fungice (de exemplu, aspergiloza). Alte probleme de sanatate, cum ar fi spondilita anchilozanta, artrita sau artrita reumatoida, pot provoca, de asemenea, costocondrita. Cresterea tumorilor, fie ca este vorba de o tumora canceroasa sau noncanceroasa, poate provoca inflamatie.
La femei, sarcina este un factor de risc al costocondritei, in special in timpul celui de-al doilea si ultimul trimestru de sarcina. Durerea poate deveni mai intensa cand respirati adanc.
Pacientii (mai ales cei cu varsta peste 35 de ani) care au un istoric de boala coronariana si pacientii cu simptome cardio-pulmonare ar trebui sa efectueze o electrocardiograma si, eventual, o radiografie a pieptului. Trebuie luate in considerare teste suplimentare pentru excluderea unei cauze cardiace, in functie de varsta sau de starea de risc. Testele de laborator de rutina nu sunt necesare la pacientii cu costocrondita suspectata, cu exceptia cazului in care diagnosticul este incert sau cand exista semne de inflamatie.
Diagnosticarea incepe cu un examen fizic, unde se vor analiza posibili factori care au dus la aparitia durerii, ca activitati intense, traumatism, tuse sau proceduri chirurgicale care implica peretele toracic anterior. Palparea atenta a peretelui toracic anterior este al doilea pas. Se efectueaza auscultatii pulmonare pentru posibila etiologie respiratorie si se va examina pielea pentru a exclude eruptii cutanate sau alte leziuni. Se vor analiza functia musculara si reflexele nervoase la acest nivel.
Nu exista un test de laborator specific pentru diagnosticarea costocondritei. Markeri pozitivi de inflamatie in laborator, cum ar fi CRP crescut, ESR si hemoleucograma, pot indica semne de infectie, inflamatie prelungita si edee, ceea ce poate duce la investigatii suplimentare.
Nu este necesara imagistica pentru a diagnostica costocondrita; totusi, poate fi utilizata pentru a elimina diagnosticele diferentiale. Optiunile includ radiografii simple (exclud boala cardiaca, pulmonara), scanarea CT (exclude boala cardiaca, pulmonara sau a tesuturilor moi), ecografiile musculo-scheletice (pentru a diferentia boala musculara sau inflamatorie).
Imagistica CT poate diferentia o patologie a cartilajelor costale si exclude patologiile care stau la baza, cum ar fi tumorile.
La pacientii cu semne si simptome de inflamatie a peretelui toracic, scintigrafia poate diagnostica direct costocondrita. Scintigrafia osoasa delimiteaza atat amploarea leziunilor costocondrale individuale cat si multitudinea lor.
Costocondrita se reduce adesea de la sine dupa cateva saptamani. Masurile de auto-gestionare si medicamentele pot ajuta la ameliorarea simptomelor.
Costocondrita poate fi agravata de orice activitate care pune presiune pe zona toracica. Asta poate include exercitii intense sau chiar miscari simple, cum ar fi intinsul pentru a ajunge la un dulap inalt. Orice activitate care face ca durerea din zona toracica sa fie mai intensa trebuie evitata pana cand inflamatia coastelor si cartilajului se reduce.
Se poate apela si la medicamente, cum ar fi medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), ca naproxen sodic sau ibuprofen. In cazuri mai grave, medicul poate prescrie analgezice mai puternice.
Daca aceste metode nu dau rezultate, medicul poate recomanda injectiile cu corticosteroizi sau va poate recomanda o procedura denumita stimulare nervoasa electrica transcutanata (TENS) – un dispozitiv trimite un curent electric slab in zona afectata de durere prin plasturi adezivi care sunt plasati pe piele. Daca nici aceasta tehnic nu functioneaza, uneori interventia chirurgicala este necesara pentru a indeparta sau a repara cartilajul deteriorat, in special atunci cand daunele rezulta dintr-o infectie.
In primul rand, este indicata odihna si evitarea acelor miscari care cauzeaza durere, deoarece afectiunea poate aparea din activitati care intind musculatura si cartilajul in jurul peretelui toracic. Se pot aplica si comprese cu gheata sau comprese calde pentru a trata durerea toracica asociata cu costocondrita. Aplicarea compreselor calde in zona afectata va contribui la cresterea fluxului sangvin, relaxand, de asemenea, muschii contractati. Gheata nu se aplica direct pe piele, ci invelita intr-un prosop, si doar pentru cateva minute.
Poate fi utila intinderea muschilor pieptului din jurul articulatiei. Puteti incepe cu respiratii lente si profunde. Posturile Yoga combinate cu respiratia profunda sunt, de asemenea, o optiune buna. Postura este foarte importanta, mai ales cand dormiti. Evitati pozitiile de somn care pun presiune asupra articulatiilor dureroase, care includ dormitul pe burta. Adoptati o postura corecta in fiecare zi.
Exista, de asemenea, o varietate de remedii pe baza de plante folosite ca tratamente naturiste in costocondrita care ajuta la reducerea durerii si inflamatiei zonei afectate. Plantele medicinale cu proprietati analgezice si antiinflamatoare includ salcia, kava kava, gotu kola, ginseng, ghimbir, fenicul, ghearele diavolului, musetelul si arnica.
Costocondrita este o afectiune benigna de cauza necunoscuta, dar cu asteptari de recuperare completa. Trebuie acordata o atentie deosebita unor alte cauze ale durerii in piept, mai ales dupa varsta de 35 de ani, daca sunt antecedente personale sau familiale ale bolilor de inima, diabetului, hipercolesterolemiei sau hipertensiunii arteriale.
In general, o dieta antiinflamatoare poate ajuta la reducerea sau prevenirea durerii si a inflamatiei in probleme cum ar fi costocondriaa. Acest tip de dieta este bogata de alimente care contin antioxidanti, vitamine, minerale si acizi grasi esentiali. Unele dintre cele mai bune alimente antiinflamatoare includ legumele cu frunze verzi (cum e spanacul), legumele crucifere (varza, broccoli), nuci si leminte, grasimi sanatoase, condimente, fructe etc.
Pe de alta parte, o dieta antiinflamatoare exclude o serie de alimente si substante pro-inflamatorii, cum ar fi cerealele rafinate, zaharurile rafinate si alimentele procesate, in special cele ambalate, painea, produsele de panificatie si bauturile carbogazoase. Evitati produsele cum ar fi alcoolul si cafeina, care pot agrava inflamatia.
Referinte::
(1) Costochondritis, link: https://patient.info/health/chest-pain-leaflet/costochondritis
(2) Costochondritis, link: https://www.nhs.uk/conditions/costochondritis/
(3) Costochondritis causes, symptoms and treatment, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/318797.php
(4) Costochondritis causes, symptoms and treatment, link: https://www.southerncross.co.nz/group/medical-library/costochondritis-causes-symptoms-treatment
(5) Costochondritis, link: https://now.aapmr.org/costochondritis/
(6) Costochondritis: Diagnosis and Treatment, link: https://www.aafp.org/afp/2009/0915/p617.html
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…