Picaturile de ochi – cand si cum se folosesc

Picaturile de ochi sunt ideale pentru tratarea anumitor probleme si infectii oftamologice, precum ochii rosii, ochii uscati sau conjunctivita.

Cuprins:

1. Informatii generale despre picaturile de ochi

2. Clasificare

3. Cand sunt indicate?

4. Picaturi de ochi la copii

5. Reguli de utilizare

6. Beneficii

7. Contraindicatii si posibile riscuri

8. Informatii utile

Informatii generale despre picaturile de ochi

Picaturile de ochi pot trata o serie de probleme oculare. De exemplu, puteti utiliza picaturi oftamologice (recomandate de catre medicul dumneavoastra) pentru a trata o anumita infectie, o vatamare minora a ochiului sau o alta afectiune, cum ar fi glaucomul. Insa puteti folosi picaturi oftalmice chiar si pentru a trata ochii uscati sau rosii. In functie de motivul si de gravitatea problemei pentru care utilizati picaturile de ochi, este recomandat sa le utilizati fie pentru o perioada scurta de timp sau pentru o perioada mai lunga.

Indiferent de motivul pentru care folositi picaturile de ochi, este important sa le utilizati corect.

Clasificare

Picaturi pentru ochi uscati

Picaturile de ochi pentru ochii uscati sunt cunoscute si sub denumirea de lacrimi artificiale, care pot oferi o senzatie de usurare si confort pe termen scurt pentru ochii uscati. Cauza ochiilor uscati este legata de circumstante temporare, cum ar fi tulburarea ochilor de la calculator (statul prea mult in fata ecranului), vantul de afara, lumina soarelui prea puternica sau oboseala cronica.

Daca problemele si senzatia de ochi uscati sunt din ce in ce mai severe, poate fi necesar sa utilizati un gel sau unguent special. Deoarece gelurile si unguentele pentru ochi uscati pot cauza o vedere incetosata pentru o vreme dupa ce a fost aplicat, ideal este sa-l utilizati chiar inainte de a merge la culcare pentru a evita orice stare de disconfort.

Picaturi pentru ochi rosii

Picaturile oculare decongestive contin substante vasoconstructoare care elimina roseata ochilor prin micsorarea vaselor mici de sange pe partea alba a ochilor (sclera), facandu-le mai putin vizibile.

In timp ce picaturile oculare decongestionante sunt eficiente pentru a scapa de roseata, aveti grija pentru ca acestea pot masca o problema grava care necesita un tratament special si un alt tip de ingrijire. Este intotdeauna bine sa va consultati mai intai cu medicul dumneavoastra pentru a identifica cauza ochilor rosii.

Picaturi pentru ochi decongestionante pot provoca senzatia de uscaciune a ochilor, iritatii si alte efecte adverse in cazul in care acestea sunt utilizate prea des.

Picaturi de ochi pentru alergii

Antihistaminicele din picaturile oftalmice sunt special create si ideale pentru a trata mancarime datorita alergiilor. Alergiile oculare pot fi sezoniere, iar aceste picaturi functioneaza prin reducerea histaminei din tesuturile oculare.

Alergiile oculare pot provoca simptome la nivelul ochilor, cum ar fi mancarimea, inrosirea, aplatizarea si umflarea ochilor.

In cazul in care mancarimea este severa si nu se imbunatateste cu tratamente oculare, cel mai bine este sa vedeti un medic oftamolog pentru a va recomanda un alt tratament, fie picaturi si / sau alte medicamente pe cale orala.

Picaturi pentru ochi durerosi

Inainte de a lua in considerare utilizarea picaturilor de ochi pentru durere, este esential sa determinati cauza care sta la baza acesteia.

De obicei, ochii devin durerosi, deoarece sunt uscati, obositi sau pur si simplu organismul poate are nevoie de vitamine si multivitamine pentru a se regenera. Cel mai indicat este sa va efectuati si analize de sange pentru a stabili care este starea dumnevoastra de sanatate si pentru a vedea care sunt lipsurile care va afecteaza organismul.

Dar daca ochii tai sunt foarte durerosi, ar trebui sa faceti un examen oftamologic pentru a vedea daca vederea trebuie corectata pentru miopie, diplopie, astigmatism sau presbiopie.

Picaturile de ochi lubrifiante pot oferi pe moment o usurare pentru ochii iritati datorata stresului vizual, cum ar fi plansul, secretia oculara legata de alergii si umflarea de la o anumita inflamatie si alergii.

Cu toate acestea, „materia” sau secretia oculara groasa si, galbuie, cauzata de o infectie oculara, poate necesita picaturi oftalmice antibiotice.

Picaturi pentru conjunctivita

Diferite tipuri de picaturi oftalmice pot fi necesare pentru diferite tipuri de conjunctivita, deci este important sa vizitati medicul dumneavoastra pentru a determina tratamentul adecvat:

Conjunctivita bacteriana

Conjunctivita bacteriana face de obicei ochii dumnevoastra sa fie rosii si durerosi, cu o secretie groasa, galbena si lipicioasa. Infectiile oculare bacteriene trebuie tratate cu medicamentele cu picaturi oftalmice in baza unei prescriptii medicale.

Conjunctivita virala

Conjunctivita virala este contagioasa. Unele tipuri virale de conjunctivita dispar singure, dar va poate provoca ochi rosii, aposi, durerosi, impreuna cu o descarcare (secretie) a ochiului albicioasa. In acest caz este posibil sa aveti si o vedere incetosata.

Daca aveti conjunctivita virala, picaturile de ochi lubrifiante va pot face sa va simtiti mai bine, insa puteti incerca si alte variante de tratare, cum ar fi compresele reci sau pachetele de gheata. Dar, daca simptomele se inrautatesc, ar trebui sa va vedeti un medic oftamolog pentru tratament suplimentar.

Conjunctivita alergica

Conjunctivita alergica este cea mai frecventa care cauzeaza roseata ochilor si, de obicei, provoaca mancarime, pleopele se umfla si ochi sunt foarte rosii. Acest tip de conjunctivita nu este contagioasa.

Picaturi pentru lentile de contact

Acest tip de picaturi sunt hidratante si special create pentru persoanele care poarta lentile de contact. Picaturile de ochi hidratante pot oferi o senzatie de usurare pentru ochii care sunt uscati si care sufera de  disconfortul asociat cu lentilele de contact.

Cand sunt indicate?

Picaturile de ochi pentru copii sunt ideale pentru a trata anumite infectii oculare, senzatia si ochii uscati, dar si boala ochilor rosii.

Adresati-va medicului specilist pentru a va putea pune diagnosticul corect. In general, puteti prezenta mai mult tipuri de boala ochilor rosii, adica de conjunctivita:

  • conjunctivita alergica
  • conjunctivita bacteriana
  • conjunctivita virala
  • conjunctivita chimica
  • conjunctivita fungica

Principalele simptome ale conjunctivitei sunt:

  • lacrimarea abundenta
  • senzatia de mancarime, arsuri sau pruit in ochi
  • umflarea pleoapelor
  • sensibilitate la lumina
  • inrosirea ochilor
  • secretia alb-galbuie care determina ca genele sa fie lipite in special dimineata

Picaturi de ochi la copii

Daca copilul dumnevoastra are ochi rosii, trebuie sa-l vada cat mai repede posibil un medic pediatru. Infectiile oculare dureaza de obicei de la 7 pana la 10 zile. Dupa un consult amanuntit, medicul poate sa dea diagnosticul si sa prescrie medicamentele necesare copilului.

Infectii un nou-nascut

Infectiile grave ale ochilor pot rezulta din expunerea la bacterii. Toti sugarii sunt tratati cu unguent de ochi antibiotic sau cu picaturi de ochi.  Astfel de infectii trebuie tratate devreme pentru a preveni complicatiile grave.

Infectiile oculare sunt contagioase!

Cu exceptia administrarii picaturilor de ochi sau a unguentului antibiotic, ar trebui sa evitati contactul direct cu ochii copilului pana cand medicamentul incepe sa-si faca efectul. Spalati-va cu atentie mainile inainte si dupa atingerea zonei din jurul ochiului infectat. A se citi prospectul picaturilor de ochi sau a unguentului antibiotic inainte si dupa administrare acestuia.

Reguli de utilizare

Inainte de a utiliza picaturile de ochi, veti avea nevoie de un dezinfectant pentru maini sau de sapun pentru a va curata mainile.

Instructiuni pas cu pas

Aceste instructiuni va pot ajuta sa va puneti corect picaturile de ochi. Daca sunteti parinte sau ingrijitor, acesti pasi va pot ajuta, de asemenea, sa oferiti picaturi unei alte persoane. Daca aveti probleme cu punerea picaturilor in ochii dumneavoastra, adresati-va unui membru de familie sau unui prieten care sa va ajute.

Pregatirea

  • Spalati-va mainile cu sapun si apa si uscati-le cu un prosop curat sau un prosop de hartie. In cazul in care nu sunt disponibile sapunul si apa, puteti folosi in schimb un dezinfectant de maini.
  • Daca este indicat pe eticheta produsului sau de catre medicul dumneavoastra sau farmacistul, agitati usor recipientul.
  • Scoateti capacul de pe flacon si plasati-l pe o suprafata curata.
  • Verificati varful picuratorului pentru a va asigura ca este curat.

Cum punem picaturile de ochi

Inclinati-va capul usor pe spate sau va asezati pe pat sau pe un scaun. Trageti pleoapa inferioara cu degetul pentru a lasa ochiul liber – sacul conjunctival.

  • Tineti sticla cu picaturile cu varful picatorului in jos. Varful picaturii ar trebui sa fie cat mai aproape posibil de ochiul dumnevoastra, insa fara a va atinge ochiul. Puteti sustine mana care tine flaconul, sprijinindu-va incheietura mainii pe frunte.
  • Priviti in sus. Strangeti flaconul astfel incat o singura picatura sa cada in ochi.
  • Inchideti usor ochiul si inclinati fata spre podea timp de doua pana la trei minute. Incercati sa evitati sa clipiti, sa miscati ochiul sau sa strangeti bine pleoapele.
  • In timp ce ochiul este inchis, utilizati un deget pentru a aplica o presiune usoara in coltul interior al ochiului. Acest lucru impiedica medicamentul sa se scurga in pasajele nazale si sa intre in gura sau gat.
  • Utilizati un servetel curat si uscat sau o alta carpa pentru a sterge orice lichid in exces din jurul ochilor.

La final

  • Daca trebuie sa puneti si a doua picaturile de ochi pe aceeasi parte, asteptati cel putin cinci pana la 10 minute dupa ce ati introdus prima picatura.
  • Puneti capacul inapoi pe sticla.
  • Spalati-va pe maini.
  • A se pastra flaconul conform descrierii de pe eticheta sau de catre medicul dumneavoastra farmacist.

Beneficii

  • Picaturile de ochi lubrifiante (lacrimi artificile) ajuta la inlocuirea umezelii naturale a ochiului atunci cand ochii nu se pot umezi. Picaturile de ochi usureaza si trateaza uscarea si iritarea, favorizand confortul dumnevoastra din jurul ochilor si sustinand vederea.
  • Daca ochiul este ranit, lacrimile artificiale, de asemenea, promoveaza vindecarea suprafetelor, sporesc confortul prin reducerea senzatiei de zgarieturi de suprafata si elimina particulele reziduale contaminante sau daunatoare. Picaturile de ochi impiedica deteriorarea ulterioara prin pastrarea ochiului lubrifiat.
  • Picaturile anti-alergice atenueaza senzatia de arsura si intepaturile ochilor care sunt atat de frecvent asemanate cu alergiile. Utilizarea picaturilor de ochi medicamentoase reduc sansele de producere a unor efecte secundare sistemice din medicamentele utilizate atunci cand acestea sunt aplicate corect.
  • Glaucomurile scad reduc riscul de orbire, prin ameliorarea presiunii din interiorul ochiului, care ar putea dauna retinei care este foarte sensibila.
  • Picaturi oftalmice antibiotice sunt utilizate in mod obisnuit pentru a trata infectiile ochilor si pentru a preveni infectia bacteriana dupa operatia oculara. Acestea trebuie sa fie continuate atat timp cat prescrise, altfel se poate reveni la infectie.

Contraindicatii si posibile riscuri

In timp ce aplicati picaturile de ochi, recipientul nu trebuie sa atinga ochiul pentru a evita contaminarea recipientului si raspandirea infectiei. Chiar si lacrimile artificiale pot provoca efecte secundare, cum ar fi incetosarea tranzitorie a vederii imediat dupa aplicarea picaturilor.

Atentie!

Conducerea masinilor trebuie evitata pana cand vederea dumenvoastra este din nou clara.

Oricare dintre ingredientele din picaturile de ochi ar putea provoca alergii sau anafilaxie. In plus, orice produs medical trebuie sa fie obtinut dupa un examen oftamologic si dupa recomandarea medicului specialist.

In cele din urma, nu ar trebui sa se utilizeze solutie de picaturi oftalmice mai mult de patru luni dupa deschidere, deoarece este foarte probabil ca o contaminare fungica sau bacteriana. Recipientele de unica folosinta trebuie eliminate chiar si dupa o singura utilizare.

Informatii utile

Menopauza si ochii uscati.

Pe masura ce oamenii imbatranesc, productia de lacrimi scade. Fiind mai in varsta de 50 ani creste riscul de aparitie a ochilor uscati, indiferent de sex. Femeile in perioada de post-menopauza sunt deosebit de predispuse sa aiba ochi uscati. Hormonii sexuali, precum androgenii si estrogenul afecteaza productia de lacrimi.

Trecerea la menopauza se intampla treptat pe parcursul mai multor ani.  Multe femei incep sa experimenteze simptome de modificari hormonale, cum ar fi bufeurile si perioadele neregulate.

Daca sunteti o femeie cu varsta de peste 45 de ani, sunteti, de asemenea, in pericol sa va confruntati cu sindromul de ochi uscati.

Ochii uscati sunt ceea ce doctorii numesc o boala multifactoriala, ceea ce inseamna ca mai multe lucruri diferite pot contribui la aceasta problema. In mod tipic, problemele legate de ochiul uscat rezulta din scaderea productiei de lacrimi

Puteti reduce riscul de aparitie a ochilor uscati evitand declansatoarele de mediu, precum:

  • vantul
  • activitatile in aer liber, cum ar fi schiatul, alergarea si plimbarea cu barca
  • aerul conditionat
  • lentile de contact
  • alte alergii

Referinte:

  1. https://www.allaboutvision.com/buysmart/eye-drops.htm
  2. https://www.healthline.com/health/general-use/how-to-use-eye-drops
  3. https://www.webmd.com/eye-health/qa/what-are-tips-for-using-eye-drops
  4. https://www.webmd.com/eye-health/qa/are-eye-drops-safe-for-kids
  5. https://www.webmd.com/eye-health/qa/how-do-eye-drops-help-kids-with-allergies
  6. https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/eyes/Pages/Eye-Infections.aspx
  7. https://www.news-medical.net/health/Health-Risks-and-Benefits-of-Eye-Drops.aspx
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma