Chlamydia este o infectie cu transmitere sexuala frecventa, usor de tratat daca este depistata la timp si se urmeaza indicatiile medicului. Iata care sunt simptomele si cum se transmite aceasta.
1. Ce este Chlamydia?
2. Simptome
3. Chlamydia – cauze si transmitere
4. Diagnostic si screening
5. Metode de tratament
6. Recomandari pentru preventie
7. Chlamydia netratata – riscuri
Chlamydia este o infectie bacteriana cauzata de Chlamydia trachomatis. Infectia se poate raspandi din tractul genital prin diferite tipuri de contact sexual. Aceasta infecteaza uretra la barbati. La femei, infecteaza uretra si colul uterin si se poate raspandi la organele reproducatoare. Este una dintre cele mai frecvente infectii cu transmitere sexuala (ITS).
Daca se raspandeste in organism, poate cauza boala inflamatorie pelvina. Aceasta infectie grava poate afecta fertilitatea.
Simptomele variaza la barbati si femei, precum si in functie de localizarea infectiei. Adesea, persoanele cu Chlamydia nu au simptome. Chiar si in acest caz, infectia poate afecta in continuare sistemul reproducator. Screening-ul se face adesea pentru a detecta infectii asimptomatice.
Se estimeaza ca doar 5 – 30% dintre femeile infectate cu aceasta bacterie vor avea simptome. Cel mai frecvent simptom este dat de scurgeri vaginale anormale, care pot fi subtiri sau groase, transparente sau usor colorate (adesea galbui). De asemenea, femeile pot observa roseata, umflare, senzatie de arsura sau mancarimi in zonei vulvei si zona vaginala.
Pot aparea dureri si arsuri la urinare, iar frecventa de urinare poate creste – urinari mai frecvente. Implicarea colului uterin poate provoca dureri in timpul actului sexual (dispareunie) si sangerare intre menstruatii. Cand infectia ajunge la trompele uterine si in pelvis, pot aparea dureri abdominale si dureri de spate, precum si simptome asemanatoare gripei, cum ar fi febra.
Se estimeaza ca doar 10 % dintre barbati vor avea simptome legate de infectia cu Chlamydia. Cand sunt prezente, simptomele pot include durere si senzatie de arsura in timpul urinarii, precum si urinari frecvente.
Poate sa apara roseata, umflare si mancarime in jurul deschiderii penisului, precum si scurgeri la nivelul penisului (care pot varia de la limpede si apos la gros si galben-verzui). De asemenea, poate aparea durere la ejaculare. Cand infectia ajunge spre epididim, poate provoca durere si umflare in unul sau in ambele testicule.
Infectiile cu Chlamydia pot fi transmise si prin sex anal sau prin sex oral. In cazul sexului anal, simptomele infectiei pot include dureri rectale, sangerare, secretie rectala si senzatia de golire incompleta a intestinelor (tenesme).
Chlamydia poate fi transmisa si in timpul sexului oral. Majoritatea persoanelor nu prezinta niciun simptom, desi unii pot avea durere insotita de inrosire la nivelul gurii si gatului.
Infectia poate afecta si ochii daca intra in contact cu materialul seminal sau lichidul vaginal infectat – acest lucru poate cauza inrosirea, durerea si secretiile ochilor (conjunctivita).
Infectiile cu transmitere sexuala pot fi, de asemenea, transmise si contractate in timpul sexului oral. Contactul cu gura, buzele sau limba poate fi suficient pentru a transmite bacteria. Daca contractati Chlamydia in timpul sexului oral, este posibil sa nu prezentati simptome. La fel ca infectiile vaginale sau anale cu Chlamydia, simptomele nu apar intotdeauna.
Daca simptomele sunt prezente, acestea pot include:
Si alte infectii cu transmitere sexuala se pot dezvolta in gat. Fiecare tip de infectie in gat provoaca simptome si semne unice.
O infectie cu Chlamydia este mai frecventa in zona genitala, dar poate aparea in regiuni mai putin obisnuite precum anusul, gatul si chiar ochii. Poate aparea in ochi prin contact direct sau indirect cu bacteria. De exemplu, infectia poate ajunge de la organele genitale la ochi daca va atingeti ochii fara sa va spalati pe maini.
Daca aveti o infectie la ochi cu Chlamydia, cunoscuta si sub denumirea de conjunctivita clamidiana, pot aparea urmatoarele simptome:
Daca este lasata netratata, infectia in ochi poate duce la orbire. Poate fi confundata cu infectii oculare mai frecvente.
Chlamydia si gonoreea sunt doua boli cu transmitere sexuala comune. Ambele sunt cauzate de bacterii care pot fi transmise in timpul sexului vaginal, oral sau anal. Este putin probabil ca ambele sa produca simptome. Daca apar simptome, persoanele cu Chlamydia prezinta primele semne in cateva saptamani de la contractarea infectiei. In caz de gonoree, poate fi cu mai mult inainte de aparitia simptomelor.
Cele doua infectii pot duce, de asemenea, la boala inflamatorie pelvina si probleme de reproducere daca sunt lasate netratate. Gonoreea netratata poate duce la mancarime, durere in rect, cum ar fi in timpul miscarilor intestinale. Femeile cu gonoree netratate pot suferi, de asemenea, menstruatii grele si prelungite si dureri in timpul actului sexual.
Infectia este data de bacteria Chlamydia trachomatis care poate fi transmisa sexual. Sexul fara prezervativ si sexul oral sau anal neprotejat sunt principalele modalitati de transmitere a unei infectii cu Chlamydia. Chiar si asa, nu trebuie sa apara penetrarea pentru a o contracta. Simpla atingere a organelor genitale poate transmite bacteria.
Nou-nascutii pot dobandi bacteria de la mama in timpul nasterii. Majoritatea testelor prenatale includ un test pentru Chlamydia.
Chlamydia este transmisa atunci cand o persoana are contact sexual vaginal, oral sau anal cu o persoana infectata si nu foloseste prezervativ. Deoarece infectia nu are adesea simptome, multi oameni nu isi dau seama ca au boala. Chiar daca cunosti bine o persoana, nu poti sti sigur daca are sau nu o infectie cu transmitere sexuala, deoarece nu mereu produce simptome. Puteti lua Chlamydia si alte infectii cu transmitere sexuala la un partener sexual nou care a facut anterior sex cu un partener infectat. Poate fi transmisa si de la un partener de lunga durata care a avut relatii intime cu alte persoane.
Informeaza-te de CONTRACEPTIE. Tot ce trebuie sa stii despre metodele contraceptive!
Medicul va adresa o serie de intrebari despre sanatatea generala si istoricul sexual, cum ar fi cati parteneri a avut sau are pacientul/pacienta. De asemenea, se va face un examen fizic pentru a identifica semne de infectie. Mai multe tipuri de teste pot fi utilizate pentru diagnosticarea bacteriei. De obicei se va testa o proba de urina si o proba de secretii din colul uterin, vagin sau uretra.
Evitati relatiile sexuale de orice tip si consultati imediat un medic daca aveti oricare dintre urmatoarele simptome genitale:
Odata diagnosticata, o persoana ar trebui sa le comunice tuturor partenerilor sexuali recenti de diagnostic pentru a putea discuta cu un medic si pentru a fi tratati. Evitati sexul pana la finalizarea tratamentului.
Deoarece bacteria poate provoca probleme grave, dar poate sa nu cauzeze simptome, este bine sa beneficiezi de testare o data pe an daca esti activ sexual. La femei, testul se poate face pe o proba de urina sau pe probe prelevate cu un tampon din vagin, gura, gat, rect sau zona din jurul colului uterin.
Pentru barbati, este utilizat cel mai frecvent un test de urina. Discutati cu un medic despre cea mai buna metoda de a testa situatia fiecarei persoane. Unele persoane pot beneficia de teste rectale sau ale gatului, in special persoanele cu HIV.
Testarea anuala pentru Chlamydia este recomandata pentru urmatoarele categorii de persoane:
Vestea buna este ca aceasta infectie este usor de tratat. Chlamydia este o afectiune curabila daca medicamentul potrivit este prescris si administrat corect.
Deoarece este de natura bacteriana, este tratata cu antibiotice. Antibioticeleorale sunt cel mai frecvent utilizate, inclusiv azitromicina, doxiciclina si eritromicina. Azitromicina este un antibiotic de obicei prescris intr-o singura doza mare. Doxiciclina este un antibiotic care trebuie luat de 2 ori pe zi timp de aproximativ o saptamana.
Se pot administra si alte antibiotice. Indiferent de antibioticul prescris, instructiunile de dozare trebuie urmate cu atentie pentru a va asigura ca infectia este eliminata complet. Acest lucru poate dura pana la doua saptamani, chiar si cu medicamentele cu o singura doza.
Persoanele cu aceasta infectie trebuie sa evite relatiile sexuale timp de 7 zile dupa antibioticele cu o singura doza sau pana cand au terminat cursul complet de antibiotice de 7 zile. Asta pentru ca boala poate fi transmisa unui partener sexual in timpul tratamentului cu antibiotice. Pentru a preveni reinfectarea, partenerii sexuali trebuie, de asemenea, tratati indiferent de prezenta simptomelor.
Chlamydia este cauzata de o infectie bacteriana. Singurul tratament util pentru acest tip de infectie este dat de antibiotice. Unele tratamente alternative pot ajuta la ameliorarea simptomelor, dar nu la reducerea infectiei. Este important sa retinem ca daca e lasata netratata poate duce la complicatii pe termen lung, inclusiv probleme de fertilitate si inflamatii cronice.
Remediile naturiste care pot fi eficiente (pentru simptome, nu infectia in sine) includ echinacea – poate stimula sistemul imunitar pentru a ajuta pacientul sa depaseasca infectiile de mai multe tipuri, de la raceala la infectiile pielii. Desi compusii din acest fel de plante ar putea ajuta la reducerea inflamatiei si a infectiei in general, nu exista studii de calitate care sa demonstreze ca sunt eficiente in mod special pentru simptomele infectiei.
Tratamentul initiat la timp poate reduce infectia si poate sa previna complicatiile. Daca infectia nu este tratata, se pot dezvolta complicatii grave, inclusiv boala inflamatorie pelvina (PID), care este o infectie a uterului, a trompelor uterine sau a ovarelor la fete si femei si poate duce la dureri pelvine cronice, infertilitate si sarcina ectopica ( sarcina in afara uterului). O persoana cu o infectie cu Chlamydia este de asemenea mai probabil sa contracteze o infectie cu HIV. Complicatiile sunt mai putin frecvente la baietii si barbatii adolescenti, dar pot include inflamatia epididimului de la nivelul testiculelor.
Este mai usor sa preveniti o infectie cu transmitere sexuala precum Chlamydia decat sa o tratati. Iata masurile de preventie:
Practicile sexuale sigure reduc riscul de transmitere a infectiilor cu transmitere sexuala. Utilizarea prezervativelor in timpul sexului vaginal si anal creeaza o bariera de protectie impotriva contractarii acestor infectii.
Daca e depistata la timp se se urmeaza intocmai tratamentul, e putin probabil sa apara complicatii. Cu toate acestea, oamenii pot intampina probleme medicale grave daca asteapta prea mult sa trateze o astfel de boala.
Unele femei dezvolta boala inflamatorie pelvina, o infectie care poate deteriora uterul, colul uterin si ovarele. Este o boala dureroasa care necesita adesea tratament cu spitalizare. De asemenea, femeile pot deveni infertile daca infectia cu transmitere sexuala este lasata netratata, deoarece trompele uterine pot deveni cicatrizate.
Femeile insarcinate infectate pot transmite bacteria copiilor in timpul nasterii, ceea ce poate provoca infectii oculare si pneumonie la nou-nascut.
De asemenea, barbatii pot prezenta complicatii atunci cand Chlamydia este lasata netratata. Epididimul – tubul care tine testiculele la locul lor – poate deveni inflamat, provocand durere. Aceasta este cunoscuta sub denumirea de epididimita. Infectia se poate raspandi si la nivelul prostatei, provocand febra, durere si disconfort in regiunea inferioara a spatelui. O alta posibila complicatie este uretrita clamidiala masculina.
Acestea sunt doar cele mai cunoscute dintre complicatii. Majoritatea persoanelor care primesc tratament rapid nu au probleme medicale pe termen lung.
Referinte:
(1) Chlamydia, link: https://www.plannedparenthood.org/learn/stds-hiv-safer-sex/chlamydia
(2) Everything you need to know about chlamydia, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/8181.php
(3) Chlamydia Infections, link: https://medlineplus.gov/chlamydiainfections.html
(4) Chlamydia, link: https://www.cdc.gov/std/chlamydia/stdfact-chlamydia.htm
(5) Chlamydia trachomatis, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chlamydia/symptoms-causes/syc-20355349
(6) Chlamydia, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/chlamydia
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…