Cereale integrale – boabe de grau, orz, ovaz, secara, porumb, care prin macinare se transforma in diverse sortimente de faina, din care se obtin produse alimentare. Afla din urmatorul articol ce contin cerealele, care sunt beneficiile consumului de cereale, dar si cateva retete sanatoase pe care le poti prepara!
1. Ce sunt cerealele integrale?
3. Cereale integrale vs cereale rafinate
4. Care sunt cele mai sanatoase cereale integrale?
5. Beneficiile cerealelor integrale
6. Retete sanatoase cu cereale integrale
Cerealele integrale ofera un pachet complet de beneficii pentru sanatatea si buna functionare a organismului.
Boabele integrale ale cerealelor contin 3 componente:
Toate cele 3 componente ale cerealelor integrale au diverse efecte asupra corpului nostru, de exemplu:
Cerealele integrale sunt cerealele complete, din care nu sunt indepartate cele trei componente benefice pentru sanatate.
Inventia morilor de macinat cu role industrializate la sfarsitul secolului 19 a schimbat modul in care sunt prelucrate cerealele. Macinarea industriala indeparteaza taratele si germenii si nu lasa decat endospermul moale, usor de digerat. Fara taratele fibroase, bobul este mai usor de mestecat. Germenul este indepartat din cauza continutului sau de grasimi, ceea ce poate limita durata de valabilitate a produselor prelucrate din grau. Astfel au aparut sortimentele de faina alba sau rafinata. Cerealele puternic prelucrate – numite si cereale rafinate – au o calitate nutritiva mai scazuta decat cerealele integrale.
Rafinarea graului creeaza faina pufoasa care face paine usoara, pufoasa, gustoasa, dar procesul indeparteaza mai mult de jumatate din vitaminele B ale graului, 90% din vitamina E si aproape toate fibrele. Desi unele substante nutritive pot fi adaugate inapoi prin fortificare, alte componente care promoveaza sanatatea boabelor integrale, cum ar fi fitochimicalele, nu pot fi inlocuite.
Cerealele integrale contin carbohidrati complecsi, fibre dietetice si o cantitate moderata de proteine. De asemenea, cerealele sunt bogate in minerale, vitamine si antioxidanti precum:
Este cunoscut faptul ca cerealele integrale au ca sursa principala complexul de vitamine B care includ tiamina, acidul folic, vitamina B6, dar si alte minerale. Toate acestea imbunatateste rezistenta si durata cerealelor, mentinandu-le intr-o stare proaspata.
Facand o comparatie cu cerealele integrale, cerealele rafinate sunt procesate astfel incat nu au in componenta lor tarate sau germeni. Prin urmare, cerealele rafinate duc la pierderea unor nutrienti importanti, cum ar fi:
Produsele care contin cereale rafinate sunt:
Cele mai sanatoase cereale integrale sunt:
Consumul de grau are capacitatea de a:
Orzul este una dintre cerealele integrale care au fost cultivate din cele mai vechi timpuri. Fata de alte tipuri de cereale, orzul isi pastreaza proprietatile nutritive pentru o perioada mai lunga de timp. Beneficii orzului sunt:
Ovazul contine multe proteine, grasimi esentiale si minerale, precum calciu, magneziu, fier, dar si complexul de vitamine B. Acest tip de cereala este ideal pentru:
Hrisca este bogata in multe fibre solubile, ideale pentru persoanele care au diabet zaharat, deoarece ajuta la reglarea nivelului de glucoza din sange. In plus, hrisca:
Cunoastem painea de secara care este adesea recomanda spre consum, deoarece contine una dintre cele mai sanatoase cereale. Secara sau alimentele care contin aceasta cereala sunt benefice pentru intregul organism.
Meiul intareste intregul organism si este recomandat a fi consumat de persoanele care sufera de probleme digestive si alergii alimentare. Meiul nu contine gluten si nu stimuleaza hiperaciditatea gastrica in timpul digestiei, ceea ce face ca cerealele in sine sa fie mult mai usor de digerat. In plus, meiul contine o cantitate mare de fluor, care ajuta la prevenirea cariilor dentare.
Quinoa contine:
Toti acesti compusi ajuta la controlarea apetitului culinar. Totodata, quinoa este un aliment care ajuta la slabit si nu contine gluten.
Iata care sunt beneficiile consumului de cereale integrale:
Cerealele integrale au un continut ridicat de fibre care ajuta la buna functionare a digestiei. Studiile arata ca persoanele care consuma mai multe fibre nu au nevoie de suplimente pe baza de laxative. Prin urmare, cerealele integrale:
Cerealele integrale nu numai ca sprijina organismul reducand absorbtia colesterolului „rau”, dar pot reduce si trigliceridele. Datorita acestei actiuni, cerealele integrale scad riscul de declansare a unor boli de inima in general. Un studiu a descoperit ca femeile care au consumat zilnic 2-3 portii de produse din cereale integrale au o probabilitate mai mica de 30% de a suferi un atac de cord sau de a muri de boli de inima in comparatie cu femeile care au mancat mai putin de o portie pe saptamana.
Consumul de cereale integrale scade tensiunea arteriala. Un studiu a descoperit un risc cu 19% mai mic de hipertensiune arteriala in randul barbatilor care au consumat mai mult de 7 portii de cereale integrale pe saptamana la micul dejun, comparativ cu cei care au mancat o portie sau mai putin.
Consumul de cereale integrale nu numai ca te va ajuta sa pierzi in greutate, ci anumite studii au aratat ca te pot ajuta sa reduci o cantitate considerabila de grasime corporala. Mai exact, consumul de cereale integrale te poate ajuta sa elimini grasimea din jurul abdomenului.
Unul dintre principalele beneficii ale cerealelor integrale este faptul ca, in comparatie cu cerealele rafinate, acestea va ajuta sa reduceti riscul de declansare a diabetului zaharat de tip 2.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se spala quinoa de cateva ori cu ajutorul unei strecuratoare. Apoi, separat se pun 500 ml de apa in care se vor fierbe boabele de quinoa pana cand se absoarbe toata apa. Intr-un alt vas se vor pune laptele, praful de sare, batonul de scortisoara, coaja rasa de lamaie si se lasa impreuna la fiert. Cand incepe sa se faca o spuma, se va inchide focul, dupa care se va scoate batonul de scortisoara si se va pune deoparte (nu se arunca). Apoi, se pune laptele fiert peste quinoa, se pun impreuna apoi din nou la fiert, se adauga stafidele (sau alte fructe deshidratate) si se amesteca continuu pana compozitia se ingroasa, dar cu grija pentru nu se prinde de vas. Se amesteca pentru aproximativ 5-7 minute, iar dupa ce a fiert, se ia vasul de pe foc, se pune untul si se amesteca din nou pana se topeste, apoi se adauga vanilia. Compozitia formata se poate pune in diferite forme sau in boluri mici, se lasa la racit, dupa care se pot orna cu miere si scortisoara.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se pun toate ingredientele intr-un blender si se amesteca pentru aproximativ 30 de sec, pana cand se va crea o compozitie fina. Separat, se va incinge o tigaie pe foc mediu spre mic. Folosind spray pentru gatit sau un servetel imbibat in putin ulei, se va unge tigaia. Apoi, se toarna in mijlocul tigaii aproximativ 1/4 cana din compozitia de clatita. Se lasa la foc clatita pana cand incep sa apara mici bule. Intoarce clatita pe partea cealalta si las-o la foc pana cand devine aurie. Va dura cam un minut pana cand fiecare clatita va fi gata. In cele din urma, repeta pasii de mai sus pentru restul de compozitie ramasa. La final, asaza clatitele una peste cealalta in 3-4 farfurii, iar deasupra pune topping si fructe de padure.
Consumul ridicat de carbohidrati dauneaza grav sanatatii. De asemenea, consumul in exces poate interfera cu anumite particule nedigerabile care exista in cereale, precum:
Astfel, reactiile advese care pot sa apara in urma consumului ridicat de cereale sunt:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…