Ciroza hepatica este o afectiune in care tesutul cicatrizat inlocuieste treptat celulele hepatice sanatoase. Aflati mai multe despre aceasta maladie din materialul urmator.
Ciroza hepatica este o afectiune ireversibila a ficatului, caracterizata prin distrugerea celulelor hepatice, pierderea elasticitatii tesuturilor si dezvoltarea unui tesut cicatricial fibros.
Ciroza este o etapa avansata de cicatricizare (fibroza) hepatica produsa de mai multe tipuri de afectiuni hepatice, cum ar fi hepatita si alcoolismul cronic.
De fiecare data cand ficatul este afectat – fie de boala, de consum excesiv de alcool, fie din alta cauza – acesta incearca sa se repare singur. In cadrul acestui proces, insa, se formeaza tesut cicatricial. Pe masura ce boala avanseaza, tot mai multe forme de tesut cicatricial impiedica functionarea ficatului (ciroza hepatica decompensata). Ciroza avansata pune in pericol viata.
Leziunile hepatice produse de ciroza, in general, nu pot fi anulate. Cu toate acestea, daca ciroza hepatica este diagnosticata mai devreme si cauza este tratata, daunele ulterioare pot fi limitate si, rareori, inversate.
Simptomele bolii sunt numeroase: oboseala, greata, digestie prelungita, iar in stare avansata – icter, pierderea parului pubian si axilar, atrofiere mamara, uterina, testiculara, stare de confuzie, hemoragii.
Ciroza la ficat poate fi prezenta multi ani fara a fi depistata, in ciuda tulburarilor grave la nivelul ficatului. In absenta unui tratament adecvat, pot aparea complicatii – insuficienta hepatica si cancerul de ficat.
In primul rand, ciroza este de cele mai multe ori catalogata drept:
Ciroza uscata inseamna, practic, ciroza fara ascita. Acest lucru presupune faptul ca maladia se afla intr-un stadiu incipient. Atunci cand boala se agraveaza, apare ascita, adica acumularea de lichid in cavitatea abdominala. Astfel, afectiunea poarta denumirea de ciroza umeda.
Medicii clasifica, de asemenea, ciroza ca fiind ciroza hepatica compensata sau ciroza hepatica decompensata. In cazul cirozei compensate, ficatul poate functiona normal, in ciuda daunelor produse. In schimb, un ficat cu ciroza decompensata nu isi poate indeplini functiile in mod normal si, de obicei, provoaca simptome severe.
De cele mai multe ori, ciroza este vazuta ca o etapa finala a bolii hepatice.
Alcoolul, o substanta produsa prin fermentarea zaharurilor, este prezent in bere la un nivel de aproximativ 3% pana la 7%. Potrivit Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, consumul moderat de alcool presupune ingerarea unei singure bauturi pe zi pentru femei si pana la doua bauturi pe zi pentru barbati. Consumul excesiv de alcool la barbati implica ingerarea a mai mult de doua bauturi pe zi, sau mai mult de 14 bauturi pe saptamana. In cazul femeilor, consumul de alcool presupune ingerarea a mai mult de o bautura pe zi sau a mai mult de sapte bauturi pe saptamana.
Una dintre bolile grave ale ficatului este ciroza hepatica, caracterizata printr-o serie de transformari la nivelul acestui organ, modificari ireversibile urmate de un proces de necroza (cangrena).
Poate aparea ca urmare a unor cauze multiple, insa cel mai frecvent ciroza este provocata de virusuri (hepatita B si C), dar si din pricina unui consum excesiv de alcool. Cel din urma are un efect extrem de distructiv fiindca include un compus numit acetaldehida, o substanta ce modifica antigenele de la nivelul membranei hepatice. Acestea nu mai sunt recunoscute de sistemul imunitar. Drept urmare, leucocitele incep sa distruga celulele hepatice. Ciroza poate aparea si in alte conditii, cum sunt cirozele autoimune ori cele criptogenetice, ale caror cauze declansatoare sunt mai greu de identificat. Medicii considera ca ciroza poate fi provocata si de o steatohepatita non-alcoolica, adica de o inflamatie cauzata de depunerea grasimilor in ficat.
Toxinele, inclusiv alcoolul, sunt defalcate de ficat. Cu toate acestea, in cazul in care cantitatea de alcool este prea mare, ficatul va fi suprasolicitat, iar celulele hepatice pot fi eventual deteriorate.
Persoanele care consuma alcool in exces si in mod regulat, pe termen lung, prezinta cele mai multe riscuri de a dezvolta ciroza, comparativ cu alte persoane sanatoase. In mod normal, consumul de alcool trebuie sa fie sustinut timp de cel putin 10 ani pentru dezvoltarea cirozei.
Exista, in general, trei etape ale bolii hepatice induse de alcool:
Hepatita C, o infectie transmisa prin sange, poate dauna ficatului si, eventual, poate duce la ciroza. Hepatita C este o cauza comuna a cirozei in Europa de Vest, America de Nord si multe alte parti ale lumii. Ciroza poate fi de asemenea cauzata de hepatita B si D.
In stadiile incipiente, aceasta boala debuteaza prin acumularea de prea multa grasime in ficat. Grasimea provoaca inflamatii si cicatrizari, ducand ulterior la o eventuala ciroza.
Persoanele care sufera de obezitate, diabet zaharat, cei cu niveluri ridicate de grasimi in sange si persoanele cu tensiune arteriala crescuta prezinta riscuri crescute de a dezvolta steatohepatita non-alcoolica.
Sistemul imunitar al pacientului ataca organele sanatoase ale organismului ca si cum ar fi substante straine. In unele cazuri, ficatul ajunge sa fie cel atacat. In cele din urma, pacientul poate dezvolta ciroza.
Exista unele conditii mostenite care pot provoca dezvoltarea cirozei, cum ar fi:
Exista unele afectiuni, cum ar fi cancerul biliar sau cancerul pancreatic, care pot bloca conductele biliare, crescand riscul de ciroza.
Aceasta afectiune produce cheaguri de sange in vena hepatica, vasul de sange care transporta sange de la ficat. Acest lucru duce la marirea ficatului si la dezvoltarea unor vene colaterale.
Alte afectiuni si conditii care pot contribui la dezvoltarea cirozei
Printre simptomele cirozei se numara:
Dintre simptomele hipertensiunii portale – cauzata de modificarea structurii ficatului – fac parte hemoragiile provocate de varice esofagiene si gastrice, marirea in dimensiune a splinei, ascita (hidropizie abdominala). Acumularea de lichide si de saruri in cavitatea abdominala provoaca alte complicatii: renale, insuficienta respiratorie, prin deplasarea diafragmei, infectii precum peritonita bacteriana spontana.
Metodele de depistare a cirozei includ de la o simpla palpare abdominala (in stadiile incipiente cand ficatul este marit, fiindca in stadiile avansate ficatul se micsoreaza intr-atat incat nu mai poate fi identificat printr-o simpla atingere), analize ale sangelui – teste hepatice, pana la interventii de depistare a varicelor esofagiene si gastrice. In plus, mai pot fi efectuate biopsii hepatice, ecografii hepatice si paracenteze exploratorii, ce presupun prelevarea unei cantitati din lichidul ascitic.
Niciun tratament nu vindeca aceasta afectiune, dar poate uneori sa previna sau sa amane deteriorarea hepatica ulterioara.
Tratamentul urmareste:
Tratamentele au o rata mai mare de succes atunci cand nu este compromisa total functia hepatica. Avansarea cirozei poate fi oprita prin administrarea de medicamente pentru regenerarea ficatului. Acestea blocheaza depunerea de tesut fibros. In cazuri virale, ca remediu este folosit interferonul asociat cu o dieta alimentara riguroasa.
Alte manevre urmaresc inlaturarea complicatiilor majore: atenuarea ascitei prin dieta, dar si prescrierea de medicamente care au drept efect eliminarea cantitatii excesive de sodiu prin urina si pastrarea unui nivel constant de potasiu.
O situatie grava se inregistreaza cand se rup varicele esofagiene, situatie care impune de urgenta efectuarea de transfuzii de sange. Mai intai sunt depistate varicele care sangereaza, apoi se injecteaza substante pentru oprirea hemoragiei si a complicatiilor provocate de aceasta. Varicele pot fi inlaturate si chirurgical, prin rezectia portiunii sangerande. Pentru preventia hemoragiei cauzate de ruperea varicelor esofagiene si gastrice mai este folosita si procedura TIPS (suntul portosistemic transjugular intrahepatic). In cazuri grave, singura solutie de a salva viata pacientului este transplantul de ficat.
Alimentatia joaca un rol important in tratamentul cirozei, mai ales in cazurile de ciroza alcoolica. Aceasta trebuie sa fie saraca in grasimi si bogata in fructe, legume proaspete si carbohidrati (paine, cereale, leguminoase uscate, paste fainoase, orez). Se mai recomanda consumul de alimente ce contin acizi grasi Omega-3 (peste gras, unele uleiuri vegetale), benefici pentru ficat. Suplimentele de vitamine si minerale nu se iau decat la indicatia medicului, deoarece supradozele sunt toxice.
Ciroza este clasificata pe o scala denumita Child-Pugh dupa cum urmeaza:
Ciroza poate duce la mai multe alte afectiuni, dintre care unele ameninta viata. Acestea includ:
Ascita presupune acumularea de lichid in abdomen, iar edemul este o acumulare de lichid in picioare. Acestea pot fi tratate cu medicamente si cu o dieta cu un continut scazut de sare.
In cazurile severe, este posibil ca lichidul sa fie drenat in mod repetat. In alte situatii, poate fi necesara interventia chirurgicala.
In aceste cazuri, venele mari din esofag si stomac se umfla. Acestea pot creste presiunea in vasul de sange denumit vena porta, care transporta sange din splina si intestin in ficat. Varicele se pot rupe, provocand pierderi severe de sange si cheaguri.
Aceasta afectiune este caracterizata de niveluri ridicate de toxine in sange, pe care ficatul nu mai poate sa le filtreze in totalitate.
Acesta este cel mai frecvent tip de cancer la ficat. Aceasta este a treia cauza principala de mortalitate produsa de cancer la nivel global.
Medicii definesc boala ca fiind o combinatie de boala hepatica, vase de sange dilatate in plamani si anomalii ale schimbului de gaze.
Ciroza poate provoca probleme de coagulare a sangelui, ducand la sangerari si formarea de cheaguri potential letale.
In acest stadiu final, ficatul nu mai poate sa functioneze normal, afectiunea fiind insotita de sangerari in stomac, edem si icter.
Persoanele care sufera de ciroza trebuie sa aiba grija sa nu-si produca alte leziuni hepatice.
Daca ciroza a fost cauzata de consumul cronic de alcool sau de o alta boala, evitati alcoolul. Consumul de alcool poate provoca afectiuni hepatice suplimentare.
Excesul de sare poate determina retentia de fluide, agravand umflarea abdomenului si a picioarelor. Folositi ierburi drept condimente in loc de sare. Alegeti alimentele cu continut scazut de sodiu.
Persoanele cu ciroza pot prezenta malnutritie. Combateti acest lucru urmand o dieta sanatoasa bazata pe plante care cuprinde o varietate de fructe si legume. Alegeti proteine slabe, cum ar fi leguminoasele, carnea de pasare si peste. Evitati fructele de mare negatite.
Ciroza poate ingreuna lupta impotriva infectiilor. Protejati-va prin evitarea persoanelor bolnave si spalarea frecventa a mainilor. Vaccinati-va impotriva hepatitei A si B, gripei si pneumoniei.
Ficatul afectat de ciroza proceseaza mai greu medicamentele. Din aceasta cauza, adresati-va medicului inainte de a lua orice medicament, inclusiv cele eliberate fara prescriptie medicala. Evitati aspirina si ibuprofenul. Daca aveti leziuni hepatice, medicul va poate recomanda sa evitati acetaminofenul sau sa-l luati in doze mici pentru ameliorarea durerii.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…