Categori: Frumusete

Ingrijirea parului – 10 sfaturi pentru un par sanatos

 Ingrijirea parului este importanta in rutina de ingrijire a femeilor.

Afla din articolul urmator, care sunt sfaturile cele mai importante pentru un par frumos, stralucitor si mai ales, sanatos!

Cuprins:

1. Informatii generale despre sanatatea parului

2. Reguli si metode de ingrijirea parului

3. 10 sfaturi pentru un par sanatos

4. Stoparea albirii parului: cum e posibila?

Informatii generale despre sanatatea parului

Parul este probabil unul dintre primele lucruri pe care il observati la oameni cand va intalniti pentru prima data. Acest lucru este valabil mai ales pentru femei. Un parul frumos si stralucitor lasa intotdeauna o impresie buna, motiv pentru care ingrijirea acestuia este foarte importanta.

De asemenea, ingrijirea parului joaca un rol important ca parul sa fie sanatos si frumos. Spalarea regulata cu sampoane si balsamuri pe care le vedeti mereu promovate de catre celebritati nu este suficienta. Pentru a avea un par sanatos, puternic si stralucitor, trebuie sa stiti cum sa aveti grija de el zilnic.

Reguli si metode de ingrijirea parului

Multi oameni vor parul puternic si sanatos, mai ales pe masura ce imbatranesc. Cat de rapid creste depinde de factori, precum: varsta, sanatatea, genetica si dieta.

Desi nu puteti schimba factori cum ar fi varsta si genetica, dieta este un lucru pe care il aveti de control. De fapt, consumarea unei diete care nu are nutrientii potriviti poate duce la pierderea parului.

Pe de alta parte, consumarea unei diete echilibrate si sanatoase cu substante nutritive corecte poate contribui la cresterea parului, mai ales daca va confruntati cu pierderea parului din cauza nutritiei necorespunzatoare.

Ingrijirea parului si alimentatia

Iata 6 cele mai bune alimente pe care le puteti manca pentru cresterea parului:

Oua

Ouale sunt o sursa importanta de proteine ​​si biotina, doua substante nutritive care pot stimula cresterea parului.

Consumul de proteine este important pentru cresterea sanatoasa a parului, deoarece foliculii de par sunt in cea mai mare parte din proteine. Lipsa de proteine ​​din dieta s-a dovedit a fi un factor de risc care duce la  caderea parului.

Biotina este esentiala pentru producerea unei proteine ​​de par numita keratina, de aceea, suplimentele de biotina sunt adesea comercializate pentru cresterea parului.

Ouale sunt, de asemenea, o sursa excelenta de zinc, seleniu si alti nutrienti sanatosi pentru ingrijirea parului.

Fructe de padure

Fructele de padure sunt bogate in vitamina C si au proprietati anti-inflamatoare puternice. De exemplu, 1 ceasca (144 de grame) de capsuni ofera contine din necesarul zilnic de vitamina C.

De asemenea, organismul utilizeaza vitamina C pentru a produce colagenul,  o proteina care ajuta la intarirea parului pentru a-l preveni sa devina fragil si sa se rupa.

Mai mult, vitamina C ajuta organismul sa absoarba fierul in urma alimentelor consumate in dieta dumnevoastra. Nivelurile scazute de fier pot provoca anemie, care a fost asociata cu caderea parului.

Spanacul

Spanacul este o leguma bogata in substante nutritive benefice precum, folatul (acidul folic), fierul si vitaminele A si C, toate acestea contribuind la cresterea sanatoasa a parului.

Vitamina A ajuta glandele pielii sa produca sebum. Aceasta substanta uleioasa ajuta la hidratarea scalpului pentru a mentine parul sanatos.

O ceasca (30 grame) de spanac asigura pana la 54% din necesarul zilnic de vitamina A .

Spanacul este, de asemenea, o sursa bogata de fier pe baza de plante , care este esentiala pentru cresterea parului. Fierul ajuta celulele rosii din sange sa transporte oxigenul in intregul corp. Mai mult, deficientele de fier au fost legate de pierderea excesiva a parului.

Peste

Grasimile din peste, cum ar fi, somonul, heringul si macroul contin nutrienti care pot favoriza cresterea parului. Ele sunt surse excelente de acizi grasi Omega-3, care au fost asociati cu cresterea parului.

Un studiu efectuat pe 120 de femei a constatat ca administrarea unui supliment care contine acizi grasi Omega-3 si Omega-6 precum si antioxidanti, contribuie la cresterea densitatii parului.

Un alt studiu a constatat ca administrarea unui supliment pe baza de ulei de peste poate reduce semnificativ pierderea parului si favorizeaza cresterea parului la femeile cu par subtire. De asemenea, pestele este o sursa importanta de proteine, seleniu, vitamina D3 si vitamina B, nutrienti care contribuie la sanatatea unui par puternic si stralucitor.

Cartofii dulci

Cartofii dulci sunt o sursa excelenta de beta-caroten. Organismul transforma acest compus in vitamina A, care este legat de sanatatea parului.

Un cartof mediu dulce (de aproximativ 114 grame) contine suficient beta-caroten pentru a oferi mai mult de 4 ori necesarul zilnic de vitamina A. Cercetarile au aratat ca vitamina A promoveaza productia de sebum, care ajuta la mentinerea sanatoasa a parului. Mai mult, vitamina A ar putea accelera rata de crestere a parului si ar putea incuraja cresterea unor fire de par mai groase.

Avocado

Avocado este delicios, nutritiv si reprezinta o mare sursa de grasimi sanatoase.

Avocado este, de asemenea, o excelenta sursa de vitamina E, care poate stimula cresterea parului.

Un avocado mediu (de aproximativ 200 de grame) asigura 21% din necesarul zilnic de vitamina E ( 21 ). Ca si vitamina C, vitamina E este un antioxidant care ajuta la combaterea stresului oxidativ prin neutralizarea radicalilor liberi.

Intr-un studiu efectuat, persoanele care se confruntau cu o caderea a parului au inregistrat o crestere a parului cu 34,5% dupa administrarea unui supliment de vitamina E dupa ce le-a fost administrat timp de 8 luni.

Vitamina E protejeaza, de asemenea, anumite zone ale pielii, cum ar fi scalpul de stresul oxidativ si deteriorarea. Pielea deteriorata de pe scalp poate avea ca rezultat o calitate slaba a parului si contine mai putine foliculi de par. Mai mult, avocado este o mare sursa de acizi grasi esentiali. Aceste grasimi nu pot fi produse de organism, ci sunt elemente esentiale ale celulelor organismului. Un deficit de acizi grasi esentiali a fost asociat cu pierderea parului.

Tratament cresterea parului

Cat de repede creste parul va depinde de dumnevoastra:

  • varsta
  • tip specific de par
  • sanatatea generala
  • alimentatie
  • alte conditii de sanatate

Parul creste in 3 etape si fiecare fir de par are propriul ritm de crestere. Aceste 3 etape sunt:

  • anagen: faza de crestere activa a parului care dureaza 2-8 ani
  • catagen: faza de tranzitie in care parul se opreste, dureaza 4-6 saptamani
  • telogen: faza de odihna in care parul cad, dureaza 2-3 luni

Scalpul are 90-95% din foliculii de par in faza anagena. Aceasta inseamna ca aproximativ 5-10% sunt in faza telogena, ceea ce reprezinta 100-150 fire de par care cad in fiecare zi.

Nu exista o metoda directa de a face parul sa creasca mai repede peste noapte, dar exista pasi pe care ii puteti urma pentru a va mentine parul sanatos si lung.

Discutati cu medicul inainte de a incerca suplimente cum ar fi,  biotina, keratina sau alte suplimente nutritionale. Acestea pot interactiona cu medicamentele pe care probabil le luati in prezent si pot provoca efecte secundare nedorite.

Vitamine si substante nutrivite

  • Omega-3 si 6
  • zinc
  • vitamina B
  • vitamina C
  • fier
  • vitamina D

Uleiuri esentiale

Evitati utilizarea uleiurilor esentiale direct pe piele. Puteti dilua ulei de rozmarin sau de menta direct in sticla de sampon, apoi il puteti aplica normal pe parul umed si sa-l spalati. Tototdata, uleiurile esentiale puteti sa le aplicati in mastile facute in casa, precum:

  • masca cu ou
  • masca cu ulei de cocos
  • masca cu ulei de argan

Keratina

Luati suplimente de keratina. Un studiu a analizat un produs de par pentru ingrijirea parului, care avea in componenta sa 500 miligrame de keratina si alte vitamine si minerale. Grupul care a luat suplimentul a aratat:

  • reducerea cu 12,5% a caderii parului
  • 5,9% aveau imbunatatita rezistenta parului (fir de par mai gros)
  • luminozitatea si luciu

Factorii care pot afecta cresterea parului

Exista cativa factori care pot afecta cresterea parului, inclusiv:

De asemenea, este important sa retineti ca, daca va confruntati cu pierderea inexplicabila si severa a parului, trebuie sa mergeti cat de repede posibil la un medic specialist, deoarece anumite afectiuni sau probleme de santate grave pot duce la pierderea parului.

Ingrijirea parului – remedii naturale

Masaj

Masajul scalpului poate ajuta la restabilirea cresterii parului si poate fi folosit in combinatie cu uleiuri de masaj si mastile. Masajul stimuleaza scalpul si poate imbunatati grosimea parului dumnevoastra.

Aloe vera

Aloe vera este folosit de mult timp pentru a trata pierderea parului. De asemenea, calmeaza scalpul si conditioneaza parul. Poate reduce matreata si debloca foliculii de par care pot fi blocati de excesul de ulei. Puteti aplica gel aloe vera pur pe scalp si par de cateva ori pe saptamana. De asemenea, puteti utiliza sampon si balsam care contin aloe vera.

Ulei de nuca de cocos

Uleiul de cocos poate fi folosit inainte sau dupa ce va spalati parul. Daca parul dumnevoastra are tendinta de a fi uleios / gras,  atunci puteti sa faceti un tratament pe timpul noaptii sau cu cateva ore inainte sa-l spalati. Aplicati ulei de cocos pe toata lungimea parului, evitand radacina. Apoi, masati uleiul de nuca de cocos pe scalp si pe tot parul.

Uleiu de nuca de cocos este un promotor al cresterii parului, care s-a demonstrat ca imbunatateste aspectul si sanatatea acestuia.

10 sfaturi pentru un par sanatos

V-ati dorit vreodata ca parul dumnevoastra sa fie asemanator cu ceea ce vedeti in reclamele pentru sampon?

Daca raspunsul este da … atunci trebuie sa urmati urmatoarele reguli pentru ingrijirea parului:

1. Periati-va parul usor de 2 ori pe zi

Totul depinde de tipul de par pe care-l aveti, dar, in general,  de 2 ori pe zi ar trebui sa fie suficient. Daca parul este extrem de lung sau de fin, este posibil sa trebuiasca sa il periati poate de 3 ori pe zi pentru a preveni formarea nodurilor, in timp ce, persoanele care au parul scurt pot chiar sa-l perie mai putin, mai ales daca au bucle, deoarece acestea sunt mai fragile decat parul drept.

2. Nu spalati parul mai mult de 2-3 ori pe saptamana

Scalpul dumneavoastra produce uleiuri naturale, care sunt distribuite pe fiecare fir de par. Scopul acestor uleiuri este sa va hraneasca si sa va protejeze parul, dar, de fiecare data cand va spalati parul, aceste uleiuri sunt indepartate.

3. Evitati dusurile fierbinti

Apa fierbinte deterioreaza si usuca atat firele de par, cat si scalpul.

4. Periati bland parul umed

Parul umed este mult mai delicat si mai fragil decat parul uscat, ceea ce inseamna ca trebuie sa il tratati cu cea mai mare atentie.

5. Folositi corect samponul

Samponul trebuie aplicat doar pe scalp, si nu pe lungimea parului. Intregul par va fi curatat, pe masura ce samponul va cadea atunci cand il clatiti, deci nu trebuie sa-l spalati pentru a nu-l deteriora si chiar rupe.

6. Aplicati balsam dupa samponare

Balsamurile ofera parului cu un strat de protectie, care este importatnt pentru sanatatea si pentru mentinerea culorii si parului.

7. Folositi produse cu ingrediente de calitate

Aplicati sampon si balsam care contin ingrediente de calitate pentru a mentine parul frumos si sanatatos.

Evitati produsele care au in componenta: sulfati, parabeni si parfumuri.

8. Aplicati o masca de par o data pe saptamana

9. Caldura fierbinte a feonului va poate deteriora firele de par

10. Nu folositi in exces aparatele de coafat pe baza de caldura, tip placa sau ondular

Stoparea albirii parului: cum e posibila?

Parul alb este mai vizibil in cazul persoanelor cu o culoare mai inchisa a parului. Desi parul alb este caracteristic imbatranirii, firele de par incolore pot aparea la orice varsta – chiar daca sunteti inca in liceu sau colegiu.

Cauzele parului alb prematur

  • Genetica
  • Stresul (probleme de somn, anxietate, modificarea apetitului)
  • Boala autoimuna
  • Probleme cu tiroida
  • Deficit de vitamina B-12
  • Fumatul

Daca sunteti ingrijorat deoarece ati vazut cateva fire de par albe, puteti face schimbari de stil de viata care va pot ajuta sa va mentineti culoarea originala a parului pentru mai mult timp. Iata cateva idei de ingrijirea parului:

  • Luati vitamine
  • Luati minerale
  • Renuntati la fumat
  • Protejati-va parul de razele soarelui
  • Folositi vopsea de par fara amoniac
  • Folositi un colorant natural (infuzie din plante):

Par blond: ceai de musetel, coaja de lamaie, sofran, floare de galbenele

Par roscat: suc de sfecla, suc de morcov, petale de trandafir

Par saten: cafea, scortisoara

Par brunet: ceai negru, salvie, urzica

Referinte:

  1. https://www.herstyler.com/the-10-golden-rules-of-hair-care/
  2. http://howimportant.com/how-important-is-hair-care/
  3. https://www.healthline.com/nutrition/foods-for-hair-growth
  4. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/grow-hair-faster
  5. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/regrow-hair-naturally
  6. https://www.healthline.com/health/white-hair#prevention
  7. https://www.healthline.com/health/tricks-healthier-fuller-hair
  8. https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-gray-hair#remedies

 

Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma