Circumcizia inseamna indepartarea chirurgicala a preputului, tesutul care acopera capul (glandul) penisului. Afla din materialul urmator tot ce trebuie sa stii despre circumcizie.

Cuprins:

  1. Ce e circumcizia?
  2. De ce se practica circumcizia la baieti?
  3. Cum se realizeaza operatia de circumcizie?
  4. Ingrijirea dupa circumcizie
  5. Efecte si beneficii
  6. Riscuri si complicatii
  7. Sfaturi si recomandari adresate parintilor

Ce este circumcizia?

Circumcizia inseamna, practic, taierea preputului, fiind o procedura in care preputul – teaca de tesut care acopera capul penisului – este inlaturat. Practica se realizeaza din timpuri stravechi si multi parinti o aplica fiilor lor din motive religioase sau din alte motive, inclusiv de sanatate si igienice. Cercetarile au urmarit sa determine daca intr-adevar circumcizia poate preveni infectarea si anumite tipuri de cancer, dar sunt necesare mai multe studii pentru a clarifica parerile pro si contra.

Ca orice alta interventie chirurgicala minora, circumcizia prezinta un anumit risc pentru nou-nascut. Anestezia locala poate fi utilizata pentru a scadea durerea copilului. Daca alegeti circumcizia, este bine sa o faceti la cateva zile de la nastere. Un penis necircumcis nu necesita ingrijiri speciale in afara igienei obisnuite.

Aspect – ce inseamna circumcis

Un penis necircumcis are preput, tesutul de piele care acopera capul unui penis neerect. Cand penisul este erect, preputul se trage inapoi pentru a dezvalui glandul.

Un penis circumcis nu are preput, lucru care expune glandul atunci cand penisul este atat erect, cat si neerect.

Incidenta

In cadrul unui studiu din 2016, s-a estimat ca 37-39% dintre barbatii din intreaga lume au fost circumcisi. Cercetatorii au estimat ca 71,2% dintre barbatii din Statele Unite au trecut printr-o operatie de circumcizie.

Potrivit Asociatiei Urologice din America, zonele lumii cu cele mai mari rate de circumcizie sunt:

  • Orientul Mijlociu
  • Coreea de Sud
  • SUA

Cele mai mici rate de circumcizie sunt in Europa, America Latina si cea mai mare parte a Asiei.

Conform Centrelor de Control si Prevenire a Bolilor (CDC), in Statele Unite, ratele de circumcizie la barbatii nou-nascuti au scazut cu aproximativ 10% intre 1979 si 2010.

De ce se practica circumcizia la baieti?

Circumcizia este un ritual religios sau cultural pentru multe familii de evrei si islamici, precum si pentru anumite triburi aborigene din Africa si Australia. Circumcizia poate fi, de asemenea, o procedura care tine de traditie familiala, igiena personala sau ingrijire preventiva a sanatatii.

In unele cazuri, operatia este efectuata din motive medicale, cum ar fi cand preputul este prea strans pentru a putea fi tras inapoi (retras) peste gland. In alte cazuri, in special in anumite zone din Africa, circumcizia este recomandata in cazul baietilor sau barbatilor mai in varsta pentru a reduce riscul unor infectii cu transmitere sexuala.

Academia Americana de Pediatrie (AAP) mentioneaza ca beneficiile circumciziei depasesc riscurile. Cu toate acestea, AAP nu recomanda circumcizia de rutina pentru toti nou-nascutii de sex masculin. AAP lasa decizia de circumcizie la latitudinea parintilor – si sustine utilizarea anestezicelor in cazul sugarilor carora li se face aceasta procedura.

Circumcizia ar putea avea diverse beneficii pentru sanatate, cum ar fi:

O igiena mai usor de intretinut

Circumcizia simplifica spalarea si curatarea in zona penisului. Cu toate acestea, baietii cu penisuri necircumcise pot fi invatati sa se spele regulat sub preput.

Scaderea riscului de infectii ale tractului urinar

Riscul de infectii ale tractului urinar la barbati este scazut, insa aceste infectii sunt mai frecvente la barbatii necircumcisi. Infectiile severe la inceputul vietii pot duce ulterior la probleme renale.

Scaderea riscului de infectii cu transmitere sexuala

Barbatii circumcisi ar putea avea un risc mai mic de a contracta anumite infectii cu transmitere sexuala, inclusiv HIV. Cu toate acestea, practicile sexuale sigure raman esentiale.

Prevenirea problemelor peniene

Exista cazuri in care preputul poate fi dificil sau imposibil de retras pe un penis necircumcis (fimoza). Acest lucru poate duce la inflamarea preputului sau a capului penisului.

Reducerea riscului de cancer de penis (cancer penian)

Desi cancerul de penis este rar, maladia este mai putin intalnita la barbatii circumcisi. In plus, cancerul de col uterin este mai putin frecvent la partenerele sexuale ale barbatilor circumcisi.

Cu toate acestea, riscurile in cazul celor necircumcisi nu sunt doar rare, ba mai mult, pot fi evitate cu o ingrijire corespunzatoare a penisului.

Circumcizia nu este recomandata daca pacientul sufera de anumite tulburari de coagulare a sangelui. De asemenea, circumcizia ar putea sa nu fie potrivita pentru bebelusii nascuti prematur care necesita in continuare ingrijiri medicale in spital sau pentru copiii nascuti cu anomalii ale penisului.

Circumcizia nu afecteaza fertilitatea si, in general, nu sporeste sau influenteaza negativ placerea sexuala in cazul barbatilor sau partenerilor lor.

Cum se realizeaza operatia de circumcizie?

Aproximativ 55% pana la 65% dintre toti baietii nou-nascuti sunt circumcisi in Statele Unite in fiecare an, desi aceasta rata variaza in functie de regiune (statele occidentale au cele mai mici rate, iar regiunea centrala si nordica cele mai mari). Procedura este mult mai raspandita in Statele Unite, Canada, Africa si Orientul Mijlociu decat in ​​Asia, America de Sud, America Centrala si cea mai mare parte a Europei, unde este neobisnuita.

Parintii care aleg circumcizia fac acest lucru adesea pe baza credintelor religioase, a preocuparilor legate de igiena sau din motive culturale sau sociale. Unii parinti isi doresc ca fiul lor sa arate ca alti barbati din familie.

Cand trebuie efectuata interventia?

Circumcizia de rutina este de obicei efectuata in primele 10 zile (adesea in primele 48 de ore), fie in spital sau, in cazul circumciziilor rituale religioase, acasa.

Daca parintii decid sa-si circumcizeze fiul in spital, procedura va fi efectuata de catre medic inainte ca bebelusul sa ajunga acasa dupa nastere. Medicul le va povesti parintilor ce implica procedura si care sunt posibilele riscuri. Circumcizia dupa perioada de nou-nascut poate fi mai complicata si necesita de obicei anestezie generala.

In timpul procedurii

In timpul circumciderii nou-nascutului, copilul va sta culcat pe spate. Dupa ce penisul si zona inconjuratoare sunt curatate, un anestezic va fi injectat la baza penisului sau aplicat pe penis sub forma de crema. O clema speciala sau un inel steril din plastic va fi aplicat pe penis, iar preputul va fi indepartat.

Ulterior, doctorul va aplica un unguent pe penis, cum ar fi un antibiotic topic sau vaselina, si va acoperi usor zona cu un pansament. Procedura dureaza in general aproximativ 10 minute.

Circumcizia este similara pentru baietii si adultii mai mari. Cu toate acestea, procedura ar trebui sa fie facuta sub anestezie generala, recuperarea poate dura mai mult si riscul de complicatii ar putea fi mai mare atunci cand se va face mai tarziu in viata.

Circumcizie laser

Circumcizia cu laser la copil este efectuata de catre un urolog. Laserul cu dioxid de carbon taie preputul si sigileaza vasele de sange in acelasi timp.

Ingrijirea dupa circumcizie

Dupa efectuarea interventiei, este important sa pastrati zona cat mai curata posibil. Spalati usor zona cu apa calda si nu folositi servetele umede. Un pic de sapun poate fi adaugat in apa in anumite cazuri.

Daca a fost aplicat un pansament pe taietura, inlocuiti-l cu unul nou (care sa contina o crema sau un unguent) ori de cate ori schimbati scutecul, in primele doua zile de la operatie. Chiar daca nu mai este necesar pansamentul, este recomandat sa aplicati un strat de crema de protectie pe penis sau pe partea din fata a scutecului timp de 3 pana la 5 zile.

De obicei, dureaza intre 7 pana la 10 zile pentru ca penisul sa se vindece. Initial, varful poate avea un aspect inflamat si rosu si ar putea fi observata o cantitate mica de sange pe scutec. De asemenea, puteti observa un lichid galben sau o crusta dupa cateva zile. Acest lucru face parte din procesul normal de vindecare.

Cand trebuie sa luati legatura cu medicul

Daca observati una dintre urmatoarele probleme, luati imediat legatura cu medicul:

  • sangerare persistenta sau prezenta sangelui pe scutec (mai mult de un sfert din suprafata scutecului)
  • roseata mare in zona taieturii
  • febra
  • alte semne de infectie, cum ar fi o tumefiere accentuata, o scurgere prea mare de lichid sau prezenta unor basici pline de puroi
  • copilul nu urineaza normal dupa 12 ore de la circumcizie

Cu toate acestea, daca se intervine repede, aproape toate problemele legate de circumcizie sunt usor tratate.

Efecte si beneficii

La capitolul beneficii ale circumciziei, sugarii circumcisi prezinta mai putine riscuri sa dezvolte infectii ale tractului urinar (ITU), in special in primul an de viata. Potrivit statisticilor, aceste infectii urinare sunt de aproximativ 10 ori mai frecvente la barbatii necircumcisi decat la cei circumcisi. Cu toate acestea, chiar daca au un risc crescut de a dezvolta o infectie urinara, doar 1% sau mai putin dintre barbatii necircumcisi vor fi afectati.

De asemenea, barbatii circumcisi ar putea avea un risc mai mic de cancer de penis, desi boala este extrem de rara atat la barbatii circumcisi, cat si la cei necircumcisi. Unele studii indica faptul ca procedura ar putea oferi o linie suplimentara de aparare impotriva bolilor cu transmitere sexuala (BTS), precum HIV, la barbatii heterosexuali.

Evitarea problemelor peniene cu ajutorul circumciziei

Problemele penisului, cum ar fi iritarea, inflamatia si infectia, sunt mai frecvente la barbatii necircumcisi. Un penis circumcis este mai usor de ingrijit, cu toate ca baietii necircumcisi pot invata cum sa se curate sub preput odata ce s-au facut mai mari.

Unii oameni sustin ca circumcizia scade sensibilitatea varfului penisului, scazand placerea sexuala odata cu trecerea timpului. Dar niciuna dintre aceste descoperiri subiective nu este concludenta.

Riscuri si complicatii

Desi circumcizia pare sa aiba unele beneficii medicale, aceasta procedura prezinta si riscuri potentiale – la fel ca orice alte interventie chirurgicala. Aceste riscuri sunt mici, insa parintii sau pacientii ar trebui sa fie constienti atat de posibilele avantaje, cat si de probleme, inainte de a lua decizia. Complicatiile circumciziei nou-nascutului sunt neobisnuite, apar la intre 0,2% si 2% dintre cazuri. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt sangerarea minora si infectia locala, ambele putand fi tratate cu usurinta de catre medic.

Probleme ale preputului

Rareori, circumcizia ar putea duce la probleme cu preputul, cum ar fi:

  • Preputul poate fi taiat prea scurt sau prea lung
  • Preputul ar putea sa nu se vindece corect
  • Preputul ramas s-ar putea reatasa de capatul penisului, necesitand reparatii chirurgicale minore

Una dintre cele mai grele aspecte ale deciziei de circumcizare este acceptarea faptului ca procedura poate fi dureroasa. In trecut, ameliorarea durerii nu facea parte din interventie. Acum, insa, Academia Americana de Pediatrie (AAP) o recomanda. In plus, studiile arata ca sugarii care trec printr-o astfel de operatie beneficiaza de anestezie, asa ca majoritatea medicilor o folosesc acum. Dar, deoarece acesta este un standard de ingrijire destul de nou, este important sa-l intrebati pe medic din timp, daca este cazul, ce tip de anestezic va fi folosit.

Tipuri de anestezic local

Doua tipuri principale de anestezic local sunt utilizate pentru ca operatia sa fie mai putin dureroasa pentru un copil:

  • crema topica (o crema aplicata pe penis) care necesita cel putin 20 pana la 40 de minute de asteptare pentru a-si face efectul
  • un anestezic injectabil care necesita mai putin timp pentru a-si face efectul si in cazul careia acesta dureaza mai mult timp

Pe langa anestezie, uneori se poate fi administrat acetaminofen. Acest lucru ajuta la reducerea disconfortului in timpul procedurii si cateva ore dupa aceasta. Pentru a reduce stresul si disconfortul, medicul ii poate oferi bebelusului o suzeta care a stat in apa cu zahar.

Sfaturi si recomandari adresate parintilor

Dupa analizarea mai multor studii privind circumcizia, Academia Americana de Pediatrie AAP a raportat ca „beneficiile pentru sanatate ale circumciziei masculine la nou-nascuti depasesc riscurile.” Cu toate acestea, in momentul actual, dovezile stiintifice nu sunt suficient de puternice pentru ca AAP sa recomande circumcizia de rutina in cazul tuturor baietilor nou-nascuti. In schimb, AAP ii sfatuieste pe parinti sa afle mai multe despre circumcizie si sa cantareasca bine argumentele pro si contra.

In plus, factorii medicali, credintele religioase si culturale pot juca un rol important. Discutati cu medicul pentru a face alegerea potrivita pentru cel mic.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/circumcision/about/pac-20393550
  2. https://kidshealth.org/en/parents/circumcision.html
  3. https://www.webmd.com/sexual-conditions/guide/circumcision
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/325713.php
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma