Cimbrul – valori nutritionale, beneficii si utilizari

Cimbrul este o planta aromatica folosita de obicei in gastronomie, dar este cunoscuta si pentru proprietatile sale medicinale. Aflati mai multe despre beneficiile cimbrului pentru sanatate si cum poate fi folosit in retete sanatoase.

Cuprins:

  1. Informatii generale despre cimbru
  2. Ce contine si la ce se foloseste cimbrul?
  3. Cimbrul – beneficii si proprietati
  4. Cimbrul vs oregano
  5. Retete cu cimbru
  6. Reactii adverse si contraindicatii

Informatii generale despre cimbru

Cimbrul nu este doar unul dintre cele mai populare condimente din zilele noastre. Este folosit, de asemenea, de secole drept remediu naturist si protector medicinal. Cimbrul (Thymus vulgaris) este o planta care apartine familiei mentei (Lamiaceae). Planta este o ruda a genului Origanum.

Cimbrul este o leguma?

Este considerat a fi o planta si nu o leguma, deoarece in mare parte ierburile ofera aroma alimentelor (si furnizeaza si substante nutritive), in timp ce legumele sunt plante care pot fi consumate ca ingredient principal. Cu alte cuvinte, ierburile tind sa fie consumate in cantitati mai mici decat legumele.

In prezent, cimbrul este cultivat in intreaga lume, iar frunzele proaspete sunt uscate in mod obisnuit si utilizate pe post de condimente culinare. Cu toate ca exista zeci de soiuri, cel mai cunoscut este cimbrul frantuzesc.

La ce este bun cimbrul?

Potrivit unui raport din 2018, cimbrul ”prezinta activitati antimicrobiene, antioxidante, anticarcinogene, antiinflamatorii si antispastice”.

In general, este excelent pentru ca sustine sistemul imunitar si respirator, precum si sistemul digestiv, nervos si alte sisteme ale corpului. De exemplu, aceasta planta poate ajuta la anihilarea mai multor tipuri de germeni si la prevenirea infectiilor, precum si eliminarea radicalilor liberi care contribuie la procesul de imbatranire.

Istoria cimbrului

Vechii egipteni foloseau cimbrul ca fluid de imbalsamare. In Grecia antica, era folosit ca tamaie in temple, apoi a fost adaugat in apa de baie. Romanii foloseau cimbrul pentru a da aroma branzeturilor si bauturilor alcoolice. De asemenea, se presupune ca era oferit ca remediu oamenilor melancolici sau timizi. Armata romana a adus aceasta planta in insulele britanice dupa cucerirea acestora.

Hipocrate, care a trait in jurul anului 460 i.Hr. pana in 370 i.Hr. si este cunoscut astazi drept ”parintele medicinei occidentale”, a recomandat cimbrul pentru bolile si afectiunile respiratorii. Oamenii au cultivat cimbru in gradini.

Cand epidemia de ciuma („Moartea Neagra”) a pus stapanire pe Europa in anii 1340, oamenii purtau buchete de cimbru pentru a se proteja. Cercetarile stiintifice nu sustin aceasta utilizare, insa au demonstrat ca are o serie de proprietati medicinale de care oamenii se pot folosi.

Ce contine si la ce se foloseste cimbrul?

Componenta principala a extractului de Timus vulgaris si a uleiului esential este timolul. Acesta ii confera proprietatile sale antiseptice. Din acest motiv, uleiul de cimbru este utilizat in mod obisnuit pentru fabricarea apei de gura si a pastei de dinti. Timolul ucide, de asemenea, ciupercile si este adaugat la dezinfectanti pentru maini si creme antifungice.

In plus, cimbrul contine o alta substanta care lupta impotriva bacteriilor, cunoscut sub numele de carvacrol. In plus, contine o varietate de flavonoizi – cum ar fi apigenina, naringenina, luteolina si timonina. Acesti flavonoizi sporesc capacitatea antioxidanta a plantei si alte efecte de promovare a sanatatii.

O lingura de frunze proaspete de cimbru contine aproximativ:

  • 3 calorii;
  • 1 gram de carbohidrati;
  • mai putin de 1 gram de proteine, fibre sau grasimi;
  • 3,6 miligrame de vitamina C (6% din necesarul zilnic);
  • 105 UI de vitamina A (3% din necesarul zilnic);
  • 0,3 miligrame de fier (3% din necesarul zilnic);
  • 0,3 miligrame de mangan (3% din necesarul zilnic).

Cimbrul – beneficii si proprietati

Iata ce boli se trateaza cu cimbru:

Ajuta la combaterea durerilor de gat

Studiile au demonstrat ca uleiul de cimbru este un antimicrobian natural puternic, facandu-l o arma serioasa impotriva durerilor de gat. Datorita continutului sau de carvacrol, cimbrul este unul dintre uleiurile esentiale de top folosite pentru ameliorarea durerii in gat.

In cadrul unui studiu recent a fost testat raspunsul uleiului de cimbru la 120 de tulpini diferite de bacterii izolate de la pacientii cu infectii ale cavitatii bucale, ale cailor respiratorii si ale tractului genito-urinar. Rezultatele experimentelor au aratat ca uleiul din planta de cimbru a prezentat o activitate extrem de puternica impotriva tuturor tulpinilor. A demonstrat chiar si o eficacitate buna impotriva tulpinilor rezistente la antibiotice.

Data viitoare cand aveti dureri in gat, adaugati aceasta planta in supa si / sau delectati-va cu un ceai de cimbru care ucide germenii.

Poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale si a colesterolului

Cimbrul produce activitate antihipertensiva, o veste extraordinara pentru cei care vor sa combata hipertensiunea arteriala in mod natural.

Un studiu recent efectuat pe animale a constatat ca extractul de timus vulgaris a redus semnificativ ritmul cardiac al persoanelor cu hipertensiune. De asemenea, s-a demonstrat ca extractul reduce nivelul colesterolului, trigliceridelor si al LDL, crescand in acelasi timp nivelul colesterolului HDL.

In loc sa adaugati prea multa sare, incercati sa folositi ierburi benefice, cum ar fi cimbrul, in preparate pentru a spori atat aroma, cat si continutul de nutrienti.

Poate ajuta la prevenirea intoxicatiei alimentare

Cimbrul are capacitatea de a preveni contaminarea alimentelor, dar si de a decontamina alimentele infectate anterior.

In mai multe studii publicate in Food Microbiology, cercetatorii au descoperit ca uleiul esential de cimbru poate sa extinda termenul de valabilitate al carnii si al produselor coapte. In plus, poate sa decontamineze salata infectata cu Shigella, un microorganism care provoaca diaree si leziuni intestinale majore.

Poate imbunatati starea de spirit

Compusul numit carvacrol care se gaseste in aceasta planta medicinala poate imbunatati dispozitie unei persoane. In timpul unor cercetari publicate in 2013, specialistii le-au administrat carvacrol timp de sapte zile consecutive animalelor, iar acesta a crescut atat nivelul de dopamina, cat si de serotonina din cortexul prefrontal si hipocamp. Dopamina si serotonina sunt doi neurotransmitatori cheie atat de importanti pentru starea de spirit.

Potrivit datelor acestui studiu, carvacrolul este o molecula activa in creier care poate influenta activitatea cognitiva prin modularea neurotransmitatorilor. Puteti consuma in mod regulat cimbru in concentratii mici pentru a va imbunatati starea de spirit. Alte studii, efectuate in principal pe sobolani, arata ca are si proprietati anxiolitice, ceea ce inseamna ca reduce anxietatea.

Sprijina sistemul imunitar si poate ajuta la combaterea cancerului

Constituentii activi din aceasta planta ar putea fi capabili sa lupte impotriva dezvoltarii tumorilor care pot deveni canceroase. Mai precis, carvacrolul este o componenta majora a uleiului esential, acesta avand proprietati antitumorale. Astfel, aceasta planta benefica reprezinta un aliment cu potential mare in combaterea cancerului.

Potrivit unui studiu recent publicat in Anti-Cancer Drugs, carvacrolul inhiba proliferarea si migratia celor doua linii celulare ale cancerului de colon. In general, conform cercetarilor, carvacrolul are potential terapeutic atat pentru prevenirea, cat si pentru tratarea cancerului de colon.

Potrivit studiilor recente efectuate pe animale, cimbrul are, de asemenea, efecte imunomodulatoare si poate ajuta la tratarea afectiunilor autoimune. S-a constatat ca pe langa efectele antioxidante, planta are si capacitatea de a reduce productia unor citokine pro-inflamatorii care pot contribui la dezvoltarea unor boli cronice.

Protejeaza in mod natural impotriva bronsitei

De secole, una dintre cele mai frecvente utilizari ale cimbrului a fost tratarea naturala a tusei, bronsitei si a altor probleme respiratorii.

In cadrul unui studiu, specialistii au folosit un tratament oral realizat dintr-o combinatie intre cimbru si iedera. Cei care au primit acest remediu si-au redus cu 50% crizele de tuse, in comparatie cu cei din grupul placebo. In plus, acelasi grup a raportat mai putine evenimente adverse decat grupul placebo si niciun eveniment advers grav.

Cercetarile suplimentare confirma acest lucru si sugereaza ca aceasta planta este un remediu natural eficient pentru bronsita.

Protejeaza sanatatea bucala / dentara

Dupa cum s-a mentionat mai sus, extractele derivate din aceasta planta sunt utilizate in produsele dentare, cum ar fi pastele de dinti si apele de gura. Compusii din aceasta planta pot ajuta la prevenirea aparitiei infectiilor orale si la mentinerea sanatatii dintilor prin scaderea placii dentare si a cariilor.

Poate trata acneea

Oamenii de stiinta din Leeds, Anglia, au testat efectele tincturilor cu smirna, galbenele si cimbru asupra Propionibacterium acnes (P. acnes), bacteria care provoaca acnee. Au descoperit ca cimbrul ar putea fi eficient in tratarea acneei.

Efectul sau antibacterian s-a dovedit a fi mai puternic decat cel al peroxidului de benzoil (in concentratii standard), ingredientul activ in majoritatea cremelor pentru acnee.

Peroxidul de benzoil provoaca, de asemenea, o senzatie de arsura si iritatie pe piele. De aceea, tinctura de cimbru ar putea fi o solutie mai buna pentru tratarea acneei pentru ca provoaca mai putine efecte nedorite.

Cimbrul vs oregano

Cimbru este ruda cu o alta planta extrem de cunoscuta si versatila: oregano. Desi exista unele asemanari intre cele doua, exista si cateva diferente. Iata comparatia dintre aceste doua condimente renumite:

Cimbrul

  • Are mai multa vitamina A si vitamina C.
  • Este in mod obisnuit administrat pe cale orala pentru a trata bronsita, tusea convulsiva, durerile in gat, colicii, artrita, deranjamentul stomacal, durerile de stomac (gastrita), diareea, incontinenta urinara nocturna, gazele intestinale (flatulenta), infectiile cu viermi paraziti si tulburari ale pielii.
  • Este un diuretic natural.
  • Stimuleaza pofta de mancare.

Oregano

  • Are mai mult potasiu, fier si calciu.
  • Impartaseste multe dintre beneficiile pentru sanatate ale cimbrului. Este utilizat pentru afectiuni ale tractului respirator, cum ar fi tusea, astmul, crupul laringian si bronsita.
  • De asemenea, poate ameliora simptomele tulburarilor gastrointestinale, cum ar fi arsurile la stomac si balonarea.
  • Poate ajuta la tratarea crampelor menstruale, a artritei reumatoide, a infectiilor urinare, a durerilor de cap si a afectiunilor cardiace.

Asemanari

  • Contin timol si carvacrol, ambele demonstrand ca inhiba dezvoltarea bacteriilor.
  • Au efect antibacterian si antifungic.
  • Sunt antioxidanti puternici.

Retete cu cimbru

Cum poate fi consumat cimbrul? Aceasta planta se gaseste in magazine atat in ​​stare proaspata, cat si uscata pe tot parcursul anului.

Cand este consumat proaspat, cimbrul este mai aromat. Cu toate acestea, nu este atat de durabil. In varianta proaspata, poate rezista o saptamana sau doua la frigider. Cimbrul uscat trebuie pastrat intr-un loc racoros si intunecat si utilizat in mod ideal in termen de sase luni. Versiunea uscata poate fi inlocuita cu cea proaspata in majoritatea retetelor. O lingurita de frunze uscate este echivalenta cu o lingura de frunze de cimbru tocate.

In scopuri medicinale, poate fi achizitionat si sub forma de ceai, tincturi, suplimente sau ulei de cimbru.

Preparate

Ce gust are cimbrul? Gustul sau este inconfundabil, usor amarui.

Cand vine vorba de a-l folosi in bucatarie si in viata de zi cu zi, cimbrul aduce un plus gustos la preparatele cu pui, peste, carne de vita, miel, legume (in special fasole verde, vinete, morcovi si dovlecei), branza (in special cea de capra), paste, supe, ciorbe si sosuri marinate ca startere.

Daca folositi de obicei rozmarinul in preparate, puteti incerca sa-l schimbati cu cimbrul sau sa folositi rozmarin si cimbru in combinatie pentru a oferi si mai multa aroma mancarii.

Reactii adverse si contraindicatii

Consumat in cantitati normale, cimbrul nu provoaca probleme de sanatate. Nici daca este consumat in cantitati mai mari in scopuri medicinale, pentru perioade scurte de timp, nu ar trebui sa provoace motive de ingrijorare. Cu toate acestea, poate produce probleme digestive cand este consumat in cantitati mari.

Femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa consume aceasta planta in cantitati normale alimentare, nu in cantitati medicinale. Nu este un alergen alimentar frecvent, insa daca sunteti alergica la oregano sau la alte specii de Lamiaceae, este posibil sa fiti si alergica si la cimbru.

Recomandari pentru femeile cu afectiuni sensibile la hormoni

In cazul femeilor cu afectiuni sensibile la hormoni, cum ar fi cancerul de san, cancerul ovarian, cancerul uterin, fibroamele uterine sau endometrioza, cimbrul ar putea actiona ca estrogenul in organism. Evitati-l daca aveti o afectiune care ar putea fi agravata prin expunerea la estrogen.

Atunci cand este utilizat in cantitati mari, acest condiment poate incetini coagularea sangelui. De aceea, aveti mare grija daca aveti tulburari de coagulare si / sau luati anticoagulante. Din acelasi motiv, este bine sa nu consumati cimbru cu doua saptamani inainte de operatie.

 

Referinte:

  1. https://draxe.com/nutrition/thyme/
  2. https://www.healthline.com/health/health-benefits-of-thyme
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/266016
  4. https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-thymus-vulgaris-88803
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma