Ce este comportamentul impulsiv? Comportamentul impulsiv este descris ca un model de comportament in care exista o dorinta puternica de a actiona rapid fara sa ne gandim la consecinte.

Cuprins:

1. Ce sunt impulsivitatea si comportamentul impulsiv?
2. Simptome si mod de manifestare
3. Cauze pentru comportamentul impulsiv
4. Tratament pentru comportament impulsiv

Ce sunt impulsivitatea si comportamentul impulsiv?

Impulsivitatea descrie o tendinta de a reactiona rapid la stimuli si fara prea mult timp de gandire. Adesea implica un comportament riscant neplanificat, actiune ce nu e prevazuta si scaderea sensibilitatii la consecintele imediate sau pe termen lung. Persoanele impulsive sunt recunoscute in general ca fiind puternice si vibrante, lipsite de griji. Sunt persoanele care nu prea au retineri si actioneaza mai ales la impuls decat cu atentie senzoriala. Asta nu inseamna ca cei impulsivi nu sunt responsabili neaparat sau ca iau decizii nepotrivite, pe moment. Oamenii impulsivi traiesc putin diferit pentru ca iau decizii bazate pe emotii brute si sentimente de moment.

Unii teoreticieni considera ca impulsivitatea este comportamentala, in timp ce altii o vad ca fiind un fenomen cognitiv. Exista si perspective biologice, neuropsihologice si biopsihosociale asupra impulsivitatii. Multi cercetatori au facut distinctie intre impulsivitatea functionala si cea disfunctionala pentru a clarifica faptul ca nu orice impulsivitate este negativa. Impulsivitatea este frecventa in randul copiilor si adultilor tineri, chiar dovedindu-se utila in unele situatii. Cu toate acestea, nu toate comportamentele impulsive au consecinte pozitive. Impulsivitatea regulata si frecventa este adesea catalogata ca un simptom al unei probleme mai mari, mai ales atunci cand duce la afectarea sinelui sau a altora.

Simptome si mod de manifestare

Se considera trei dimensiuni ale impulsivitatii: motorie (actiune fara a gandi), cognitiva (luare rapida a deciziilor) si lipsa planificarii (scaderea orientarii catre viitor).

Simptomele impulsivitatii includ:

  • actioneaza dupa emotii imediate, brute, emotia de moment;
  • persoana poate spune cuvinte fara a lua in considerare efectele lor;
  • scade sensibilitatea la consecintele negative ale unui comportament;
  • reactii rapide si neplanificate la stimuli inainte de a procesa informatia;
  • lipsa gandirii la consecintele pe termen lung ale unui comportament;
  • dificultati de ascultare;
  • dificultati de terminare a sarcinilor sau intreruperea frecventa a sarcinilor etc.

Tulburari asociate

Manualul de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mintale DSM-IV listeaza urmatoarele tulburari care sunt asociate cu un comportament impulsiv:

  • Tulburare hiperactiva cu deficit de atentie (ADHD) – afectiune cronica ce include o combinatie a urmatoarelor probleme: dificultate de a acorda atentie, hiperactivitate si comportament impulsiv;
  • Tulburare exploziva intermitenta – un model de comportament in care o persoana are probleme in a rezista impulsurilor agresive, ceea ce duce la izbucniri bruste si severe de furie, violenta sau distrugerea proprietatii;
  • Cleptomania – dorinta si nevoia anormala, incontrolabila de a fura;
  • Piromania – dorinta si nevoia necontrolata de a incendia etc.

Exemple din viata reala de comportament impulsiv

Cercetarile asupra comportamentului impulsiv sunt interesante si pot fi folosite pentru a ajuta psihologii sa identifice persoanele cu tulburari de impuls. Dar, comportamentul impulsiv nu se intampla doar intr-un laborator. Iata cateva exemple din viata de zi cu zi:

Cheltuielile impulsive

Imaginati-va ca mergeti la un magazin de haine pentru a cumpara o bluza, cu un anumit buget, dar ceea ce va place si va atrage atentia depaseste acest buget. Aici, comportament impulsiv poate fi sa cumperi acel lucru fara a lua in considerare costul sau daca ai purta produsul suficient pentru a beneficia de achizitie. Rezultatele? Cheltuiesti mai mult decat iti poti permite si s-ar putea sa sfarsesti cu un dulap plin cu haine pe care nu le vei purta niciodata.

Comportament sexual riscant

Asumarea riscurilor periculoase in situatii sexuale poate fi o alta forma de comportament impulsiv. Un exemplu ar fi sexul neprotejat, care poate duce la sarcini nedorite si boli cu transmitere sexuala. Un alt tip de comportament sexual impulsiv este reprezentat de aventurile de o noapte cu persoane pe care abia le cunosti.

Comportament imprudent

Comportamentul imprudent este un alt termen pentru comportamentul impulsiv. Sunt atunci cand actionati la nesfarsit, stiind ca actiunile facute va pot face rau, dar oricum le faceti. Adesea, comportamentul imprudent are legatura cu sofatul in stare de ebrietate sau depasirea limitei de viteza etc.

Jocuri de noroc

Mersul la un cazinou pentru divertismentul nu este nimic gresit, daca se cheltuieste doar o suma mica de bani. Totusi, asta necesita mult mai mult control decat un comportament impulsiv. Impulsivitate aici inseamna sa nu te opresti din jucat si sa cheltuiesti multi bani, sa imprumuti si sa folosesti banii care sunt pentru facturi, de exemplu.

Abuz de substante

Abuzul de substante apare adesea intr-un mod impulsiv. De exemplu, daca sunteti la o petrecere sau acasa la un prieten si sunt disponibile sticle de alcool sau droguri, le puteti utiliza fara sa va ganditi la efectele pe termen scurt si lung pe care le vor avea asupra voastra.

Consum alimentar impulsiv

Uneori, o persoana poate fi impulsiva cand vine vorba de mancare – poate consuma alimente in exces, fiind concentrata pe felul in care se simte in acel moment. S-ar putea sa se simta extrem de vinovata dupa ce a mancat, dar asta nu o va impiedica sa faca la fel si data viitoare.

Comportament agresiv

Comportamentul agresiv nu este intotdeauna impulsiv, dar cu siguranta poate fi. Daca o persoana are izbucniri furioase sau chiar violente, poate fi vorba de comportament impulsiv. In acest caz, efectele comportamentului impulsiv i-ar putea afecta pe altii, poate duce la distrugerea proprietatii sau poate duce la probleme legale.

Cauze pentru comportamentul impulsiv

Comportamentele impulsive pot fi un semn al bolilor mintale, o parte a materialului nostru genetic sau inradacinate in personalitatea noastra. Mai jos sunt principalele motive pentru care impulsivitatea se manifesta in viata noastra:

  • Cauze biologice – Unii oameni au tendinta de a fi mai impulsivi decat altii. Exista un tip de personalitate „in cautarea senzatiilor”, in care o persoana tinde sa fie foarte indrazneata si sa actioneze fara sa stea prea mult pe ganduri.
  • Depresie – In situatii de depresie, un comportament impulsiv poate oferi o doza de dopamina. Efectul poate fi de supraalimentatie, consum de alcool in exces sau implicarea in orice alt comportament imprudent.
  • ADHD – Persoanele cu ADHD sunt predispuse la a fi  impulsive. Acestea pot lua decizii pe moment sau se pot implica abuzuri de substante.
  • Tulburari de personalitate – Impulsivitatea este un semn distinctiv al anumitor tulburari de personalitate, cum ar fi tulburarea Borderline.
  • Lipsa de incredere – Uneori, oamenii nesiguri sau indecisi iau decizii impulsive pentru a salva o situatie si pentru a actiona mai increzator decat se simt.

Impulsivitatea ca simptom

Cand se dezvolta un model constant de comportament impulsiv, acest tipar poate fi clasificat ca un simptom daca actiunile impulsive au un impact negativ asupra functionarii zilnice a unui individ. Deoarece impulsivitatea disfunctionala poate fi insotita de efectele negative ale comportamentelor cu risc ridicat, se gaseste adesea printre criteriile pentru mai multe afectiuni de sanatate mintala, inclusiv urmatoarele:

Desi impulsivitatea este un simptom comun al mai multor afectiuni de sanatate mintala, este important de mentionat ca nu toate persoanele care experimenteaza impulsivitate indeplinesc criteriile pentru un diagnostic de problema de sanatate mintala. Impulsivitatea trebuie privita doar ca un simptom care priveste daca buna functionare a unei persoane este afectata sau se confrunta cu o serie de consecinte negative din cauza actiunilor impulsive. Spre deosebire de alte conditii de sanatate mintala, problemele de control a impulsurilor sunt in primul rand legate de dificultatea unei persoane de a gestiona impulsurile comportamentale.

Impulsivitatea cronica asociata acestor conditii poate fi daunatoare pentru o persoana sau pentru persoanele din jurul lor si duce adesea la probleme serioase precum pierderea locului de munca, lipsa sprijinului social, dificultati financiare sau probleme legale.

Tratament pentru comportament impulsiv

Desi este nevoie de mai multe studii pentru a gasi cele mai bune tratamente pentru comportamentul impulsiv si tulburarile conexe, exista unele tratamente care pot ajuta. Medicamentele antidepresive care afecteaza transmiterea serotoninei in creier pot contribui la reducerea impulsivitatii.

Alte solutii pot fi tehnici de antrenament a creierului si terapia comportamentala. In antrenamentul creierului, persoana invata sa inhibe raspunsurile, astfel incat sa poata gandi inainte de a actiona. Exista mai multe tipuri de interventii comportamentale care pot fi utilizate, incluzand terapia cognitiv comportamentala, terapia de imbunatatire motivationala si prevenirea recidivei. Cand vine vorba de terapie, cercetarile indica faptul ca terapia cognitiv comportamentala (CBT) poate fi eficienta in tratarea problemelor de control a impulsurilor. Aceasta ajuta oamenii sa-si identifice declansatorii de comportament si sa invete strategii pentru a-si gestiona raspunsurile.

Referinte:

(1) Impulsivity, link: https://healthengine.com.au/info/impulsivity
(2) The Science of Impulsive Behaviour, link: https://www.bap.org.uk/articles/the-science-of-impulsive-behaviour/
(3) Impulsive behavior: What happens in the brain?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326862.php#1
(4) Impulsivity: A Predisposition Toward Risky Behaviors, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4080475/
(5) Impulsive Behavior: Complete Guide, link: https://blog.cognifit.com/impulsive-behavior/
(6) Impulsive Behavior: Examples And Effects, link: https://www.betterhelp.com/advice/behavior/impulsive-behavior-examples-and-effects/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma