Cistita este o inflamatie a vezicii urinare, cauzata, de obicei, de o infectie bacteriana. Aflati mai multe informatii despre cistita in urmatorul articol!
7. Sfaturi pentru prevenirea cistitei
Cistita este o infectie destul de frecventa a tractului urinar inferior prezenta atat la femei, cat si la barbati. Aceasta afectiune se refera in mod specific la o inflamatie a peretelui vezicii urinare.
Cistita apare, de obicei, atunci cand uretra si vezica urinara, care in mod normal sunt sterile sau fara microorganisme, se infecteaza cu bacterii. Bacteriile se fixeaza apoi pe mucoasa vezicii urinare si provoaca iritarea si inflamarea zonei. Dupa cum s-a precizat si anterior, cistita afecteaza persoanele de ambele sexe si de toate varstele, insa aceasta afectiune este mai frecventa la femei decat la barbati, deoarece femeile au uretrare mai scurte.
Aproximativ 80% din toate infectiile tractului urinar sunt cauzate de bacteriile din intestin care ajung in tractul urinar. Majoritatea acestor bacterii fac parte din flora intestinala sanatoasa, dar odata ce intra in spatiul steril in uretra si vezica urinara, ele pot provoca diverse infectii ale tractului urinar. Desi cistita nu este in mod normal o afectiune foarte grava, poate fi inconfortabila si poate duce la complicatii daca nu este tratata.
Cistita cronica este afectiunea prin care inflamarea vezicii urinare dureaza mai mult de sase saptamani.
Cistita acuta duce la agravarea infectiei si o conduce din vezica inspre rinichi. Cistita acuta poate afecta atat femeile, cat si barbatii, insa aceasta este una dintre infectiile urinare comune care apar si la copiii cu varste mai mici de un an.
Aproape toate femeile vor avea cistita cel putin o data in timpul vietii. Aproximativ una din cinci femei care au avut cistita vor avea din nou in urmatorii ani. Cistita poate sa apara la orice varsta, dar este mai frecventa in cazul:
Asadar, cistita este o boala caracterizata prin inflamarea vezicii urinare in urma unei infectii.
Cauze: La barbati, simptomele sunt mai usoare si adesea boala trece neobservata. Insa cauzele care pot duce la aparitia cistitei sunt:
Simptome: Cistita este o afectiune foarte deranjanta prin simptomele care o insotesc. Primul semn al cistitei este senzatia de jena la urinare, care cu timpul se transforma in usturime puternica. Alte semne sunt nevoia continua de a urina, pierderile de urina, dureri difuze in partea de jos a abdomenului. Uneori pot aparea sangerari la urinare. Aparitia febrei semnaleaza trecerea spre o infectie mai grava a cailor urinare.
Tratament: aparitia acestor simptome impune consultarea medicului, care va proceda la o analiza de laborator a urinei. Tratamentul cuprinde administrarea antibioticelor adecvate si se impune o igiena personala riguroasa.
O parte dintre femei au frecvent durere la urinat dupa actul sexual. Simptomele raman in general o zi sau doua si apoi dispar, dar reapar dupa urmatorul act sexual.
Aceasta problema se numeste cistita lunii de miere (infectia vezicii),cu toate ca este considerate astazi o forma de infectie uretrala cronica (uretrita). In general, este inflamata uretra, nu vezica urinara. Uneori testele de laborator nu evidentiaza microorganisme care pot fi cauza, iar unele femei, chiar dupa tratamentul antibiotic, continua sa aiba simptome de cate ori au contact sexual. In aceste cazuri medical poate lua masuri preventive, cum ar fi administrarea unei doze scazute de antibiotic, ca trimetoprim-sulfametoxazol dupa contactul sexual. Pentru a scadea incidenta acestor infectii dupa activitatea sexuala, trebuie urinat imediat pentru a spala bacteriile din uretra. Utilizati un lubrifriant solubil in apa pentru a usura penetrarea si a scadea inflamatia uretrei.
In cazul femeilor, din cauza conformatiei organelor genitale, microbii ajung mai usor in vezica, provocand inflamarea mucoasei. Imbracamintea neadecvata si expunerea prelungita la frig favorizeaza aparitia afectiunii. De asemenea, raporturile sexuale, care faciliteaza patrunderea microbilor, menopauza, stresul, deshidratarea, constipatia sau igiena insuficienta pot duce la infectii urinare. Cistita poate fi secundara unor afectiuni renale: litiaza („piatra”) sau staza (obstacol) urinara, malformatii, tumori, traumatisme. Femeile gravide sunt expuse riscului de infectie urinara, deoarece uterul se mareste, favorizeaza retentia de urina si inmultirea peste masura a microbilor.
Simptomele de cistita pe care trebuie sa le cunoasteti sunt:
Este posibil sa aveti cistita si sa nu aveti simptome. Acest lucru este deosebit de obisnuit daca sunteti o persoana mai in varsta. In cazul copiilor, si acestia se pot confrunta cu cistita si pot avea oricare dintre simptomele enumerate mai sus, plus varsaturi si stare de slabiciune generala.
Unele boli sau afectiuni au simptome similare cu cistita, acestea includ:
Cistita este adesea usoara si singura de la sine. Dar la unii oameni, infectia este mai grava si poate provoca complicatii daca nu este tratata corespunzator.
Daca bacteriile din vezica urinara va ating rinichii, puteti dezvolta o infectie numita pyelonefrita. Acest lucru poate provoca dureri in partea din spate si in spate si febra mare. S-ar putea sa va simtiti rau (sau sa fiti bolnav). Pyelonefrita poate fi tratata cu antibiotice. Daca nu este tratata, aceasta va poate afecta rinichii.
La barbati, cistita poate duce la prostata. Aceasta infectie a prostatei poate provoca dureri, in special la partea de jos a penisului si in jurul anusului.
Daca aveti simptome de cistita, adresati-va medicului cat mai curand posibil. Pe langa discutarea semnelor si simptomelor si a istoricului medical, medicul poate recomanda anumite teste, cum ar fi:
Analiza urinei. Pentru o infectie suspectata a vezicii urinare, medicul specialist poate cere o proba de urina pentru a determina daca bacteriile, sangele sau puroiul se afla in urina. Daca da, medicul poate cere o cultura bacteriana urina.
Cistoscopie. In timpul acestui test, medicul specialist introduce un cistoscop – un tub subtire, cu o lumina si o camera foto atasata – prin uretra in vezica urinara pentru a va vedea tractul urinar pentru semne de boala. Utilizand cistoscopul, medicul poate elimina, de asemenea, un mic esantion de tesut (biopsie) pentru analiza de laborator. Dar acest test cel mai probabil nu va fi necesar daca aceasta este prima data cand ati avut semne sau simptome de cistita.
Teste de imagistica. Un test de imagistica nu este, de obicei, necesar, dar in unele cazuri – in special atunci cand nu se gaseste nici o dovada de infectie – imagistica poate fi utila. De exemplu, o radiografie sau un ultrasunete poate ajuta medicul sa descopere alte cauze potentiale ale inflamatiei vezicii urinare, cum ar fi o tumoare sau o anomalie structurala.
Daca simptomele nu se imbunatatesc dupa doua sau trei zile sau se pare ca se agraveaza, adresati-va medicului de familie. Acesta va va prescrie un tratament de maxim 7 zile cu antibiotice.
Tratamentul pentru cistita poate sa constea in prima faza cu luare de antibiotice, prescrise de catre medic in functie de bacteriile care au fost depistate in urma analizelor si a testelor efectuate. Antibioticul este recomandat sa fie luat impreuna cu un antiinflamator si eventual cu unele suplimente naturale care sa favorizeze eliminarea bacteriilor din vezica urinara. De asemenea, trebuie sa va hidratati foarte bine in perioada tratamentului cu multe lichide, chiar peste 3 litri de apa pe zi, sa va odihniti suficient si sa va protejati de frig si de umezeala. De asemenea, este recomandat sa luati si medicamentele antispastice (care opresc contractiile vezicii) si pot ajuta la ameliorarea durerii vezicii urinare.
S-a demonstrat faptul ca ceaiul de merisoare ajuta la intarirea imunitatii a apartului urinar si previne infectiile. Specialistii recomanda sa se tina o cura timp de 3 luni cu ceaiuri de meriosoare, fie puteti opta pentru a lua comprimate pe care le puteti gasi in orice plafar sau farmacie.
O cura de 3 saptamani cu argila va da rezultate uimitoare si benefice in tratarea infectiilor aparatului urinar. Inainte cu o jumatate de ora de fiecare masa principala a zilei, trebuie sa beti un pahar cu apa argiloasa tulbure.
Echinaceea s-a demonstrat a fi eficienta in combaterea infectiilor atat urinare, cat si renale. Totodata, echinaceea se spune ca este cea mai uzuala in cistita acuta. Se recomanda un tratament cu capsule ce contin extract de echinaceea timp de 10 zile.
Bacteriile bune le putem lua direct din iaurt, iar conform studiilor, aceste probiotice naturale stimuleaza imunitatea tractului urinar si a vezicii, refac flora colonica (care poate fi afectata de antibiotice), combat constipatia si impiedica proliferarea germenilor potentiali patogeni in intestinul gros.
Fructele si frunzele afinelor au proprietati antibacteriene profunde in special pentru bacteria E.coli, cea care este responsabila pentru aparatia cistitei. Totodata, afinele (consumate sub orice forma, precum: suc proaspat, fructe intregi, gem, macerate, pudra pulbere) au un efect cicatriant si protectiv asupra tesuturilor epiteliilor reno-urinare care sunt afectate de orice infectie.
Exista multe modalitati de a reduce sansele de infectie:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…