Deviatia de sept: care sunt cauzele, cum se manifesta si cand este necesara operatia

Deviatia de sept reprezinta o problema comuna, care apare din cauza faptului ca septul nazal este deplasat, ducand astfel la ingreunarea respiratiei. Afla in cele ce urmeaza care sunt cauzele care duc la aparitia deviatiei de sept, cum se manifesta, care sunt factorii de risc si cum poate fi tratata corect.

Cuprins:

  1. Ce este deviatia de sept – principalele cauze
  2. Care sunt simptomele deviatiei de sept
  3. Ce presupune diagnosticarea deviatiei de sept
  4. Tratamentul deviatiei de sept si interventia chirurgicala
  5. Cat dureaza recuperarea dupa operatia de deviatie de sept

Ce este deviatia de sept – principalele cauze

Deviatia de sept apare atunci cand peretele despartitor dintre orificiile nazale (nari), care poarta denumirea de sept nazal, este deplasat catre stanga sau dreapta. Acest lucru face ca unul dintre orificiile nazale sa fie mai ingust decat celalalt si sa apara astfel dificultati respiratorii, mai ales daca deviatia de sept este severa.

Asa cum arata specialistii de la Academia Americana de Otorinolaringologie, 80% dintre oameni au septul nazal deviat intr-o mica sau mai mare masura, iar interventia chirurgicala este necesara doar daca deviatia de sept cauzeaza si alte probleme de sanatate sau afecteaza calitatea vietii.

Una dintre cauzele care poate duce la aparitia deviatiei de sept este un defect congenital. Mai exact, bebelusii se pot naste cu un sept deviat.

O alta cauza o pot reprezenta leziunile la nivelul nasului care duc la deplasarea septului nazal din pozitia normala. Sporturile de contact sau accidentarile pot provoca astfel de leziuni.

De asemenea, inaintarea in varsta poate afecta structura nasului. Iar daca exista deja deviatie de sept, atunci aceasta afectiune se poate agrava in timp, necesitand interventie chirurgicala.

Daca exista inflamatii la nivelul nasului din cauza unei rinite sau rinosinuzite, atunci orificiile nazale se pot ingusta si mai mult si poate sa apara astfel obstructia nazala.

Factori de risc si complicatii

Chiar daca unele persoane se pot naste cu deviatia de sept, aceasta poate sa apara pe parcursul vietii sau se poate agrava din cauza unor factori de risc, precum practicarea sporturilor de contact sau daca nu sunt luate masurile de siguranta pentru a evita leziunile la nas, cum ar fi purtarea mastilor in cazul sporturilor de contact sau a centurii de siguranta in masina.

Este important de retinut si faptul ca o deviatie de sept severa poate cauza obstructie nazala si poate duce la aparitia complicatiilor:

  • Aparitia senzatiei de presiune sau congestie in orificiile nazale;
  • Uscarea gurii din cauza respiratiei frecvente cu ajutorul acesteia;
  • Tulburari ale somnului din cauza dificultatilor respiratorii.

Care sunt simptomele deviatiei de sept

Majoritatea deviatiilor de sept sunt asimptomatice, in special in cazul formelor usoare, si nu afecteaza calitatea vietii. Totusi, daca este vorba de deviatii de sept serioase, cand septul nazal este deplasat in mare masura, atunci pot sa apara urmatoarele simptome:

  • Dificultati respiratorii si aparitia obstructiei nazale la nivelul ambelor orificii nazale (dificultatile respiratorii se pot accentua din cauza unei raceli sau a alergiilor);
  • Sangerari nazale din cauza faptului ca suprafata septului nazal se usuca;
  • Uscarea narilor;
  • Respiratie zgomotoasa sau sforait in timpul somnului;
  • Congestie nazala (nas infundat);
  • Infectii sinusale.

De asemenea, un alt simptom care poate indica o deviatie de sept este preferinta de a dormi intr-o anumita pozitie pentru a usura respiratia in timpul somnului.

Un alt lucru important de mentionat este faptul ca e absolut normal ca narile sa se infunde alternativ. Acest proces este cunoscut drept ciclu nazal, insa nu este sesizabil in mod obisnuit. In schimb, atunci cand procesul se intampla in mod constient si provoaca disconfort, poate indica obstructie nazala.

Deviatiile de sept severe pot fi acompaniate si de durere faciala, dar si de sangerari nazale frecvente si infectii sinusale recurente.

Citeste si Sinuzita – cauze, simptome, tratament

Ce presupune diagnosticarea deviatiei de sept

Diagnosticarea deviatiei de sept presupune efectuarea anamnezei (istoricul medical), iar medicul va incerca sa afle care sunt simptomele manifestate (tulburari ale somnului, dificultati respiratorii, sforait).

Ulterior, medicul va efectua o rinoscopie, mai exact, cu ajutorul unui specul nazal va examina narile. Acest examen clinic are rolul de a investiga pozitia septului nazal si impactul asupra dimensiunilor narilor, dar si a tesutului nazal.

Alte investigatii suplimentare ce pot ajuta la diagnosticarea deviatiei de sept, dar si pentru a determina severitatea acestei afectiuni, includ examenul endoscopic si examenul radiologic (radiografie sau computer tomograf).

Tratamentul deviatiei de sept si interventia chirurgicala

Majoritatea cazurilor de deviatie de sept nu necesita neaparat tratament, insa medicul poate recomanda unul care sa amelioreze simptomele aparute, ce poate sa includa administrarea de:

  • Decongestionante – pentru reducerea inflamatiilor de la nivelul tesutului nazal si pentru a usura respiratia. Decongestionantele pot fi administrate sub forma de pastile sau spray. In cazul folosirii spray-urilor nazale e recomandata moderatia deoarece utilizarea frecventa poate crea dependenta si agravarea simptomelor.
  • Antihistaminice – pentru a preveni simptomele asociate cu alergiile, precum congestia nazala. Este important de mentionat ca aceste medicamente pot afecta abilitatile care necesita coordonare fizica, precum sofatul, asa ca trebuie administrate doar la recomandarea medicului.
  • Spray nazal cu corticosteroizi – care ajuta la reducere inflamatiilor si la drenajul narilor. Acestea isi pot face simtit efectul abia dupa una sau trei saptamani.

Tratamentele pentru ameliorarea simptomelor ajuta la tratarea inflamatiilor de la nivelul mucoasei nazale si nu corecteaza deviatia de sept.

Operatia de deviatie de sept

Operatia de deviatie de sept este necesara in cazul in care simptomele nu se amelioreaza in urma tratamentului initial. Atunci cand exista tulburari de somn si respiratia se opreste frecvent pe timpul noptii, apar des durerile de cap si starile de oboseala, este indicat un control medical pentru a stabili necesitatea operatiei. Interventia chirurgicala pentru corectarea septului nazal se numeste septoplastie.

Cum te pregatesti

Inainte de operatia de deviatie de sept este recomandat sa nu se administreze medicamente antiinflamatoare precum aspirina sau ibuprofen pentru doua saptamani, dar si timp de doua saptamani dupa operatie. Acestea pot creste riscul de sangerari. De asemenea, pentru o recuperare optima este recomandata evitarea fumatului.

Interventia chirurgicala

Inainte de interventia chirurgicala se face anestezia locala sau generala. In timpul procedurii, septul nazal va fi indreptat si repozitionat in centrul nasului. De regula, o parte din cartilaj sau os este indepartata pentru a usura corectarea septului nazal. Pot fi inserate atele din silicon in nari pentru a sustine septul nazal. Operatia de deviatie de sept dureaza in jur de 90 de minute.

Uneori, operatia de deviatie de sept poate fi insotita si de remodelarea nasului (rinoplastie).

Posibile complicatii

Ca in cazul oricarei interventii chirurgicale, si operatia de deviatie de sept prezinta cateva posibile complicatii, precum:

  • Modificarea aspectului nasului;
  • Sangerare excesiva;
  • Persistenta problemelor;
  • Diminuarea mirosului;
  • Amorteala temporara in partea superioara a cavitatii bucale;
  • Hematom septal (aglomerare de sange, chist).

Totusi, septoplastia este o procedura chirurgicala sigura pentru majoritatea persoanelor care au deviatie de sept, iar imediat dupa operatie pacientii sunt monitorizati pentru a evita aparitia complicatiilor. De regula, pacientii trebuie sa ramana internati in spital una sau doua zile.

Cat dureaza recuperarea dupa operatia de deviatie de sept

Pe durata perioadei de recuperare dupa operatia de deviatie de sept, medicul va recomanda administrarea medicamentelor pentru a reduce riscul de aparitie a unei infectii si pentru a diminua disconfortul.

Pentru o recuperare corecta este recomandat sa nu sufli nasul, sa tii capul cat mai ridicat in timpul somnului, sa eviti exercitiile fizice intense si sa porti haine cu gatul larg, astfel incat sa nu te lovesti la nas cand de imbraci. In prima saptamana dupa operatie este indicat repaus la pat, fara efort fizic, intr-un spatiu ferit de praf si noxe deoarece acestea pot provoca sangerari nazale.

Recuperarea poate dura intre patru si sase saptamani, iar septul devine stabil dupa trei sau sase luni. Respiratia revine la normal pana la finalizarea procesului de vindecare. Totusi, unele schimbari mai pot sa apara chiar si dupa un an, asa ca este recomandat sa iti protejezi nasul de lovituri.

In concluzie, deviatia de sept nu este o problema care ne pune in pericol sanatatea si de cele mai multe ori simptomele sunt minore sau nu se manifesta. Totusi, in unele cazuri deviatia de sept poate deveni severa, iar controlul medical este esential pentru a stabili necesitatea unui tratament corespunzator sau a operatiei. Fara tratament, simptomele se pot agrava si cauza aparitia complicatiilor.

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma