Alopecia este o tulburare frecventa care duce la caderea parului. Aflati mai multe despre alopecie din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este alopecia?
  2. Tipuri de alopecie
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Tratament
  6. Sfaturi pentru prevenirea caderii parului

Ce este alopecia?

Alopecia sau caderea parului poate afecta doar scalpul sau poate afecta intregul corp,  putand fi rezultatul unor afectiuni medicale, reactii adverse ale unor tratamente medicamentoase sau a unor factori ereditari. Orice persoana, indiferent de varsta sau sex, se  poate confrunta cu aceasta afectiune.

Caderea parului este o problema ce afecteaza atat sexul masculin cat si pe cel feminin, cu repercursiuni psihologice reale prin anxietatea si depresia pe care le determina. O persoana pierde in mod normal intre 50 si 100 de fire de par zilnic, insa acestea sunt inlocuite in mod constant.

In fiecare zi parul creste cu 0.35 mm, viteza de crestere fiind mai mare la femei decat la barbati, la tineri decat la varstnici si mai accentuata in perioada martie-octombrie.

Firul de par, de la radacina pana la varf

Aparatul pilosebaceu este constituit din:

  • foliculul pilos caruia ii este atasat un muschi neted (erector)
  • o glanda sebacee
  • o glanda apocrina, in anumite regiuni.

Straturile caracteristice firului de par, de la centru la periferie sunt:

  • medulara
  • corticala, formata din celule bine keratinizate cuticula (epidermicula) formata din celule turtite, keratinizate

Toate aceste elemente dispuse concentric constituie firul de par, care este inconjurat si de tecile epiteliale, interna si externa (se disting de la partea superioara a bulbului pana la nivelul de varsare a glandei sebacee) si care formeaza radacina firului de par.

Tija firului depar, partea libera a firului de par incepe la varsarea canalului sebaceu in foliculul pilos. De la acest nivel, parul este format dintr-o masa mai mult sau mai putin omogena de celule keratinizate, anucleate.

Ciclul evolutiv al firului de par

Ciclul evolutiv al firului de par cunoaste 3 faze principale: anagen, catagen si telogen.

Faza anagena

In faza anagena se produce firul de par. Se produce maturarea, proliferarea si diferentierea foliculului pilos in care incepe melanogeneza (in foliculii de par pigmentati). Anagenul este faza cea mai lunga, in orice moment pana la 90% din foliculii de la nivelul scalpului se afla in mod normal in aceasta faza de crestere activa. Durata fazei de crestere anagen este la nivelul scalpului de aproximativ 6-10 ani.

Faza catagena

Faza catagena este perioada de regresie controlata a foliculului pilos, papila dermica se condenseaza pe masura ce celulele devin inactive. In absenta stimularii, din partea celulelor papilei dermice, firul de par si tecile se opresc din crestere. Faza categnea dureaza la nivelul scalpului 14-21 de zile.

Faza telogena

Faza telogena este o perioada de repaus. Papila dermica poate ramane izolata in derm si firul de par poate fi usor indepartat. Daca  90% din foliculii de la nivelul scalpului se afla in mod normal in faza anagena. Foliculii de par din telogen reprezinta aproximativ 10%, aceasta faza durand 30-90 de zile. La om, foliculii de par pot traversa ciclul normal de crestere independent de foliculii invecinati.

Despre calvitie, pe scurt

Chelirea sau calvitia se refera, de obicei, la caderea excesiva a parului de pe scalp. Cele mai multe persoane prefera sa nu urmeze vreun tratament impotriva chelirii, lasand-o sa-si urmeze cursul, neascunzand-o. Altele prefera sa o acopere cu machiaj, coafuri, palarii sau esarfe, in special persoanele de sex feminin. Dar altele aleg unul dintre medicamentele, procedurile chirurgicale sau tratamentele naturiste care sunt disponibile pentru a trata caderea parului.

Inainte de a alege si urma orice optiune de tratament, se recomanda consultarea medicului in vederea stabilirii cauzei si a celor mai bune tratamente posibile pentru tipul de pierdere a parului de care suferiti. Alopecia se transmite ereditar.

Tipuri de alopecie

Multi barbati nu iau nicio masura pentru a-si ascunde calvitia. Ba mai mult, chiar se mandresc cu acest lucru, considerand ca este un semn de masculinitate. Altii se simt frustrati din aceasta cauza, incercand sa-si ascunda chelia si incercand tot felul de tratamente pentru recuperarea pierderea podoabei capilare.

Formarea foliculului pilos este influentata de:

  • vascularizatia locala
  • sistemul nervos central dar si neurovegetativ
  • factori hormonali: estrogenii, hormonii tiroidieni, glucocorticoizii, retinoizii, prolactina si hormonul de crestere
  • factori alimentari
  • factori fizici si chimici.

Clasificare alopecie

  1. alopecie difuza si noncicatriciala: alopecie androgenica, alopecia din carente nutritionale si tulburari metabolice, efluviu telogen, efluviu anagen, alopecia din endocrinopatii, alopecia de origine chimica, distrofii congenitale
  2. noncicatriciala si focala: alopecia areata, alopecii post-traumatice, tricotilomania, tinea capitis sifilis, anomalii primitive sau dobandite ale firului de par
  3. cicatriciala: lupus eritematos cronic cutanat, lichen planopilaris, lichen planopilaris clasic, alopecia frontala fibrozanta, sindromul Graham-Litlle-Lasseur, pseudopelada clasica (Brocq), sindromul de degenerescenta foliculara, alopecia mucinoasa, keratoza foliculara spinuloasa decalvanta, foliculita decalvanta, celulita disecanta acnee necrotica, dermatoza pustuloasa eroziva.

Aspectul alopeciei

  • Androgenica – Pierderea difuza de par la nivelul regiunii fronto-temporale sau la nivelul vertexului, patern in forma literei ”M”, tulburari hormonale
  • Aerata – Placi rotunde, bine delimitate, cu extindere radiara a acestora, uneori in forma circulara. Peri ”in semn de exclamatie” la periferia placii alopecice, boala sistemica (boala autoimuna, cancer etc), hipotiroidism
  • Efluviu telogen – Reducerea densitatii firelor de par la nivelul scalpului, cu caracter difuz, mai ales la nivelul zonei parietale, boala sistemica (autoimuna, cancer etc), stres psihic si fizic, istoric de boala cu 3-4 luni in urma, infectie (sistemica sau locala)

Ce este efluviul anagen?

  • Efluviu anagen- Pierdere difuza a firelor de par la nivelul scalpului, efecte adverse ale medicamentelor (in special chimioterapia), tricotilomania
  • Alopecie traumatica in placi – Tulburari psihiatrice (psihoza, anxietate, tulburare obsesivo-compulsiva)
  • Alopecia de tractiune – Afectare temporo-frontala, par prins strans in coc, coada
  • Alopecie cicatriciala – Leziuni cicatriciale, scleroase, netede, iar foliculii pilosi dispar si care pot fi in asociere cu foliculite sau celulite, infectie (sistemica sau locala), post traumatic, radioterapie
  • Alopecia la copii – De obicei, alopecia la copii este o afectiune autoimuna care apare dupa varsta de 18 luni.
  • Alopecia la femei – Femeile isi pierd parul din regiunea vertexului, intreg scalpul suferind o rarire a parului

Cauze

In mod normal, o persoana pierde aproximativ 50 pana la 100 de fire de par pe zi. Avand in vedere ca la nivelul scalpului exista aproximativ 100.000 de fire de par, acest numar de fire de par care cad, nu ar trebui sa cauzeze rarirea vizibila a parului de pe scalp. Odata cu inaintarea in varsta, podoaba capilara tinde sa se subtieze, alte cauze de cadere a parului incluzand dezechilibrele hormonale, unele afectiuni medicale sau efectele adverse ale unor tratament medicale.

Factorii hormonali

Cea mai frecventa cauza de pierdere a parului este o afectiune ereditara numita alopecia androgenica. Aceasta este chelia bine cunoscuta care afecteaza atat persoanele de sex masculin, cat si cele de sex feminin. La unele persoane cu o anumita sensibilitate genetica, anumiti hormoni sexuali pot declansa un anumit tip de pierdere permanenta a parului. La barbati, acest tip de chelie incepe prin subtierea firului de par, cat mai devreme, de la pubertate. Pierderea parului afecteaza mai intai tamplele si crestetul capului, ca apoi, in final sa se ajunga la o chelie partiala sau completa.

La femei, schimbarile si dezechilibrele hormonale pot provoca, de asemenea, pierderea temporara a parului. Acest lucru ar putea fi din cauza sarcinii, nasterii unui copil, intreruperea tratamentului cu pilule anticonceptionale sau debutul menopauzei.

Afectiuni medicale

O varietate de afectiuni medicale pot cauza caderea parului, inclusiv:

Probleme cu glanda tiroida. Glanda tiroida ajuta la reglarea nivelului de hormoni din organism, iar in cazul in care glanda nu functioneaza corect, rezultatul poate fi caderea parului.

Alopecia areata. Aceasta boala apare atunci cand sistemului imunitar al corpului ataca foliculii de par, provoacand pete netede, rotunjite lipsite de par.

Infectii ale scalpului. Infectiile, cum ar fi herpesul, pot invada parul si pielea scalpului, ceea ce duce inevitabil la caderea parului. In general, odata ce infectiile sunt tratate, parul creste la loc.

Alte afectiuni ale pielii. Exista unele boli care provoaca cicatrici, cum ar fi lichenul plan sau unele tipuri de lupus, ce pot duce la pierderea permanenta a parului, acolo unde apar cicatrici.

Tratamente medicamentoase

Caderea parului poate fi cauzata de reactiile adverse la unele medicamente utilizate pentru tratamentul urmatoarelor boli:

Alte cauze ale pierderii parului

Caderea parului poate rezulta, de asemenea, de la:

Un soc fizic sau emotional. Multe persoane experimenteaza o rarire generala a parului la cateva luni dupa un soc fizic sau emotional. Exemplele includ pierderea brusca sau excesiva in greutate, febra mare sau un deces in familie.

Tricotilomania. Aceasta afectiune psihiatrica consta in dorinta incontrolabila a unei persoane de a-si smulge propriul par, fie ca e vorba de scalp, sprancene sau alte zone ale corpului. Tragerea de par de pe scalp lasa de multe ori pete de chelie neuniforme pe cap.

Anumite coafuri. Pierderea parului cauzata de tractiunea acestuia poate avea loc in cazul in care parul este tras prea strans in coafuri, cum ar fi cozi sau bigudiuri.

Simptome

Caderea parului poate aparea in mai multe moduri diferite, in functie de problema care o cauzeaza. Poate sa apara brusc sau treptat, afectand doar pielea capului sau tot corpul. Unele tipuri de pierdere a parului sunt temporare, in timp ce altele sunt permanente.

Semnele si simptomele principale de alopecie sunt:

Subtierea progresiva in partea de sus a capului

Acesta este tipul de cadere a parului cel mai des intalnit, care afecteaza atat barbatii, cat si femeile. La barbati, parul de multe ori incepe sa se retraga din zona fruntii, sub forma unei linii care poate seamana cu litera M. Femeile pastreaza de obicei linia de par de la frunte, dar se pot confrunta cu o subtiere a parului pe partile laterale, in fata sau pe coroana.

Zone circulare sau neuniforme de chelie

Acest tip de alopecie apare de obicei doar la nivelul scalpului, dar , uneori, mai poate aparea in barba sau sprancene. Aceasta se prezinta sub forma unor pete de chelie de aproximativ 2-2,5 cm diametru. In unele cazuri, poate apare o senzatie de mancarime sau durere,  inainte de caderea efectiva a parului, in zona respectiva.

Slabirea brusca a parului

Un soc fizic sau emotional poate determina slabirea parului. In aceasta situatie, se pot desprinde de pe scalp smocuri de par, la pieptanat, spalat sau chiar tragand cu blandete de el. Acest tip de pierdere a parului cauzeaza in general subtierea firului de par si mai putin  aparitia zonelor de chelie.

Caderea parului de pe intregul corp

Unele afectiuni si tratamente medicale, cum ar fi chimioterapia in cazul cancerului, pot duce la pierderea parului de pe tot corpul. In cele mai multe situatii, parul creste la loc dupa terminarea tratamentului.

Se recomanda consultarea medicului daca se constata o pierdere brusca sau cadere neuniforma a parului, mai mult decat de obicei, atunci cand parul este pieptanat sau spalat. Pierderea brusca a parului  poate semnala o afectiune medicala care sta la baza, ce poate avea nevoie de tratament medical.

Impact

Umatorii factori pot contribui la aparitia alopeciei:

  • Riscul de pierdere a parului este crescut daca rudele din partea ambilor parinti, au suferit, la randul lor, de alopecie. Factorul ereditar influenteaza, de asemenea, varsta la care debuteaza caderea parului, ritmul de evolutie, modelul si dimensiunea cheliei.
  • Tratamentele pentru par. Suprasolicitarea sau utilizarea necorespunzatoare a produselor de colorare a parului, intinderea sau ondularea permanenta a parului, il pot lasa fragil si predispus la rupere de la nivelul scalpului. Stilizarea excesiva sau coafurile care trag parul prea tare pot cauza alopecie de tractiune.
  • Alimentatie precara. O alimentatie saraca in vitamine, minerale si proteine poate influenta negativ aspectul si sanatatea parului. Caderea parului legata de o alimentatie cu multe carente, insoteste adesea tulburarile de alimentatie si dietele de slabit.

Tratament

Pentru anumite tipuri de pierdere a parului, parul poate relua cresterea, fara niciun tratament. In alte situatii, tratamentele pot ajuta la stimularea cresterea parului sau ascund caderea lui.

Alopecia tratament

Medicatie

In cazul in care pierderea parului este cauzata de o boala de baza, va fi necesar tratament pentru aceasta boala. Aceasta poate include medicamente pentru reducerea inflamatiei si suprimarea sistemul imunitar, cum ar fi prednison.

Medicamente folosite pentru a trata pierderea parului includ:

Minoxidil

Minoxidil este un lichid, spuma sau crema pentru alopecie cu care se freaca scalpul de doua ori pe zi, pentru creasterea parului si pentru a preveni in continuare, caderea lui. Unele persoane pot observa o regenerare a parului lor sau un ritm mai lent de cadere a parului sau ambele. Aceasta poate dura circa 12 saptamani pana cand un par nou incepe sa creasca. Minoxidil este disponibil sub doua forme, solutie de 2% si solutie de 5%. Efectele secundare pot include iritarea scalpului si cresterea parului nedorit, ocazional, pe pielea adiacenta de pe frunte sau fata.

Finasteride

Acest medicament, pe baza de prescriptie medicala, trateaza chelia de sex masculin si este sub forma de pastile care se administreaza zilnic. Multi barbati care au luat finasteride au constatat o incetinire a caderii parului, iar unii cresterea lui. Reactiile adverse rare la finasteride includ apetit sexual diminuat, disfunctii sexuale si cancer de prostata. Finasteridele ar trebui sa fie evitate de femeile la varsta fertila.

Tratament chirurgical

La cel mai frecvent tip de cadere permanenta a parului, numai partea de sus a capului este afectata. Procedurile chirurgicale pot profita din plin de parul care inca a mai ramas.

Transplantul de par

Acest tip de procedura recolteaza potiuni mici de piele, fiecare continand cateva fire de par, din partea din spate sau de pe partile laterale ale scalpului. Ele sunt apoi implantate in sectiunile de scalp cu chelie. Ar putea fi necesare mai multe sesiuni de transplant, deoarece pierderea parului din cauza ereditara progreseaza cu timpul.

Reductia scalpului

Aceasta procedura elimina chirurgical o parte din pielea cheala de pe cap. Dupa ce scalpul fara par este eliminat, spatiul este inchis cu un scalp acoperit cu par. Medicii pot, de asemenea, sa rasuceasca o portiune de piele cu par, peste o zona de piele cheala, aplicand o tehnica de reducere a scalpului numita lambou.

Mezoterapie scalp pentru alopecie

Mezoterapie pentru alopecie – aceasta procedura este menita sa regleze productia de sebum.

Procedurile chirurgicale pentru tratarea cheliei sunt scumpe si pot fi dureroase. Exista unele riscuri posibile care includ infectia si cicatrizarea.

Peruci si mese

Daca doriti o alternativa la tratamentul medical pentru chelie sau daca nu se obtin rezultatele dorite, se poate lua in considerare purtarea unei peruci sau a unei mese. Ele pot fi folosite pentru a acoperi pierderea permanenta sau temporara a parului. Exista disponibile in prezent, peruci si mese de calitate, cu aspect natural.

Tratament alopecie femei

In mod evident, femeile resimt mult mai dur decat barbatii pierderea parului. Acestea au, insa, la dispozitie tratamentul non-chirurgical cu laser. De asemenea, tratamentul sistemic la femei cuprinde: ciproteron acetat, spironolactona, flutamid, estrogeni.

Tratamente naturiste

Fitoterapie: Capsicum annum (ardei iute). Tinctura, se fac frictionari energice la radacina parului, de 1-2 ori pe saptamana.

Nasturtium officinale (nasturel). Se foloseste sucul proaspat, sub forma de frictiune zilnica, in fiecare seara.

Urtica dioica (urzica). Tinctura, pentru mentinerea sanatatii scalpului si combaterea caderii parului, se frictioneaza pielea capului de 2-3 ori pe saptamana.

Artium lappa radix (brusture). Tinctura, se fac frictionari energice la radacina parului, de 1-2 ori pe saptamana.

Betula pendula (mesteacan). Se frictioneaza pielea capului cu tinctura de 2-3 ori pe saptamana.

Deosebit de benefica pentru scalp este combinatia de tincturi, urzica, brusture, mesteacan.

Sfaturi pentru prevenirea caderii parului

Cateva sfaturi pentru pacientul cu alopecie:

  • sa evite impletiturile si cocurile foarte stranse care pot distruge radacina firului de par
  • sa pastreze o igiena riguroasa la nivelul scalpului, prin indepartarea blanda a secretiei de sebum
  • peria nu trebuie sa fie confectionata dintr-un material dur si nici nu trebuie utilizata foarte des pe parcursul unei zile
  • sa aiba o alimentatie bogata in vitamine si minerale
  • sa utilizeze sampoane sau lotiuni impotriva caderii parului
  • sa participe la sedinte de consiliere psihologica acolo unde este cazul

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/symptoms-causes/syc-20372926
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/70956.php
  3. https://www.disabled-world.com/health/dermatology/hair/hair-loss.php
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma