Rahitismul la copii – cauze, simptome, tratament, preventie

Rahitismul este o afectiune care slabeste oasele copiilor. Aflati mai multe despre rahitismul la copii din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este rahitismul?
  2. Tipuri de rahitism
  3. Cauzele rahitismului la copii
  4. Simptomele rahitismului
  5. Diagnostic
  6. Cum se trateaza rahitismul la copii?
  7. Complicatii
  8. Masuri pentru prevenirea rahitismului

Ce este rahitismul?

Rahitismul este o maladie a scheletului osos care se manifesta la nivelul oaselor cu crestere rapida. In marea majoritate a cazurilor, el este cauzat de carentele in vitamina D. Vitamina D permite absorbtia intestinala a calciului. Ea actioneaza, pe de alta parte, asupra mineralizarii oaselor si a eliminarii urinare a calciului.

Simptomele debuteaza la varsta de 2-3 saptamani pana la 2 ani: gambe arcuite, picioare in ”X”, deformarea coloanei vertebrale, malformatii toracice, bazin deformat, modificari ale danturii si umflaturi pe partile laterale ale toracelui. Anterior, pe fiecare parte a coastelor, simetric, se dispun niste nodozitati osoase caracteristice. Se mai constata si o intarziere a intaririi fontanelei (moalelui capului), o intarziere a aparitiei dintilor, scaderea tonusului muscular, hernie ombilicala, laxitate ligamentara, dificultati in mentinerea capului si a pozitiei de sezut si in mers.

Rahitism copii

Tetania hipocalcemica este complicatia cea mai grava, tradusa prin convulsii, spasmul laringelui uneori mortal. Celelalte complicatii sunt mai ales ortopedice: deformari osoase, fracturi multiple, plus infectiile pulmonare frecvente, grave cauzate de hipotonia muschilor respiratori.

Planul de abordare a afectiunii necesita examinarea copilului la aparitia primelor semne ale bolii. Medicul este in masura sa stabileasca doza corespunzatoare de vitamina D. Nu se recomanda administrarea preparatului fara prescriptia medicului, intrucat dozele admise pot fi depasite cu usurinta.

Rahitism la copii – preintampinare

Maladia poate fi evitata prin administrarea unor doze suplimentare de vitamina D sau prin ingerarea laptelui de vaca iradiat in prealabil cu raze ultraviolete, deoarece astfel va contine o cantitate de vitamina D de 2-3 ori mai mare decat cel normal.

Tipuri de rahitism

Exista mai multe tipuri de rahitism:

  • Rahitismul nutritional (produs de alimentatia deficitara in vitamina D, calciu sau fosfor) – acesta este cel mai des intalnit tip de rahitism
  • Rahitismul hipofosfatemic (rezistent la vitamina D)
  • Rahitismul renal (osteodistrofie renala)

Cauzele rahitismului la copii

Exista mai multe cauze ale rahitismului, inclusiv:

Lipsa vitamina D la copii

Organismul are nevoie de vitamina D pentru a absorbi calciul din intestine. Razele ultraviolete (UV) din lumina soarelui ajuta celulele pielii sa activeze vitamina D aflata intr-o stare latenta.

Daca o persoana nu are suficienta vitamina D, calciul nu este absorbit in mod corespunzator din alimentele pe care le mananca, scazand astfel nivelul calciului din sange. Nivelurile scazute de calciu duc la deformari ale oaselor si dintilor, precum si la alte probleme nervoase si musculare.

Adaugarea vitaminei D in dieta este relativ simpla. Urmatoarele alimente sunt bogate in vitamina D:

  • ouale
  • uleiurile de peste
  • margarina
  • laptele si sucurile fortificate
  • anumiti pesti uleiosi, cum ar fi macroul si somonul
  • unele produse din lapte de soia au adaugat vitamina D

Deficitul de vitamina D poate fi usor imbunatatit cu mici modificari dietetice, ceea ce face ca cea mai frecventa cauza a rahitismului sa fie usor de evitat.

Anomalii genetice

Rahitismul hipofosfatemic este, de fapt, o anomalie genetica rara care impiedica rinichii sa proceseze in mod corespunzator fosfatii. Nivelurile scazute de fosfati din sange duc la slabirea oaselor.

Anumite boli

Unele boli renale, hepatice si intestinale pot afecta felul in care organismul absoarbe si metabolizeaza mineralele si vitaminele, rezultand in rahitism carential.

Factori de risc

Exista cativa factori care cresc foarte mult riscul de rahitism, printre care:

Varsta

Rahitismul este cel mai frecvent la copiii care au intre 6 si 36 de luni. In acest interval, de obicei, copiii au o dezvoltare rapida. Aceasta este perioada in care corpurile lor au nevoie de cat mai mult calciu si fosfat pentru a-si consolida si dezvolta oasele.

Alimentatie

Aveti un risc mai mare de a dezvolta rahitism daca urmati o dieta vegetariana care nu include carne de peste, oua sau lapte. De asemenea, riscul este crescut si daca aveti probleme cu digerarea laptelui sau daca aveti alergie la zaharul din lapte (lactoza). Sugarii care sunt hraniti doar cu lapte matern pot dezvolta o deficienta in vitamina D. Laptele matern nu contine suficienta vitamina D pentru a preveni rahitismul.

Culoarea pielii

Locuitorii din Africa, insulele Pacificului si Orientul Mijlociu prezinta cel mai mare risc de a dezvolta rahitismul la copii, deoarece au pielea intunecata. Pielea intunecata nu reactioneaza la fel de puternic la lumina soarelui, cum se intampla cu pielea mai deschisa. De aceea, pielea inchisa la culoare produce mai putina vitamina D.

Localizarea geografica

Corpurile noastre produc mai multa vitamina D atunci cand sunt expuse la soare. Din aceasta cauza, rahitismul la copii apare foarte frecvent la persoanele care locuiesc intr-o zona cu lumina solara putina. De asemenea, riscul este mai mare in cazul celor care lucreaza in interior in timpul zilei.

Mostenirea genetica

Una dintre formele rahitismului poate fi mostenita. Acest lucru inseamna ca tulburarea este transmisa genetic. Acest tip de rahitism, numit rahitism ereditar, impiedica rinichii sa absoarba fosfatul.

Simptomele rahitismului

Printre simptomele rahitismului se numara:

  • durere sau sensibilitate in oasele bratelor, picioarelor, pelvisului sau ale coloanei vertebrale
  • o slaba crestere in inaltime si statura mica
  • fracturi osoase
  • crampe musculare

Deformari ale dintilor, cum ar fi:

  • o dezvoltare intarziata a dintilor
  • aparitia unor gauri in smaltul dentar
  • abcese dentare
  • defecte in structura dintelui
  • un numar crescut de carii

Deformari scheletice, inclusiv:

  • un craniu cu o forma ciudata (frunte bombata)
  • picioare care se arcuiesc spre interior (picioare in forma de X) sau spre exterior
  • denivelari ale cutiei toracice (torace rahitic)
  • un piept proeminent
  • coloana vertebrala curbata
  • deformari pelvine

Luati imediat legatura cu medicul daca cel mic prezinta semne de rahitism. Daca tulburarea nu este tratata in perioada de crestere a micutului, un copil rahitic poate ajunge sa aiba o statura foarte mica la varsta adulta. Deformarile pot deveni, de asemenea, permanente daca tulburarea nu este tratata.

Diagnostic

In timpul examinarii, medicul va apasa usor pe oasele copilului pentru a verifica eventualele anomalii. Doctorul va acorda o atentie deosebita asupra:

  • Bebelusii care sufera de rahitism au de cele mai multe ori oase ale craniului mai moi, iar fontanela se inchide cu o anumita intarziere.
  • Cu toate ca si bebelusii sanatosi pot avea picioarele putin deformate (in termeni populari, cracanate), o deformare exagerata a picioarelor este specifica rahitismului.
  • Rahitismul la copii se manifesta si prin anomalii ale cutiei toracice. Astfel, coastele pot iesi in exterior.
  • Incheieturilor si gleznelor. Copiii care au rahitism au adesea incheieturile si gleznele mai mari sau mai groase decat in mod normal.

Radiografiile efectuate la nivelul oaselor afectate pot dezvalui deformari osoase. Analizele de sange si urina pot confirma un diagnostic de rahitism si pot ajuta, de asemenea, la monitorizarea tratamentului.

Cum se trateaza rahitismul la copii?

Tratament rahitism

Tratamentul rahitismului se concentreaza pe cresterea aportului de calciu, fosfati si vitamina D. de catre pacient.

Vitamina D3 bebelusi

Acest lucru poate implica expunerea la lumina soarelui, consumul de uleiuri de peste si ergocalciferol sau colecalciferol. Ambele sunt tipuri de Vitamina D. Expunerea la lumina UVB si consumul de calciu si fosfor sunt, de cele mai multe ori, suficiente pentru a inversa sau a preveni rahitismul.

Vitamina D la bebelusi

Daca rahitismul este cauzat de o alimentatie precara, copilului trebuie sa i se administreze zilnic suplimente cu calciu si vitamina D pentru copii. In plus, este recomandata efectuarea unei injectii anuale cu vitamina D. De asemenea, cel mic trebuie sa fie incurajat sa manance alimente bogate in vitamina D, cum ar fi ouale, laptele si carnea de peste gras (macrou sau somon).

Atunci cand se trateaza rahitismul care are cauza genetica, copilului i se vor prescrie medicamente cu fosfor si hormoni activi pentru vitamina D.

Daca rahitismul este produs de o afectiune medicala aflata la baza, cum ar fi o boala renala, maladia va trebui sa fie tratata si mentinuta sub control.

Daca este descoperit la timp, rahitismul se vindeca repede prin administrarea unui tratament corespunzator.

Complicatii

Rahitismul la copii poate produce anumite complicatii, cum ar fi:

  • Daca nu este tratat, un copil cu rahitism este mai predispus la fracturi osoase. Persoanele cu rahitism mai sever si care dureaza mai mult timp se pot confrunta cu deformari osoase permanente. (sechele de rahitism)
  • Nivelurile scazute ale calciului in sange pot duce la crampe, convulsii si probleme de respiratie.
  • In cazuri rare, rahitismul poate slabi muschii inimii.

Masuri pentru prevenirea rahitismului

Rahitismul este o boala determinata la copilul mic de lipsa vitaminei D. Aceasta boala poate fi  prevenita daca respectam cateva reguli:

Profilaxia rahitismului presupune adoptarea urmatoarelor masuri:

Viata sanatoasa

Este bine sa se inceapa prevenirea rahitismului inca din timpul sarcinii. Mamei i se vor recomanda de catre medicul care o ingrijeste vitamine care au in compozitie fier (pentru profilaxia anemiei feriprive a copilului) si vitamina D (pentru profilaxia rahitismului la copil).

Alimentatie numai la san (fara nimic altceva) in primele 5-6 luni de viata

Laptele mamei contine vitamina D intro forma care se absoarbe usor si se prelucreaza bine in organismului sugarului. Daca pruncul nu poate beneficia de sanul mamei, se va da lapte praf formula (LPF). Acesta contine si vitamina D.

Diversificarea corecta a alimentatiei

Dupa varsta de 6 luni (pentru copilul alimentat la san sau cu LPF) se recomanda: legume si fructe variate, carne, galbenus de ou, ulei, unt, faina de diferite cereale.

Intarcare

Intarcarea trebuie facuta dupa varsta de 24 luni.

Libertatea miscarilor

Imbracarea sugarului (si a celui foarte mic, doar de cateva zile!) in salopeta (scutecele stranse si infofolirea) nu il lasa sa se miste in voie. Mobilizarea redusa limiteaza depunerea normala de calciu in oase.

Expunere la aer si soare

Copilul poate fi scos afara din primele zile de viata, cu prudenta si cu capul acoperit initial cateva minute, apoi treptat mai mult, pana la minimum 2-3 ore zilnic (chiar si la –10 grade C, chiar si pe ploaie sau ninsoare). La mare – numai dupa 1 an si atunci, la sfatul medicului! Cea mai mare parte a vitaminei D naturale se formeaza in piele, sub influenta luminii soarelui.

Supliment de vitamina D (D2 sau D3)

Alimentatia sanatoasa si expunerea la soare sunt foarte importante dar nu suficiente in prevenirea rahitismului. Este nevoie si de administrarea unui preparat farmaceutic:

  • de la 7-8 zile pana la 18 luni: 500-1000UI zilnic, in picaturi sau tablete (dizolvate)
  • de la 18 luni pana 13-15 ani: aceeasi doza dar numai in sezonul rece: in lunile septembrie-aprilie inclusiv.

Retineti

  • Vitamina D se distribuie gratuit, prima sticluta in maternitate, apoi prin medicul de familie.
  • Solutia din flacoanele cu vitamina D este activa doar 30-40 de zile dupa deschidere, deci sticluta de vitamina trebuie schimbata lunar.
  • Copilul care are o parte a corpului in ghips nu va primi vitamina D in perioada imobilizarii, ci numai dupa aceea
  • Cand copilul merge la mare, nu va primi vitamina D timp de 2 saptamani inainte si dupa cura heliomarina si nici in perioada de sedere pe litoral.
  • Copilul normal nu are nevoie de supliment de calciu pentru ca isi ia din lactate exact cat ii trebuie. Excesul, administrat sub forma de medicamente, poate duce la ”pietre la rinichi” sau la alte boli.
  • Vitamina D injectabila pentru profilaxia rahitismului nu se mai administreaza decat in cazuri speciale, decise de medic.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rickets/symptoms-causes/syc-20351943
  2. https://www.healthline.com/health/rickets
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/176941.php
  4. https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Rickets/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma