Afachie (lipsa cristalinului) – cauze, simptome, tratament

Afachia inseamna literalmente absenta cristalinului din structura normala a ochiului. Aflati din ce cauza se poate dezvolta afachie, care sunt simptomele bolii si cum se trateaza.

Cuprins:

  1. Ce reprezinta afachia?
  2. Cum se manifesta?
  3. Cauze
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Complicatii

Ce reprezinta afachia?

Afachia (sau afakia) este o afectiune caracterizata de lipsa cristalinului (lentila ochiului). Termenul provine din limba greaca, in care „a” inseamna „fara”, iar „phachos” – lentila, adica „fara lentila”. Lentilele ochilor sunt structuri transparente, flexibile, care le permit ochilor sa focalizeze asupra obiectelor. Aceasta afectiune este intalnita cel mai frecvent la adultii care sufera de cataracta, dar poate afecta si sugarii si copiii.

Cum se manifesta?

Principalul simptom al afachiei este lipsa cristalinului. Persoanele cu afachie au probleme de vedere si sufera de hipermetropie. Persoanele care sufera de hipermetropie vad bine la distanta, insa disting cu mare greutate obiectele aflate in apropiere.

Persoanele afectate de afachie isi pierd, de asemenea, capacitatea de acomodare a vederii. Acest lucru inseamna ca ochiul nu isi poate mentine focalizarea asupra unui obiect, in timp ce acel obiect se deplaseaza mai aproape sau mai departe.

Eritropia si cianopsia

Alte modificari ale vederii care pot fi observate sunt eritropia, in care obiectele apar rosiatice, si cianopsia, in care totul pare sa aiba o nuanta albastra. Oricare dintre aceste simptome poate aparea dupa operatia de cataracta si sunt temporare.

Culorile devin intense, deoarece din cauza lipsei cristalinului patrunde mai mult soare in ochi, iar razele albastre si rosii care inainte erau absorbite de cristalin ajung acum la retina.

Optica in afachie

Cristalinul este important in procesul de refractie si, prin urmare, indepartarea sau lipsa acestuia duce la scaderea considerabila a capacitatii de refractie a ochiului.

  • Ochiul este extrem de afectat de hipermetropie.
  • Puterea ochiului scade de la + 60 dioptrie la +44 dioptrie.
  • Ochii isi pierd capacitatea de acomodare.
  • Punctul focal posterior se afla in spatele globului ocular.

Cauze

Cataracta

Din cauza cataractei, pupila care in mod normal este neagra poate deveni alb-laptoasa (leucocorie) sau cu aspect brunescent. In plus, aceasta afectiune provoaca o vedere tulbure. Cataracta este cauzata de coagularea unor proteine pe lentila, iar acest lucru are tendinta sa se intample odata cu inaintarea in varsta. Din cauza acestei probleme, cristalinului ii este extrem de dificil sa refracte lumina pe retina, iar persoana afectata incepe sa aiba vedere tulbure. Cataracta este o boala foarte intalnita, afectand aproximativ 24,4 milioane de americani care au 40 de ani sau mai mult, potrivit Academiei Americane de Oftalmologie.

Cu toate ca se intampla rar, si bebelusii se pot naste cu cataracta. Acest lucru este cauzat, de obicei, de mostenirea genetica sau expunera la anumite boli, cum ar fi varicela.

Mergeti la medic in cazul in care aveti simptome de cataracta pentru ca specialistul poate sa excluda orice alte probleme oculare.

Mostenirea genetica

Unii bebelusi se nasc fara cristalin. Aceasta categorie de afachie cuprinde doua tipuri ale bolii, numite afachie congenitala primara si afachie congenitala secundara.

Bebelusii cu afachie congenitala primara se nasc fara cristalin, de obicei din cauza unor probleme de dezvoltare sau a unei mutatii genetice.

In schimb, bebelusii cu afachie congenitala secundara au cristalin, insa acesta este absorbit sau detasat inainte sau in timpul nasterii. Acest tip de afachie poate fi provocat si de expunerea la un virus, cum este cel al rubeolei congenitale.

Leziuni si traumatisme

Accidentarile si leziunile produse la nivelul fetei pot deteriora lentila sau pot determina ca aceasta sa se detaseze de ochi.

Diagnostic

Medicul oftalmolog poate stabili daca aveti afachie examinandu-va ochii si punand intrebari despre istoricul medical. Specialistul poate avea motive suplimentare sa creada ca este vorba despre afachie daca pacientul a fost supus in trecut unei interventii chirurgicale pentru cataracta.

Exista mai multe semne care pot indica lipsa cristalinului:

  • O cicatrice aparuta in inelul negru aflat in jurul irisului; acest simptom poate fi evident la o persoana care a suferit o interventie chirurgicala.
  • Iridodonezis – in acest caz, irisul tremura pentru ca ii lipseste suportul cristalinului.
  • Detectarea semnelor de hipermetropie (in cazul hipermetropiei, globul ocular este prea scurt si, in aceasta situatie, lumina nu se focalizeaza clar asupra retinei, ci mai degraba in spatele acesteia).

Efectuarea unui examen oftalmologic

O examinare oftalmologica este efectuata pentru a determina acuitatea vizuala (vederea la distanta si de aproape, refractie). Daca suferiti de afachie, acest lucru va confirma absenta cristalinului. In cadrul examinarii, vor fi verificate corneea, irisul, camera anterioara a ochiului si fundul de ochi. In plus, va fi testata si tensiunea oculara.

Tratament

Afachia poate fi corectata cu ajutorul ochelarilor, lentilelor de contact sau al interventiei chirurgicale. Ochelarii pot fi folositi numai daca starea afecteaza ambii ochi si daca exista mai multe dezavantaje pentru cei care le folosesc, cum ar fi o scadere considerabila a campului vizual si aspectul inacceptabil din punct de vedere cosmetic al lentilelor groase, care maresc aspectul ochilor.

Tratament pentru afachia la copii

Bebelusii cu afachie sunt tratati cu lentile de contact specializate. Avantajul este ca micutii pot dormi cu aceste lentile de contact. In plus, lentilele pot fi folosite pentru mai mult timp decat lentilele de contact traditionale.

Pe langa purtarea lentilelor de contact, bebelusii cu afachie pot avea nevoie de picaturi sau un petic pentru ochi – in unele cazuri, ambele. Tratamentul pentru afachia la copii si sugari este foarte important. Daca starea nu este tratata, se poate ajunge la ambliopie.

Potrivit Asociatiei Americane de Oftalmologie Pediatrica, cataracta congenitala trebuie abordata de urgenta atat prin tratament chirurgical, cat optic. Dupa eliminarea cataractei, parintii trebuie sa aleaga ce tip de corectare optica va fi utilizat.

Cum poate fi abordata problema

Printre optiuni se numara:

  • lentilele de contact speciale pentru afachie (de mare putere) cu ochelari bifocali;
  • ochelari pentru afachie (de mare putere);
  • lentile intraoculare cu ochelari bifocali.

Lentilele de contact special destinate acestei boli asigura o corectare optica optima.

Tratamentul in cazul adultilor

Adultii care sufera de cataracta sunt supusi unei interventii chirurgicale de tratare a acestei probleme prin implantarea intraoculara a cristalinului. O lentila artificiala sintetica este plasata in interiorul ochiului pentru a inlocui puterea de focalizare a cristalinului natural care este indepartat chirurgical.

Aceasta procedura de rutina poate provoca o serie de complicatii. Rezultatele operatiei de cataracta sunt de obicei foarte bune. Majoritatea pacientilor isi imbunatatesc in mod semnificativ vederea.

Riscurile acestei proceduri in cazul copiilor

Implantarea unui cristalin intraocular este o procedura simpla in cazul adultilor. In schimb, poate provoca probleme semnificative de vedere, cum ar fi miopia, la copii. Varsta si momentul in care poate fi facuta o astfel de interventie la copii reprezinta un subiect controversat, iar procedura prezinta riscuri de complicatii la orice varsta.

Copiii supusi procedurii de implantare intraoculara a unui cristalin, precum si cei carora li se plaseaza lentile de contact de mare putere, vor avea, de asemenea, nevoie de ochelari bifocali pentru a regla fin refractia si pentru a permite vederea la distanta si de aproape.

Complicatii

Majoritatea oamenilor se vindeca repede in urma operatiilor oculare. Cu toate acestea, exista cateva complicatii posibile care pot aparea.

Glaucom

Riscul de a dezvolta glaucom poate creste substantial daca treceti prin orice fel de interventie chirurgicala la nivelul ochilor. Aceasta boala apare atunci cand presiunea din interiorul ochiului afecteaza nervul optic. Daca este lasat netratat, glaucomul poate duce la pierderea vederii. Dupa ce ati fost supusi oricaror interventii chirurgicale la ochi, prezentati-va la toate examinarile oftalmologice stabilite de doctor pentru a verifica daca aveti simptome ale glaucomului.

Dezlipire de retina

Persoanele care au suferit leziuni sau operatii oculare au, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta o dezlipire de retina. Retina este formata din receptori vizuali care transforma imaginile in impulsuri electrice, acestea fiind trimise apoi la creier. Uneori, retina se desprinde si se indeparteaza de tesutul care o tine pe loc.

Simptomele dezlipirii de retina sunt:

  • pete sau sclipiri de lumina care plutesc in campul vizual;
  • pierderea vederii periferice (laterale);
  • vedere incetosata.

Incepeti un tratament medical imediat daca banuiti ca aveti o retina detasata, deoarece poate duce la orbire totala daca nu este tratata in timp util.

Dezlipirea posterioara de corp vitros

Corpul vitros este o substanta asemanatoare unui gel care umple interiorul ochiului si care este atasata de retina. Corpul vitros poate fi modificat atat de imbatranire, cat si de o operatie la nivelul ochilor. Din cauza acestor modificari, corpul vitros se poate detasa de retina, rezultand o dezlipire de corp vitros.

De obicei, o dezlipire de corp vitros nu provoaca probleme. Cu toate acestea, uneori, corpul vitros trage atat de tare de retina, incat creeaza o gaura sau chiar o dezlipire de retina.

Printre simptomele dezlipirii de corp vitros se numara:

  • pete in forma de panza de paianjen in campul vizual;
  • licariri de lumina in campul vizual periferic.

Daca ati suferit o dezlipire de corp vitros, luati legatura cu medicul pentru a va asigura ca aceasta problema nu cauzeaza daune suplimentare.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/eye-health/aphakia
  2. https://www.miamicontactlens.com/about-aphakia/
  3. https://pgblazer.com/aphakia-causes-optics-clinical-features-and-treatment/
  4. https://www.eyehealthweb.com/aphakia/#HowIsAphakiaDiagnosed
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma