Cancer de piele – cauze, semne, tratament

Cancer de piele, carcinom cutanat si melanom. Care este diferenta sau asemanarea dintre ele? Afla din urmatorul articol!

Cuprins:

1. Ce este cancerul de piele?

2. Tipuri de cancer cutanat

3. Simptome cancer de piele

4. Cauze

5. Diagnostic

6. Tratament

7. Sfaturi pentru prevenirea cancerului de piele

Ce este cancerul de piele?

Cancerul de piele este o crestere anormala a celulelor pielii. Se dezvolta in general in zone expuse la soare, dar se poate forma si in locuri care, in mod normal, nu se expun la soare.

Iata care sunt cele doua categorii principale de cancer de piele:

Carcinom

Carcinoamele sunt cele mai comune forme de cancer de piele. Este cel mai probabil sa se dezvolte pe zonele din corpul tau care au cel mai mult soare, cum ar fi capul si gatul.

Comparativ cu alte forme de cancer de piele, carcinoamele sunt mai putin probabil ca sa disemineze in tot corpul si sa devina amenintatoare pentru viata. Dar,  daca sunt lasate netratate, ele pot creste si se pot extinde la tesuturile din jur. Spre exemplu, un carcinom la baza nasului poate cuprinde o mare parte din fata, ceea ce mutileaza pacientul

Melanom malign

A doua categorie de cancer de piele este melanomul. Acest tip de cancer se dezvolta din celule care dau culoarea pielii.

Melanomul este un tip de cancer de piele care are loc atunci cand celulele canceroase incep sa creasca in melanocite sau celule care produc melanina. Melanomul poate aparea oriunde pe piele, chiar si in ochi.

Tipuri de cancer cutanat

Carcinom bazocelular

Cea mai comuna forma de cancer de piele, carcinoamele bazocelulare reprezinta 90% din toate cazurile de cancer de piele. Sunt mase in crestere lenta care apar cel mai adesea pe cap sau pe gat.

Carcinom scuamos

Acest tip de cancer de piele se dezvolta in straturile exterioare ale pielii si este de obicei mai agresiv decat carcinomul bazocelular. Pot sa apara leziuni rosii pe piele.

Melanom

Acest tip de cancer de piele este mai putin frecvent, dar este cel mai agresiv tip de cancer de piele. De fapt, melanomul reprezinta doar un procent mic din cancerele de piele, dar cauzeaza majoritatea deceselor legate de cancerul de piele in fiecare an. Melanomul se formeaza in melanocite, celulele care creeaza pigmentul pielii.

Simptome cancer de piele

Cancerul de piele nu produce foarte multe simptome. Insa, schimbarile neobisnuite ale pielii pot fi un semn de avertizare pentru diferite tipuri de cancer.

Aveti grija la urmatoarele simptome:

  • leziuni ale pielii: se dezvolta ca o pata moarta, o crestere neobisnuita, o inflamatie, o pata inchisa la culoarea si care nu dispare tip alunite.
  • asimetria: cele doua jumatati ale leziunii sau alunitei nu sunt identice.
  • marginile: leziunile au margini zdrentuite, neregulate.
  • culoare: pata are o culoare neobisnuita, cum ar fi alb, roz, negru, albastru sau rosu.
  • diametrul: pata este mai mare de un sfert de cm sau aproximativ dimensiunea unei radiere de creion.
  • evolueaza: puteti observa ca pata isi schimba dimensiunea, culoarea sau forma treptat.

O crestere neobisnuita a pielii sau o inflamatie care nu dispare poate fi primul indiciu al cancerului de piele non-melanom. Cancerul de piele poate aparea initial ca un nodul, eruptie cutanata sau pata neregulata pe suprafata pielii. Aceste pete pot fi ridicate si pot aparea usor sau sangerand.

Pe masura ce cancerul creste, marimea sau forma masei vizibile a pielii se poate schimba si cancerul poate creste in straturi mai profunde ale pielii. Poate fi dificil sa se diferentieze o forma de cancer de piele de la altul, de aceea trebuie sa consultati un dermatolog daca observati semne suspecte sau care se dezvolta pe piele.

Carcinom bazocelular – simptome

Carcinoamele cu celule bazale, dezvoltate de obicei in zona capului sau gatului, pot aparea mai intai ca o pata deschisa sau translucida ceroasa. In cazul in care carcinomul se dezvolta pe piept, poate arata mai mult ca o cicatrice maronie sau o leziune de culoarea pielii. Pe masura ce se dezvolta cancerul, acesta poate sangera daca este ranit.

Carniciom scuamos – simptome

Carcinoamele cu celule scuamoase se pot dezvolta, de asemenea, sub forma unor excrescente pe piele. Aceste leziuni sunt de obicei dure pe suprafata, spre deosebire de aspectul neted si lucios al unui carcinom bazocelular. Daca nu se formeaza un nodul, cancerul se poate dezvolta mai mult ca o pata rosiatica.

Spre deosebire de o eruptie cutanata care dispare cu timpul, aceste pete dureroase, asemanatoare leziunilor, se dezvolta incet. Acest tip de cancer se gaseste de obicei pe cap, pe gat, pe maini sau pe brate, dar se poate dezvolta si in alte zone, cum ar fi zona genitala, ca niste cicatrici sau rani ale pielii.

Melanom

Poate aparea sub forma de leziune inchisa la culoare, care creste rapid. Aceste tumori mici apar de obicei pe zonele expuse la soare ale pielii, cum ar fi fata, gatul sau scalpul.

Cauze

Cancerul de piele apare atunci cand mutatiile se dezvolta in ADN-ul celulelor pielii. Aceste mutatii determina cresterea necontrolata a celulelor pielii si formarea unei mase de celule canceroase.

Cancerul cutanat bazo-celular este cauzat de razele ultraviolete (UV), indiferent ca provin de la soare sau de la cabinele de bronzare. Razele UV pot deteriora ADN-ul din celulele pielii, cauzand cresterea neobisnuita a celulelor. Carcinoamele cu celule scuamoase sunt, de asemenea, cauzate de expunerea la radiatii UV.

Cancerul de piele se poate dezvolta si dupa expunerea pe termen lung la anumite substante chimice. De asemenea, se poate dezvolta ca urmare a unor infectii cu anumite tipuri de papilomavirus uman (HPV).

Cauza melanomului este neclara. Ca si cancerele de piele bazale si scuamoase, melanomul poate fi cauzat de razele UV, iar fotosensibilitatea creste riscul. Dar melanoamele se pot dezvolta in anumite parti ale corpului care nu sunt expuse la lumina soarelui.

Diagnostic

Cancerul de piele este o boala complexa care afecteaza fiecare pacient diferit. Tratamentul complet si personalizat incepe cu un diagnostic precis si detaliat.

La Centrele de tratare a cancerului din America, echipa de specialisti de diagnosticare este condusa de oncologi si alti medici instruiti intr-o gama larga de specialitati medicale, incluzand radiologia, patologia, genetica si testarea genomica avansata. Acestia folosesc teste si proceduri sofisticate pentru a masura stadiul si progresia bolii si pentru a identifica tipul, dimensiunea si localizarea cancerului de piele.

Tratament cancer de piele

Era moderna a tratamentului pentru cancer de piele este in continua evolutie, cu noi descoperiri. Echipa medicala va decide pentru fiecare pacient in parte strategia terapeutica potrivita.

Planul de tratament personalizat va depinde de diferiti factori, cum ar fi dimensiunea, locatia, tipul si stadiul de cancer de piele pe care-l aveti. Dupa examinarea acestor factori, echipa medicala va poate recomanda unul sau mai multe dintre urmatoarele tratamente:

  • Crioterapia: cancerul localizat este inghetat folosind azot lichid, iar tesutul este distrus in timp ce se descompune.
  • Interventie chirurgicala: se elimina cancerul localizat si o parte din pielea sanatoasa care inconjoara tumora.
  • Operatia Mohs: cancerul localizat este eliminat printr-o excizie in straturi, iar fiecare strat este examinat sub microscop pana cand nu mai sunt vizibile celule canceroase.
  • Chiuretaj si electrocauterizare: o lama in forma de lingurita este folosita pentru a indeparta celulele canceroase, iar celulele canceroase ramase sunt arse folosind un ac electric.
  • Chimioterapie: medicamentele sunt administrate pe cale orala, aplicate loca sau injectate cu un ac pentru a ucide celulele canceroase.
  • Terapia fotodinamica: o lumina laser si anumite medicamente sunt folosite pentru a distruge celulele canceroase.
  • Radioterapie: radiatii de mare putere sunt folosite pentru a distruge celulele canceroase.
  • Terapia biologica: tratamentele biologice sunt cele mai noi in domeniu si sunt folosite pentru a stimula sistemul imunitar in lupta impotriva celulelor canceroase.
  • Imunoterapie: sunt tot tratamente de ultima generatie care stimuleaza sistemul imunitar pentru a ucide celulele canceroase.

Adresati-va medicului pentru mai multe informatii despre optiunile de tratament.

Sfaturi pentru prevenirea cancerului de piele

Pentru a scadea riscul de aparitie a cancerului de piele, evitati expunerea pielii la lumina soarelui si la alte surse de radiatii UV pentru perioade lungi de timp. De exemplu:

  • Evitati aparatul de bronzare (solarul) tip pat sau dus (orizontal sau vertical).
  • Evitati expunerea directa la soare atunci cand soarele este cel mai puternic, de la 10 dimineata pana la ora 16:00, ramanand in interior, intr-un loc ferit de razele soarelui.

  • Aplicati balsam de protectie solara si balsam cu un factor de protectie solara (SPF) de 30 sau mai mult la orice expunere cu cel putin 30 de minute inainte de a va deplasa in aer liber. Este indicat sa aplicati crema cu SPF destul de des.
  • Purtati o palarie cu boruri largi si imbracaminte usoara, deschisa la culoare, care sa acopere o mare parte din corp atunci cand razele soarelui sunt foarte puternice.
  • Purtati ochelari de soare care ofera 100% protectie UVB si UVA.
  • De asemenea, este important sa examinati in mod regulat pielea pentru a vedea daca sunt schimbari, cum ar fi noi alunite sau pete. Este indicat sa va adresati medicului daca observati ceva suspect sau vreo anomalie pe suprafata pielii.

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/skin-cancer
  2. https://www.healthline.com/health/skin-cancer#treatments
  3. https://www.healthline.com/health/skin-cancer#complications
  4. https://www.healthline.com/health/melanoma-staging
  5. https://www.cancercenter.com/cancer-types/skin-cancer/symptoms
  6. https://www.cancercenter.com/diagnosing-cancer
  7. https://www.cancercenter.com/treatment-options
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma