Congelarea fructelor si legumelor este o metoda de conservare a alimentelor pe termen lung. Aflati din urmatorul articol care sunt regulile privind congelarea, dar si care sunt avantajele si dezavantajele acestui procedeu!
2. Reguli privind congelarea fructelor si legumelor
3. Fructe si legume congelate pentru bebelusi si copii
4. Congelarea fructelor si legumelor: avantaje si beneficii
Congelarea fructelor si legumelor este un procedeu care este utilizat cu succes pentru conservarea pe termen lung a multor alimente, oferindu-le o durata de valabilitate semnificativa. Procedeul implica scaderea temperaturii produsului in general la -18 ° C sau mai putin.
Congelarea intarzie cresterea microorganismelor si enzimelor care provoaca stricarea alimentelor. Pentru cea mai buna aroma si textura, alimentele inghetate trebuie utilizate in termen de 6 pana la 9 luni.
Ca metoda de conservare pe termen lung a fructelor si legumelor, inghetarea este in general considerata superioara conservei si deshidratarii, in ceea ce priveste pastrarea insusirilor senzoriale si a proprietatilor nutritive ale acestora.
Daca inghetati mancarea pentru o perioada scurta de timp este indicat sa folositi pungi sau ambalaje de plastic. Infasurati alimentele pentru a reduce riscul de „arsura de congelator”, care apare atunci cand aerul intalneste alimentele congelate. „Arsura de congelator” nu dauneaza, dar influenteaza negativ textura si culoarea alimentului.
Pentru depozitarea pe perioade mai lungi, utilizati ambalaje speciale, cum ar fi folii de aluminiu rezistente sau pungi/folii speciale destinate depozitarii in congelator. Puteti utiliza, de asemenea, recipiente sau borcane din plastic, dar nu puneti niciodata vase din sticla in congelator; temperaturile extreme pot determina spargerea acestora. Nu uitati sa lasati un spatiu intre continut si capacul borcanelor sau recipientelor, deoarece alimentele se extind in timpul congelarii. In toate cazurile, pachetele trebuie sa fie sigure si etichetate in mod clar cu continutul si data la care a fost pregatit pachetelul cu fructe sau legume.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se alege ia spanacul si se spala bine, apoi se pune apa la fiert intr-un vas. Cand apa clocoteste se adauga spanacul in vas. Se lasa pe foc mic pentru aproximativ 1-2 minute, iar apoi se scoate cu o spatula si se pune la scurs intr-o sita. Apoi, se scurge bine surplusul de apa si se va pune spanacul in mai multe pungi pentru congelator. Cantitatea de spanac se va depozita in portii de marimea pe care o doriti. Daca doriti sa consumati o portie din spanacul inghetat, se scoate de la congelator cu o seara inainte de preparare si se lasa la dezghetat treptat la frigider pana a doua zi. Apoi, se poate spanacul se poate gati normal si se poate folosi la diverse preparate in functie de preferinte.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se ia conopida, se spala si se pune la scurs, iar apoi desfaceti-o in mai multe buchetele. Dupa aceea, puneti-le la fiert in apa sarata. Se lasa conopida la fiert pana cand se inmoaie in apa cu sare, apoi se va scurge si se va lasa la racit. In cele din urma, portionatati buchetelele de conopida in mai multe pungi pentru a le depozita in congelator. Nu lasati aerul in pungi! Apoi, puteti sa etichetati si sa puneti data pe fiecare pachet. Puteti sa pastrati conopida la congelator timp de 12 luni.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se vor curata dovleceii de coaja, apoi se vor scobi semintele (doar daca dovlecelul este copt mai tare si are seminte mari), apoi se va taia in cubulete. In cele din urma, se vor pune cubuletele in pungi si pun la congelator.
Se va curata dovlecelul de coaja, apoi se va rade pe razatoarea mare. Dovlecelul ras se va lasa la scurs intr-o sita si din cand in cand mai apasati usor cu o lingura astfel incat sa iasa cat mai mult lichid. Dupa ce dovlecelul ras este scurs bine de lichid, se poate pune in pungi si apoi la congelator.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Mazarea o puteti congela numai daca ati cumparat-o pastai pentru a fi proaspata si nespalata. Aceasta leguma ramane curata in interiorul pastaii.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Desfaceti mazarea din pastai, apoi puneti bobitele in pungi pentru congelator, in cantitati mici pe care sa le folositi o singura data. Legati bine pungile pentru a nu lasa aerul sa patrunda, iar apoi puneti-le la congelator.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se vor spala in apa rece caisele, dupa care se lasa la scurs. Inainte de a fi bagate in pungi, caisele trebuie sa fie uscate. Apoi, dupa ce s-au scurs, scoateti samburii si puneti jumtatile de caise in pungute si bagati-le in scurt timp la congelator pentru a nu se oxida.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Spalati, scurgeti, iar apoi scoate samburii din prune. Puneti prunele fara samburi in pungi, strangeti-le bine astfel incat sa nu ramana aer, echitati, iar apoi puneti-le la congelator. Prunele pot fi pastrate la congelator timp de 12 luni si pot fi folosite pentru a prepara diverse prajituri, mancaruri sau sosuri.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se spala caisele, iar apoi se vor scoate samburii, taiati-le in jumatati sau sferturi. Apoi, asezati fructele intr-un strat pe o placa sau pe hartie de copt, apoi puneti-le in pungi si sunt gata pentru congelare.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Luati un castron mare, umpleti-l cu apa rece, dupa care adaugati capsunile si lasati-le aproximativ 15 minunte. Veti vedea ca tot praful si nisipul de pe capsuni va ramane la fundul castronului. Urmatorul pas consta in scoaterea fructelor din apa si indepartarea coditelor. In acest timp trebuie sa verificati fiecare capsuna sa nu fie stricata. Apoi, asezati capsunile pe un prosop curat pentru a se usca. Este foarte important ca fructele sa fie uscate ca sa nu se lipeasca una de cealalta. Luati cate 200 – 300g de capsuni si puneti-le in pungi. Cand puneti pungile cu capsuni la congelator, asigurati-va ca nu vor sta una peste alta pentru a nu se storci si inmoia. Dupa ce fructele s-au intarit in congelator la rece, atunci puteti sa lipiti de celelalte pungi sau sa le asezati una peste alta.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se vor spala ciresele, apoi se vor inlatura coditele si se vor lasa sa se scurga bine de apa. Apoi, se vor scoate samburii si se pot pune in pungi sau in caserole. Dupa care se vor pune la congelator.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pentru a congela merele, acestea trebuie sa fie coapte. Ca modalitati de inghetare puteti sa feliati merele.
Taiati merele in parti egale si puneti-le in pungi sau intr-un recipient de plastic in portii mici. Asigurati-va ca nu exista aer in interiorul ambalajului.
Spalati merele, apoi lasati-le la uscat. Scurgeti fructele intr-o solutie speciala pregatita cu acid ascorbic (50 g de apa si 1500 g acid) timp de cateva minute. Apoi, puneti marele la congelator intr-o punga sau un alt recipient.
Fructele dezghetate trebuie sa fie consumate rapid, deoarece se vor deteriora intr-un timp foarte scurt. In plus, nu decongelati in mod repetat fructele si legumele, astfel isi vor pierde proprietatile, vitaminele, gustul si structura.
Pregatirea mancarii pentru bebelusi este o modalitate excelenta de a va asigura ca cel mic primeste toate vitaminele si substantele nutritive esentiale de care are nevoie pentru a creste sanatos si puternic, fara a va face griji pentru conservantii adaugati din alimentele preambalate. Cu toate acestea, o provocare apare atunci cand lucruri precum vremea mai rece, schimbarile sezoniere sau alte deficiente fac imposibila gasirea unor produse proaspete. Deci care sunt optiunile in aceste cazuri? Fructele si legumele congelate sunt o alternativa acceptabila la cele proaspete? Raspunsul este da!
Multe din produsele congelate de pe piata contin o cantitate mare de sare, zahar, siropuri si multi alti aditivi. De aceea, specialistii recomanda sa va faceti timp si sa cititi cu atenteie eticheta pentru a sti exact ce contine fiecare pachet de fructe si legume congelate.
Iata care sunt dezavantajele congelarii fructelor si legumelor:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…