Alunitele sunt pete obisnuite, mici, de culoare maro, rosie sau neagra care apar pe piele. Afla tot ce trebui sa stii despre alunite din materialul care urmeaza.

Cuprins:

  1. Ce sunt alunitele?
  2. Tipuri de alunite
  3. De ce apar alunitele?
  4. Alunite cancerigene: cum le recunosti?
  5. Diagnostic
  6. Tratament alunite
  7. Sfaturi pentru protejarea pielii

Ce sunt alunitele?

Termenul de alunita descrie o varietate de imperfectiuni ale pielii. Multi dintre oameni prefera sintagma ”semn de frumusete”. Termenul medical pentru alunita este nev pigmentar, cunoscut si sub denumirea de nev melanocitar. Alunitele pot fi de culoare maro, rosie, neagra, maro roscat, mov sau de culoarea pielii si pot fi perfect plate sau iesite in relief. Cele mai multe astfel de formatiuni sunt mai mici decat guma unui creion (aproximativ 1 cm).

Anumite alunite pot deveni mai intunecate si mai pronuntate odata cu expunerea la soare si in timpul sarcinii.

Acestea poate aparea oriunde pe piele, inclusiv:

  • pe scalp
  • pe urechi
  • pe pleoape
  • pe buze
  • in palme
  • pe talpi
  • in zona organelor genitale
  • in zona anala

Un nev melanocitar (nevi la plural) este compus din placi de melanocite, celulele producatoare de pigment ale pielii. Cu toate acestea, exista o varietate de alte leziuni ale pielii care seamana cu alunitele.

Printre acestea se numara:

  • keratoza seboreica
  • petele pielii
  • dermatofibrom
  • lentigina
  • pistrui

Tipuri de alunite

Exista trei tipuri de baza sau grupuri de nevi:

  • regulate si simetrice
  • neregulate
  • cancerigene

Alunitele cu forma regulata

Alunitele tipice sunt cunoscute si sub denumirea de alunite cu forma regulata. Alunitele cu forme regulate sunt de obicei benigne si inofensive. Acestea sunt, de obicei, simetrice, au margini regulate, culoare uniforma si sunt de dimensiunea unei gume de creion sau chiar mai mici. Alunitele cu forme regulate pot fi plane sau in relief. Prezenta parului crescut la nivelul unei alunite nu are legatura cu potentialul sau cancerigen.

Alunitele cu forma neregulata

Alunitele neregulate sau atipice sunt de obicei asimetrice, cu margini neregulate, sunt de multiple culori si tind sa fie mai mari decat dimensiunea unei gume de creion. Acestea sunt adesea plane sau aproape plane. Cei care au mai mult de 20-25 alunite neregulate prezinta un risc ridicat de a dezvolta melanom. Prezenta unei alunite gigantice congenitale mai mare de 20 cm, de asemenea, poate conferi un risc crescut de dezvoltare a unui melanom. Alunitele neregulate semnaleaza un potential de dezvoltare a melanoamelor in timp. Acestea se transforma rareori in melanom sau cancer.

Alunitele cancerigene

Alunitele cancerigene, numite si melanoame, au forme foarte neregulate si sunt adesea asimetrice. In foarte putine cazuri, alunitele obisnuite se pot transforma in timp intr-un melanom. Este important sa urmaresti indeaproape toate alunitele pentru a observa eventualele modificari sau caracteristici atipice. La cei care au mai mult de 50 sau mai multe astfel de formatiuni anormale, examinarile lunare ale pielii efectuate de catre un dermatolog sunt importante in detectarea timpurie a alunitelor anormale si a melanomului.

Caracteristici:

A – asimetrice

B – margini neregulate

C – culori multiple

D – diametru mai mare decat guma unui creion

E – evolutia, modificarile sau aparitia unor noi alunite

Astfel de formatiuni neregulate pot sa apara oriunde pe corp, dar cel mai frecvent sunt localizate pe pielea expusa la soare, in special pe partea superioara a spatelui si a umerilor, unde oamenii sufera frecvent cele mai severe arsuri solare.

Riscul de melanom este mai mare pe pielea expusa in mod constant la soare, cum ar fi umerii, partea superioara a spatelui, capul si gatul. Urechile reprezinta, de asemenea, o zona deosebit de obisnuita unde alunitele atipice isi pot face aparitia, din cauza dificultatii de aplicare a protectiei solare si a expunerii frecvente la soare.

Femeile au un risc crescut de dezvoltare a alunitelor atipice, in special pe picioare si gambe. Orice alunita neregulata aparuta pe gambele unei femei trebuie imediat verificata de catre un specialist.

De ce apar alunitele?

Alunitele nu au o cauza cunoscuta si nimeni nu stie de ce apar. Majoritatea alunitelor sunt inofensive, dar trebuie sa le urmaresti pentru a sesiza aparitia modificarilor ce pot semnala un melanom, o forma grava de cancer cutanat.

Cel mai bun mod de a sesiza problemele posibile intr-un stadiu precoce este de a te familiariza cu localizarea si aspectul alunitelor tale.

Autoexaminarea pielii

Aminteste-ti sa-ti examinezi zonele care nu sunt expuse la lumina soarelui, incluzand:

  • scalpul
  • axilele
  • picioarele (intre degete)
  • zona genitala

Examineaza-ti pielea cu atentie urmand niste reguli simple. Daca este nevoie, foloseste o oglinjoara si o oglinda de perete pentru a vedea zonele greu de examinat, cum ar fi de exemplu spatele. Daca alunitele tale sunt mai mari decat media – de diametrul aproximativ al unei gume de creion – si cu forma neregulata, ai un risc mai mare de a dezvolta melanom malign si ar fi bine sa consulti un dermatolog.

Atunci cand iti controlezi alunitele pentru a determina daca pot fi cancerigene, urmareste aparitia marginilor neregulate, modificarile de culoare si de dimensiune.

Alte caracteristici care trebuie urmarite sunt:

  • Alunitele necanceroase (benigne) sunt plate sau au forma de dom. Ai grija de alunitele care sunt partial plate si partial proeminente.
  • Crustele, exfolierea pielii, prezenta unor scurgeri sau sangerari usoare pot semnala un melanom. Acest lucru poate fi semnalat si de intarirea sau inmuierea zonei colorate.
  • Este alunita pruriginoasa, sensibila sau dureroasa
  • Pielea din jur. Fii atent la umflarea, inrosirea sau alte modificari de culoare care apar la nivelul pielii din apropierea zonei pigmentate.

Alunite cancerigene: cum le recunosti?

Melanomul

Aceasta forma foarte periculoasa de cancer de piele poate aparea chiar si la tineri, in zone ale corpului expuse la soare, precum si pe cele protejate.

In timp ce cauza exacta a melanomului nu este cunoscuta, se stie ca genele si expunerea la razele ultraviolete joaca un rol. Melanoamele se pot transforma dintr-o alunita sau dintr-un punct sau pata pigmentata, formatiuni care au fost prezente pe suprafata pielii timp de multi ani.

Melanoamele se pot dezvolta, de asemenea, din pielea complet sanatoasa pe care nu a fost observata nicio alunita preexistenta. In comparatie cu alunitele benigne (noncancerigene), melanoamele tind sa fie mai mari, mai intunecate si au mai multe variatii neregulate de culoare si forma. Cele mai multe dintre aceste alunite periculoase nu sunt iesite in relief, asa cum s-a crezut pana acum.

Melanoza lui Dubreuilh sau lentigo malign

Acesta este un cancer de piele destul de putin frecvent care apare, in general, pe fetele adultilor in varsta care s-au expus extrem de mult la soare. Pe parcursul a mai multor luni sau ani, aceasta conditie, daca nu este tratata, poate sa se dezvolte intr-o forma maligna mai agresiva numita melanomul lentigo malign. Un simplu test facut in cabinet, numit biopsie cutanata, poate ajuta la diagnosticarea lentigo maligna.

Carcinomul bazocelular

Acesta este cel mai frecvent tip de cancer de piele. Aceste formatiuni sunt de obicei perlate, roz sau rosiatice si pot sangera usor. Carcinomul bazal celular cu celule pigmentate este un tip de cancer bazal celular care poate fi confundat cu un melanom, cu o alunita benigna sau o keratoza seboreica din cauza culorii sale maro sau inchise. O biopsie simpla a pielii poate ajuta la diagnosticarea acestei formatiuni.

Ce se intampla daca iti rupi o alunita?

Daca te confrunti cu o alunita rupta, trebuie sa aplici imediat o crema cu antibiotic pentru a preveni suprainfectarea care poate dezvalui natura ascunsa a unei alunite.

Dupa aceea, trebuie sa consulti imediat un dermatolog. Acesta va verifica alunita traumatizata, determinand daca acesta este una periculoasa care prezinta riscuri de a se transforma intr-un melanom.

Diagnostic

Nu exista analize de sange sau radiografii speciale pentru alunite. Exista, totusi, noi tehnologii digitale de imagistica, cum ar fi scanarea AIS (analiza intracutanata spectrofotometrica), care sunt acum disponibile pentru a verifica starea alunitelor. Aceste dispozitive neinvazive, computerizate, de scanare moleculara pot ajuta la examinarea obiectiva a unei astfel de formatiuni si la captarea informatiilor, cum ar fi dimensiunea, cantitatea si modelul pigmentului, fluxul sanguin si alte caracteristici. Bazandu-se pe aceste informatii, modificarile aparute in alunite sau in celulele neregulate pot fi mai usor identificate. Aceasta tehnologie este noua si in plina dezvoltare.

Pot fi camerele UV o solutie?

Camerele UV care folosesc imagini speciale alb-negru, prin care este detectata cantitatea de leziuni provocate de soare. Camerele UV nu diagnosticheaza alunite sau cancerul de piele.

Dermatoscopia

Un dermatoscop este un instrument de mana, care seamana cu o lupa. Acesta poate mari imaginea de pana la 10 ori.

Inainte de a-ti examina pielea, specialistul iti poate aplica pe piele un pic de ulei. Apoi, va aseza dermatoscopul pe piele pentru a putea examina zona cu foarte mare atentie. Acest metoda nu iti va produce nicio rana si nu-ti va afecta pielea.

Specialistul va face si cateva fotografii ale zonei anormale. Astfel iti va fi mai usor sa observi schimbarile aparute in timp, daca este necesar.

Tratament alunite

Alunitele pot fi extirpate sau excizate chirurgical. Alunitele nu trebuie, insa, sa fie extirpate neaparat. Un specialist elimina chirurgical in intregime modificarile sau alunitele suspecte din punct de vedere medical. Aceste tesuturi sunt apoi trimise la un laborator pentru o examinare speciala a tesuturilor numita patologie.

Multor oameni sunt extrem de incantati de alunitele lor. Imbunatatirea cosmetica a pielii este o solicitare frecventa in randul persoanelor care au alunite. Multor persoane le plac alunitele lor deoarece considera ca le confera unicitate (cum ar fi Cindy Crawford). In schimb, prezenta alunitelor poate produce potentiale perceptii sociale negative.

Ce metode de indepartare a alunitelor nu sunt recomandate?

Desi unele tari si centre medicale folosesc lasere pentru a elimina unele tipuri de astfel de excrescente, tratamentele cu laser nu sunt recomandate in aceste cazuri. Alunitele cu forma neregulata trebuie indepartate chirurgical, iar tesutul trebuie trimis spre analizare. Daca petele de soare sau lentiginele pot raspunde la cremele de inalbire sau de depigmentare, inghetarea cu azot lichid, operatiile cu laser, lumina intens pulsata si exfoliere chimica, nevi melanociti nu ar trebui sa fie tratati prin aceste metode.

Raman cicatrici dupa indepartarea alunitelor?

Exista riscul sa ramana o cicatrice dupa ce pielea a fost taiata iar acum se afla in plin proces de vindecare. Unii oameni se vindeca mai bine decat altii. Unele cicatrici sunt mai vizibile in functie de locul in care a fost facuta incizia si tipul de piele.

Exista, insa, multe feluri prin care cicatricile pot fi tratate, printre care laserul, cremele si gelurile pentru cicactrici, injectiile cu cortizon si multe alte optiuni, in functie de cicatrice. Cel mai bine este sa discuti cu un medic despre modalitatile de a minimiza aspectul cicatricii.

Poate un chirurg plastic sa-mi indeparteze alunita?

Da. Chirurgii plasticieni pot avea pregatire suplimentara si specializata in indepartarea cosmetica a excrescentelor pielii. Indiferent de tipul de medic care efectueaza aceasta operatie, este important sa stii ca interventiile de extirpare a cicatricilor vor lasa urme sub forma de cicatrici.

Poti resimti dureri dupa operatia de indepartare a alunitelor?

Majoritatea oamenilor au declarat ca nu au avut parte de niciun disconfort dupa operatia de indepartare a alunitelor si nu au avut nevoie de tratament pentru durere. Daca apare durerea, poti lua un analgezic la primul indiciu de disconfort si sa nu astepti pana cand durerea se intensifica, atingand un nivel insuportabil.

Sfaturi pentru protejarea pielii

Deoarece 50-70% dintre cancerele de piele sunt cauzate de supraexpunerea la radiatiile UVA si UVB, este esential sa urmezi cateva reguli simple pe langa aplicarea de creme solare:

  • evita expunerea la soare intre orele 12:00 si 16:00
  • stai mai mult la umbra decat la soare
  • reaplica un nou strat de crema de protectie solara la fiecare doua ore
  • redu cat mai mult expunerea la soare a copiilor, deoarece pielea lor este mult mai sensibila decat pielea adultilor
  • imbracamintea (palariile, tricourile si ochelarii de soare) reprezinta in continuare cea mai buna protectie impotriva razelor UV

Referinte:

  1. https://www.medicinenet.com/moles/article.htm
  2. https://www.everydayhealth.com/skin-and-beauty/skin-conditions/tips/mole-or-skin-cancer.aspx
  3. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/moles-freckles-skin-tags#3-11
  4. https://www.skincancer.org/skin-cancer-information/atypical-moles/warning-signs-and-images
  5. https://www.nhs.uk/conditions/melanoma-skin-cancer/symptoms/
  6. https://www.healthline.com/health/melanoma-symptoms/lentigo-maligna-melanoma
  7. https://www.humanitas.net/news/moles/
  8. https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/melanoma/getting-diagnosed/tests-diagnose/looking-your-mole-dermoscopy
  9. https://www.laroche-posay.co.uk/everything-you-ve-always-wanted-to-know-about-moles
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma