Cefaleea – Te confrunti des cu dureri de cap? Iata care pot fi cauzele pentru astfel de episoade neplacute, ce probleme pot indica si ce solutii exista.

Cuprins:

1. Ce este cefaleea?
2. Cefaleea – tipuri
3. De ce apare cefaleea?
4. Simptome
5. Diagnostic
6. Tratament
7. Preventie

Ce este cefaleea?

Cefaleea sau durerea de cap este una dintre cele mai frecvente afectiuni intalnite, si se pare ca aproximativ 15% dintre noi luand medicamente care amelioreaza durerea de cap la un moment dat.

Exista diferite tipuri de dureri de cap si multe cauze diferite, ceea ce explica de ce problema este atat de comuna. Unii dintre cei mai frecventi factori declansatori pentru cefalee sunt legati de stilul de viata, cum ar fi dieta deficitara, stresul, tensiunea musculara si sedentarismul. Tulburarile grave care stau la baza, cum ar fi tumorile cerebrale, sunt rareori cauza durerilor de cap.

Durerea de cap si receptorii pentru durere

Durerea de cap si declansarea ei depind de numeroase structuri de la nivelul creierului, cum ar fi:

  • musculatura si pielea de la nivelul capului;
  • nervii din zona capului si gatului;
  • arterele care duc la creier;
  • tesuturile si membranelor nasului, urechilor si gatului;
  • sinusurile etc.

Durerea poate sa iradieze spre o zona din vecinatate, in functie de cauza de la baza. Majoritatea durerilor de cap NU indica o problema medicala grava.

Totusi, ar trebui sa solicitati asistenta medicala daca durerea este severa sau neobisnuita, nu raspunde la tratament si se agraveaza in timp, reapare frecvent sau este insotita de leziuni corporale, convulsii, varsaturi, febra sau prin probleme de vorbire, de vedere sau de comportament.

Cefaleea – tipuri

Exista mai multe tipuri de cefalee diferite. Exemplele acestor tipuri de cefale includ:

Cefaleea de tip tensional

Este cel mai frecvent tip de cefalee si apare mai ales la femeile de peste 20 de ani. Aceste dureri de cap sunt adesea descrise ca senzatie de tensiune in zona capului. Sunt cauzate de o contractie a muschilor din gat si scalp. Postura deficitara si stresul sunt factori care contribuie.

Cefaleea de acest tip dureaza de obicei cateva minute, dar in unele cazuri, poate dura cateva zile. De asemenea, tinde sa reapara. Persoana poate simti ca si cum ar avea o banda stransa in jurul capului, o durere constanta de ambele parti si cum durerea se extinde spre gat.

Cefaleea cluster

Durerile de cap de tip cluster sunt dureri de cap non-pulsatile, care pot cauza dureri intr-o parte a capului sau in spatele ochiului. Aceste dureri de cap pot dura perioade lungi de timp, cunoscute sub numele de perioada de cluster. Cefaleea cluster poate sa apara in fiecare zi si mai mult de o data pe zi. Durerea cauzata de durerile de cap cluster este unilaterala, severa si deseori descrisa ca fiind ascutita, localizata si la nivelul ochilor.

Migrenele

Migrena este cea de-a doua forma cea mai comuna de cefalee primara si poate avea un impact semnificativ asupra vietii unui individ.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, migrena este a 6-a cauza a absenteismului de la locul de munca din cauza dizabilitatii la nivel mondial. O migrena poate dura de la cateva ore pana la 2 – 3 zile.

Migrenele pot provoca durere pulsatila, de obicei pe o parte a capului. Exista mai multe tipuri diferite de migrena. Acestea includ migrene cronice, care sunt migrene care apar in 15 sau mai multe zile pe luna si migrenele hemiplegice cu simptome asemanatoare cu cele ale unui accident vascular cerebral.

Se considera ca acestea pot fi cauzate de schimbari in activitatea cailor nervoase si a substantelor chimice din creier. Factorii genetici si factorii de mediu sunt de asemenea considerati ca influenteaza susceptibilitatea unei persoane la dezvoltarea migrenei.

Dureri de cap de rebound

Cefaleea tip rebound apare dupa ce o persoana nu mai ia medicamente pe care le folosea in mod regulat pentru a trata durerile de cap. O persoana are mai multe riscuri de a suferi de dureri de cap de rebound daca ia medicamente precum acetaminofen, triptani, ergotamina si analgezice. Impreuna cu durerea de cap in sine, durerile de cap de rebound pot provoca dureri de gat, stari de neliniste, un sentiment de congestie nazala, reducerea calitatii somnului.

Cefaleea tip thunderclap („lovitura de trasnet”)

Sunt dureri bruste, severe, care de multe ori apar foarte repede. Dureaza, in general, pana la 5 minute. Aceste tipuri de cefalee pot semnala o problema care sta la baza vaselor de sange din creier si necesita adesea asistenta medicala prompta.

De ce apare cefaleea?

Cauze pentru cefaleea primara

Durerile de cap primare sunt cauzate direct de excesul de activitate sau de probleme cu structurile din zona capului care sunt sensibile la durere. Acestea includ vasele de sange, muschii si nervii capului si gatului. Pot, de asemenea, sa rezulte din modificari ale activitatii chimice din creier.

Durerile de cap primare includ dureri de cap de tensiune, migrene si dureri de tip cluster. Durerile de cap primare pot fi cauzate de o serie de lucruri, inclusiv:

Uneori nu exista o cauza evidenta.

Cauze pentru cefaleea secundara

Cefaleea secundara are o cauza separata, cum ar fi o alta boala. Aici intra durerile de cap cauzate de consumul excesiv de alcool, de un traumatism cranian sau de comotie. Durerile de cap la femei pot fi cauzate de hormoni, si se observa o legatura intre durerile de cap si menstruatii. Modificarile hormonale cauzate de anticonceptionale, menopauza si sarcina pot fi, de asemenea, factori declansatori pentru durerile de cap.

Cefaleea secundara apare atunci cand o alta problema stimuleaza nervii sensibili la durere ai capului. Cu alte cuvinte, simptomele de cefalee pot fi atribuite unei alte cauze. O gama larga de diferiti factori pot provoca dureri de cap secundare. Acestea includ:

  • stres;
  • tensiunea musculara;
  • probleme dentare sau maxilare – inclusiv bruxism (scrasnitul dintilor);
  • infectii;
  • alimentatia;
  • probleme cu vederea;
  • temperaturi extreme;
  • zgomote sau lumini puternice;
  • mahmureala;
  • senzatia de „inghetare a creierului” cand consumam ceva foarte rece;
  • influente hormonale;
  • medicamente;
  • meningita;
  • atacuri de panica;
  • artrita;
  • probleme ale urechii, nasului sau gatului;
  • probleme ale sistemului nervos;
  • tensiune arteriala crescuta;
  • postura necorespunzatoare – pune o presiune inutila asupra muschilor spatelui si gatului.

Mai rar, cauzele pot fi:

  • leziuni ale capului, gatului sau coloanei vertebrale;
  • accident vascular cerebral;
  • glaucom;
  • comotie;
  • tumora cerebrala;
  • cheaguri de sange.

Cefaleea cauzata de stres sau tensiune

Este adesea asociata cu senzatie de apasare musculara in cap, gat sau maxilar, si poate fi cauzata de stres fizic sau emotional. Stresul poate cauza sau agrava o durere de cap in mai multe moduri, inclusiv:

  • contractia muschilor, in special a spatelui, a umerilor, a gatului si a capului;
  • scaderea tolerantei unei persoane la durere;
  • reducerea nivelurilor de endorfine, care sunt substantele chimice naturale de ameliorare a durerii.

Durerile de cap si problemele dentare

Tensiunea musculara din maxilar poate provoca dureri de cap. Problemele dintilor, abcesele dentare si infectia post-extractie pot provoca dureri de cap, precum si dureri la nivelul fetei si capului, iar acestea trebuie tratate profesional de un dentist.

Cefaleea cauzata de dieta si de alimente

Conform unor studii, ceea ce mancam si cand mancam, sunt factori ce pot juca un rol semnificativ in durerile de cap. Cauzele diferite legate de dieta asociate cu riscul de cefalee includ:

  • fluctuatiile nivelurilor de zahar din sange, care pot duce la spasmul arterelor din cap;
  • eliminarea cofeinei, cauzata de consumul obisnuit si excesiv de cafea sau ceai;
  • aditivi alimentari, cum ar fi MSG (glutamatul monosodic);
  • substantele chimice care se gasesc in mod natural in alimente, cum ar fi aminele.

Unele alte alimente pot provoca dureri de cap la persoanele sensibile.

Probleme oculare si dureri de cap

Daca o persoana are probleme cu vederea, tinde sa isi contracte musculatura ochiului din incercarea de a vedea mai bine. Acest lucru poate duce la dureri de cap. Afectiunile oculare, cum ar fi glaucomul, pot provoca dureri de cap prin transmiterea durerii in structurile capului.

Medicamentele si durerile de cap

Medicamentele sunt concepute pentru o anumita tinta in organism, cum ar fi un organ bolnav. Cu toate acestea, ele pot afecta si alte zone ale corpului. Reactiile adverse nedorite sunt posibile la toate medicamentele, inclusiv medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala si medicamentele fara prescriptie medicala, preparatele pe baza de plante si pilulele cu vitamine.

Analgezicele si durerile de cap de rebound

Exista multe cauze de dureri de cap recurente, cu multi factori care lucreaza in combinatie. Administrarea a mai mult de trei doze pe saptamana ar putea face ca problema sa fie mai grava. Odata ce medicamentele nu mai sunt administrate, durerea de cap revine, deoarece declansatorii raman. Daca luati apoi mai multe medicamente pentru ameliorarea durerii, cum ar fi opiaceele, ciclul de ameliorare si durerea de cap continua, ducand la o nevoie tot mai mare de medicamente.

Activitatea sexuala si durerea de cap

Sunt multe glume pe seama durerilor de cap drept scuza pentru a evita sexul conjugal, dar cercetatorii sugereaza ca cefaleea legata de sex este o problema cat se poate de reala. Conform American Migraine Associations, sunt doua tipuri de dureri de cap legate de sex:

  • Cefaleea pre-orgasm – descrisa ca presiune occipitala ce apare in timpul activitatii sexuale si creste odata cu excitarea;
  • Cefalee orgasmica – descrisa ca o durere de cap brusca urmata de durere de cap persistenta severa, ce apare in momentul orgasmului sau la scurt timp dupa.

Cefaleea pre-orgasm aparea deoarece cresterea excitatiei cauzeaza contractii musculare in cap si gat, ducand la durere de cap. Cefaleea orgasmica apare deoarece este vorba de un spike al presiunii sangelui care face ca vasele de sange sa se dilate, iar miscarea agraveaza cefaleea de acest tip.

Sunt asociate si cu anumite probleme cardiovasculare, administrarea unor medicamente, inflamatii, si se pare ca barbatii tind sa fie afectati mai des decat femeile.

Probleme ale urechii, nasului si gatului si durerile de cap

Problemele urechii, nasului si gatului care pot provoca dureri de cap recurente includ:

  • probleme la nivelul sinusurilor;
  • labirintita – orice tip de inflamatie a urechii interne;
  • infectie a urechii, nasului sau gatului, cauzata fie de bacterii, fie de virusuri;
  • traumatisme la nivelul capului;
  • alergii, cum ar fi polinoza;
  • amigdalita – o infectie cel mai adesea cauzata de streptococ.

Sistemul nervos si cefaleea

Nervii iritati, inflamati sau deteriorati pot provoca dureri de cap. Cauzele pot include:

  • hemoragii cerebrale;
  • infectie – cum ar fi meningita;
  • afectarea nervilor;
  • foarte rar, o tumora.

Este rar ca durerile de cap sa fie cauzate de probleme grave, cum ar fi o tumora pe creier, dar aceste posibile cauze trebuie excluse prin examinare medicala.

Ar putea fi ceva grav?

In marea majoritate a cazurilor, o durere de cap NU este un semn al unei probleme grave. Cu toate acestea, rareori, poate fi un simptom al unei afectiuni precum accident vascular cerebral, meningita etc., si cel mai bine este sa mergem la medic pentru a exclude orice problema.

O durere de cap este mult mai probabil sa fie grava daca:

  • apare brusc si este foarte severa – deseori descrisa ca o durere foarte intensa, ascutita;
  • nu se reduce si se agraveaza in timp;
  • apare dupa o leziune sau traumatism la nivel cranian;
  • este declansata brusc de tuse, ras, stranut, modificarea pozitiei corpului, efort fizic;
  • apar si alte simptome ca slabiciune, vorbire neclara, confuzie, pierderea memoriei si somnolenta, febra, gat rigid, o eruptie cutanata, o durere a maxilarului in timp ce mestecati, probleme de vedere, scalp dureros sau o durere si roseata puternica la unul dintre ochi.

Simptome

Simptome in functie de tip:

Simptome pentru cefaleea de tensiune

Cefaleea de tensiune are tendinta de a provoca urmatoarele simptome:

  • rigiditatea gatului;
  • durere care este intensa si severa;
  • sensibilitatea scalpului;
  • presiunea pe frunte, care se poate extinde pe partile laterale sau din spate ale capului.

Simptome pentru durerea de cap tip cluster

Durerile de cap de tip cluster sunt adesea scurte si cauzeaza disconfort in spatele ochilor. Durerea este, de obicei, pe o parte, si poate fi descrisa ca fiind pulsatila sau constanta. Desi pot prezenta simptome asemanatoare cu migrenele, acestea nu provoaca, de obicei, greata.

Simptome migrene

Migrenele de multe ori prezinta simptome, cum ar fi:

  • senzatie de pulsatie in zona capului;
  • greata;
  • durere pe o parte a capului;
  • sensibilitate la sunete si lumina;
  • durere pulsatila;
  • varsaturi.

Migrenele de multe ori cauzeaza durere atat de grava incat o persoana nu se poate concentra sau nu isi poate desfasura activitatile zilnice.

Simptome dureri de cap de rebound

Durerea de cap de rebound tinde sa apara zilnic, si de obicei este mai severa dimineata. Se reduce adesea cu medicamente, dar reapare atunci cand medicamentul nu mai este administrat. Alte simptome asociate cu dureri de cap de rebound includ:

  • iritabilitate;
  • greata;
  • neliniste.

Simptome durere de cap tip thunderclap

O durere de cap de acest tip provoaca dureri de cap care sunt scurte, dar intense.

Diagnostic

Factorii care sunt luati in considerare la diagnosticarea unei dureri de cap includ:

  • localizarea durerii, cum ar fi in jurul unui ochi sau pe scalp;
  • gradul de durere resimtit;
  • durata durerii de cap;
  • alte simptome, cum ar fi tulburari de vedere sau gat inflamat;
  • cat de des apare durerea;
  • factori care agraveaza cefaleea, cum ar fi anumite alimente;
  • factori care amelioreaza durerea de cap, cum ar fi masajul.

Imagistica pentru a diagnostica cefaleea

Testele de diagnosticare pot include urmatoarele teste de imagistica:

  • CT cranian – pentru a detecta sangerarile provocate de un anevrism rupt sau hemoragii, accident vascular cerebral, tumori cerebrale si boli sau malformatii ale craniului.
  • AngioCT – un material de contrast poate fi injectat intravenos si se obtin imagini ale vaselor de sange cerebrale.
  • RMN cerebral – pentru a examina anatomia creierului si pentru a ajuta la diagnosticarea tumorilor, anomaliilor de dezvoltare, problemelor vaselor de sange (cum ar fi anevrismul), tulburari ale ochilor si urechii interne, accident vascular cerebral.
  • Punctie lombara – presupune prelevarea si analiza unei cantitati mici de lichid cefalorahidian din regiunea lombara a coloanei vertebrale. Se foloseste pentru a ajuta la diagnosticarea infectiilor, inclusiv meningita si encefalita, afectiunile inflamatorii ale sistemului nervos, inclusiv sindromul Guillain-Barre si scleroza multipla etc.

Tratament

Sfaturi la domiciliu:

  • Aplicati un compres cald sau rece in zona capului si gatului, dar evitati temperaturile extreme.
  • Evitatii factorii declansatori, reduceti stresul si incercati sa va relaxati.
  • Adoptati un stil alimentar sanatos si echilibrat.
  • Un dus fierbinte va poate ajuta, desi intr-o situatie rara, expunerea la apa calda poate declansa dureri de cap.
  • Exercitiul regulat, odihna suficienta si somnul sanatos contribuie la sanatatea generala si la reducerea stresului.

Citeste mai multe despre dieta pentru prevenirea migrenelor.

Medicamente pentru dureri de cap

Tratamentul pentru durerile de cap variaza in functie de cauza. Daca durerile de cap sunt cauzate de o boala, atunci este posibil ca durerile de cap sa dispara odata ce problema de baza este tratata. Cu toate acestea, majoritatea durerilor de cap nu sunt simptome ale unor afectiuni medicale grave si pot fi tratate cu succes cu medicamente fara prescriptie medicala, cum ar fi aspirina, acetaminofenul sau ibuprofenul.

Sumatriptan este un medicament este frecvent prescris pentru controlul migrenei. Alte medicamente care pot fi utilizate pentru a trata sau preveni migrenele cronice sau durerile de cap cluster sunt:

  • beta-blocante (propranolol, atenolol);
  • verapamil (blocant al canalelor de calciu);
  • manitrat de metizergid (ajuta la reducerea constrictiei vaselor de sange);
  • amitriptilina (antidepresiv);
  • acidul valproic (medicamente anti-convulsive);
  • dihidroergotamina etc.

Remedii naturiste pentru dureri de cap

Daca medicamentele nu functioneaza, exista alte cateva remedii care pot ajuta la tratarea durerilor de cap:

  • Biofeedback este o tehnica de relaxare care ajuta la gestionarea durerii.
  • Managementul stresului va poate ajuta sa invatati sa faceti fata stresului si cum sa ameliorati tensiunea.
  • Terapia cognitiv comportamentala este un tip de terapie care va arata cum sa recunoasteti situatiile care duc la stres si anxietate.
  • Acupunctura este o terapie alternativa care poate reduce stresul si tensiunea prin aplicarea acelor fine in anumite zone ale corpului.
  • Exercitiile usoare pana la moderate pot ajuta la cresterea productiei de anumite substante chimice din creier care induc o stare de bine si relaxare.
  • Termoterapie – Tratamentul de acest tip implica aplicarea unui tampon cald sau rece in zona capului timp de 5 pana la 10 minute de mai multe ori pe zi. O baie fierbinte si un dus pot relaxa muschii tensionati.

Ierburi si suplimente pentru durerea de cap

Unele remedii naturale utile pentru a reduce durerile de cap includ:

  • Extract de brusture – Acesta poate reduce frecventa migrenelor, dar poate cauza unele reactii alergice la cei alergici la margarete, crizanteme etc.
  • Coenzima Q10 – Administrarea a 100 mg de coenzima Q10 de trei ori pe zi (sau administrarea unei singure doze de 150 mg pe zi) ar putea reduce frecventa durerilor de cap migrena, dar mai sunt necesare studii in acest sens.
  • Magneziu –  Unii pacienti cu cefalee severa primesc perfuzii cu magneziu ca solutie de reducere a durerilor de cap. Cu toate acestea, se pot recomanda uneori si suplimente de magneziu pentru dureri de cap.
  • Vitamina B-12 – Cunoscuta si sub numele de riboflavina, aceasta vitamina poate avea proprietati de reducere a durerii de cap.

Preventie

Un stil de viata sanatos si un somn odihnitor pot ajuta la prevenirea durerilor de cap. Cativa pasi cheie pentru a reduce riscul de cefalee includ:

  • Evitati factorii declanatori, inclusiv alimentele care observati ca va cauzeaza cefaleea. Incercati pe cat posibil sa evitati alimentele procesate si cu aditivi.
  • Evitati excesul de cofeina. Consumul a prea multa cafea poate duce la dureri de cap cronice din cauza episoadelor de lipsa de cafea – sevraj cofeinic.
  • Lipsa somnului sau prea mult somn pot duce la dureri de cap. Adoptati un program de somn sanatos.
  • Incercati tehnicile de relaxare musculara progresiva si meditatie ghidata. Aceste tehnici implica concentrarea mintii asupra corpului, respiratia profunda si imaginarea fiecarui muschi tensionat din organism ca fiind apoi relaxat.
  • Masajul, acupunctura sau chiropractica pot ajuta la reducerea durerilor de cap.
  • Adoptati un stil de viata activ. Sportul pate ajuta la ameliorarea stresului si tensiunii care ar putea declansa dureri de cap.

Referinte:
(1) Headaches: the different types, link: https://www.mydr.com.au/first-aid-self-care/headaches-the-different-types
(2) Headache, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/headache
(3) Everything You Need to Know About Headaches, link: https://www.healthline.com/health/headache
(4) What is causing this headache, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/73936.php

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma