Cancerul hepatic este un tip de cancer care se dezvolta in celulele ficatului. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, tratamentul si simptomele de cancer hepatic.

Cuprins:

  1. Ce este cancerul hepatic?
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Sfaturi pentru prevenirea cancerului la ficat

Ce este cancerul hepatic?

Cancerul hepatic este cancerul care apare in celulele hepatice. Cea mai comuna forma de cancer la ficat este carcinomul hepatocelular, care incepe la principalul tip de celule hepatice (hepatocite). Alte tipuri de celule din ficat pot dezvolta cancer, dar acestea sunt mult mai putin frecvente.

Motivul principal al incidentei ridicate este frecventa infectiei cronice cu virusul hepatitei B si C, adesea lipsita de simptome si nediagnosticata la timp. Se presupune ca alimentatia bogata in grasimi contribuie de asemenea la dezvoltarea acestei tumori.

Cele mai frecvente semne sunt durerile abdominale, mai ales in dreptul ficatului, balonarile, dar poate exista si o frecatura sau suflu deasupra ficatului. Mai rar apare icterul.

Introducere

Ficatul, situat sub plamanul drept, este unul din organele cele mai mari din organism. Acesta indeplineste, simultan, o multitudine de operatii si reactii chimice vitale, care influenteaza in mod direct digestia, calitatea sangelui, memoria si forta musculara. Sanatatea cat si viata noastra depind, intr-o masura foarte mare, de functionarea ireprosabila a acestui organ, ale carui actiuni biologice sunt chiar mai importante decat cele ale inimii.

Nu toate tipurile de cancer care afecteaza ficatul sunt considerate cancer de ficat. Cancerul care apare la celulele ficatului se numeste cancer hepatic primar, pe cand cancerul care incepe intr-o alta zona a corpului, cum ar fi cancerul de colon, pulmonar sau la san, care apoi se extinde la ficat se numeste cancer metastatic. Si acest tip de cancer este numit dupa organul la care a inceput, de exemplu cum ar fi cancerul de colon metastatic, care debuteaza in colon si se extinde la ficat.

Cauze

Nu este clar ce anume cauzeaza cele mai multe cazuri de cancer la ficat. Dar, la unii pacienti, cauza este cunoscuta. De exemplu, infectiile cronice cu anumite virusuri hepatice pot cauza cancer la ficat.

Cancerul la ficat apare atunci cand celulele hepatice opereaza modificari (mutatii) in ADN-ul lor, purtator al informatiei genetice, care ofera “instructiuni” pentru fiecare proces chimic din corp. Mutatiile ADN-ului determina modificari ale acestor instructiuni, rezultatul fiind o multiplicare fara control ale celulelor canceroase, care formeaza  in cele din urma o tumoare la ficat.

Factorii care cresc riscul de cancer hepatic primar

Infectie cronica cu VHB sau VHC

Infectia cu virusul hepatitei B (VHB) sau cu virusul hepatitei C (VHC) creste riscul de cancer la ficat.

Ciroza

Aceasta afectiune cauzeaza necroza si cicatrizarea progresiva si ireversibila a ficatului, crescand riscurile de a dezvolta cancer la ficat.

Anumite boli hepatice ereditare

Bolile de ficat, care pot creste riscul de cancer la ficat includ hemocromatoza si boala Wilson.

Diabetul zaharat

Persoanele cu aceasta afectiune, care consta in dereglarea metabolismului glucidic, au un risc mai mare de cancer la ficat decat persoanele care nu au diabet.

Ficatul gras nealcoolic

Acumularea grasimilor in ficat creste riscul de cancer la ficat.

Expunerea la aflatoxine

Aflatoxinele sunt otravuri produse de mucegaiuri care cresc pe culturile care sunt stocate necorespunzator. Anumite culturi, cum ar fi porumbul si arahidele, pot deveni contaminate cu aflatoxine, care pot ajunge in produsele alimentare fabricate din aceste produse. Contaminarea cu aflatoxine este mai frecventa in anumite parti din Africa si Asia.

Consumul excesiv de alcool

Consumul zilnic de alcool, timp de multi ani, poate duce la leziuni hepatice ireversibile si creste riscul de cancer la ficat.

Obezitatea

Un indice de masa corporala nesanatos creste riscul de cancer la ficat.

Cauze psihoemotionale

Din punct de vedere emotional, la nivelul ficatului se proiecteaza capacitatea fiintei umane de a asimila si de a accepta experientele traite, de orice natura, de a le adapta la propriul sistem de valori sau puncte de vedere. Reactia fiecarui om este de a accepta sau respinge respectivele evenimente traite in functie de faptul ca ele sunt in concordanta cu acel punct de vedere sau nu.

Deci, o functie hepatica normala implica o reactie emotionala de acceptare, toleranta, bunavointa iar opusul ei, tulburari la nivelul acestui organ, implica respingere, manie, agresivitate, intoleranta.

Simptome

Cei mai multi oameni nu au semne si simptome in stadiile incipiente de cancer hepatic primar.

Cancer hepatic simptome

Cand semnele si simptomele se agraveaza, ele pot include:

  • Pierdere in greutate (slabire accentuata)
  • Pierderea poftei de mancare
  • Dureri abdominale superioare
  • Greata si varsaturi
  • Slabiciune generala si oboseala
  • Umflarea abdomenului
  • Coloratie galbena a pielii si a albului ochilor (icter)
  • Scaune albicioase.

Impact

Datele statistice arata ca, in Romania numarul bolnavilor de cancer hepatic este unul dintre cele mai mari din Europa. In alte tari din Uniunea Europeana, de exemplu Marea Britanie, in fiecare an sunt diagnosticate aproape 4000 de cazuri noi de cancer la ficat. Aproximativ 60% din cazuri afecteaza barbatii iar 40% afecteaza femeile. Numarul de persoane afectate de cancer la ficat creste brusc odata cu varsta. Aproximativ 70% din cazuri implica oameni de peste 65 de ani sau mai in varsta.

De-a lungul ultimelor decenii, numarul de cancere la ficat au crescut brusc ca urmare a obezitatii si a abuzului de alcool.

Diagnostic

Testele si procedurile folosite pentru diagnosticarea cancerului la ficat sunt:

Cancer hepatic analize sange

Testele de sange pot evidentia anomalii ale functiei hepatice anume:

  • timpul de protrombina, albumina si enzime hepatice, care se pot corela cu stadiul evolutiv al cirozei
  • alfafetoproteina, substanta secretata de celulele neoplazice si care poate fi considerata un marker de cancer.

Teste imagistice

Medicul poate recomanda teste imagistice pentru a diagnostica un cancer de ficat, cum ar fi ecografie, tomografie computerizata (CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica (RMN).

Prelevarea unei probe de tesut hepatic pentru analiza

Procedura de prelevare de tesut hepatic se numeste biopsie hepatica, prin care o proba de tesut este scos din ficat si examinat la microscop. Pentru aceasta, medicul va introduce un ac subtire prin piele in ficat, pentru a obtine o mostra de tesut. Biopsia hepatica implica risc de sangerare, vanatai si infectie.

Stadializarea bolii

Odata ce cancerul la ficat este diagnosticat, medicul va urmari sa determine gradul (etapa) cancerului. Testele de asteptare ajuta la determinarea marimii si localizarii cancerului si raspandirea lui. Testele imagistice utilizate pentru determinarea stadiului de evolutie al cancerului hepatic pot fi CT, RMN-ul si scintigrafia osoasa.

Exista diferite metode de stadializare a cancerului la ficat. O metoda foloseste cifre romane I-IV si o alta foloseste litere de la A la D. Medicul stabileste stadiul cancerului pentru a stabili optiunile de tratament si prognosticul de evolutie. Etapa IV si etapa D indica cel mai avansat grad de cancer la ficat, cu cel mai rau prognostic.

Tratament

Tratamentul pentru cancer hepatic primar depinde de etapa bolii, precum si de varsta, starea de sanatate generala si preferintele personale ale pacientului.

Optiunile de tratament pentru cancerul hepatic pot fi:

Operatia

Tratamentul chirurgical prin care se elimina o parte din ficat. In anumite situatii, medicul poate recomanda hepatectomie partiala, pentru a elimina cancerul de ficat si o mica parte din tesutul sanatos care-l inconjoara, daca tumora este mica si functia hepatica este buna.

Transplantul de ficat

In timpul interventiei chirurgicale de transplant de ficat, ficatul bolnav este indepartat si inlocuit cu un ficat sanatos de la un donator. Chirurgia de transplant de ficat este doar o optiune doar pentru un procent mic de pacienti aflati intr-un stadiu precoce de cancer la ficat.

Congelarea celulelor canceroase

Crioablatia foloseste temperaturi extrem de scazute pentru a distruge celulele canceroase. In timpul procedurii, medicul plaseaza un instrument (crioprob) care contine azot lichid direct pe tumorile hepatice.

Incalzirea celulelor canceroase

Printr-o procedura numita ablatie prin radiofrecventa, curentul electric este folosit pentru a incalzi si distruge celulele canceroase. Ghidandu-se de imaginile obtinute printr-o ecografie sau CT, chirurgul introduce unul sau mai multe ace subtiri la nivelul abdomenului. Cand acele ajung la tumoare, ele sunt incalzite de un curent electric, provocand distrugerea celulelor canceroase.

Injectarea de alcool in tumoare

In timpul procedurii, alcoolul pur este injectat direct in tumori, fie prin piele sau in timpul unei operatii. Alcoolul face ca celulele tumorale sa moara.

Injectarea de medicamente pentru chimioterapie in ficat

Chemoembolizarea hepatica este o procedura de tratament de ultima ora, prin chimioterapie, care furnizeaza medicamente puternice anti-cancer direct la nivelul ficatului. In timpul procedurii, medicamentele pentru chimioterapie sunt injectate in artera hepatica, dupa care este blocata, prin aceasta reducandu-se fluxul de sange la celulele canceroase si lasand timp ca medicamentele sa actioneze.

Radioterapia

Acest tratament foloseste raze concentrate de mare putere pentru a distruge celulele canceroase si a micsora tumorile. Radioterapia pentru cancerul de ficat poate implica o tehnica numita radiochirurgie stereotactica, prin care se concentreaza simultan mai multe fascicule de radiatii la un moment dat in organism.

Tratamente alternative

Medicul va recomanda o serie de medicamente si tratamente pentru controlul durerii. Uneori, se prefera intreruperea acestor medicamente din cauza efectelor adverse severe sau din cauza faptului ca durerea persista.

Astfel, se poate apela la tratamente alternative care pot ajuta la controlul durerii la persoanele cu cancer hepatic avansat, cum ar fi:

  • presopunctura
  • acupunctura
  • respiratia profunda
  • meloterapia
  • masajul

Carcinom hepatocelular durata de viata

Evolutia bolii este rapida. In lipsa tratamentului, tumora duce la deces in 3-6 luni de la diagnosticare.

Cancer hepatic sanse de supravietuire

Rezectia chirurgicala ofera singura sansa de vindecare. Se recomanda prezentarea de urgenta la medic.

Sfaturi pentru prevenirea cancerului la ficat

Reduceti riscul de ciroza

Deoarece ciroza reprezinta o afectiune cronica a ficatului caracterizata printr-o necroza progresiva a tesutul sanatos, acesta fiind inlocuit cu zone de tesut fibros si cicatrici lipsite de activitate functionala, ea creste riscul de cancer la ficat. Puteti reduce riscul de ciroza, daca:

  • Mentineti o greutate sanatoasa prin alegerea unui regim alimentar sanatos si miscare fizica in cele mai multe zile ale saptamanii.
  • Consumati alcool cu moderatie
  • Utilizati cu prudenta substantele chimice toxice pe care le utilizati la domiciliu sau la locul de munca.

Vaccinati-va impotriva hepatitei B

Puteti reduce riscul de hepatita B prin vaccinare impotriva virusului hepatitic B, care ofera mai mult de 90 la suta protectie pentru adulti si copii. Vaccinul poate fi administrat la aproape oricine, inclusiv copii sau adulti mai in varsta cu sistemul imunitar slabit.

Luati masuri de prevenire a hepatitei C

Nu exista niciun vaccin contra infectiei cu virusul hepatic C, dar puteti reduce riscul de imbolnavire prin:

Cunoasterea starii de sanatate a oricarui partener sexual. Nu va angajati in relatii sexuale neprotejate daca nu sunteti sigur ca partenerul/partenera nu este infectat cu HBV, HVC sau orice alta infectie cu transmitere sexuala. Daca nu stiti starea de sanatate a partenerului, folositi un prezervativ de fiecare data cand aveti contact sexual.

Nu utilizati droguri intravenoase, dar daca o faceti, folositi un ac steril. Reduceti riscul de HCV prin evitarea injectarii de droguri ilegale. Contaminarea prin consumul de droguri este o cauza des intalnita de infectie cu hepatita C.

Cautati magazine sigure, curate, atunci cand vreti sa faceti un piercing sau tatuaj. Acele, care nu pot fi sterilizate in mod corespunzator, pot raspandi virusul hepatitei C.

Adresati-va medicului cu privire la depistarea cancerului de ficat

In general, screening-ul pentru cancerul de ficat nu este recomandat intregii populatii deoarece nu a fost dovedit ca ar reduce riscul de deces prin cancer de ficat. Se recomanda screening-ul cancerului de ficat pentru cei considerati a avea un risc ridicat, inclusiv pentru persoanele care au:

  • hepatita B, ciroza hepatica sau au un istoric familial de cancer la ficat
  • infectie cu virusul hepatitei C si ciroza hepatica
  • ciroza hepatica din alte cauze, cum ar fi o boala autoimuna, consumul excesiv de alcool, ficat gras nealcolizat si hemocromatoza mostenita genetic.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/liver-cancer/symptoms-causes/syc-20353659
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/172408.php
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma