Printre cele mai frecvente boli la romani se numara bolile cardiovasculare, bolile oncologice, afectiunile digestive, dar si cele hepatice. Mai multe despre cele mai frecvente boli de care sufera romanii aflati din materialul urmator.
Din cauza educatiei sanitare precare si a sistemului medical problematic, Romania s-a confruntat, de-a lungul timpului, cu crize puternice ale sistemului sanitar, pozitionand tara noastra pe ultimele locuri in Europa la capitolul sanatate. Potrivit unui studiu, in 2015, Romania a avut a cincea cea mai mare mortalitate din Europa, la 691 din 100.000 de oameni si cea de-a patra cea mai mare mortalitate din cauza bolilor transmisibile.
Decesele aparute in urma cauzelor externe si a bolilor infectioase si parazitare sunt mai frecvente in Romania (4-5%) decat in alte state membre ale UE. Se estimeaza ca o cincime din populatia totala a Romaniei sufera de o boala transmisibila sau cronica.
In anul 2008, 17.283 de persoane sufereau de tuberculoza. Rata mortalitatii este de 31,8 persoane la 1000 de cetateni infectati. Unele statistici arata ca 30.000 de persoane au fost infectate cu tuberculoza, devenind astfel cea de-a treia rata in randul tarilor din Europa de Est.
Aproximativ 3,7% dintre romani sunt fie purtatori, fie bolnavi de hepatita.
Mai putin de 1% din cetatenii Romaniei sunt purtatori sau infectati cu virusul HIV. Cea mai intalnita cauza de infectare cu HIV la romani este folosirea acelorasi ace. Primul caz de SIDA in Romania a fost diagnosticat in 1985, iar in 1989 s-au raportat cazuri la copii. Intre 1985 si 2014 au fost raportate 19.906 de cazuri, respectiv 6.540 de decese (468 cazuri noi pe an).
De asemenea, o alta statistica publicata in 2017 prezinta trei dintre cele mai frecvente boli in Romania, acestea fiind rujeola, HIV / SIDA si ciroza.
In 2017, Romania s-a confruntat cu un adevarat focar de rujeola, multi dintre concetateni cazand victime acestei afectiuni. Simptomele rujeolei sunt:
Febra si eruptia cutanata dispar, in mod normal, dupa cateva zile. Rujeola este extrem de contagioasa. Daca o persoana este infectata, 90% dintre persoanele apropiate care nu sunt imune la virus vor deveni infectate. Virusul se transmite prin tuse si stranut. Virusul se raspandeste repede in Romania din cauza numarului mic de vaccinari impotriva acestui virus. Medicii spera sa obtina o rata de vaccinare a populatiei de 95% pentru a crea imunitate.
Din pacate, rata de vaccinare impotriva rujeolei in Romania a scazut in ultimii ani la 86% in 2015. Guvernul roman lucreaza si in acest moment pentru a reduce acest risc. Alesii au redus varsta de vaccinare de la 12 luni la 9 luni si au distribuit prospecte in cabinetele medicilor cu privire la importanta vaccinarii si a simptomelor timpurii. In plus, guvernul incearca sa adopte o lege care sa impuna vaccinarea copiilor inainte de a intra la scoala.
Potrivit acestui studiu, din 1985 pana in 2017, 21,263 de romani au fost diagnosticati cu HIV / SIDA. Sexul neprotejat heterosexual a fost principala metoda de transmitere a virusului HIV la cazurile noi in 2015 (59% din cazurile noi). Numarul de noi de cazuri de HIV / SIDA a scazut usor in 2015 in comparatie cu anii precedenti.
De asemenea, Romania are una dintre cele mai mari rate de SIDA in randul copiilor din Europa. Circa 10.000 de copii au fost diagnosticati in Romania din 1985. In ultimii ani ai perioadei comuniste, in Romania au existat proceduri nesigure de transfuzie a sangelui pentru copiii mici. Se crede ca acest lucru a condus la infectarea multor copii din Romania.
Guvernul roman a facut multe progrese in politica de reducere a prevalentei SIDA in tara noastra. Strategia nationala pentru incluziunea sociala si reducerea saraciei spera sa scada incidenta bolii in randul grupurilor vulnerabile. In plus, guvernul a directionat finantarea pentru testarea HIV crescuta in randul populatiei generale si a femeilor insarcinate.
Ciroza este una dintre cele mai frecvente boli din Romania si a fost cauza numarul 3 de deces prematur in 2010. In 2013, 40,8 din 100.000 de persoane au decedat din cauza cirozei in Romania. Cele mai multe cazuri de ciroza in Romania sunt cauzate de hepatita C si de consumul de alcool. Ciroza este acumularea de tesut cicatricial pe ficat care apare atunci cand ficatul este deteriorat. Ciroza poate fi tratata prin tratarea cauzei care sta la baza bolii. Astfel, se poate reduce consumul de alcool sau se pot prescrie medicamente pentru a controla daunele provocate de hepatita ficatului.
Pentru a combate prevalenta cirozei, Romania incearca sa elimine cauzele prin crearea de constientizare si prevenire a hepatitei C. In 2013, s-au format doua noi organizatii guvernamentale in Romania pentru reducerea daunelor asociate consumului de droguri. Guvernul finanteaza acum programe de constientizare privind schimbul de seringi si testarea cu HIV si hepatita C.
Pentru fiecare dintre aceste boli din Romania, guvernul recunoaste amenintarea pe care o reprezinta acestea pentru societate, luand astfel masuri rapide pentru a reduce impactul acestora. Majoritatea programelor guvernamentale sunt bazate pe educatie, iar unele actiuni legislative au fost adoptate sau sunt in curs de trecere. Potrivit studiului, Romania ar trebui sa continue sa alerteze oamenii asupra factorilor de risc ai acestor boli si sa ofere instrumente pentru a incetini raspandirea lor.
Intr-un alt raport, cetatenilor straini care vor sa viziteze tara noastra li se recomanda vaccinarea impotriva diferitelor tipuri de hepatita, pentru a preveni dezvoltarea acestei maladii.
Femeile sunt mai predispuse decat barbatii la dezvoltarea unor boli. Printre cele mai frecvente afectiuni la femei se numara:
Cancerul de san se afla printre cele mai frecvente boli care afecteaza persoanele de sex feminin. Printre factorii de risc se numara:
Cancerul de col uterin ocupa locul 2 in topul cancerelor la femei in lume. Principala cauza a dezvoltarii acestei maladii este infectia genitala cu papilomavirusul uman (HPV), o infectie cu transmitere sexuala.
Incidenta depresiei la femei este destul de mare, aproximativ una din cinci femei suferind de depresie in decursul vietii. Cauza, potrivit specialistilor, ar putea fi reprezentata de faptul ca femeile sufera fluctuatii hormonale mai multe la menstruatie, la nastere sau la menopauza, starea de spirit fiind afectata.
Potrivit statisticilor, una din trei femei trecute de 55 de ani sufera de aceasta maladie. Osteoporoza este o afectiune grava in care persoanele afectate isi pierd masa osoasa, riscul de fracturi fiind mare. In cazul femeilor, aceasta afectiune debuteaza inainte de menopauza si se agraveaza dupa instalarea ei.
Potrivit OMS, bolile cardiovasculare, cancerele si diabetul sunt principalele cauze de mortalitate la femei, indiferent de situatia economica. Cele mai cunoscute cauze de dezvoltare a bolilor la femei sunt cardiopatia ischemica, accidentele vasculare cerebrale si hipertensiunea arteriala. Toate acestea apar, in majoritatea cazurilor, din cauza fumatului, sedentarismului si alimentatiei precare.
Cele mai frecvente boli la barbatii romani sunt:
In cazul barbatilor romani, cea mai frecventa cauza a mortalitatii este reprezentata de bolile cardiovasculare. De asemenea, in ultimele decenii, cazurile de cancer la barbatii din Romania au crescut exponential, situand tara noastra printre primele din Europa la acest capitol, potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeana.
Situatia este asemanatoare si in privinta incidentei bolilor respiratorii, afectiunilor provocate de infectiile cu virusuri si paraziti. Tot in cadrul acestui raport a fost prezentata si o statistica dura pentru tara noastra privind afectiunile digestive. Numarul cazurilor de barbati afectati de aceste maladii a crescut cu mult in ultimele decenii, Romania fiind printre ”fruntasele” Europei si la acest capitol.
Varicela (sau varsatul de vant) este la distanta mare cea mai raspandita boala care apare la copii. Cu toate acestea, afectiunea nu-i ocoleste nici pe adultii care nu s-au vaccinat.
33.651 de cazuri de varicela au fost raportate in anul 2017, in Romania. Numarul este foarte mare, in conditiile in care cei mici pot fi vaccinati pentru a nu contracta virusul.
Rujeola (sau pojarul) a provocat o adevarata criza in tara noastra anul trecut. Potrivit datelor CNSCBT, au fost inregistrate 9076 de cazuri de imbolnavire. Din pacate, anul trecut au fost raportate si 26 de decese din cauza rujeolei. Cei mai mici dintre copii, cu varsta de sub un an, au fost cei mai afectati. Ca si in cazul varicelei, rujeola poate fi prevenita prin vaccinare. Doza combina vaccinurile pentru rujeola, rubeola si oreion, fiind inclusa gratuit in Programul National de Vaccinare.
Tot anul trecut, au fost inregistrate 2379 de cazuri suspecte de scarlatina in sistemul de supraveghere a acestei boli aparuta la copiii cu varsta sub 14 ani. Copii aflati in intervalul de varsta 5-9 ani au fost cei mai afectati, inregistrandu-se peste 100 de cazuri la 100.000. Au fost urmati de copiii aflati in grupa de varsta 1-4 ani (peste 80 de cazuri la 100.000).
Pe parcursul anului 2017, 356 cazuri suspecte de oreion au fost raportate in Romania, insa niciun deces.
Cele mai multe imbolnaviri s-au produs la copiii si tinerii intre 10 si 19 ani. Si grupele 1-4 ani si 5-9 ani au inregistrat un numar mare de cazuri de oreion, cu peste 40 de cazuri si respectiv aproape 60 de cazuri.
Afectiuni psihice des intalnite la romani:
Aproximativ 212.000 de romani, sau peste 1% din populatia tarii, au probleme de sanatate mintala, potrivit unor date publicate in luna septembrie a anului 2015.
Potrivit datelor Ministerului Muncii, in Romania exista peste 759.000 de persoane cu dizabilitati. Dizabilitatile mintale si psihice sunt cele mai frecvente, urmate de dizabilitatile fizice (177 217 de persoane) si dizabilitatile somatice (148 531).
Depresia este una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate mintala din Romania, reprezentand principala cauza a dizabilitatii in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 10 si 19 ani, potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Numarul locuitorilor din Bucuresti care sufera de depresie a crescut intr-un ritm constant.
Se estimeaza ca in Romania exista aproximativ 1018 cazuri noi de tulburari mintale la 100.000 pe an.
In 2003 au fost 166.594 de persoane, dintre care 28.895 copii, inregistrate cu diferite forme de tulburari psihice. 8,6% dintre acestia erau institutionalizati.
Romania se confrunta cu o noua situatie, si anume problemele de sanatate mintala ale copiilor ai caror familii lucreaza in strainatate.
Conform Comisiei Europene, ratele de siuicid sunt usor peste media UE27 (12,8 la 100 000).
Sinuciderea este cauza principala externa a decesului la barbati si a doua cauza majora de deces la femei.
Fumatul, consumul excesiv de alcool, obiceiurile alimentare si lipsa exercitiilor fizice, impreuna cu prevalenta unor factori de risc precum tensiunea arteriala crescuta si colesterolul seric crescut influenteaza mortalitatea prematura, in special din cauza bolilor cardiovasculare si a cancerelor. Comportamentul nesanatos contribuie, de asemenea, la o gama larga de alte boli cronice si, prin urmare, afecteaza calitatea vietii in general.
Stilul de viata este, de asemenea, influentat de modelele comportamentale comune grupului social al unei persoane si de conditiile socioeconomice mai generale.
Referinte:
https://ec.europa.eu/health/ph_projects/1999/monitoring/romania_en.pdf
http://www.healthdata.org/romania
https://borgenproject.org/three-common-diseases-romania/
https://wwwnc.cdc.gov/travel/destinations/traveler/none/romania
https://www.gandul.info/sanatate/boala-care-ucide-cei-mai-multi-romani-trei-afectiuni-ale-lumii-moderne-care-ne-scad-speranta-de-viata-15005075
https://adevarul.ro/sanatate/medicina/cele-mai-frecventeboli-femei-1_5624cf82f5eaafab2cd0d6ef/index.html
https://a1.ro/news/social/vezi-care-sunt-cele-mai-frecvente-boli-psihice-in-romania-id31189.html
https://cnscbt.ro/index.php/rapoarte-anuale/1003-analiza-evolutiei-bolilor-transmisibile-aflate-in-supraveghere-raport-pentru-anul-2017
https://www.romania-insider.com/more-people-with-mental-health-issues-in-romania/
https://www.revistamargot.ro/cele-mai-frecvente-boli-transmisibile-la-copii-in-2017/
http://ec.europa.eu/health/archive/ph_determinants/life_style/mental/docs/romania.pdf
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…