Coma profunda este o stare de constienta scazuta, in care un pacient nu poate reactiona cu mediul inconjurator. Mai multe despre coma profunda si despre cauzele acesteia puteti afla din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este coma profunda?
  2. Inducerea comei: cand e necesara?
  3. Cauzele comei
  4. Clasificarea comelor
  5. Simptomele comei
  6. Tratament
  7. Moarte cerebrala: sanse de revenire

Ce este coma profunda?

O coma este o stare profunda de inconstienta. Se poate intampla ca urmare a unui accident traumatic, cum ar fi o lovitura la cap sau a unei afectiuni medicale, cum ar fi unele tipuri de infectii.

Coma este diferita de somn prin faptul ca persoana in cauza nu poate sa se trezeasca.

Coma nu este echivalenta cu moartea cerebrala. Persoana este in viata, dar nu poate raspunde in mod normal la stimulii mediului inconjurator.

Oamenii de stiinta investigheaza in momentul de fata daca persoanele aflate in coma sunt sau nu constiente sau cate dintre ele sunt constiente in timpul unei come.

Nivelurile de constienta si de reactie depind de cat de mult functioneaza creierul celui afectat. O coma poate dura cateva zile sau cateva saptamani. Rar, poate dura mai multi ani.

Daca o persoana intra in coma, aceasta este o urgenta medicala si este nevoie de actiuni rapide pentru a mentine viata si functia creierului.

Caracteristici ale comei profunde:

  • In timp ce se afla in coma, o persoana nu reactioneaza la stimuli externi si nu prezinta raspunsuri reflexe normale.
  • Pacientii cu stare comatoasa nu au cicluri de somn-trezire.

Inducerea comei: cand e necesara?

Uneori, un medic este fortat sa induca o coma folosind medicamente, de exemplu, pentru a proteja pacientul de durere intensa in timpul unui proces de vindecare sau pentru a pastra buna functionare a creierului in urma unui traumatism.

Coma indusa ii poate acorda ragaz creierului sa se vindece fara ca organismul sa opreasca fluxul sanguin catre zonele afectate.

Ce este o coma indusa medical?

Practic, in cadrul comei induse este administrat un medicament pana cand pe monitor apare un anumit model care urmareste undele cerebrale ale pacientului, in cadrul unei electroencefalograme (EEG). Astfel, un medic este sigur ca au fost puse la punct toate detaliile, iar pacientul se afla intr-o coma indusa de medicamente.

De ce anume este protejat creierul?

Metabolismul creierului a fost modificat semnificativ in cazul celor care au suferit traumatisme cerebrale. In cazul acestora, fluxul sanguin nu mai este adecvat in anumite zone. Actiunea functioneaza pe principiul ca trebuie redusa cantitatea de energie necesara acelor zone afectate ale creierului. Astfel, atunci cand creierul incepe sa se vindece, iar inflamatia dispare, acele zone care sunt in pericol pot fi protejate.

coma profunda

Pentru cat timp este necesara coma indusa?

Acest lucru depinde de traumatismul produs. Un pacient poate fi tinut intr-o coma indusa de medicamente timp de sase luni.

Depinde de modul in care persoana progreseaza si de natura leziunii. Neurologii si medicii de la unitatea de terapie intensiva incearca sa-i scoata pe pacienti din coma indusa cat mai curand posibil.

Cat de sigura este coma indusa prin medicamente?

Un medicament ca propofolul este folosit in fiecare zi, in sala de operatie. Probabil este cel mai utilizat medicament de catre anestezisti. Practic, atunci cand pacientii sunt anesteziati general, acea stare este o coma reversibila. In cazul acesta difera dozarea.

Cauzele comei

Coma este cauzata de leziuni ale creierului. Traumatismele cerebrale pot aparea din cauza hipertensiunii, hemoragiilor, hipoxiei (lipsei oxigenului) sau acumularii de toxine. Leziunile pot fi temporare si reversibile sau permanente.

Mai mult de 50% dintre cazurile de coma sunt legate de traumatisme craniene sau tulburari ale sistemului circulator al creierului. Problemele care pot duce la coma includ:

  • Traumatisme: Leziunile la nivelul capului pot determina inflamare si / sau hemoragie a creierului. Cand creierul se umfla ca rezultat al traumatismului, fluidul este impins in craniu.
  • Inflamatii: Umflarea tesutului cerebral poate sa apara chiar si fara durere. Uneori, lipsa oxigenului, dezechilibrul electrolitic sau hormonii pot provoca inflamatii.
  • Hemoragii: Hemoragiile aparute in straturile creierului pot determina instalarea comei din cauza inflamatiei si a comprimarii, in partea afectata a creierului. Acest lucru poate cauza leziuni la nivelul trunchiului cerebral. Tensiunea arteriala ridicata, anevrismele cerebrale si tumorile sunt cauze non-traumatice ale hemoragiei in creier.

Ce se intampla in cazul unui accident vascular cerebral

  • Accident vascular cerebral: Cand o regiune a creierului este privata de flux sanguin sau se pierde sange din diferite cauze, poate aparea starea comatoasa.
  • Glicemia: La persoanele cu diabet zaharat, coma poate aparea atunci cand nivelul zaharului din sange ramane foarte mare. Aceasta este o afectiune cunoscuta sub numele de hiperglicemie. De asemenea, si hipoglicemia, adica nivelul scazut al zaharului din sange, poate duce la starea comatoasa. Acest tip de coma este de obicei reversibil odata ce glicemia este corectata.

Ce efecte devastatoare poate avea lipsa oxigenului in creier

  • Privarea de oxigen a creierului: oxigenul este vital pentru functionarea creierului. Stopul cardiac provoaca o intrerupere brusca a fluxului de sange si a oxigenului in creier, conditie cunoscuta drept hipoxie sau anoxie. Dupa resuscitarea cardiopulmonara, supravietuitorii stopului cardiac raman, adesea, in coma. Lipsa de oxigen poate aparea din cauza inecarii sau sufocarii.
  • Infectii: Infectiile sistemului nervos central, cum ar fi meningita sau encefalita, pot provoca, de asemenea, coma.
  • Toxine: Substantele care se gasesc in mod normal in organism pot sa se acumuleze la niveluri toxice daca organismul nu reuseste sa le elimine corect. De exemplu, din cauza amoniacului dat de bolile hepatice, dioxidului de carbon aparut in urma unei crize puternice de astm sau a ureei in urma insuficientei renale, se pot acumula toxine in organism. Drogurile si alcoolul in cantitati mari pot, de asemenea, sa perturbe functionarea neuronilor in creier.
  • Crize si convulsii: O singura criza rareori poate provoca instalarea comei. Insa convulsiile continue pot face acest lucru. Acest lucru va determina inconstienta prelungita si coma.

Clasificarea comelor

Tipuri de coma:

  1. Encefalopatie toxica metabolica. Aceasta este o afectiune acuta de disfunctie cerebrala cu simptome de confuzie si / sau de delir. Conditia este de obicei reversibila. Cauzele encefalopatiei metabolice toxice sunt variate. Printre acestea se numara boli sistemice, infectii, insuficienta organica si alte conditii.
  2. Leziuni cerebrale anoxice. Aceasta este o conditie a creierului cauzata de lipsa totala a oxigenului in creier. Chiar si pentru cateva minute, lipsa oxigenului cauzeaza moartea celulelor tesuturilor creierului. Leziunea anoxica a creierului poate aparea in urma unui atac de cord (stop cardiac), traumatism cerebral, inec, supradoza de droguri sau otravire.
  3. Starea vegetativa persistenta. Aceasta este o stare de inconstienta severa. Persoana nu este constienta de ce se afla in jurul sau si este incapabila de miscare voluntara. O persoana aflata in stare vegetativa persistenta se poate trezi, insa functia cerebrala va fi grav afectata. Cu starea vegetativa persistenta, exista cicluri de respiratie, circulatie si somn-trezire.

Cum se manifesta sindromul locked in

  1. Sindromul locked in. Aceasta este o afectiune neurologica rara. Persoana este total paralizata, cu exceptia muschilor oculari. Cel afectat este treaz, alert si cu o functie a mintii normala.
  2. Moartea cerebrala. Aceasta este o incetare ireversibila a functiei cerebrale. Moartea cerebrala poate rezulta in urma oricarei leziuni pe termen lung sau raspandita a creierului.
  3. Coma indusa. Acest tip de coma temporara este folosit pentru a proteja creierul de inflamari, in urma unui traumatism. Pacientul primeste o doza controlata de anestezic, care duce la diminuarea sau sistarea starii de constienta. Doctorii urmaresc apoi atent functia vitala a persoanei. Acest lucru se intampla numai in unitatile de terapie intensiva spitaliceasca.

Simptomele comei

In timpul ce se afla in coma, o persoana nu poate comunica, astfel incat diagnosticul este dat in urma semnelor exterioare.

Acestea pot fi:

  • ochi inchisi
  • membre care nu se misca in mod voluntar, cu exceptia miscarilor reflexe
  • lipsa raspunsului la stimulii durerosi, cu exceptia miscarilor reflexe

Cat timp le va lua acestor simptome sa se dezvolte si cat timp vor continua depind de cauza care sta la baza acesteia.

Inainte de a intra intr-o coma, o persoana cu hipoglicemie agravata (scaderea zaharului din sange) sau hipercapnie (niveluri mai ridicate de CO2 din sange), de exemplu, va experimenta o stare usoara de agitatie. Fara tratament, capacitatea lor de a gandi clar va scadea treptat. In cele din urma, isi vor pierde cunostinta.

In cazul unui pacient cu stare comatoasa de origine cerebrala, provocata de leziuni grave ale creierului sau in urma unei hemoragii subarahnoide, simptomele pot aparea brusc. De asemenea, au exista cazuri in care persoanele apropiate celor aflate in coma au marturisit ca acestora au inceput sa le curga lacrimi la auzul vocii celor dragi.

Persoanele apropiate celui afectat ar trebui sa incerce sa-si aminteasca ce s-a intamplat chiar inainte de instalarea starii de coma, deoarece aceste informatii vor ajuta la determinarea cauzei care sta la baza. De asemenea, aceste detalii sunt esentiale si pentru ca medicii sa-si faca o idee mai buna despre tratamentul care trebuie administrat.

Recunoasterea simptomelor starii comatoase:

Specialistii incearca, in primul rand, sa sa masoare nivelul de constienta in urma:

  • Nivelului de alerta: Cat de alerta este persoana?
  • Stimulilor vocali: Raspunde la vocea altei persoane?
  • Stimulilor durerosi: Raspunde la durere?
  • Inconstienta: Este constient?

Nivelul de alerta este cel mai important, iar nivelul starii de inconstienta este cel mai putin important. Acest lucru ii ajuta pe specialisti sa evalueze daca este vorba de o situatie de urgenta. Daca persoana este alerta, nu exista riscul instalarii starii de coma.

Pacientii aflati in coma profunda pot fi expusi riscului de asfixiere. De aceea, pot avea nevoie de ajutor medical pentru a mentine caile respiratorii in stare de functionare si pentru a se asigura ca acestia continua sa respire. Acestora li se pot monta tuburi care trec prin nas sau prin gura, catre plamani.

Tratament

Pentru a pune la punct un program de tratament adecvat, este necesar, in primul rand, un diagnostic corect.

Diagnostic

Istoricul medical, analizele de sange, testele fizice si scanari imagistice pot ajuta la aflarea cauzei comei.

Istoricul medical

Prietenii, familia, politia si martorii, daca este cazul, pot fi intrebati:

  • daca simptomele au aparut incet sau brusc
  • daca persoana a avut sau parea ca are probleme de vedere, ameteli sau amorteala inainte de instalarea comei
  • daca pacientul are diabet zaharat, orice antecedente de crize sau convulsii, accident vascular cerebral sau orice alta afectiune sau boala
  • ce medicamente sau alte substante a luat pacientul

Testele fizice

Scopul este de a verifica reflexele persoanei, cum raspunde la durere si dimensiunea pupilelor. Medicul ar putea stropi canalele urechii cu apa foarte rece sau foarte calda. Aceste teste vor determina miscari diferite ale ochilor. Tipul raspunsului variaza in functie de cauza comei.

Analize de sange

Acestea vor fi luate pentru a determina:

  • hemoleucograma
  • semne de otravire cu monoxid de carbon
  • prezenta si nivelurile de droguri sau alte substante legale sau ilegale
  • nivelurile de electroliti
  • nivelurile de glucoza
  • functia hepatica

coma profunda

Punctia lombara (robinetul spinal)

Acest test este necesar pentru a descoperi orice infectie sau tulburare a sistemului nervos central. Medicul introduce un ac in canalul spinal al pacientului, prin care masoara presiunea si extrage lichidul care urmeaza sa fie analizat.

In urma administrarii tratamentului potrivit, unele persoane s-au trezit din coma.

Ce tratamente pot fi implementate

Asistenta medicala prompta este vitala pentru a trata conditiile potential reversibile. De exemplu, daca exista o infectie care afecteaza creierul, pot fi necesare antibiotice. Glucoza poate fi administrata in cazul unui soc diabetic. Chirurgia poate fi, de asemenea, necesara pentru ameliorarea presiunii asupra creierului din cauza inflamatiei sau pentru inlaturarea unei tumori.

Anumite medicamente pot, de asemenea, ajuta la ameliorarea inflamatiei. De asemenea, medicamentele pot fi administrate pentru a opri convulsiile, daca este necesar.

Persoanele aflate in coma sunt ingrijite intr-o unitate de terapie intensiva si pot necesita adesea un sprijin complet pana la imbunatatirea situatiei.

Moarte cerebrala: sanse de revenire

Potrivit specialistilor, o persoana care este in moarte cerebrala nu are nicio sansa de recuperare, deoarece corpul lor nu este in masura sa supravietuiasca fara sprijin artificial.

Moartea cerebrala poate sa apara atunci cand sangele si/sau alimentarea cu oxigen a creierului este oprita. Acest lucru poate fi cauzat de:

  • stop cardiac – cand inima se opreste sa bata si creierul este infometat de oxigen
  • atac de cord – o urgenta medicala grava care apare atunci cand alimentarea cu sange a inimii este brusc blocata
  • accident vascular cerebral – o urgenta medicala grava care apare atunci cand alimentarea cu sange a creierului este blocata sau intrerupta
  • un cheag de sange – un blocaj in vasul de sange care tulbura sau blocheaza fluxul de sange din jurul corpului

Moartea cerebrala poate aparea si ca urmare a:

  • unui traumatism grav la cap
  • o hemoragie a creierului
  • o infectie, cum ar fi encefalita
  • o tumoare pe creier

 

Referinte:

https://www.webmd.com/brain/qa/what-is-a-medically-induced-coma

https://www.medicalnewstoday.com/articles/173655.php

https://www.webmd.com/brain/coma-types-causes-treatments-prognosis#1

https://www.medicinenet.com/coma/article.htm

https://www.scientificamerican.com/article/what-is-a-medically-induced-coma/

https://www.nhs.uk/conditions/brain-death/

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma