Ectropion si entropion – cauze, simptome, tratament

Ectropionul si entropionul sunt doua afectiuni oftalmologice care au diferite cauze. Aflati mai multe despre ectropion si entropion din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce inseamna ectropion si entropion?
  2. Cauze
  3. Semne si simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Cum pot fi prevenite ectropionul si entropionul?

Ce inseamna ectropion si entropion?

Cele mai multe cazuri de ectropion si entropion sunt cauzate de inaintarea in varsta. In entropion, pleoapa superioara sau cea inferioara se intorc spre interior, astfel incat genele zgarie ochiul. In cazuri severe, corneea se poate ulcera sau cicatriza. Unele dintre primele semne ale entropionului sunt iritatia si excesul de secretii in ochi, dimineata.

Situatia se amelioreaza de obicei in cursul zilei. Pe masura ce tulburarea avanseaza, iritatia poate sa persiste pentru mai mult timp sau poate deveni constanta. Este posibil sa observati intoarcerea genelor in interior, spre ochi.

Ectropionul, exact opusul entopionului, este rezultatul slabiciunii musculare. Se poate asocia unei conditii de fond cum ar fi dermatita alergica sau lupusul eritematos.

Pleoapa inferioara se intoarce spre exterior, uneori facand lacrimile sa curga peste marginea pleoapei inferioare in jos pe obraz in loc sa curga prin sistemul de drenaj lacrimal.

Ectropion si entropion – manifestari

Principalele semne si simptome de ectropion si entropion sunt: gene care zgarie ochiul, lacrimat excesiv, iritatie a ochiului si secretii oculare dimineata la trezire.

Atat entropionul cat si ectropionul pot fi corectate prin chirurgie, care repozitioneaza muschii care sustin pleoapele. Aceste proceduri sunt de obicei efectuate ambulator, sub anestezic local. Cand o boala de fond este cauza ectropionului, primul pas este tratarea acesteia.

Cauze

Cauze entropion

Entropionul poate fi cauzat de:

  • Slabiciune musculara. Pe masura ce imbatranim, muschii aflati sub ochi tind sa se slabeasca, iar tendoanele se intind. Aceasta este cea mai frecventa cauza a entropionului.
  • Cicatricile sau interventiile chirurgicale anterioare. Pielea cicatrizata in urma arsurilor chimice, traumatismelor sau interventiilor chirurgicale poate deforma curba normala a pleoapei.
  • Infectie oculara. O infectie a ochilor numita trahom (conjunctivita granuloasa) este frecventa in multe tari in curs de dezvoltare din Africa, Asia, America Latina, Orientul Mijlociu si Insulele Pacificului. Poate provoca cicatrizarea pleoapei interioare, ceea ce duce la entropion si chiar la orbire.
  • O iritatie a ochiului cauzata de uscaciune sau inflamatie il poate face pe pacient sa incerce sa-si amelioreze simptomele prin frecarea pleoapelor sau prin strangerea acestora. Acest lucru poate provoca un spasm al muschilor pleoapei, iar marginea pleoapei s-ar putea rasuci spre interior, genele atingand astfel corneea (entropion spastic).
  • Deficit de dezvoltare. Atunci cand afectiunea este prezenta inca de la nastere (entropion congenital), acesta poate fi cauzat de o rasucire suplimentara a pielii spre interior.

Factori de risc pentru entropion

Entropionul poate fi cauzat de o serie de factori de risc. Printre acestia se numara:

  • Imbatranirea. Cu cat inaintam in varsta, cu atat riscurile de a dezvolta afectiunea sunt mai mari.
  • Arsuri anterioare sau traumatisme. Daca ati avut o arsura sau o alta vatamare la nivelul fetei, tesutul cicatricial rezultat poate contribui la dezvoltarea entropionului.
  • Trahom. Deoarece trahomul poate cicatriza pleoapele interioare, persoanele care au avut aceasta infectie au mai multe riscuri de a dezvolta entropion.

Cauze ectropion

Ectropionul reprezinta eversiunea anormala a pleoapei, cu dezgolirea globului ocular si expunerea corneei si conjunctivei.

Epidemiologie

Nu are predilectie de varsta sau sex. Ectropionul se poate intalni la orice varsta, dar mai ales la batrani.

Ectropionul poate fi congenital sau dobandit. Cel congenital e mai rar si de obicei afecteaza  pleoapa inferioara. El se poate asocia cu: sindromul de blefarofimoza, microftalmia, chisturi orbitale, sindromul Down, ihtioza.

Cel dobandit este de obicei determinat de procesul de imbatranire cu relaxarea tesutului conjunctiv al pleoapei, de prezenta unei cicatrici palpebrale (ex.dupa arsuri, postoperatorie), de pareza de nerv facial, de prezenta unui proces tumoral palpebral sau inflamator (conjunctivita cronica).

Semne si simptome

Simptome entropion

Entropionul este o afectiune in care pleoapa se intoarce spre interior, astfel incat genele si pielea se freaca si se ating de suprafata ochiului. Acest lucru provoaca iritatii si disconfort.

Cand pacientul sufera de entropion, pleoapa poate fi rasucita tot timpul sau doar cand acesta clipeste mai tare sau isi strange pleoapele. Entropionul este mai frecvent la adultii in varsta si, in general, afecteaza numai pleoapa inferioara.

Semnele si simptomele entropionului apar in urma frecarii genelor si a pleoapei exterioare de suprafata ochiului. Pacientul poate experimenta urmatoarele simptome:

  • Senzatia ca are ceva in ochi
  • Inrosirea ochilor
  • Iritarea sau durerea de ochi
  • Sensibilitate la lumina si vant
  • Ochi inlacrimati (lacrimare excesiva)
  • Eliminarea (scurgerea) mucoasei si aparitia unor cruste pe pleoape

Cand trebuie sa mergeti la doctor

Solicitati ingrijiri imediate daca ati primit un diagnostic de entropion si va confruntati cu urmatoarele simptome:

  • Inrosirea imediata a ochilor
  • Durere
  • Sensibilitate la lumina
  • Reducerea capacitatii vederii

Acestea sunt semne si simptome ale afectarii corneei, lucru care va poate deteriora vederea.

Mergeti de urgenta la medic daca simtiti ca aveti in permanenta ceva in ochi sau daca observati ca unele dintre gene par sa se rasuceasca spre ochi. Daca este lasat netratat prea mult timp, entropionul poate provoca leziuni permanente ale ochiului. Specialistii recomanda sa folositi lacrimi artificiale si unguente lubrifiante pentru a va proteja ochiul inainte de a merge la doctor.

Simptome ectropion

Cand clipiti, pleoapele ajuta la distribuirea uniforma a lacrimilor, acestea protejand si lubrifiind ochii. Lacrimile se scurg in canalele lacrimale care se afla in interiorul pleoapelor. Cand marginea inferioara se rasuceste spre exterior, afecteaza felul in care lacrimile se scurg. Acest lucru poate produce o varietate de simptome, cum ar fi:

  • lacrimare excesiva
  • uscaciune excesiva la nivelul ochilor
  • iritatie
  • senzatie de arsura
  • roseata
  • conjunctivita cronica (inflamatie cunoscuta si sub numele de ”ochi de culoare roz”)

Daca apar aceste simptome ale ectropionului, aveti nevoie de ingrijire medicala prompta. Intarzierea administrarii tratamentului pentru aceasta afectiune poate duce la complicatii grave. Daca aveti oricare dintre urmatoarele simptome, este recomandat sa i le prezentati de urgenta medicului specialist:

  • sensibilitate brusca la lumina
  • durere oculara
  • inrosire a ochilor care apare brusc
  • scaderea capacitatii vederii

Diagnostic

Diagnosticarea entropionului

In majoritatea cazurilor, entropionul poate fi diagnosticat in urma unui examen oftalmologic de rutina si a unui examen fizic. Medicul va poate trage de pleoape in timpul examinarii sau va poate cere sa clipiti sau sa inchideti ochii in mod fortat. Acest lucru il ajuta pe medic sa evalueze felul in care pleoapa sta asezata pe ochi, dar si tonusul muscular si etansitatea acesteia.

Daca entropionul este cauzat de cicatrizarea tesutului, de o interventie chirurgicala anterioara sau de alte afectiuni, medicul va examina si tesutul din jur.

Diagnosticarea ectropionului

Examen fizic

Examinarea Gelstalt a ochiului evidentiaza prezenta procesului patologic ce se afla la baza ectropionului. Se observa la cazurile cronice expunerea corneei cu ulceratii, keratinizare conjunctivala si a marginii palpebrale. De obicei, ectropionul este mai frecvent la nivelul pleoapei inferioare, initial in partea mediala, ulterior putand avansa spre lateral.

La pacientii la care este suspectat ectropionul paralitic, trebuie examinate:

  • Sensibilitatea corneeana
  • Intregritatea corneeana
  • Prezenta/absenta fenomenului Bell
  • Gradul de lagoftalmie
  • Diferentiere intre inchiderea spontana si voluntara a pleoapei

Diagnostic diferential

  • Carcinom bazal/scuamos al pleoapei
  • Paralizie a nervului facial
  • Ihtioza
  • Sindromul de pleoapa usoara
  • Boli neurologice

Tratament

Tratament entropion

Acordarea tratamentului depinde de cauza afectiunii. Pacientii au la dispozitie tratamente nechirurgicale pentru ameliorarea simptomelor si protejarea ochilor de daune.

Cand o inflamatie sau o infectie activa provoaca entropion (entropion spastic), pleoapa isi poate reveni la forma normala dupa tratarea ochiului inflamat sau infectat. Din pacate, insa, daca s-a produs cicatrizarea tesuturilor, entropionul poate persista chiar si dupa tratarea afectiunii care sta la baza.

De cele mai multe ori, operatia este necesara pentru a corecta in totalitate entropionul. Cei care nu pot tolera interventia chirurgicala sau sunt nevoiti s-o amane, au la dispozitie remedii pe termen scurt.

Terapii noi

Lentile de contact moi

Medicul oftalmolog poate sugera utilizarea unui tip de lentile de contact moi, sub forma unui bandaj pentru cornee. Acestea ajuta la ameliorarea simptomelor si sunt disponibile cu sau fara o reteta de refractie.

Botox

Pozitia pleoapei poate fi corectata prin injectarea unor cantitati mici de onabotulinumtoxinA (Botox) in pleoapa inferioara. Aceste injectii au efecte care dureaza pana la sase luni.

Cusaturi care intorc pleoapa spre exterior

Aceasta procedura se poate face in cabinetul medicului, sub anestezie locala. Dupa anestezierea pleoapei, medicul efectueaza mai multe cusaturi in anumite locuri de-a lungul pleoapei afectate.

Cusaturile intorc pleoapa spre exterior, iar tesutul cicatrizat rezultat o mentine in pozitie chiar si dupa indepartarea cusaturilor. Cu toate acestea, dupa cateva luni, pleoapa se poate intoarce spre interior. De aceea, aceasta tehnica nu este o solutie pe termen lung.

Benzi de piele pentru pleoape

Aceste benzi de piele transparente sunt speciale si pot fi aplicate pe pleoapa pentru ca aceasta sa nu se mai rasuceasca.

Interventie chirurgicala

Tipul de operatie depinde de starea tesutului care inconjoara pleoapa si de cauza entropionului.

Daca boala a aparut in urma inaintarii in varsta, chirurgul va elimina probabil o mica parte a pleoapei inferioare. Acest lucru ajuta la strangerea tendoanelor si a muschilor afectati. Vor fi efectuate cateva cusaturi pe coltul exterior al ochiului sau chiar sub pleoapa inferioara.

Daca interiorul pleoapei s-a cicatrizat sau ati suferit traumatisme sau interventii chirurgicale anterioare, chirurgul poate aplica o grefa folosind tesut din cerul gurii sau din caile nazale.

Inainte de operatie, medicul va efectua o anestezie locala pentru a va amortiza pleoapa si zona din jurul ei. In plus, ati putea primi si un sedativ usor pentru a va simti mai confortabil, in functie de tipul de procedura ales si daca interventia este efectuata in regim ambulatoriu.

Ce trebuie sa faceti dupa operatie

Dupa operatie, poate fi necesar sa:

  • Aplicati pe ochi un unguent cu antibiotic, timp de o saptamana
  • Folositi comprese reci pentru a reduce vanataile si umflaturile

Cel mai probabil, dupa operatie veti experimenta:

  • Umflarea temporara
  • Vanatai in si in jurul ochiului

Dupa operatie, ati putea avea senzatia ca pleoapa este intinsa. Dar pe masura ce se va vindeca, senzatia va deveni mult mai confortabila. Cusaturile sunt de obicei indepartate la aproximativ o saptamana dupa operatie. In plus, umflatura si vanataile vor disparea dupa aproximativ doua saptamani de la procedura.

Tratament ectropion

In asteptarea tratamentului, picaturile lubrifiante pot oferi alinare si pot proteja corneea de daune suplimentare. In plus, retineti ca stergerea necorespunzatoare a ochilor poate agrava problema.

La fel ca in cazul entropionului, benzile de piele pot fi utilizate pentru a ridica pleoapa inferioara si pentru a mentine in loc, cu scopul de a ameliora unele simptome.

Intinderea tesutului cicatrizat

Daca problema este cauzata de cicatrizarea tesutului, medicul poate recomanda intinderea acestui tesut. Acest lucru presupune injectarea de steroizi si masarea tesutului cicatrizat. Din pacate, aceasta procedura nu da roade de fiecare data.

Operatie ectropion

De cele mai multe ori, operatia este cea mai utila. In timpul operatiei, chirurgul indeparteaza o parte a pleoapei inferioare. Aceasta procedura necesita cusaturi sub pleoapa sau in coltul exterior al ochiului. In cele mai multe cazuri, aceasta interventie chirurgicala este destul de eficienta si rezolva problema.

Daca ectropionul este cauzat de cicatrizarea tesutului, poate fi nevoie de o grefa de piele (transplant de piele). Medicul va recolta pielea din spatele urechii sau din pleoapa superioara si o va atasa de pleoapa inferioara.

De asemenea, poate fi nevoie sa purtati un plasture ocular temporar dupa operatie. In plus, pentru a preveni infectia va fi nevoie de aplicarea unui unguent cu steroizi si antibiotice. Analgiezicele si compresele reci pot combate durerea si umflaturile. In cazul unor pacienti, alinarea apare imediat, in timp ce altii trebuie sa astepte cateva zile sau chiar saptamani. Majoritatea pacientilor nu se mai confrunta cu alte simptome dupa vindecare.

Cum pot fi prevenite ectropionul si entropionul?

In general, niciuna dintre cele doua afectiuni nu poate fi prevenita. In cazul entropionului, poate fi prevenita forma cauzata de trahom. Daca ochii se inrosesc si devin iritati dupa ce ati vizitat o zona in care aceasta infectie este frecventa, solicitati asistenta medicala de urgenta.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/entropion/symptoms-causes/syc-20351125
  2. https://www.healthline.com/health/ectropion
  3. https://nei.nih.gov/faqs/eyelid-disorders-entropion-and-ectropion
  4. https://www.msdmanuals.com/home/eye-disorders/eyelid-and-tearing-disorders/entropion-and-ectropion
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma