Rujeola, cunoscuta si sub denumirea de pojar, este o boala virala care poate provoca adevarate epidemii. Mai multe despre aceasta afectiune puteti afla din materialul care urmeaza.

Cuprins:

  1. Ce este rujeola?
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Rujeola la copii vaccinati
  6. Rujeola in sarcina
  7. Rujeola la adulti
  8. Tratament
  9. Masuri de prevenire

Ce este rujeola?

Rujeola este o boala virala acuta, foarte contagioasa, reprezentata prin eruptie si care este precedata de tuse, coriza si conjunctivita. Survine prin epidemii, in general, la sfarsitul iernii si inceputul primaverii in general. Rujeola apare, in primul rand, la copiii intre 1 si 3 ani, care nu sunt vaccinati.

Rujeola infantila este o boala a copilariei cauzata de virusul herpesului 6 si 7. Afectiunea apare, in mod normal, la copiii mai mici de 4 ani.

Cauze

Rujeola este o boala extrem de contagioasa cauzata de un virus care se inmulteste in nas si in gatul unui copil sau al unui adult infectat. Boala se raspandeste atunci cand cineva bolnav de rujeola tuseste, stranuta sau vorbeste, iar picaturile infectate care se pulverizeaza in aer sunt inhalate de alte persoane.

Picaturile infectate pot, de asemenea, sa aterizeze pe o suprafata, unde raman active si contagioase timp de mai multe ore. Puteti contracta virusul punandu-va degetele in gura sau in nas sau frecandu-va la ochi dupa atingerea suprafetei infectate.

Aproximativ 90% din persoanele care nu au avut aceasta boala si care sunt expuse la bolnavii de rujeola ajung sa fie infectati.

Factori de risc

Printre factorii de risc pentru rujeola se numara:

Nevaccinarea

Daca nu v-ati vaccinat impotriva rujeolei, exista riscuri foarte mari sa dezvoltati boala.

Calatoriile in strainatate

Daca urmeaza sa calatoriti in tarile aflate in curs de dezvoltare, unde rujeola este mai frecventa, aveti un risc mai mare de a dezvolta aceasta boala.

Deficienta vitaminei A

Daca nu aveti suficienta vitamina A inclusa in dieta zilnica, exista riscul sa dezvoltati simptome si complicatii mai severe.

Simptome

Boala are aproximativ 10 zile de incubatie, in medie 14 zile pana la aparitia eruptiei. Pe langa tuse, coriza si conjunctivita, apar:

  • febra (39-40 ºC)
  • disconfort general
  • fotofobie
  • faringita
  • limfadenopatie
  • eruptie confluenta, rosiatica, avand debut la nivelul capului si gatului si extindere inferioara pe trunchi si membre
  • pete albe mici, cu puncte alb-albastre in mijloc, pe un fundal rosu, care se gasesc in interiorul gurii, pe partea interioara a obrazului, numite si pete ale lui Koplik
  • o eruptie cutanata formata din bloturi mari si plate care se intrepatrund

Infectia are loc in etape succesive pe o perioada de doua pana la trei saptamani.

Infectare si perioada de incubatie

In primele 10 pana la 14 zile dupa ce sunteti infectat, virusul rujeolic isi incepe perioada de incubatie. Semnele sau simptomele de rujeola nu apar in acest timp.

Semne si simptome nespecifice

Rujeola debuteaza de obicei cu febra usoara pana la moderata, adesea insotita de tuse persistenta, nas infundat, ochi inflamati (conjunctivita) si dureri in gat. Aceasta etapa a bolii relativ usoara poate dura doua-trei zile.

Boala acuta si eruptia cutanata

Eruptia cutanata consta in pete rosii mici, dintre care unele sunt usor ridicate. Petele dau pielii un aspect rosu. Acestea apar mai intai la nivelul fetei.

In urmatoarele zile, eruptia se extinde pe brate si pe trunchi, apoi pe coapse si picioare. In acelasi timp, febra creste brusc, adesea la o temperatura de 40 pana la 41 de grade C. Eruptia cutanata data de rujeola se retrage treptat, disparand mai intai de pe fata si apoi de pe coapse si picioare.

Perioada de raspandire

O persoana cu rujeola poate raspandi virusul la alte persoane timp de aproximativ opt zile, incepand cu patru zile inainte de aparitia eruptiei cutanate si terminand la patru zile dupa ce eruptia si-a facut aparitia.

Diagnostic

Cand rujeola este suspectata, diagnosticul este in mare parte clinic, ceea ce inseamna ca aparitia si istoricul pacientului sunt cele mai importante. Medicii iau intotdeauna in considerare rujeola ca diagnostic atunci cand stiu ca pacientul a intrat in contact cu o alta persoana bolnava de rujeola sau daca a calatorit intr-o tara straina si prezinta febra mare si eruptie caracteristica. Pana cand apare eruptia cutanata, prezenta petelor lui Koplik ar trebui sa ajute la sugerarea diagnosticului.

De asemenea, se recomanda ca diagnosticul sa fie confirmat utilizand un test de sange pentru IgM, un tip de anticorpi impotriva virusului. Daca testul IgM este pozitiv, specialistii din domeniul medical recolteaza culturi virale. Contactati imediat medicul pentru a urma procedurile corecte de cultura virala si de izolare a pacientului.

Rujeola la copii vaccinati

Mai poate copilul sa se imbolnaveasca de rujeola daca a fost deja vaccinat?” Este intrebarea pe care si-o pun o multime de parinti. Acest lucru este posibil, dar foarte putin probabil. Vaccinul combinat ROR (rujeola-oreion-rubeola) contine mai multe vaccinuri, este format din doua doze care protejeaza eficient impotriva celor trei virusuri.

De fapt, mai mult de 93% dintre persoanele care primesc prima doza de vaccin ROR dezvolta imunitate la pojar. Dupa a doua doza, aproximativ 97% dintre persoane sunt protejate.

Cand este recomandata prima doza de vaccin?

Prima doza a vaccinului ROR este recomandata copiilor cu varste cuprinse intre 12 luni si 15 luni. A doua doza este recomandata inainte ca micutul sa inceapa gradinita sau clasa intai, in jurul varstei de 4-6 ani. Daca este necesar, totusi, a doua doza poate fi administrata cat mai curand, chiar la patru saptamani dupa administrarea primei doze.

Copilul poate avea nevoie de a doua doza la o varsta mai mica daca intentionati sa calatoriti in strainatate. Copiii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 11 luni trebuie sa primeasca o doza de vaccin impotriva rujeolei inainte de a calatori.

Ce alte optiuni exista?

Vaccinul combinat rujeola-rubeola-varicela este o alta optiune de vaccin prin care copiii pot fi protejati impotriva varicelei. In acest caz, este vorba de un singur vaccin care poate fi utilizat in locul vaccinurilor pentru ROR si varicela. Discutati cu medicul despre ambele optiuni.

Daca sunteti un adolescent sau un adult care nu este sigur daca a fost vaccinat corespunzator impotriva rujeolei, discutati cu medicul specialist. Un test de sange poate confirma daca aveti deja imunitate in urma efectuarii unui vaccin anterior.

Rujeola in sarcina

Daca este lasata netratata de catre femeile aflate in timpul sarcinii si care nu au fost vaccinate, rujeola poate provoca avort spontan, moartea fatului sau travaliu prematur.

Simptomele rujeolei sunt:

  • febra
  • frisoane
  • tuse
  • eruptii cutanate (caracterizate prin pete rosii si umflaturi pe piele)

Specialistii recomanda ca femeile care prezinta semne de rujeola sau cele care ar fi putut intra in contact cu o persoana infectata si nu sunt sigure daca au fost vaccinate trebuie sa ajunga de urgenta in cabinetul medicului de familie.

Specialistul ii va face o analiza de sange pentru a afla daca femeia este imuna la acest virus. Exista posibilitatea ca un numar mic de femei sa nu fie imune. Acestora li se poate oferi o injectie cu imunoglobulina, care va reduce efectele rujeolei asupra viitoarei mamici si asupra sarcinii acesteia.

Rujeola la adulti

Care dintre adulti trebuie vaccinati impotriva rujeolei cu vaccin ROR (rujeola-oreion-rubeola)?

Elevii de liceu si studentii, personalul medical si turistii care au calatorit in afara tarii prezinta un risc crescut de dezvoltare a rujeolei. Acestia ar trebui sa primeasca doua doze de vaccin ROR pentru a fi siguri ca sunt protejati adecvat.

Siguranta vaccinarii

Vaccinul ROR este foarte sigur si foarte eficient, cu putine efecte secundare. Au fost raportate reactii usoare precum febra, inrosire sau umflare a pielii la locul injectarii. Femeile adulte pot prezenta rareori simptome cum ar fi durerea si rigiditatea.

Ca in cazul oricarui medicament, exista riscuri foarte mici sa dezvoltati probleme serioase dupa vaccinare. Cu toate acestea, problemele pe care le pot cauza rujeola, oreionul si rubeola sunt mult mai mari decat cele produse de vaccin.

De retinut despre rujeola si vaccinare:

  • Rujeola poate fi prevenita cu un vaccin sigur si eficient.
  • Riscul decesului cauzat de rujeola este mai mare la adulti si sugari decat la copii.
  • In primele cinci luni ale anului 2011, 45% dintre cazurile de rujeola din SUA au fost la adulti cu varsta de 20 de ani si peste.
  • Rujeola poate provoca pneumonie si inflamatia creierului, infectia urechii medii, diareea severa si, uneori, moartea.

Tratament

Doar simptomatic cu antipiretice, antitusive, consum abundent de lichide. Prevenirea prin intermediul vaccinarii este cel mai bun remediu.Vaccinul ROR (Rujeola, Oreion, Rubeola) se face dupa varsta de 1 an. Se mai face un vaccin intre 3 si 6 ani, apoi unul pe la 10 ani.

Nu exista un tratament specific pentru infectia cu rujeola. Cu toate acestea, pot fi luate unele masuri pentru a proteja persoanele vulnerabile care au fost expuse virusului.

Vaccinarea post-expunere

Persoanele neimunizate, inclusiv sugarii, pot fi vaccinati impotriva rujeolei in termen de 72 de ore de la expunerea la virusul rujeolic pentru a asigura protectia impotriva bolii. Daca rujeola se dezvolta, boala are, de obicei, simptome mai usoare si dureaza mai mult timp.

Imunoglobulina

Femeile gravide, sugarii si persoanele cu sistem imunitar slabit care sunt expuse virusului pot primi o injectie cu proteine ​​(anticorpi). Mai precis, este vorba despre bine-cunoscuta imunoglobulina. Cand sunt administrate in decurs de sase zile de la expunerea la virus, acesti anticorpi pot preveni rujeola sau pot face ca simptomele sa fie mai putin severe.

Remedii cu medicamente

Medicamente care reduc febra

De asemenea, pentru a usura febra care insoteste rujeola. puteti lua medicamente, cum ar fi:

  • acetaminofenul
  • ibuprofenul
  • naproxenul

Nu le dati aspirina copiilor sau adolescentilor care au simptome de rujeola. Desi aspirina este aprobata pentru utilizare la copiii cu varsta mai mare de 3 ani, copiii si adolescentii care se recupereaza dupa varicela sau gripa nu ar trebui sa ia niciodata aspirina. Restrictia a fost impusa din cauza faptului ca aspirina a fost asociata cu sindromul Reye, o situatie rara, dar potential periculoasa pentru viata, la acesti copii.

Antibiotice

Daca o infectie bacteriana, cum ar fi pneumonia sau o infectie a urechii, se dezvolta in timp ce aveti rujeola, medicul va poate prescrie un antibiotic. Acest lucru este valabil si in cazul celor mici.

Vitamina A

Copiii cu nivel scazut de vitamina A pot dezvolta o forma mai severa de rujeola. Administrarea vitaminei A poate diminua severitatea rujeolei. In general, este administrata ca o doza mare de 200.000 de unitati internationale (UI) pentru copiii mai mari de un an.

Masuri de prevenire

Profilaxie rujeola

Daca exista persoane apropiate care au rujeola, e bine sa luati aceste masuri de precautie pentru a proteja familia si prietenii vulnerabili:

Izolarea

Deoarece rujeola este extrem de contagioasa de la aproximativ patru zile inainte pana la patru zile dupa aparitia eruptiei cutanate, cei afectati nu trebuie sa interactioneze cu alte persoane in aceasta perioada.

De asemenea, poate fi necesar ca persoanele neimunizate sa stea departe de cei infectati.

Vaccinarea

Este esential ca persoanele care nu au fost imunizate sa efectueze vaccinul rujeolic cat mai curand posibil. Prima doza pentru sugari este administrata, de obicei, intre 12 si 15 luni, cea de-a doua doza fiind administrata in mod obisnuit intre patru si sase ani.

Prevenirea unor noi infectii

Daca ati avut deja rujeola, organismul si-a consolidat sistemul imunitar pentru a lupta impotriva infectiei.

Pentru toti ceilalti exista vaccinul impotriva rujeolei, care este important pentru:

  • Promovarea si pastrarea imunitatii pe scara larga prin intermediul vaccinarii impotriva rujeolei. Acest fenomen poarta numele de imunitate de turma (imunitate de grup).
  • Dar imunitatea de turma se poate reduce oricand din cauza scaderii ratelor de vaccinare.
  • Prevenirea unei reveniri a rujeolei. Ratele de vaccinare constante sunt importante deoarece, imediat dupa declinul vaccinarii, rujeola poate sa revina. In 1998, a fost publicat un studiu acum discreditat care coreleaza in mod eronat autismul cu vaccinul impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei (ROR).

 

Referinte:

https://www.medicinenet.com/measles_rubeola/article.htm#if_it_is_not_measles_what_else_could_it_be

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/measles/symptoms-causes/syc-20374857

https://kidshealth.org/en/parents/measles.html

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/measles/expert-answers/getting-measles-after-vaccination/faq-20125397

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma