Ceapa contine diverse vitamine, minerale si compusi care sustin sanatatea in multe feluri. Aflati mai multe despre compozitia nutritionala a cepei si beneficiile acestei legume atat de populare.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Ce contine ceapa?
  3. Beneficiile consumului de ceapa
  4. Remedii si retete cu ceapa
  5. Riscuri si contraindicatii

Informatii generale

Ceapa face parte din familia de plante Allium, care mai cuprinde si arpagicul, usturoiul si prazul. Aceasta leguma are o aroma intepatoare caracteristica si unele proprietati terapeutice.

Aceasta leguma extrem de cunoscuta are marimi, forme, culoare si arome diferite. Cele mai intalnite tipuri sunt ceapa rosie, galbena si alba. Gustul acestor legume poate varia de la dulce si suculent pana la picant si intepator, de multe ori in functie de anotimpul in care oamenii le cultiva si le consuma.

Fermierii cresc de secole legume din familia allium. Conform Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura din cadrul Natiunilor Unite, China este cel mai mare producator de ceapa la nivel mondial.

Este extrem de cunoscut faptul ca incepem sa lacrimam cand tocam ceapa. Cu toate acestea, aceasta leguma poate avea si beneficii potentiale pentru sanatate. Aceasta leguma renumita poate ajuta la prevenirea mai multor tipuri de cancer, poate imbunatati starea de spirit si poate mentine sanatatea pielii si a parului.

Ce contine ceapa?

Aceasta leguma-vedeta este un aliment plin de nutrienti, ceea ce inseamna ca este bogata in vitamine, minerale si antioxidanti si contine, in acelasi timp, putine calorii.

O cana de ceapa tocata ofera:

Leguma contine, de asemenea, cantitati mici de:

De ce lacrimezi de la ceapa?

Cand toaca ceapa, majoritatea oamenilor incep sa lacrimeze. Acest lucru este cauzat de faptul ca, atunci cand incepem s-o taiem, ceapa produce un gaz pe baza de sulf. Gazul reactioneaza cand intra in contact cu apa din ochi si formeaza acid sulfuric.

Cum previi usturimea ochilor cand toci ceapa?

Pentru a scapa de acest gaz iritant, glandele lacrimale produc lacrimi in exces. Pentru a opri lacrimarea excesiva, indepartati-va fata de leguma, astfel incat gazul sa se disperseze inainte de a ajunge la ochi.

O alta sugestie pentru reducerea lacrimarii este sa bagati mai intai ceapa la frigider timp de 30 de minute. Apoi, taiati partea superioara si curatati straturile exterioare lasand capatul radacinii intact.

Beneficiile consumului de ceapa

Poate imbunatati si mentine sanatatea inimii

Ceapa contine antioxidanti si compusi care combat inflamatia, scad nivelul trigliceridelor si al colesterolului – iar toate acestea pot reduce riscul de boli cardiace. Proprietatile antiinflamatorii ale cepei pot, de asemenea, sa reduca hipertensiunea arteriala si protejeaza impotriva formarii cheagurilor de sange.

Ceapa contine intr-o forma foarte concentrata quercetina, care este un antioxidant flavonoid. Fiind un antiinflamator puternic, quercetina poate ajuta la scaderea factorilor de risc ai bolilor de inima, cum ar fi tensiunea arteriala ridicata.

In urma unui studiu efectuat pe 70 de persoane supraponderale cu hipertensiune arteriala s-a descoperit ca o doza de 162 mg pe zi de extract de ceapa bogata in quercetina a redus semnificativ tensiunea arteriala sistolica cu 3–6 mmHg in comparatie cu un medicament placebo.

Efectele cepei asupra colesterolului

Aceasta leguma poate, de asemenea, sa scada nivelul colesterolului. In cadrul unui studiu efectuat pe 54 de femei cu sindromul ovarelor polichistice s-a constatat ca persoanele care au consumat ceapa rosie cruda (40–50 grame/zi in cazul supraponderalelor si 50–60 grame/zi in cazul celor obeze) timp de opt saptamani, si-au redus colesterolul LDL total si ”rau”, comparativ cu un grup de control.

Este bogata in antioxidanti

Antioxidantii sunt compusi care inhiba oxidarea, un proces care duce la deteriorarea celulelor si contribuie la boli precum cancerul, diabetul si bolile de inima. Ceapa este o sursa excelenta de antioxidanti. De fapt, contine peste 25 de soiuri diferite de flavonoide.

Ceapa rosie, in special, contine antocianine – pigmenti speciali ai plantelor din familia flavonoidelor, care confera cepei rosii culoarea specifica. Potrivit unor studii, persoanele care consuma mai multe alimente bogate in antocianine au un risc redus de boli de inima. De exemplu, in cadrul unui studiu efectuat pe 43.880 de barbati, s-a constatat ca indivizii care au consumat zilnic 613 mg de antocianine au avut un risc mai mic cu 14% de atacuri cardiace non-fatale. In plus, s-a descoperit ca antocianinele protejeaza impotriva anumitor tipuri de cancer si diabet.

Contine compusi pentru combaterea cancerului

Cei care consuma legume din genul Allium, precum usturoiul si ceapa, au un risc mai mic sa dezvolte anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel gastric si colorectal.

”Vinovati” pentru aceste proprietati de combatere a cancerului sunt compusii sulfului si flavonoidele gasite in legumele din familia Allium. De exemplu, ceapa este bogata in onionina A (ONA), un compus care contine sulf si care s-a dovedit ca scade dezvoltarea tumorii si incetineste raspandirea cancerului ovarian si pulmonar. Aceasta leguma contine, de asemenea, fisetina si quercetina, flavonoide care pot inhiba dezvoltarea tumorilor.

Asigura o digestie sanatoasa

Beneficiile digestive ale cepei pot fi atribuite inulinei, o fibra prezenta in aceasta leguma. Inulina actioneaza ca o sursa de hrana pentru bacteriile benefice din intestine. In aceste fel, cei care consuma inulina isi mentin bacteriile sanatoase la un nivel bun. Cu toate acestea, tiosulfinatul poate provoca daune acestor bacterii benefice (deoarece are proprietati antibacteriene). Prin urmare, daca sunteti sensibili la proprietatile antibacteriene ale cepei, consultati medicul.

O alta fibra solubila care se regaseste in aceasta leguma, oligofructoza, poate preveni si trata diferite tipuri de diaree. Iar fitochimicele din ceapa pot reduce riscul de ulcer gastric. Prebioticele naturale din ceapa pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea constipatiei. De asemenea, se crede ca ajuta la tratarea durerilor de stomac si a viermilor intestinali, cu toate ca este nevoie de mai multe cercetari in aceste sens. In schimb, poate provoca migrene si flatulenta la unele persoane.

Mentine sanatatea oaselor

Potrivit unor cercetari preliminare, poate preveni osteoporoza legata de varsta. Cercetatorii elvetieni au descoperit ca un compus din ceapa alba (numit GPCS) poate reduce pierderea densitatii osoase.

Un alt studiu a dezvaluit ca femeile care mancau ceapa in mod regulat aveau cu 5% mai multa masa osoasa decat cele care mancau mai putina ceapa. De asemenea, s-a constatat ca femeile trecute de varsta de 50 de ani care consuma aceasta leguma, au avut o mai buna densitate osoasa.

Imbunatateste functia sistemului imunitar

Ceapa contine seleniu care stimuleaza functia imunitara. Acest mineral previne, de asemenea, un raspuns imunitar puternic, care poate avea efecte adverse. Celulele imunitare care contin putin seleniu se dezvolta rapid si se reproduc ineficient. Aceste celule au dificultati in producerea proteinelor importante si procesul de transport al calciului.

Leguma este considerata, de asemenea, un remediu naturist in Rusia, unde este folosita pentru a trata raceala si gripa.

Promoveaza sanatatea tractului respirator

Potrivit unui studiu american, pacientii cu probleme respiratorii precum astmul si rinita alergica pot consuma anumite fructe si legume, ceapa fiind una dintre ele. Proprietatile antiinflamatorii ale cepei pot ajuta, de asemenea, la calmarea afectiunilor respiratorii. Daca suferiti de o boala respiratorie, puteti consuma pur si simplu ceapa (pe langa medicamente) pentru a va usura mai rapid simptomele. Includeti ceapa in salate si alte alimente.

Imbunatateste sanatatea ochilor

Sulful din ceapa imbunatateste sanatatea cristalinului (lentila ochiului). Stimuleaza producerea glutationului, o proteina care actioneaza ca un antioxidant. Daca glutationul se regaseste in cantitati mari, riscul de glaucom, degenerescenta maculara legata de varsta si cataracta este redus. Seleniul din ceapa sprijina nivelul de vitamina E din ochi (care protejeaza celulele ochiului).

Asigura o mai buna sanatate sexuala

Ceapa este unul dintre medicamentele naturiste utilizate in vestul Ugandei pentru gestionarea impotentei sexuale si a disfunctiei erectile. Este cunoscut faptul ca aceasta leguma aduce beneficii pentru barbati. Barbatii isi pot imbunatati fertilitatea consumand suc de ceapa cu miere.

Imbunatateste sanatatea creierului

Cercetarile sugereaza ca antioxidantii din ceapa elimina din organism toxinele daunatoare din creier. Iar compusii care contin sulf pot incetini pierderea de memorie legata de varsta. S-a descoperit ca extractele din aceasta leguma mentin sanatatea hipotalamusului. Cu toate acestea, o parte dintre aceste proprietati de combatere a pierderii de memorie se pot pierde prin gatit. Prin urmare, faceti tot posibilul sa consumati aceste legume crude.

Amelioreaza simptomele menopauzei

Ceapa poate oferi un mare ajutor femeilor aflate la menopauza, deoarece sustine activitatea ficatului si elimina hormonii nefolositori. Femeile aflate la menopauza trebuie sa consume si calciu in aceasta perioada, iar aceasta leguma contine calciu.

Trateaza acneea

Calitatile antimicrobiene, antibacteriene si antiinflamatorii ale cepei pot face minuni, daca aceasta leguma este aplicata pe piele. Ceapa este un antiseptic puternic care protejeaza pielea de bacteriile cauzatoare de acnee si de alte infectii ale pielii. Aceasta leguma poate fi folosita in tratarea acneei si a cosurilor.

Sustine procesul de crestere a parului

De asemenea, contine sulf, acesta fiind si primul motiv pentru care sucul de ceapa este bun pentru cresterea parului. Sulful se gaseste si in aminoacizi. Si keratina (o proteina importanta) este, de asemenea, bogata in sulf si este esentiala pentru un par puternic. Atunci cand este aplicat pe scalp, sucul de ceapa asigura sulf suplimentar pentru ca parul sa fie mai puternic si mai gros. Sulful poate stimula, de asemenea, productia de colagen – care, la randul sau, ajuta la producerea celulelor sanatoase ale pielii si la cresterea parului.

Remedii si retete cu ceapa

Aceasta leguma reprezinta un aliment de baza in bucatariile din intreaga lume. Ea confera un gust savuros preparatelor si poate fi consumata fie cruda, fie gatita. Ca sa nu mai vorbim ca pot stimula aportul de fibre, vitamine si minerale.

Retete

  • Folositi ceapa cruda pentru a adauga aroma retetei de guacamole.
  • Caramelizati aceasta leguma si adaugati-o in produsele preparate la cuptor.
  • Combinati aceasta leguma gatita cu alte legume pentru un preparat sanatos.
  • Adaugati ceapa gatita in mancaruri pe baza de oua, cum ar fi omleta, frittata sau quiches.
  • Presarati leguma peste carnea de porc, pui sau peste tofu.
  • Adaugati ceapa rosie feliata subtire in salata preferata.
  • Faceti o salata plina de fibre, cu naut, ceapa tocata si ardei rosu.
  • Folositi ceapa si usturoi pentru supe.
  • Adaugati leguma la mancarurile prajite rapid prin agitare.
  • Presarati ceapa cruda tocata peste taco, fajitas si alte preparate mexicane.
  • Faceti o salsa de casa cu ceapa, rosii si coriandru proaspat.
  • Pregatiti supa de legume cu ceapa coapta.
  • Amestecati ceapa cruda cu ierburi proaspete, otet si ulei de masline pentru un dressing gustos de salata facuta acasa.

Remedii pe baza de ceapa

De asemenea, aceasta leguma extrem de apreciata reprezinta un remediu popular. Puteti dormi cu ceapa in sosete pentru ca, potrivit anumitor surse, poate eradica infectia si hidrateaza corpul. Facand acest lucru va puteti consolida sistemul imunitar. Motivul din spatele acestui proces ar putea fi faptul ca in picioare se gasesc terminatiile nervoase ale tuturor organelor corpului. Puneti leguma sub picioare pentru ca proprietatile benefice ale acesteia sa ajunga in interiorul corpului.

Riscuri si contraindicatii

Ceapa prezinta putine riscuri pentru persoanele care le mananca. Cu toate acestea, unii oameni pot avea alergie sau intoleranta la ceapa.

Scaderea drastica a nivelului de zahar din sange

De asemenea, scade nivelul zaharului din sange, asa ca diabeticii ar trebui sa isi verifice glicemia inainte de a o consuma, deoarece ar putea scadea prea mult nivelul glicemiei.

Arsuri gastrice

Desi este folosita in tratarea mai multor afectiuni gastrointestinale, consumul in exces poate provoca iritatii gastrice, varsaturi si greata. Daca prezentati astfel de afectiuni in mod regulat dupa ce consumati aceasta leguma, este recomandat sa luati legatura cu medicul.

Iritatii cutanate

Unele persoane pot suferi iritatii ale fetei sau ale pielii si eruptii cutanate dupa ce aplica sucul de ceapa pe piele. Asadar, este indicat sa faceti un test pe o suprafata mica de piele inainte sa-l aplicati.

Precautii pentru femeile insarcinate si care alapteaza

Femeile insarcinate si care alapteaza ar trebui sa consume cat mai putin din aceasta leguma, deoarece provoaca adesea arsuri la stomac in aceste etape.

Respiratie urat mirositoare

Ceapa lasa adesea o respiratie neplacuta dupa consum, din cauza aromei puternice, care poate fi atribuita continutului ridicat de sulf.

Tensiune arteriala

Aceasta leguma foarte folosita poate reduce tensiunea arteriala sistolica si diastolica. Astfel, cei care iau medicamente pentru tensiunea arteriala ar trebui sa o consume cu mare atentie.

Are efecte anticoagulante

Aceasta leguma poate inhiba coagularea sangelui din cauza proprietatilor sale anticoagulante. Daca luati suplimente cu ceapa in paralel cu alte medicamente anticoagulante, riscul de hemoragie si vanatai este mare. Prin urmare, ar trebui sa fim constienti de acest efect secundar grav al consumului de ceapa.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/276714
  2. https://www.livescience.com/45293-onion-nutrition.html
  3. https://www.healthline.com/nutrition/onion-benefits
  4. https://www.stylecraze.com/articles/amazing-health-benefits-of-onions/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Vezi comentariile

  • Fiind pensionar, mă informez mai mult, din toate domeniile. Acuma de pildă, caut dacă găsesc,un remediu naturist, pentru COVID19. În general,orice informație nouă este bine venite.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma