Condroitina si sulfatul de condroitina – indicatii si beneficii pentru articulatii

Condroitina este o substanta care se regaseste in tesuturile conjunctive ale oamenilor si ale animalelor. Aflati din materialul urmator care sunt indicatiile si beneficiile pentru articulatii ale condroitinei si sulfatului de condroitina.

Cuprins:

  1. Ce este condroitina?
  2. Ce este sulfatul de condroitina?
  3. Rolul sau
  4. Indicatii ale sulfatului de condroitina
  5. Proprietati
  6. Eficienta
  7. Contraindicatii si atentionari

Ce este condroitina?

Condroitina este parte integranta a cartilajului articular. Cartilajul articular este un tesut conjunctiv, elastic care indeplineste functia mecanica de sustinere. Este localizat la extremitatile oaselor, avand rol de tampon intre oasele ce formeaza o articulatie.

Condroitina se gaseste in forma naturala in cartilajul de rechin sau bovine, sau in forma sintetica. Ea mai poate fi folosita si sub forma sulfatului de condroitina, acidului condroitin-sulfuric sau consuridului. Sulfatul de condroitina reprezinta o combinatie a condroitinei cu saruri minerale. Condroitina este disponibila sub forma de tablete, capsule, pudra sau sub forma lichida.

Ce este sulfatul de condroitina?

Sulfatul de condroitina este o substanta chimica pe care o gasim in mod natural in cartilajul articular. El poate fi insa obtinut si din surse animale, de exemplu din cartilajul bovin.

Aceasta substanta se regaseste sub forma de suplimente pentru articulatii. Studiile au demonstrat ca administrarea de condroitina poate preveni erodarea cartilajului si poate, de asemenea, sa stimuleze mecanismele sale de reparare.

Rolul sau

Sulfatul de condroitina este componenta importanta a matricei externe, cu rol in mentinerea integritatii structurale a tesuturilor. Astfel, se gaseste intr-o cantitate semnificativa in cartilaj. Grupurile compacte si puternic incarcate ale acestei substante genereaza o repulsie electrostatica care asigura rezistenta cartilajului. Pierderea sulfatului de la acest nivel este o cauza a aparitiei osteoartrozei.

Indicatii ale sulfatului de condroitina

De ce se administreaza glucozamina si condroitina?

Sulfatul de condroitina este utilizat pentru tratarea osteoartritei. De obicei, acesta este administrat in combinatie cu alte ingrediente, cum ar fi ascorbatul de mangan, sulfatul de glucozamina, clorhidratul de glucozamina sau N-acetil-glucozamina.

Sulfatul de condroitina se administreaza, de asemenea, pe cale orala pentru HIV / SIDA, boli de inima, atac de cord, osteoporoza, dureri articulare cauzate de medicamente utilizate pentru tratarea cancerului de san, reflux gastroesofagian, colesterol marit, dureri musculare aparute dupa efectuarea de exercitii fizice, o afectiune a vezicii numita cistita interstitiala, o boala osoasa numita boala Kashin-Beck si psoriazis. Aceasta substanta este, de asemenea, utilizata intr-un complex cu fier pentru tratarea anemiei cu deficit de fier.

Alte intrebuintari ale sulfatului de condroitina

Substanta este disponibila sub forma de picaturi pentru tratarea uscaciunii ochilor. In plus, este utilizat in timpul operatiilor de cataracta si ca solutie pentru conservarea corneelor ​​amplasate in cadrul transplanturilor.

Unii oameni care sufera de osteoartrita folosesc unguente sau creme de piele pentru combaterea durerilor. Acestea contin sulfat de condroitina, in combinatie cu sulfat de glucozamina, cartilaj de rechin si camfor.

Alte persoane isi injecteaza, de asemenea, aceasta substanta in muschi pentru a trata osteoartrita.

Exista si persoane care isi introduc sulfatul in vezica pentru tratarea infectiilor tractului urinar, afectiunilor vezicii urinare sau in cazul pierderii controlului asupra vezicii urinare.

Combinarea suplimentelor nutritionale cu alte tipuri de tratamente

Glucozamina si sulfatul de condroitina nu pot ameliora suficient durerea tuturor pacientilor care sufera de osteoartrita. Multi considera ca este mai bine ca aceste suplimente nutritionale sa fie administrate in combinatie cu alte tratamente neinvazive, cum ar fi:

Analgezice

Medicamente pentru durere care au proprietati antiinflamatorii, cum ar fi ibuprofenul, inhibitorii de COX-2, naproxenul si alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Acetaminofenul poate fi, de asemenea, util pentru ameliorarea durerii articulare asociate cu osteoartrita. Administrarea de suplimente nutritive cu glucozamina si sulfat de condroitina poate inlocui, in cazul unora, utilizarea medicamentelor antiinflamatoare sau a anaglezicelor. Cu toate acestea, pacientii care urmeaza un tratament zilnic cu aspirina ar trebui sa evite suplimentele care contin aceasta substanta, din cauza riscurilor de sangerare.

Exercitii de stretching

Efectuarea de exercitii usoare de intindere poate ajuta la mentinerea flexibilitatii si a gamei de miscari si poate ameliora rigiditatea muschilor si a articulatiilor. Cei care se implica in activitati fizice usoare isi pot mentine spatele sanatos, chiar si dupa aparitia durerilor date de  osteoartrita

Hidroterapia

Terapia cu apa (exercitii specifice efectuate intr-un bazin) poate fi de mare ajutor in cazul pacientilor cu dureri severe cauzate de osteoartrita. In cadrul hidroterapiei, pacientii nu-si lasa greutatea corporala pe articulatii, acest tip de tratament fiind mai putin dureros decat alte tipuri de exercitii fizice. O alta forma usoara de antrenament o reprezinta folosirea unei biciclete stationare, care implica efectuarea unor exercitii de aerobic cu impact redus asupra articulatiilor.

Farmacologie

Dozele de condroitina folosite de regula in studiile clinice sunt de 800–1,200 mg/zi. De cele mai multe ori, aceasta este obtinuta din cartilaj bovin sau porcin (trahee de la vaci, nas si urechi de la porc), insa se mai poate obtine si din cartilaj de rechin sau de pasare. Studii clinice nu au semnalat efecte adverse majore sau supradoze de sulfat de condroitina, ceea ce confera siguranta pe termen lung. EULAR (Task Force of the European League Against Rheumatism) a conferit recent sulfatului de condroitina un grad de toxicitate egal cu 6 pe o scara la de la 0 la 100, confirmand astfel siguranta acesteia in utilizarea in cadrul osteoartritei. Mai mult de atat, siguranta acestei substante este sprijinita de absenta interactiunii cu alte medicamente (sulfatul nu este metabolizat de citocromul P450) si de lipsa altor alternative la pacientii cu afectiuni asociate osteoartritei, precum diabet, hipertensiune arteriala, hiperlipidemie etc.

Biodisponibilitate si farmacocinetica

Mod de administrare

Studii farmacocinetice realizate pe oameni si animale au relevat faptul ca sulfatul de condroitina se absoarbe prin administare orala. Biodisponibilitatea este intre 15% si 24% la administrarea orala. In mod particular, s-a demonstrat stiintific ca, aceasta substanta nu se absoarbe rapid la nivel gastro-intestinal, iar o concentratie mare a fost regasita in lichidul sinovial si cartilaj.

Mecanism de actiune

Efectul sulfatului de condroitina la pacientii cu osteoartroza este rezultatul cumulat al mai multor reactii:

  • activitatea antiinflamatorie
  • stimularea proteoglicanilor si a acidului hialuronic
  • scaderea activitatii catabolice a condrocitelor.

Ce doze se recomanda?

Urmatoarele doze au fost utilizate in diferite cercetari stiintifice:

Cale orala

Pentru osteoartrita: doza uzuala de substanta este de 200-400 mg de 2-3ori/zi sau 1000-1200 mg/zi, in doza unica.

Cutanat

Pentru osteoartrita: se utilizeaza o crema care contine 50 mg / gram de sulfat de condroitina, 30 mg / gram de sulfat de glucozamina, 140 mg / gram de cartilagiu de rechin si 32 mg / g de camfor, dupa cum este necesar in cazul articulatiilor dureroase timp de pana la 8 saptamani.

Injectie intramusculara

Pentru osteoartrita: sulfatul de condroitina se injecteaza in muschi zilnic sau de doua ori pe saptamana, timp de 6 luni.

Injectii in vezica

Pentru infectiile tractului urinar: 50 ml dintr-o solutie specifica care contine sulfat de condroitina si acid hialuronic se injecteaza in vezica o data pe saptamana timp de 4 saptamani si apoi o data sau de doua ori pe luna timp de pana la 5 luni.

Solutii pentru ochi

Pentru cataracta: cateva picaturi de ochi care contin hialuronat de sodiu si sulfat de condroitina.

Pentru a putea preveni aparitia oricaror reactii adverse, este indicat sa consultati medicul specialist inainte de administararea oricaror suplimente alimentare pe baza de condroitina sau sulfat de condroitina. De asemenea, este foarte important sa cunoasteti sursa de provenienta a acestor suplimente, care trebuie sa fie una sigura. Pentru mai multe informatii, consultati medicul specialist.

Proprietati

Poate stopa erodarea cartilajelor, calmeaza inflamatia si favorizeaza regenerarea cartilajelor.

Substanta se foloseste in tratamentul osteoartrozei. De multe ori este folosit in combinatii cu alte substante precum sulfatul de glucozamina, hidroclorura de glucozamina sau N-acetil glucozamina. Studii realizate cu cateva decenii in urma atesta faptul ca aceasta substanta reduce durerea in cazul pacientilor cu artrita, in asociere cu medicatia traditionala precum aspirina.

Alte beneficii

Unele persoane iau aceasta substanta pentru afectiuni cardiovasculare, osteoporoza si nivel ridicat al colesterolului. De asemenea, este folosit in combinatie cu fier in tratamentul anemiei. Sulfatul de condroitina este disponibil si sub forma de picaturi, pentru ochi uscati. Este folosit si in cadrul operatiilor de cataracta si ca o solutie de conservare a corneei utilizate la transplanturi. Unele persoane care sufera de artrita folosesc unguente sau creme cu sulfat de condroitina, sulfat de glucozamina, pentru reducerea durerii. Insa absorbtia substantei prin piele este redusa. Exista o mare varietate de produse pe baza de condroitina si glucozamina, cu concentratii diferite si preturi mai mari sau mai mici. Trebuie acordata atentie si produselor care contin mangan, deoarece nu trebuie depasita doza recomandata pentru uzul zilnic (pentru mangan aceasta este de 11mg/zi). In cazul depasirii dozei zilnice recomandate de managan, sistemul nervos poate avea de suferit.

Eficienta

NMCD* (*Natural Medicines Comprehensive Database) masoara eficienta substantelor bazandu-se pe dovezi stiintifice. Se foloseste urmatoarea scala de evaluare: Eficient, Eficienta probabila, Eficienta posibila, Posibil ineficient, Probabil ineficient si Ineficient

Eficienta sulfatului de condroitina este evaluata astfel:

Eficienta posibila pentru:

  • Picaturi pentru ochi uscati
  • Administrare orala cu efect analgezic in artrita
  • Crema cu efect analgezic in cazul osteoartritei.

Dovezi insuficiente pentru demonstrarea eficientei in cazul:

  • Atacului de cord
  • Afectiunilor cardiovasculare
  • Osteoporozei
  • Nivelului ridicat al colesterolului
  • Alte afectiuni

Dovezi privind tratarea osteoartritei

Dovezile ca aceasta substanta este benefica in tratarea osteoartritei sunt impartite. O serie de studii au aratat ca remediul este eficient. Potrivit unor cercetatori, condroitina a ameliorat durerile, a imbunatatit mobilitatea articulatiilor si a redus nevoia administrarii de analgezice.

Cu toate acestea, cateva studii mai recente nu au avut rezultate incurajatoare. Unele dintre acestea au constatat ca suplimentele cu condroitina au avut doar un mic beneficiu sau chiar deloc. Cei interesati de utilizarea condroitinei pentru tratarea durerilor date de artrita trebuie sa discute cu medicul despre cele mai recente dovezi.

Contraindicatii si atentionari

Masuri de siguranta

Sulfatul de condroitina are o siguranta probabila pentru majoritatea persoanelor. Poate determina aparitia unor dureri de stomac minore sau senzatie de greata. Alte efecte secundare care au fost raportate: diaree, constipatie, pleoape umflate, picioare umflate, caderea parului, puls neregulat.

Exista anumite griji in ceea ce priveste siguranta acestei substante, datorita originiii sale animale. Astfel, unele persoane sunt ingrijorate de faptul ca modul de obtinere nu ar fi sigur si ca ar putea conduce la contaminarea produselor be baza de condroitina, cu tesut animal afectat, spre ex. conatminare cu “boala vacii nebune”. Pana acum nu au fost semnalate astfel de cazuri, iar riscul de contaminare este minim.

Precautii

Sarcina si alaptarea

Trebuie sa se evite consumul acestei substante in aceste perioade, deoarece nu se cunosc efectele pe care le poate manifesta.

Astm

Daca suferiti de astm, utilizati sulfatul de condroitina cu precautie.

Cancer de prostata

Cercetari preliminare releva faptul ca, condroitina poate duce la raspandirea cancerului de prostata. Acest efect nu a fost demonstrat insa la utilizarea sulfatului de condroitina. Insa, nu luati aceasta substanta daca aveti predispozitie spre cancer de prostata (antecedente in familie).

Interactiuni cu alte medicamente

Interactiunile cu alte medicamente sunt reduse.

Nu se recomanda administrarea acestei substante persoanelor care urmeaza un tratament cu varfarina. Varfarina este utilizata ca si anticoagulant. Exista studii conform carora administarea de condroitina si glucozamina, poate intensifica efectul varfarinei. Astfel pot surveni sangerari sau vanatai grave.

Interactiuni cu plante sau suplimente alimentare

Nu se cunosc interactiuni ale condroitinei cu plante sau alte suplimente alimentare.

Interactiuni cu alimente

Nu se cunosc interactiuni ale condroitinei cu alimentele.

 

Referinte:

  1. https://www.rxlist.com/chondroitin_sulfate/supplements.htm
  2. https://www.spine-health.com/conditions/arthritis/effectiveness-glucosamine-and-chondroitin-sulfate-osteoarthritis
  3. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-807/glucosamine-sulfate
  4. https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-chondroitin
  5. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-744/chondroitin-sulfate
  6. https://www.versusarthritis.org/about-arthritis/complementary-and-alternative-treatments/types-of-complementary-treatments/chondroitin/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma