Chisturile ovariene sunt saculeti plini cu lichid in zona ovarelor, ce afecteaza pana la 5% dintre femei. Iata care sunt semnele si simptomele unui chist ovarian si ce include tratamentul.

Cuprins:

1. Informatii generale
2. Simptomele chisturilor ovariene
3. Cele mai frecvente tipuri
4. Complicatii
5. Investigatii pentru chisturile ovariene
6. Tratament pentru chisturile ovariene
7. Preventie
8. Cum poti sa stii daca ai un chist ovarian
9. Cum sunt descoperite chisturile ovariene

Informatii generale

Chisturile ovariene sunt mici saculeti cu lichid ce pot aparea in interiorul sau pe suprafata ovarelor.

Femeile au doua ovare – cate unul pe fiecare parte a uterului. Functia lor e de a dezvolta ovule si de a produce hormoni sexuali feminini. Despre chisturi ovariene trebuie sa stim ca sunt destul de frecvente la femeile de varsta fertila. Se pot dezvolta unul sau mai multe chisturi ovariene pe un ovar (chist ovar drept sau stang) sau pe ambele.

Chisturile ovariene adesea nu provoaca simptome. Cu toate acestea, exista momente in care chisturile devin un risc pentru sanatate si necesita ingrijiri medicale. Majoritatea chisturilor ovariene dispar singure. Aceste chisturi se dezvolta adesea din cauza modificarilor hormonale normale in pubertate sau in timpul menopauzei. Riscul de chisturi ovariene este legat si de endometrioza, sindromul ovarelor polichistice, sarcina, utilizarea medicamentelor pentru fertilitate, cum ar fi clomifenul.

Cele mai multe chisturi sunt chisturile functionale – cand se formeaza foliculi mai mari de 2 cm (ovocitele se formeaza in foliculii de la nivelul ovarelor). In general vorbim de chisturi benigne – necanceroase.

Simptomele chisturilor ovariene

Chisturile ovariene adesea nu provoaca simptome observabile. De fapt, multe paciente afla ca au un chist abia la un control de rutina – chist ovar simptome absente. Multe chisturi cresc si se rezolva fara a fi observate sau depistate. Cu toate acestea, daca un chist creste si ajunge la o dimensiune semnificativa, pot incepe sa apara simptome (chisturi ovariene simptome) – de obicei durere in abdomen sau pelvis. Aceasta durere este adesea constanta, iradiaza spre partea inferioara a spatelui si creste inainte de menstruatie.

Principalele simptome chist ovarian includ:

  • presiune in abdomen sau pelvis, balonare abdominala sau senzatia inexplicabila de plenitudine gastrica;
  • indigestie;
  • greata si sensibilitatea sanilor;
  • sangerare vaginala anormala;
  • durere in timpul actului sexual – dispareunie;
  • incontinenta urinara, urinari incomplete sau urinari frecvente;
  • crestere in greutate;
  • dureri la defecare, probleme de tranzit si probleme cu controlul sfincterului anal.

Unele simptome prelungite pot fi asociate cu o afectiune numita sindrom de ovare polichistice, un dezechilibru hormonal care provoaca cicluri neregulate si alte probleme legate de hormoni, inclusiv obezitate si infertilitate. Alte simptome ale sindromului ovarului polichistic includ hirsutismul (cresterea excesiva a parului pe corp).

Problemele ciclului menstrual apar cand chistul produce hormoni sexuali care fac ca mucoasa uterina sa creasca mai mult. Simptomele ca balonare, umflare, durere la urinare etc. apar cand chisturile mai mari pun presiune si imping alte organe. Daca un chist se rupe, acesta poate fi simtit ca o durere brusca – dar de obicei nu provoaca alte simptome.

OVARELE POLICHISTICE

Ovarele polichistice contin un numar mai mare de foliculi mai mari de 8 mm. Acesti foliculi anormali sunt saculeti nedezvoltati in care se dezvolta ovule. Nu pot elibera un ovul, astfel ca ovulatia nu are loc. Astfel, ovarele polichistice contin un numar de foliculi partial maturi. Pe de alta parte, difera de sindromul ovarelor polichistice, care e o problema metabolica ce e cauzata de exces de androgeni.

De asemenea, ovare polichistice difera de chist ovarian. In ovarele polichistice vorbim de mai multe chisturi foliculare (chist functional sau corpus luteum).

SINDROMUL OVARELOR POLICHISTICE

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este o tulburare metabolica, ce e caracterizata de:

  • menstruatii neregulate – ovarele nu elibereaza regulat ovule;
  • exces de androgeni – nivel crescut de hormoni masculini, ce poate cauza probleme fizice precum exces de par facial sau pe corp – hirsutism;
  • ovare polichistice – ovarele devin marite si pot contine mai multi foliculi ce inconjoara ovulele – dar in ciuda numelui sau, nu sunt mai multe chisturi.

Semnele care pot aparea (de obicei in jurul varstei de 20 ani) sunt menstruatii neregulate, probleme de fertilitate, hirsutism, crestere in greutate, subtierea sau caderea parului de pe scalp, acnee sau ten gras.

Nu toate persoanele cu sindromul ovarelor polichistice au si chisturi propriu-zise, si nu orice femeie cu chisturi ovariene are sindromul ovarelor polichistice. Chisturile asociate cu SOP sunt de fapt ovule care nu au fost eliberate din ovare din cauza nivelului anormal de hormoni.

Cele mai frecvente tipuri

Exista mai multe tipuri diferite de chisturi ovariene. Motivul exact pentru formarea chisturilor ovariene nu a fost inca pe deplin inteles. Chisturile ovariene se pot dezvolta fara niciun motiv aparent la femeile care au perioade menstruale normale. De asemenea, pot afecta femeile care au ajuns deja la menopauza (peste 50 de ani).

Chistul functional (sau simplu)

Cele mai frecvente se numesc chisturile ovariene functionale. Acestea sunt chisturi inofensive care se formeaza in timpul ciclului sau perioadelor menstruale. Produc hormoni, astfel incat menstruatiile pot intarzia sau pot fi neregulate. Adesea nu au simptome sau sunt doar simptome usoare si dispar in 1 pana la 3 luni. Un chist functional se dezvolta pe masura ce o femeie trece prin ciclul menstrual. Ovulele din ovarul unei femei se dezvolta in mici umflaturi numite foliculi. In fiecare luna, unul dintre acesti foliculi creste mai mult, pana cand in cele din urma elibereaza ovulul. Chisturile functionale se dezvolta din acesti foliculi si includ:

  • chisturile ovariene foliculare – acestea se dezvolta atunci cand foliculul nu reuseste sa elibereze ovulul;
  • corpus luteum – aceasta se formeaza atunci cand ovulul a fost eliberat de folicul, dar foliculul nu se descompune – in schimb devine umplut cu lichid sau sange.

Chisturile ovariene Corpus Luteum – Odata ce foliculul elibereaza cu succes ovulul, acesta se micsoreaza intr-o masa numita corpus luteum, care este responsabila pentru eliberarea hormonilor in pregatirea urmatoarei perioade menstruale. Acest al doilea tip de chist se formeaza atunci cand, in loc sa se micsoreze, corpul luteum se resigileaza si acumuleaza lichide in interior.

Aceste tipuri de chisturi tind sa dispara de la sine.

Chisturi ovariene patologice

Alte tipuri de chisturi ovariene nu se formeaza in timpul ciclului menstrual, dar sunt asociate cresterii neobisnuite a celulelor din ovar. Acestea includ:

Chistadenomul

Este format din celule care acopera suprafata exterioara a ovarului – pot fi umplute cu lichid apos (chistadenom seros) sau cu un lichid mai gros si lipicios (chistadenom mucinos).

Chistul dermoid (sau teratom)

Un chist dermoid se dezvolta din celulele care produc ovule – poate contine mai multe tipuri de tesut. Numite si teratoame, acestea pot contine tesut de alt tip, deoarece se formeaza din celule embrionare. Se pot dezvolta daca o tumora non-canceroasa creste si contine factori precum celule ale pielii si glandelor sebacee. Glandele sebacee produc o substanta uleioasa (sebum) care mentine, de obicei, pielea hidratata. Deoarece sebumul din acest tip de tumora nu poate „fi eliminat”, se acumuleaza in chist. Rareori aceste chisturi sunt canceroase.

Chistul endometriozic (sau endometriom)

E adesea asociat cu endometrioza si se formeaza atunci cand tesutul endometrial incepe sa creasca in ovare. Acest chist este umplut cu sange vechi si tesut care seamana cu mucoasa uterului. Adesea sunt numite „chisturi de ciocolata” din cauza culorii inchise a lichidului din ele.

Majoritatea chisturilor care cresc in ovare sunt necanceroase sau benigne, desi foarte putine  pot fi maligne sau canceroase si trebuie indepartate chirurgical. Aceste chisturi, cunoscute sub numele de chisturi patologice, sunt adesea cauzate de cresterea anormala a celulelor si nu au legatura cu ciclul menstrual.

Complicatii chisturile ovariene

Majoritatea chisturilor ovariene dispar de la sine in cateva luni. Rareori cresc si produc simptome severe. In cazuri foarte rare cresc la 15 cm sau mai mult. Unele chisturi pot fi canceroase, astfel ca e important un control pentru a exclude aceasta problema.

Ruptura de chist

Rupturile pot aparea daca peretele chistului se rupe si lichidul se scurge in spatiul din jurul sau. Desi rupturile pot fi dureroase, ele sunt de obicei inofensive. Rareori duc la sangerare care trebuie oprita prin operatie – chist hemoragic. Ruptura de chist poate provoca dureri severe si sangerare interna. Cu cat chistul este mai mare, cu atat este mai mare riscul de ruptura. Riscul poate fi crescut de activitati intense care vizeaza pelvisul.

Torsiunea ovariana

O complicatie mai grava poate aparea daca ovarul devine rasucit in jurul tesutului care il sustine. Cunoscuta sub numele de torsiune ovariana, acest lucru se intampla mai ales la femeile care prezinta chisturi mai mari – adesea dupa miscari bruste. Torsiunea ovariana este foarte dureroasa. De asemenea, poate intrerupe alimentarea cu sange a ovarului. Daca se intampla asta, este necesara interventia chirurgicala cat mai curand posibil pentru a preveni afectarea grava a ovarului.

Simptomele pot include aparitia brusca a durerii pelvine severe, greata si varsaturi.

Investigatii pentru chisturile ovariene

Medicul poate efectua anumite teste pentru a depista un chist si pentru a stabili felul sau:

  • Examen pelvin – Se va examina vaginul, dar si colul uterin si uterul, pentru a depista eventuale modificari.
  • Ecografia – Poate ajuta medicul sa stabileasca dimensiunea si localizarea chistului sau a tumorii si daca este plin cu lichid, daca e solid sau mixt. Poate fi ecografie pelvina sau ecografie transvaginala.
  • Alte teste imagistice – Tomografia computerizata (CT), imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) si tomografia cu emisie de pozitroni (PET) sunt scanari imagistice extrem de detaliate pe care medicul le poate utiliza pentru a depista tumori ovariene si pentru a determina daca s-au raspandit si cat de departe s-au raspandit.
  • Teste hormonale – Se pot testa nivelurile de hormoni, ca hormonul luteinizant (LH), hormonul foliculo stimulator (FSH), estradiolul si testosteronul.
  • Alte teste de sange – Se pot face teste pentru proteina CA-125, un marker tumoral, daca exista indicii ca poate fi vorba de o masa canceroasa. Nivelurile acestei proteine ​​tind sa fie mai mari la unele – dar nu la toate – femeile cu cancer ovarian. Acest test este utilizat mai ales la femeile de peste 35 de ani, care prezinta un risc usor mai mare pentru cancerul ovarian.
  • Laparoscopia – Este o procedura chirurgicala ce foloseste un dispozitiv subtire, ce se foloseste pentru a detecta chisturi sau tumori si pentru a preleva tesut pentru biopsie.

Tratament pentru chisturile ovariene

Cand vorbim de chist ovarian tratament, acesta depinde de tipul chistului, de varsta pacientei, dimensiuni, simptomele prezente.

Monitorizarea atenta (observatie)

Uneori, ca tratament chisturi ovariene se recomanda o monitorizare atenta, mai ales daca chistul este un chist mic, functional, iar femeia nu este inca la menopauza. Se fac periodic ecografii pentru a vedea daca a disparut.

Pilule anticonceptionale

Pentru a reduce riscul aparitiei de noi chisturi in ciclurile menstruale viitoare, medicul poate recomanda pilule anticonceptionale pentru tratament chist ovarian. Contraceptivele orale pot reduce, de asemenea, riscul de a dezvolta cancer ovarian.

Interventia chirurgicala pentru chisturile ovariene

Chirurgia poate fi utilizata ca tratament pentru chisturile persistente. Chirurgia poate fi recomandata daca:

  • exista simptome;
  • chistul este mare sau pare sa creasca;
  • chistul nu arata ca un chist functional;
  • persista de 2 – 3 cicluri menstruale.

Doua tipuri de operatii sunt:

  • Laparoscopia – Chirurgul foloseste instrumente foarte mici, pentru a indeparta chistul printr-o incizie mica. Acest tip de interventie chirurgicala nu afecteaza de obicei fertilitatea, iar perioadele de recuperare sunt rapide.
  • Laparotomia – Aceasta poate fi recomandata daca chistul este canceros. Se face o incizie mai mare mai sus de regiunea pubiana – chistul va fi extirpat si trimis la laborator pentru testare. E necesara spitalizarea.

Tratament naturist

De obicei se recomanda unele solutii naturiste si sfaturi pentru simptomele date de chisturi. De exemplu, pentru durere se poate recomanda masajul spatelui, coapselor, zonei abdominale pentru a relaxa musculatura tensionata si pentru reducerea durerii. Alte sfaturi includ:

  • exercitii de intindere usoare – tot pentru a reduce tensiunea musculara; exemple includ pilates, stretching, yoga, la indicatiile medicului;
  • comprese calde – tot la indicatiile medicului;
  • tehnici de relaxare – stresul si anxietatea pot agrava durerea, astfel ca tehnicile de relaxare, cum ar fi meditatia, yoga si respiratia profunda, pot ajuta la ameliorarea anxietatii si la reducerea intensitatii durerii.

De asemenea, pentru tratament chist ovarian medicii pot recomanda o serie de plante ce pot fi utile:

  • Vitex Agnus castus sau „fructul castitatii” – poate stimula productia de hormon luteinizant si poate regla nivelul de estrogen, avand un continut mare de fitoprogesteron. Tratamentul cu aceasta planta se recomanda adesea in ciclu menstrual neregulat, amenoree, infertilitate, controlul libidoului etc. – in general timp de 3-6 luni (Vitex Secom, Normens pentru chisturi ovariene etc);
  • Armurariu – regleaza activitatea hepatica, ce este legata de echilibrul hormonal;
  • Coada soricelului – poate regla ciclul menstrual si poate reduce disconfortul pelvin (ceai de coada soricelului, tinctura de coada soricelului etc.);
  • Polenul – poate sustine sanatatea sistemului reproducator feminin, fiint un tip de tratament ayurvedic bazat pe apiterapie;
  • Papadia – poate sustine sanatatea ficatului si poate regla productia de hormoni in acest sens;
  • Muguri de plop si de zmeur – au actiune antiinflamatoare pelvina, indicate adesea pentru dureri menstruale intense, menopauza, zmeurul avand si un continut crescut de fitoprogesteroni;
  • Traista ciobanului – este indicata adesea pentru probleme ovariene, menstruatii abundente, tensiune musculara pelvina etc.;
  • Alte plante indicate includ: Maca (regleaza echilibrul hormonal), trifoi rosu, soc, ceai de sanziene, lucerna, branca-ursului, salvie, ceai de schinduf, sau terapia florala Bach pe baza de castan rosu, caprifoi, cretisoara, desi nu se cunosc date concludente despre eficienta tratamentului.

Preventie

Nu se cunosc informatii privind metode sigure de a preveni chisturile, dar se recomanda depistarea precoce pentru a putea initia la timp tratamentele necesare. De aceea, sunt indicate controale ginecologice periodice si acordarea de atentie modificarilor care apar – dereglari menstruale, modificari de ciclu menstrual, simptome fizice, semne de infertilitate etc.

Cum poti sa stii daca ai un chist ovarian

In general, multe chisturi sunt asimptomatice si sunt depistate doar la un control de rutina. De aceea e important sa mergi periodic la ginecolog pentru controalele necesare. De asemenea, chisturile functionale dispar adesea de la sine si nu produc modificari sau simptome.

Alte chisturi pot cauza modificari si simptome. Mergi la medic daca te confrunti cu:

  • dureri pelvine sau abdominale bruste sau persistente;
  • modificari de ciclu menstrual;
  • amenoree;
  • dureri in timpul actului sexual.

Cum sunt descoperite chisturile ovariene

Chisturile ovariene functionale nu produc adesea niciun simptom. Uneori, chisturile ovariene sunt diagnosticate intamplator – de exemplu, in timpul unui control ginecologic sau la examen pelvin – in cazul chisturilor mai mari. Ele pot fi, de asemenea, observate la o ecografie de rutina.

Referinte:
(1)Ovarian Cysts, link: https://ocrahope.org/patients/about-ovarian-cancer/faq/ovarian-cysts/
(2) Everything you need to know about ovarian cysts, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/179031.php
(3) Ovarian Cysts, link: https://medlineplus.gov/ovariancysts.html
(4) Polycystic ovary syndrome (PCOS), link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pcos/symptoms-causes/syc-20353439
(5) What Is an Ovarian Cyst?, link: https://www.webmd.com/women/guide/ovarian-cysts#1

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma