Contuzia cerebrala, o forma de traumatism cerebral, este o leziune a tesutului cerebral. Aflati mai multe despre contuzia cerebrala din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este contuzia cerebrala?
  2. Contuzia cerebrala si comotia cerebrala
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Contuzie cerebrala la copii
  6. Diagnostic
  7. Tratament
  8. Prim ajutor in cazul unei contuzii cerebrale

Ce este contuzia cerebrala?

Contuzia este rezultatul leziunilor cerebrale aparute in urma unei lovituri violente a capului (cap spart), avand ca efect cel putin o pierdere temporara a functiior cerebrale. In mod normal, creierul este inconjurat de lichidul cefalorahidian care ii confera protectie in cazul unui traumatism usor, ce poate aparea in cursul activitatilor zilnice. Dar acest lichid nu poate absorbi forta unei explozii neasteptate sau a unei opriri bruste. Impactul asupra capului produs de o explozie determina o miscare brusca a creierului spre craniu cauzand lezarea creierului. Aceasta miscare traumatica poate determina diferite tipuri de leziuni. Contuzia este cea mai usoara dintre ele.

Contuzia cerebrala si comotia cerebrala

O contuzie este, in esenta, un alt cuvant pentru o hemoragie in creier cauzata de traumatisme localizate. Semnificatia comotiei este putin mai precisa. Termenul se refera, in general, la traumatisme cerebrale pe scara larga cauzate de o lovitura la cap, o zdruncinare sau o accidentare similara. In caz de pierdere a cunostintei, spasme, convulsii etc, poate fi vorba de o contuzie cerebrala in focar. In schimb, in cazul unei contuzii cerebrale difuze, viata pacientului poate fi pusa in pericol daca centrii vitali sunt afectati.

Avand in vedere aceste definitii, se poate presupune ca o comotie este doar o contuzie mai grava si mai raspandita in creier. Realitatea este ca cele doua tipuri de leziuni sunt fundamental diferite. Si cu toate ca sunt legate si una poate fi provocata de cealalta, e necesar sa intelegem diferenta dintre o contuzie si o comotie.

Care sunt diferentele?

Diferenta dintre cele doua, in cele din urma, se reduce la o simpla distinctie:

  • Contuzia este o leziune localizata, comparabila cu vanataile aparute pe genunchi in urma unei lovituri. Si, la fel ca alte vanatai, contuziile variaza de la relativ minore pana la contuzii care pun viata in pericol. Deoarece sangele trebuie sa se coaguleze pentru a opri hemoragia provocata de contuzii, acestea cresc riscurile cardiovasculare.
  • Comotia este o leziune mai larga cauzata de un traumatism cerebral la scara larga. Este oarecum similara cu o entorsa sau o fractura si afecteaza mai multe regiuni ale creierului.

Cauze

Contuzia cerebrala este de cele mai multe ori cauzata de o lovitura sau de alte leziuni traumatice la nivelul capului sau corpului. Gradul de afectare poate depinde de mai multi factori, cum ar fi natura accidentarii si forta impactului.

Exista o serie de evenimente in urma carora pot fi produse contuzii cerebrale. Printre cele mai frecvente se numara:

Caderile

Caderile din pat sau de pe o scara, pe trepte, in baie etc, sunt cea mai frecventa cauza a contuziilor cerebrale, in special la adultii mai in varsta si la copiii mici.

Accidente de masina

Coliziunile in care sunt implicate masini, motociclete, biciclete si chiar pietoni, reprezinta o cauza obisnuita ale unor astfel de leziuni.

Acte de violenta

Ranirile provocate de arme, violenta domestica, abuzurile asupra copiilor si alte atacuri se numara si ele printre cele mai intalnite cauze. Sindromul copilului scuturat este o leziune traumatica a creierului la sugari cauzata de o zdruncinare violenta.

Leziuni sportive

Contuziile cerebrale mai pot fi cauzate si de accidentarile sportive care pot aparea in urma practicarii unor sporturi precum fotbalul, boxul, fotbalul american, rugby-ul, skateboarding, hocheiul si alte sporturi extreme sau cu impact fizic puternic. Acestea sunt deosebit de frecvente in randul tinerilor.

Explozii si alte leziuni de lupta

Exploziile sunt o cauza obisnuita a leziunilor traumatice ale creierului in randul personalului militar activ. Desi felul in care are loc contuzia cerebrala nu este inca bine inteles, multi cercetatori cred ca valul de presiune care trece prin creier in mod semnificativ perturba functia creierului.

Factori de risc

Persoanele cu cel mai mare risc de contuzii cerebrale sunt:

  • copiii, in special nou-nascutii si cei aflati pana in varsta de 4 ani
  • adultii tineri, in special cei cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani
  • adultii trecuti de varsta de 60 de ani
  • barbatii de orice varsta

Simptome

  • scurte episoade de pierderi de constienta sau de memorie dupa un traumatism cranian
  • cefalee
  • presiune in cap
  • lesin
  • greata
  • dureri de cap si stari de voma
  • usoare tulburari de vedere
  • dificultati de concentrare

Semne si simptome cerebrale de urgenta

  • stare persistenta de confuzie sau delirium
  • ameteli persistente
  • letargie persistenta
  • dilatatie pupilara
  • tulburari de vorbire
  • paralizii partiale
  • stupor
  • coma

Desi pierderea constientei este un simptom frecvent al contuziei cerebrale, este totusi posibil sa suferiti o contuzie si sa nu lesinati complet. Traumatismele craniene se produc frecvent in cursul accidentelor de motocicleta, a celor industriale, in urma caderilor de la inaltime sau atacurilor fizice. Accidentele reprezinta principala cauza de deces la persoanele mai tinere de 44 de ani, iar in multe din aceste accidente au loc traumatisme ale capului.

Mortalitatea provocata de traumatismele craniene a mai scazut in ultimii ani datorita purtarii echipamentului de protectie, de genul castilor, tetierelor rigide si centurilor de siguranta, dar si datorita imbunatatirii asistentei medicale de urgenta. Cu toate acestea, traumatismul cranian ramane o problema serioasa.

Cat de grava este contuzia cerebrala?

O contuzie este reprezentata de un traumatism minor, o leziune temporara fara existenta unei deteriorari cerebrale permanente. Cu toate acestea, traumatismele craniene accidentale pot determina moartea sau deteriorari cerebrale in unele cazuri, orice traumatism cranian fiind potential periculos. De aceea, in cazul oricarui traumatism cranian este necesara examinarea medicala.

Pierderile de memorie legate de traumatism implica, de obicei, doar amnenzia perioadei imediat inainte si pe cea din timpul accidentului ce a dus la contuzia cerebrala. Poate, totusi, cuprinde si perioada de cateva saptamani (rareori luni) de dupa accident. Recastigarea memoriei se face de la amintirile mai vechi spre cele mai recente.

Anumite persoane ce au suferit o contuzie pot prezenta un complex de semne si simptome numit sindrom posttraumatic, ce poate dura o anumita perioada dupa traumatismul cranian. In afara de cefalee si ameteala, aceste simptome pot cuprinde si insomnie, iritabilitate, neliniste, incapacitate de concentrare, depresie sau modificari de personalitate sau de dispozitie. Nu se cunoaste cauza exacta a aparitiei acestor simptome la anumite persoane.

Contuzie cerebrala la copii

O contuzie este o leziune a creierului. O contuzie poate provoca sangerari si umflaturi in interiorul creierului in jurul zonei in care s-a produs lovitura.

Simptomele contuziei cerebrale la copii

Cel mai probabil, sugarii si copiii cu leziuni cerebrale ar putea sa nu poata comunica faptul ca au dureri de cap, probleme senzoriale, confuzie si alte simptome similare. De aceea, este bine sa observati eventualele semne, cum ar fi:

  • o schimbare a obiceiurilor alimentare sau de ingrijire
  • iritabilitate neobisnuita
  • plans persistent
  • incapacitate de a pastra atentia
  • modificari ale obiceiurilor de somn
  • convulsii
  • stare de spirit trista sau depresiva
  • somnolenta
  • pierderea interesului pentru jucariile sau activitatile preferate

Cand trebuie sa mergeti la doctor

Consultati intotdeauna medicul daca micutul a suferit o lovitura la nivelul capului sau al corpului care va ingrijoreaza sau provoaca modificari comportamentale. Cereti asistenta medicala de urgenta daca exista semne sau simptome ale unei contuzii cerebrale ca urmare a unei lovituri recente sau a altor leziuni traumatice la nivelul capului.

Termenii „usoara”, „moderate” si „severa” sunt utilizati pentru a descrie efectul leziunii asupra functiei cerebrale. O leziune usoara a creierului este totusi o vatamare grava care necesita o atentie prompta si un diagnostic precis.

Contuzie cerebrala bebelusi

Contuzia cerebrala poate aparea si in cazul nou-nascutilor, mai ales din cauza faptului ca la acestia creierul este mult mai fragil, iar in urma unui traumatism, creierul se poate lovi de cutia craniana.

Diagnostic

In unele cazuri mai usoare, diagnosticul se face doar pe baza informatiilor oferite de pacient si a examinarii fizice. Daca situatia este mai grava, doctorul poate apela la anumite teste si analize pentru a oferi un diagnostic precis.

Scorul Glasgow

Acest test de 15 puncte il ajuta pe medic sa evalueze gravitatea initiala a unei leziuni cerebrale, verificand capacitatea persoanei in cauza de a urma directiile si de a-si misca ochii si membrele. Coerenta in vorbire ofera, de asemenea, indicii importante.

Abilitatile sunt punctate de la 3 la 15 in Scala Glasgow. Un punctaj mai mare inseamna deteriorari mai putin grave.

Teste de imagistica

  • Tomografia computerizata (CT). Acest test este, de obicei, primul efectuat intr-o camera de garda. Cu ajutorul CT sunt verificate eventualele contuzii cerebrale. O scanare CT utilizeaza raze X pentru a crea o imagine detaliata a creierului. O tomografie computerizata poate arata posibilele fracturi, hemoragii in creier, cheaguri de sange (hematoame), tesut cerebral contuzionat si inflamat.
  • Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN). Un RMN utilizeaza unde radio pentru a crea o imagine detaliata a creierului. Acest test poate fi utilizat dupa ce starea persoanei se stabilizeaza sau daca simptomele nu se imbunatatesc la scurt timp dupa accidentare.

Monitorizarea presiunii intracraniene

Daca tesutul se umfla in urma unei contuzii cerebrale, presiunea in interiorul craniului poate creste si poate cauza daune suplimentare creierului. Medicii pot introduce o sonda prin craniu pentru a monitoriza aceasta presiune.

Tratament

Tratarea leziunilor usoare

Contuzia cerebrala usoara nu necesita, de obicei, alte tratamente decat odihna si administrarea de medicamente impotriva durerilor de cap. Cu toate acestea, o persoana cu o contuzie usoara trebuie monitorizata indeaproape la domiciliu in caz ca apar alte simptome.

Medicul ii va indica pacientului cand poate sa revina la serviciu, scoala sau la alte tipuri de activitati recreative. Cel mai bine este sa limitati activitatile fizice sau de gandire (cognitive) care pot inrautati lucrurile pana cand medicul va informeaza ca este in regula.

Medicamente

  • Aceste medicamente reduc cantitatea de lichid din tesuturi si maresc cantitatea de urina. Diureticele, administrate intravenos persoanelor cu leziuni cerebrale traumatice, ajuta la reducerea presiunii din interiorul creierului.
  • Medicamente anti-convulsii. Persoanele care au suferit o contuzie cerebrala moderata sau severa sunt expuse riscului de convulsii in prima saptamana de dupa accident.

Un astfel de medicament poate fi administrat in prima saptamana pentru a evita orice alte leziuni cerebrale care ar putea fi cauzate de o convulsie.

  • Medicamente care induc coma. Medicii folosesc uneori medicamente pentru a induce coma temporara, pentru ca un creier comatos are nevoie de mai putin oxigen pentru a functiona. Acest lucru este util in special daca vasele de sange, comprimate prin cresterea presiunii in creier, nu sunt in masura sa alimenteze celulele creierului cu cantitati suficiente de nutrienti si oxigen.

Operatie

Poate fi necesara o interventie chirurgicala de urgenta pentru a reduce la minimum o alta deteriorare a tesuturilor cerebrale. Operatia poate fi utilizata pentru a rezolva urmatoarele probleme:

  • Indepartarea hematoamelor. Sangerarea in exteriorul sau in interiorul creierului poate produce coagularea sangelui (formarea hematoamelor) care pune presiune pe creier si dauneaza tesutului cerebral.
  • Repararea fracturilor craniene. Operatia poate fi necesara pentru a repara fracturile craniene severe sau pentru a indeparta bucati de craniu din creier.

Prim ajutor in cazul unei contuzii cerebrale

Contuzia cerebrala poate fi minora si nu necesita atentie speciala sau spitalizare. Cu toate acestea, chiar si leziunile minore pot provoca simptome cronice persistente, cum ar fi dureri de cap sau dificultati de concentrare.

Contuzia cerebrala asociata cu alte simptome ale unei comotii, cum ar fi greata, instabilitatea, durerile de cap sau dificultatea de concentrare, ar trebui evaluate de un medic. Sunati la numarul local de urgenta daca apar semne sau simptome, deoarece acestea pot indica o vatamare grava a capului.

In cazul unei contuzii cerebrale severe:

  • Mentineti persoana vatamata pe loc. Pana la sosirea ajutorului medical, tineti persoana ranita intinsa si linistita, cu capul si umerii usor ridicati. Nu miscati persoana decat daca este necesar si evitati miscarea gatului acesteia.
  • Opriti orice sangerare. Aplicati o presiune ferma asupra plagii cu o carpa curata. Nu aplicati, insa, o presiune directa asupra plagii daca suspectati o fractura craniana.
  • Urmariti schimbarile de respiratie si atentie. Daca persoana vatamata nu prezinta semne de circulatie – nu respira, nu tuseste sau nu misca – incepeti manevrele de resuscitare.

 

Referinte:

  1. https://radiopaedia.org/articles/cerebral-haemorrhagic-contusion
  2. https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-head-trauma/basics/art-20056626
  3. https://www.spinalcord.com/blog/contusion-vs.-concussion-understanding-the-difference
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma