Spasmul pleoapelor – de ce se zbate ochiul si cum se trateaza

Spasmul pleoapelor reprezinta o contractie necontrolata a muschilor pleoapelor inferioare si/sau superioare ale unuia sau ambilor ochi. Aflati din materialul urmator de ce se zbate ochiul si cum se trateaza spasmul ocular.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Cauze: de ce se zbate ochiul
  3. Ce simptome te trimit la medic?
  4. Tratament
  5. Cum poate fi prevenit spasmul pleoapelor?

Informatii generale

Din cand in cand este posibil sa simtiti o pleoapa zbatandu-se. Miscarile involuntare dureaza de obicei cateva secunde, dar se pot repeta si pot fi destul de suparatoare, facandu-va sa credeti ca este ceva in neregula cu ochii.

Aceste spasme oculare sunt aproape intotdeauna inofensive. Sunt similare acelor banale convulsii musculare ocazionale ale mainii, antebratului sau piciorului. Aceste fasciculatii musculare dureaza numai cateva secunde, desi se pot intampla foarte frecvent.

Nimeni nu stie exact care e cauza, desi ele sunt frecvent asociate cu oboseala si stresul. Foarte rar, spasmul pleoapei este simptomul unei boli musculare sau nervoase, dar simptomele acestor boli au tendinta sa se distinga de o convulsie oculara banala.

Puteti sa calmati spasmele pleoapei prin masarea cu blandete a pleoapei afectate.

Miochimia sau zvacnirea ochiului

Zbaterea ochiului, conditie care poarta denumirea academica de blefarospasm, afecteaza numai pleoapa. Acest tip de zbatere sau spasm este foarte frecvent si ii afecteaza pe majoritatea oamenilor la un moment sau altul. Poate implica fie pleoapa superioara, fie pe cea inferioara, insa, de cele mai multe ori, un singur ochi. Spasmul pleoapelor poate varia de la abia sesizabil pana la deranjant. Aceasta zbatere dispare de obicei dupa un timp scurt, dar poate reaparea dupa cateva ore, zile sau mai mult.

Acest tip de zbatere a ochilor este relativ neobisnuit, dar poate fi extrem de sever, afectand toate aspectele vietii.

Cauze: de ce se zbate ochiul

Mi se zbate ochiul stang” sau ” mi se zbate ochiul drept” sunt simptomele pe care pacientii i le prezinta specialistului pentru a descrie spasmul pleoapelor. Uneori, activitatea electrica a creierului face ca celulele nervoase sa trimita semnale catre muschilor, provocand astfel spasme. Aceste spasme nu apar din cauza stimulilor interni sau externi si nu dureaza mult.

Este posibil ca spasmul pleoapelor sa fie rezultatul acestui fenomen.

De ce se zbate pleoapa

Daca o zbatere a pleoapelor dureaza cateva minute pana la cateva zile, aceasta poate fi cauzata de suprastimularea musculara sau de oboseala aparute in urma:

  • aportului excesiv de cofeina
  • unui somn perturbat sau insuficient
  • stresului
  • uscaciunii ochiului
  • se zbate ochiul magneziu

Daca vreti sa scapati de spasmul pleoapelor fara a solicita ingrijiri medicale, tot ce trebuie sa faceti este sa va imbunatatiti somnul, sa consumati mai putina cafea sau sa utilizati picaturi lubrifiante pentru ochi.

Daca aceasta zbatere a pleoapelor persista, persoana afectata trebuie sa mearga la un medic de ochi (oftalmolog), deoarece poate avea o afectiune mai grava care necesita tratament.

Conditii asociate

Cele mai frecvente forme ale spasmului cronic al pleoapelor sunt blefarospasmul esential benign si spasmul hemifacial.

Blefarospasmul esential

Blefarospasmul esential benign este o afectiune neurologica rara care provoaca spasme si contractii musculare in jurul ochilor.

La inceput, seamana cu o zbatere simpla a pleoapelor, insa se poate agrava daca este lasat netratat. In unele cazuri, spasmele devin suficient de severe incat pleoapele ajung sa stea inchise ore in sir.

Cercetatorii nu stiu inca sigur care sunt cauzele blefarospasmului esential. Cei mai multi cred ca este o combinatie atat a factorilor de mediu cat si a celor genetici.

Una dintre teoriile cunoscute este ca acesti factori determina disfunctia ganglionilor bazali ai creierului. Ganglionii bazali au un important rol in reglarea functiei motorii si joaca un rol semnificativ in inhibarea miscarilor neregulate.

Simptomele blefarospasmului esential

Conform Organizatiei Nationale a Tulburarilor Rare din SUA, blefarospasmul esential are cateva simptome precoce care pot ajuta la deosebirea acestuia de un spasm simplu:

  • ambii ochi sunt implicati
  • individul clipeste frecvent
  • spasmele afecteaza si alti muschi ai fetei
  • ochii devin iritati in lumina stralucitoare si in timpul situatiilor stresante
  • spasmele dureaza de obicei o ora

Spasmul hemifacial

Spasmul hemifacial poate fi initial confundat cu un simplu spasm al pleoapelor, deoarece aceasta stare incepe de obicei prin afectarea muschilor din jurul ochiului.

Cu toate acestea, aceste spasme se vor extinde in cele din urma la alti muschi aflati pe aceeasi parte a fetei, ceea ce face ca muschii maxilarului, gurii, obrazului si gatului sa se zbata spontan.

Spasmul hemifacial este, de asemenea, o afectiune rara, dar nu este cauzata de disfunctia structurilor profunde ale creierului. In schimb, cercetatorii considera ca spasmul hemifacial este cauzat de iritarea nervului facial. Aceasta iritatie s-ar putea produce daca un vas de sange apropiat pune prea multa presiune pe acel nerv.

Spasmul hemifacial poate fi deosebit de blefarospasm si de spasmul normal prin urmatoarele semne:

  • starea afecteaza de obicei un singur ochi
  • persoana poate prezenta o slabiciune musculara faciala intre contractii
  • spasmele hemifaciale tind sa fie consistente ca intensitate
  • unii oameni vor auzi un sunet similar unui clic in ureche, pe partea afectata a capului
  • spasmele hemifaciale pot dura de la cateva zile la cateva luni

Boli neurologice

Alte tulburari motorii care au caracteristici similare cu ale blefarospasmului benign si spasmului hemifacial sunt:

Paralizia Bell

Aceasta tulburare provoaca paralizie temporara pe o parte a fetei din cauza inflamatiei sau a traumatizarii nervilor faciali. Cei mai multi oameni de stiinta cred ca este provocata de o infectie virala.

Sindromul lui Meige

Aceasta este o afectiune neurologica rara care se caracterizeaza prin spasme simultane la nivelul obrajilor, gurii, limbii si gatului.

Dischinezie tardiva

Aceasta este o tulburare de miscare caracterizata prin zbaterea involuntara a limbii, gurii sau a buzelor, precum si o crestere a frecventei de clipire. Majoritatea cazurilor apar ca efect secundar al consumului de medicamente antipsihotice pe termen lung.

Persoanele cu boli neurodegenerative, cum ar fi scleroza multipla sau boala Parkinson, pot prezenta, de asemenea, spasme ale pleoapelor. Cu toate acestea, o persoana afectata de una dintre aceste tulburari prezinta, de asemenea, multe alte simptome, cum ar fi dificultati cognitive, tremor sau dificultati de miscare.

Alte cauze

Sindromul Tourette poate fi caracterizat, de asemenea, de o zbatere mai puternica si repetata a pleoapei, care este cel mai probabil insotita de cel putin un alt tic motor sau vocal.

In unele cazuri, spasmul pleoapelor este cauzat si de vatamarea fizica sau iritarea ochiului in sine, mai degraba decat de iritarea nervului sau o disfunctie neurologica. Cateva exemple tipice sunt:

  • o cornee zgariata
  • o deviatie a genelor sau trichiaza, in care genele sunt intoarse spre globul ocular
  • inflamatia pleoapelor sau blefarita
  • pleoapa indoita spre interior sau entropion

Ce simptome te trimit la medic?

In cazuri rare, spasmul pleoapelor este suficient de grav pentru a fi nevoie de tratament medical de urgenta. Cu toate acestea, spasmele cronice ale pleoapelor pot fi un simptom al unei tulburari mai grave a creierului sau a sistemului nervos.

Este posibil sa fie nevoie sa va adresati medicului daca spasmele cronice ale pleoape apar simultan cu oricare dintre urmatoarele simptome:

  • Ochiul este inrosit, umflat sau prezinta o scurgere neobisnuita.
  • Pleoapa superioara este cazuta.
  • Pleoapele se inchid complet de fiecare data cand se zbat.
  • Spasmul pleoapelor tine de cateva saptamani.
  • Spasmul incepe sa afecteze alte zone ale fetei.

Tratament

Majoritatea spasmelor pleoapelor dispar fara tratament in cateva zile sau saptamani. Daca nu dispar, puteti incerca sa eliminati sau sa reduceti potentialele cauze. Cele mai frecvente cauze ale spasmului pleoapelor sunt stresul, oboseala si consumul de cafea.

Zbaterea ochiului remedii

Pentru a zbaterea ochilor, puteti urma aceste sfaturi:

  • Beti mai putina cafea.
  • Dormiti suficient incat sa va odihniti.
  • Lubrifiati-va ochii cu lacrimi artificiale sau picaturi de ochi.
  • Aplicati comprese calde pe ochi in momentul in care apare un spasm.

Atat blefarospasmul, cat si spasmul hemifacial necesita diagnostic si tratament de la un specialist.

Tratament blefarospasm

Nu exista teste de laborator specifice pentru diagnosticarea blefarospasmului, de aceea este important sa mergeti la un oftalmolog. De asemenea, oftalmologul va efectua o evaluare clinica amanuntita, tinand cont de istoricul medical al persoanei cu spasm ocular.

Exista mai multe variante de tratament pentru cei diagnosticati cu blefarospasm. Printre acestea se numara:

Injectie cu botox (toxina botulinica)

Aceasta este considerata a fi cea mai buna forma de tratament. Injectiile slabesc muschii care controleaza pleoapa, contribuind la diminuarea eventualelor spasme. Efectele Botox-ului dureaza de obicei aproximativ 3 luni, deci trebuie repetate.

Medicamente orale

Daca injectiile cu Botox nu amelioreaza simptomele, medicii pot prescrie medicamente care ajuta la inhibarea semnalelor motorii excesive venite din creier.

Interventie chirurgicala

Acest lucru poate fi necesar daca niciun alt tratament nu a dat roade. Potrivit specialistilor, cel mai eficient remediu chirurgical pentru blefarospasm este miectomia. Aceasta procedura implica indepartarea unei parti sau a tuturor muschilor care sunt implicati in spasmul pleoapelor. Aceasta optiune reprezinta ultima solutie, iar medicii efectueaza operatia doar daca blefarospasmul cauzeaza pierderi importante de vedere.

Un alt tratament supus investigatiei se numeste stimularea profunda a creierului.

In cadrul acestei proceduri, un electrod este implantat in creier pentru a ajuta la reglarea zonelor motorii care prezinta defecte. Studiile au aratat ca acest lucru poate trata blefarospasmul.

Tratament spasm hemifacial

Spasmul hemifacial nu poate fi diagnosticat cu ajutorul unui singur test si necesita o evaluare de specialitate completa.

Tratamentele pentru spasmul hemifacial sunt similare cu cele pentru blefarospasm. Cele mai frecvente metode sunt:

Injectiile cu botox

Aceasta este cea mai frecventa metoda de tratare a spasmului hemifacial.

Operatie

Cea mai eficienta interventie chirurgicala pentru tratarea spasmului hemifacial se numeste decompresie microvasculara. In cadrul acestei proceduri, un burete mic este implantat alaturi de nervul facial pentru a amortiza vasul de sange care provoaca iritatii.

Leziunile fizice sau iritatiile la nivelul pleoapelor sau ochiului nu sunt grave, de obicei. Tratamentul ar putea implica administrarea unui unguent cu antibiotice si steroizi pentru a reduce inflamatia sau interventiile chirurgicale minore pentru a corecta caderea pleoapei.

Cat de grav este spasmul pleoapelor?

Daca nu dureaza mai mult de o saptamana, spasmul peoapelor nu reprezinta niciun motiv de alarmare. O singura zbatere a pleoapelor este rareori un semn al vreunei afectiuni neurologice grave si, de obicei, dispare de la sine.

In prezentarile rare ale blefarospasmului esential sau ale spasmului hemifacial, este important de mentionat ca niciuna dintre aceste doua tulburari nu pune viata in pericol si ca ambele pot fi usor gestionate si vindecate.

Cum poate fi prevenit spasmul pleoapelor?

Daca spasmele pleoapelor au loc mai des, pastrati un jurnal si notati de fiecare data cand apar. Notati cata cafea ati consumat, cat tutun si alcool, precum si cat de stresati ati fost, dar si cat de mult ati dormit in perioadele in care si-a facut aparitia spasmul pleoapelor.

Daca observati ca aveti mai multe spasme atunci cand nu dormiti suficient, incercati sa va culcati cu 30 de minute sau chiar o ora mai devreme pentru a reduce spasmele.

Evitati stresul si stilul de viata dezordonat

Spasmul pleoapelor are multe cauze. Tratamentul care functioneaza si perspectivele variaza in functie de persoana. Se fac cercetari pentru a vedea daca exista o cauza genetica, dar nu pare sa apara in familii.

Cauzele par sa fie legate de stres, lipsa somnului si alti factori de viata. Daca o afectiune de sanatate de baza este cauza, atunci tratarea afectiunii de baza este cea mai buna modalitate de a ameliora spasmul pleoapelor.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/eyelid-twitch
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/318268.php
  3. https://www.mayoclinic.org/symptoms/eye-twitching/basics/definition/sym-20050838
  4. https://www.webmd.com/eye-health/why-your-eyes-twitch#1
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma