Calculi vezicali sunt acele pietre formate din minerale dupa o perioada lunga de timp la nivelul vezicii urinare. Afla care sunt simptomele pietrelor la vezica urinara si ce solutii de tratament exista. 

Cuprins:

1. Ce sunt calculii vezicali?

2. Cauze

3. Simptome

4. Diagnostic

5. Tratament

6. Ceaiuri pentru pietre la vezica urinara

7. Masuri de preventie

Ce sunt calculii vezicali?

Pietre la vezica urinara

Peste 90% din urina este apa. Restul contine minerale, cum ar fi sarea, si produsele reziduale, cum ar fi proteinele. Urina concentrata poate varia de la culoarea chihlimbarului pana la maro, in functie de tipurile de deseuri si de mineralele pe care le contine.

Urina concentrata este adesea rezultatul deshidratarii sau incapacitatii de a va goli complet vezica urinara. Aceasta se poate datora unei probleme extinse de prostata , vezica urinara sau infectii ale tractului urinar. Daca este lasata netratata, pietrele de la vezica urinara pot duce la infectii si alte complicatii.

Persoane predispuse

Cine este predispus la calculi vezicali?

Majoritatea persoanelor care dezvolta pietre la vezica urinara sunt barbati – mai ales barbatii mai in varsta cu probleme de prostata. Barbatii in anii 80 au un risc mult mai mare decat barbatii mai tineri. Cu toate acestea, chiar si barbatii din cei 30 de ani care traiesc in tarile industrializate pot dezvolta pietre. Oamenii din aceste regiuni au mai multe sanse sa aiba diete bogate in grasimi si zahar.

Copiii care locuiesc in tarile in curs de dezvoltare sunt, de asemenea, sensibili la pietrele vezicii urinare. De multe ori nu au acces la apa suficienta pentru a ramane hidratate si dietele lor tind sa fie slabe.

Cauze

Care sunt cauzele pietrelor vezicii urinare?

Formarea de calculi vezicali poate fi un simptom secundar al unei probleme de tract urinar care stau la baza. Cauzele care pot contribui la formarea pietrelor vezicii urinare includ:

Infectie

Bacteriile si alte organisme pot provoca infectii ale vezicii urinare sau inflamatii.

Desi barbatii dezvolta mai multe pietre vezicale, femeile se confrunta cu mai multe infectii ale vezicii urinare decat barbatii. Femeile au uretera mai scurta, deci exista o cale mai scurta pentru ca bacteriile sa intre in vezica.

Uretera umeda

Uretera poate fi vatamata sau afectata de o boala sau anumiti microbi, astfel ca se poate ingusta din cauza infectiei si poate bloca curgerea urinei care iese din corp.

Glanda de prostata marita

Glanda de prostata va inconjoara uretera, tubul subtire care transporta urina din vezica urinara. Cand glanda prostatei se largeste, atunci poate sa apasa asupra uterei si interfereaza cu urinarea.

Vezica neurogenica

Vezica neurogenica este o afectiune care afecteaza nervii care transporta mesajele de la creier la muschii vezicii urinare. Vatamarea sau deteriorarea acestor nervi poate impiedica creierul sa va spuna muschilor vezicii urinare sa se contracteze si sa se extinda pentru a urina. Acest lucru poate determina urina sa ramana in vezica si sa formeze pietre.

Incontinenta urinara

Peretele vezicii dumneavoastra poate deveni slab in unele zone si formeaza pungi care se umfla spre exterior. Urina poate colecta si depozita in aceste pungi minerale sau bacterii care duc la formarea de calculi vezicali.

Pietre la rinichi

Pietrele mici se pot forma in rinichi si se pot deplasa in uretere, doua tuburi care transporta urina de la rinichi la vezica. Acest lucru poate cauza probleme ale vezicii urinare.

Desi pietrele la rinichi difera in dezvoltarea lor, ele pot deveni calculi vezicali atunci cand ajung in vezica urinara.

Pietrele mici la rinichi pot trece fara a provoca durere prin urina, dar altele pot deveni suficient de mari incat trebuie sa fie indepartate de un medic.

Simptome

   Simptomele tipice de caliculi vezicali sunt:

  • urinare frecventa, mai ales in timpul noptii
  • dureri abdominale inferioare
  • senzatie de arsura sau o durere in uretera atunci cand urinati
  • urina sangeroass sau de culoare inchisa
  • incontinenta sau o incapacitate de a controla urinarea
  • la barbati apare o senzatie de disconfort si dureri mari in zona intima

Diagnostic

Diagnosticarea de caliculi vezicali (pietre la rinichi) se va realiza de catre un medic specialist si poate implica:

Un examen fizic.

Medicul dumneavoastra va examina abdomenul inferior pentru a vedea daca vezica urinara este marita (extinsa) sau poate efectua un examen rectal pentru a determina daca este crescuta prostata. Veti discuta, de asemenea, orice semne sau simptome de urinare pe care le aveti.

Analiza urinei.

O proba de urina poate fi colectata si examinata pentru cantitati microscopice de sange, bacterii si minerale cristalizate. De asemenea, o analiza a urinei va ajuta sa determinati daca aveti o infectie a tractului urinar, care poate provoca sau poate fi rezultatul pietrelor vezicii urinare.

Tomografie computerizata ( CT ).

CT utilizeaza raze X si computere pentru a scana rapid si pentru a oferi imagini foarte clare despre interiorul corpului. O tomografie computerizata poate detecta chiar si existenta unor pietre foarte mici si este considerat unul dintre cele mai eficiente teste pentru identificarea tuturor tipurilor de pietre vezicale.

Ecografie.

O ecografie cu ultrasunete, care bate unda sonora de pe organele si structurile din corp pentru a crea imagini, va poate ajuta medicul sa detecteze local pietrele vezicii urinare.

Raze X.

O radiografie a rinichilor, a ureterelor si a vezicii urinare va ajuta medicul sa determine daca sunt prezente pietre in sistemul dumneavoastra urinar. Din pacate nu toate formele de calculi veziculari sunt vizibili in urma efectuarii unei radiografii.

Tratament

Pietrele din vezica urinara trebuie in general eliminate. Medicul dumneavoastra va poate recomanda sa beti o cantitate mare de apa in fiecare zi pentru a va ajuta sa eliminati in mod natural pietrele. Pe de alta parte, pietrele vezicii urinare sunt adesea cauzate de incapacitatea de a goli complet vezica urinara si de aceea, in majoritatea cazurilor este necesara indepartarea pietrelor chirurgical.

Dizolvarea de calculi vezicali

Intr-o procedura numita cistolitolapaxie, un medic introduce un tub subtire cu o camera de filmat pe capat in uretera (deschiderea care se gaseste la capatul penisului sau deasupra vaginului). Medicul poate vedea pietrele prin tub si le poate rupe.

Astfel, medicul va utiliza un laser, ultrasunete sau un dispozitiv mic pentru a sparge pietrele inainte de a le spala (sau de a le aspira). Aceasta procedura este efectuata sub anestezie.

Operatie – eliminare pietrelor din vezica

Daca pietrele sunt prea mari pentru a fi indepartate folosind cistolitolapaxia, interventia chirurgicala este o optiune alternativa de tratament. Chirurgul va intra in vezica printr-o taietura in abdomen si va indeparta pietrele vezicii urinare. Atentie insa, caci orice procedura chirurgicala vine cu unele riscuri, astfel incat chistolitolapaxia va fi intotdeauna prima solutie pentru indepartarea de caliculi vezicali.

Tratamente naturiste

Ulei esential de rozmarin

Se vor face bai dese si fierbinti in care se vor adauga cateva picaturi de ulei esential de rozmarin.

Argila verde

Se va realiza o masca – cataplasma – cu argila verde care se va pune la abdomenul inferior si se va tine timp de 2 ore. Cataplasma cu argila verde ajuta la ameliorarea durerilor provocate de calculii vezicali.

Ceaiuri pentru pietre la vezica urinara

Iata care sunt ceaiurile pe care medicii specialisti le recomanda persoanelor care se confrunta cu calculi vezicali:

  • ceai de macese
  • ceai de ienupar
  • ceai de mesteacan
  • ceai de iedera
  • ceai de rozmarin
  • ceai de coada calului
  • ceai de lemn dulce (radacini)
  • ceai de soc
  • ceai de chimen
  • ceai de patrunjel
  • ceai de anason
  • ceai de leustean
  • ceai de papadie
  • ceai de gutuie

Masuri de preventie

Prevenirea aparitiei de caliculi vezicali:

  • Beti cel putin opt pahare de apa pe zi – Apa potabila este una dintre cele mai usoare cai de a preveni si trata pietrele din vezica urinara. Majoritatea autoritatilor din domeniul sanatatii recomanda sa se bea opt pahare de apa pe zi.
  • Luati tratament prompt pentru infectiile tractului urinar.
  • Citratul de potasiu poate creste concentratia de citrat in urina, care este o substanta care inhiba formarea de piatra de calciu.
  • Evitati sa consumati macar o perioada de timp alimente precum, carne, oua si grasimi animale, dar si alimente preparate cu ulei sau care sunt prajite.

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/bladder-stones
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bladder-stones/symptoms-causes/syc-20354339
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bladder-stones/diagnosis-treatment/drc-20354345
  4. https://www.belmarrahealth.com/bladder-stone-diet-tips-treatment-prevention-natural-remedies/
  5. http://www.healthcommunities.com/bladder-stones/what-are-bladder-stones.shtml
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma