Ceaiul de iasomie – beneficii, recomandari, contraindicatii

Ceaiul de iasomie – considerat unul dintre cele mai pretioase ceaiuri din lume, datorita gustului dulce, floral si pur. Afla care sunt beneficiile consumului de ceai de iasomie, cum se prepara si cum se consuma, precum si care sunt contraindicatiile ceaiului de iasomie.

Cuprins:

  1. Informatii generale despre iasomie
  2. Ceaiul de iasomie: mod de preparare si consum
  3. Beneficiile ceaiului de iasomie
  4. Efecte adverse si contraindicatii

Informatii generale despre iasomie

Iasomia (Jasminum officinale) – „dar al lui Dumnezeu” conform denumirii persane „yasmin” – este o planta folosita de mii de ani pentru parfumarea naturala a pielii si pentru efectele benefice asupra sanatatii. In Persia, femeile adaugau flori de iasomie in apa de baie sau aplicau pe piele ulei de iasomie. Aroma iasomiei este apreciata si astazi in industria frumusetii, uleiul esential de iasomie fiind un ingredient folosit adesea in parfumuri, creme, lotiuni de corp, sapunuri si alte produse cosmetice.

In secolul al XIX-lea, iasomia era recomandata de medici pentru calmarea starilor de nervozitate, agitatie sau depresie. In special femeile bogate utilizau uleiul de iasomie cand se confruntau cu emotii puternice, sensibilitate nervoasa, stari melancolice. Datorita efectului sedativ, iasomia este utilizata si astazi in fitoterapie.

Stiati ca…

  • In China, floarea de iasomie simbolizeaza delicatetea feminina.

  • In India, unde este considerata „regina florilor”, iasomia este impletita in cununile de nunta, aducand viitorului cuplu dragoste eterna.

  • In Siria, floarea de iasomie este simbol al Damascului, numit si „Orasul iasomiilor”.

Remedii pe baza de iasomie

Uleiurile volatile si substantele active din iasomie au proprietati relaxante si calmante. De aceea, remediile pe baza de iasomie sunt indicate pentru a combate: insomnia, oboseala cronica, stresul, astenia, depresia, fibromialgia.

Din iasomie se pot prepara: ceaiuri/infuzii, ulei esential, tinctura. Dar ceaiul de iasomie este cel mai cunoscut si folosit remediu din aceasta planta. In tarile asiatice, mai ales in China si Japonia, ceaiul de iasomie este foarte popular si baut adesea in combinatie cu ceai verde. Florile se iasomie sunt amestecate cu frunze de ceai verde (Camellia sinensis), pentru a-si amplifica reciproc aromele si efectele benefice. Din acest ceai verde cu iasomie rezulta o bautura cu gust dulceag, floral, diafan.

Ceaiul de iasomie: mod de preparare si consum

Cum prepari ceaiul de iasomie? Ceaiul de iasomie se prepara dintr-o lingurita de planta sau un pliculet, daca dispui de aceasta forma de ambalare, la o cana de 200 ml de apa. Cand apa atinge punctul de fierbere, se ia de pe foc, se adauga planta si se lasa la infuzat 3 minute, pentru a obtine aroma delicata a iasomiei.

Cea mai pretioasa forma sub care se gaseste acest ceai este reprezentata de perle obtinute din frunze de ceai si boboci de iasomie. Floarea de iasomie infloreste in ceasca de ceai, unde isi elibereaza parfumul deosebit. Iubitorii ceaiului spun ca aceasta licoare este o adevarata opera de arta, terapie pentru trup si suflet.

Atentie! Ceaiul de iasomie nu se fierbe in clocot, apa trebuie sa aiba in jur de 70 grade Celsius si nu se infuzeaza mai mult de 3 minute, daca doresti sa te bucuri de aroma sa si de proprietatile terapeutice.

Recomandari privind consumul de ceai de iasomie

Ceaiul de iasomie se consuma in China aproape la orice masa sau dupa masa ca remediu pentru digestie. Se bea in cantitati moderate, cu inghitituri mici. In tarile occidentale, unde nu exista cultura ceaiului, acest ceai este savurat de obicei in pauze sau diverse momente de relaxare, ceea ce este foarte bine. Indiferent de cum alegi sa-l savurezi, specialistii in fitoterapie spun ca se pot consuma 1-2 cani de ceai de iasomie pe zi.

Ceaiul de iasomie contine o cantitate moderata de cofeina. De aceea, consumarea ceaiului de iasomie seara, dupa ora 18.00, poate avea efect stimulant, impidicand instalarea somnului.

Beneficiile ceaiului de iasomie

Ceaiul de iasomie este bogat in antioxidanti si substante antiinflamatoare, care ii confera multiple beneficii pentru sanatate.

Ceaiul de iasomie ajuta in cura de slabire

Consumul frecvent de ceai de iasomie conduce la accelerarea metabolismului si reglarea nivelului de zahar in sange. Drept urmare, ajuta organismul sa arda mai usor caloriile consumate, fiind un aliat in procesul de pierdere in greutate. Daca doresti sa scapi de cateva kilograme suplimentare, poti consuma o ceasca de ceai de iasomie dupa masa. Acelasi lucru il pot face si persoanele care au probleme cu glicemia astfel incat sa tina la distanta diabetul de tip 2.

Ceai de iasomie pentru digestie

Nu intamplator chinezii beau acest ceai in timpul mesei sau dupa masa. Au motive bine intemeiate: imbunatatirea digestiei, reglarea tranzitului intestinal, prevenirea indigestiei.

Rol cardioprotector

Datorita catehinelor, iasomia protejeaza sanatatea inimii datorita proprietatilor de reducere a colesterolului, reglarea tensiunii arteriale si imbunatatirea circulatiei sangelui.

Citeste despre Tratamente naturiste pentru scaderea colesterolului

Ceaiul de iasomie are efect antiinflamator

Ceaiul de iasomie poate fi folosit si pentru calmarea durerilor articulare din reumatism sau a durerilor asociate cu febra musculara, contracturi musculare. Datorita efectului calmant si antiinflamator, este si un bun remediu impotriva durerilor de cap. Pentru calmarea durerilor se poate folosi atat ceaiul consumat intern, cat si in uz extern uleiul de iasomie (diluat in ulei baza) aplicat sub forma de masaj pe locurile dureroase.

Lupta impotriva cancerului

Bogatia de antioxidanti din ceai verde cu iasomie il recomanda impotriva cancerului. Atunci cand este consumat frecvent, acest ceai poate opri dezvoltarea celulelor canceroase.

Ceaiul de iasomie alunga stresul si depresia

Persoanele care se confrunta cu stres cronic, sindromul burnout, insomnie, stari depresive, anxietate vor gasi in ceai de iasomie un remediu minunat pentru calmare si relaxare. De asemenea, le va fi de ajutor pentru intarirea sistemului imunitar si protejarea corpului de inflamatie cronica.

Ceaiul de iasomie, afrodiziac pentru femei si barbati

Nu doar in trecut se credea despre ceaiul de iasomie ca are proprietati afrodiziace. Acestea sunt cunoscute si astazi, fiind considerat un remediu eficient pentru imbunatatirea vietii sexuale. Pentru stimularea dorintei sexuale, iasomia poate fi folosita atat de femei care se confrunta cu pierderea libidoului, cat si de barbati pentru rezolvarea unor disfunctii sexuale.

Ceai de iasomie in cosmetica

In uz extern, ceaiul de iasomie are efecte benefice asupra pielii. Persoanele cu ten gras, mixt ori cu tendinta de ingrasare pot folosi masti cu ceai de iasomie sau ulei de iasomie pentru reglarea nivelului de sebum si prevenirea cosurilor.

Efecte adverse si contraindicatii

Majoritatea persoanelor sanatoase pot consuma in siguranta ceai de iasomie. Exista totusi unele precautii. Nu se bea ceai de iasomie seara, din cauza aportului de cofeina. De asemenea, ceai de iasomie nu se bea pe stomacul gol, in caz contrar provocand aciditate la stomac.

Unele categorii de persoane trebuie sa-l bea cu prudenta sau sa se abtina de a-l consuma din pricina unor efecte secundare. Consumat in cantitati mari, acest ceai poate avea efecte adverse care includ: dureri abdominale, greata, varsaturi, palpitatii, disfunctii renale. De asemenea pot aparea interactiuni intre consumul de ceai de iasomie si unele medicamente (diuretice, betablocante, antiacide). Pacientii cu afectiuni cronice este bine sa consulte medicul inainte de a consuma ceai de iasomie.

Ceaiul de iasomie este contraindicat in urmatoarele situatii:

  • in sarcina si perioada de alaptare;
  • in caz de hiperaciditate gastrica, gastrita, ulcer gastroduodenal;
  • diaree, infectii digestive;
  • insuficienta cardiaca, aritmii;
  • boli renale.

Referinte:

https://www.doctissimo.fr/html/sante/phytotherapie/plante-medicinale/jasmin.htm

https://www.healthline.com/nutrition/jasmine-tea-benefits

 

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma