Burnout la parinti – cauze si solutii eficiente

Burnout la parinti – foarte frecvent in randul parintilor, acest sindrom de epuizare fizica si emotionala poate avea consecinte importante pentru intreaga familie.

Cuprins:

(1) Burnout la parinti – informatii generale
(2) Din ce cauze se pot confrunta parintii cu burnout?
(3) Simptome de burnout la parinti
(4) Cand este cazul sa te adresezi unui specialist?
(5) Cum poate fi tratat sindromul burnout la parinti?
(6) Burnout la parinti – riscuri si complicatii
(7) Sfaturi pentru prevenirea sindromului burnout la parinti

Burnout la parinti – informatii generale

A avea copii poate fi minunat. Insa atunci cand parintii nu au resursele necesare pentru a face fata factorilor de stres care vin odata cu rolul de parinte si dezechilibrul e constant, poate aparea burnout-ul. Desi asociem burnout-ul cu mediul profesional, studii recente arata ca si parintii sunt o categorie vulnerabila, care poate fi puternic afectata de acest sindrom. Insa acest sindrom de epuizare la parinti a inceput recent sa fie studiat de cercetatori, in timp ce pe tema burnout-ului profesional s-au publicat mai bine de 23 000 de studii.

Burnout-ul se refera la sindromul de epuizare care apare in situatiile de dezechilibru prelungit, cand povara stresului perceput este semnificativ mai mare decat resursele persoanei de a face fata. Parintii se simt atat de epuizati, incat simplul fapt de a se gandi la ceva ce tine de rolul lor de parinti ii face sa simta ca au ajuns la capatul puterilor. In stadiul de burnout, parintii nu mai pot fi prezenti emotional pentru copii si ajung sa puna la indoiala abilitatile lor parentale.

Important! Burnout-ul poate afecta deopotriva mamele si tatii, de aceea se discuta despre burnout parental sau burnout la parinti, si nu doar burnout la mame, chiar daca ele sunt mai frecvent afectate.

Burnout la parinti – trei dimensiuni

La fel ca burnout-ul profesional, burnout-ul in cazul parintilor are trei componente:

1. Epuizarea coplesitoare legata de rolul de parinte. Persoanele simt ca a fi parinte necesita mult prea multa implicare. Sunt obosite si lipsite de energie inca de dimineata. Se simt atat de secatuite emotional de tot ce implica rolul de parinte, incat au senzatia ca au ajuns la limita.

2. Distantarea emotionala de copii. Cu cat sunt mai epuizati, cu atat parintii devin tot mai putin implicati in cresterea lor si in dezvoltarea relatiei cu ei. Ajung sa faca doar strictul necesar, in general aspectele practice, in detrimentul celor emotionale.

3. Sentimentul ineficientei ca parinte. Persoanele cu burnout simt ca nu pot gestiona problemele cu calm sau nu pot fi eficienti in rolul de parinti.

Stresul vs burnout la parinti

Burnout-ul este diferit de stres. Este un raspuns prelungit la stresul cronic si coplesitor resimtit de parinte. Stresul la care este supus zilnic un parinte poate duce la burnout.

Depresia post-partum vs burnout la parinti

Desi cele doua au caracteristici comune (oboseala, lipsa de energie), burnout-ul e diferit prin faptul ca:

  • apare de obicei dupa ce copilul implineste 18 luni de viata;
  • e asociat in general cu trasaturi ce tin de persoana si mai putin de factori sociali si maritali;
  • starea de deprimare specifica burnout-ului nu e generalizata, ci e traita in legatura cu rolul si responsabilitatile de parinte.

Din ce cauze se pot confrunta parintii cu burnout?

Presiunea asupra parintilor este foarte ridicata. Ideea de a fi un parinte perfect, vehiculata tot mai mult odata cu explozia retelelor de socializare, accesului la informatii si la recomandarile despre ce si cum ar trebui sa faca un parinte, nu face decat sa creasca stresul unui parinte, cu posibile repercusiuni precum depresia si/sau burnout-ul.

Cercetarile realizate pana acum au identificat o serie de factori de risc care pot face parintii mai vulnerabili la aparitia burnout-ului. Sunt mai predispusi la sindromul de epuizare parintii care:

  • isi doresc sa fie parinti perfecti (sunt in general persoane perfectioniste si pun o mare presiune pe ei in acest sens);
  • au un comportament nevrotic sau le lipsesc abilitatile de a gestiona stresul;
  • le lipseste suportul emotional si practic din partea partenerului de viata sau familiei, apropiatilor;
  • au putina experienta/cunostinte privind cresterea copiilor;
  • au copiii cu nevoi speciale care interfereaza cu viata de familie.

Mame cu sindrom burnout

Si mamele, si tatii pot fi afectati deopotriva de epuizarea ce deriva din rolul de parinte. Insa impactul asupra mamelor este in general mult mai mare. Principala cauza este modul in care sunt ele programate neurologic. Ele au tendinta sa se sacrifice mai mult si sa puna nevoile celorlalti inaintea propriilor nevoi, mult mai mult decat o fac tatii.

In ceea ce priveste statutul lor profesional, atat mamele care lucreaza, cat si cele casnice sunt la risc de burnout. Mecanismul de aparitie a sindromului de epuizare este insa diferit.

  • Mamele care lucreaza simt constant presiunea timpului si se impart intre serviciu si copii, respectiv activitatile domestice.
  • Mamele care nu lucreaza se confrunta cu izolarea sociala, neavand contextul oferit de un loc de munca, unde sa interactioneze zilnic cu adulti.

Simptome de burnout la parinti

Cum pot parintii sa afle daca sunt la risc de epuizare sau au ajuns deja intr-un stadiu de burnout?
Urmatoarele semne si simptome incep sa se instaleze si sa devina cronice:

  • oboseala, epuizarea;
  • iritabilitatea;
  • ganduri despre faptul ca alti copii sunt mai buni decat copiii proprii;
  • deprimare;
  • absenta rabdarii;
  • lipsa de speranta – sentimentul ca toate eforturile de a fi un bun parinte nu au niciun sens;
  • distantarea, detasarea emotionala de copil.

Burnout-ul la parinti se caracterizeaza prin urmatoarele:

  • Epuizarea cauzata de rolul de parinte. Este de obicei primul simptom de burnout la parinti si se manifesta pe plan emotional (simt ca nu mai reusesc sa faca fata), pe plan cognitiv (senzatia ca nu mai pot gandi adecvat) si/sau pe plan fizic (oboseala). Parintele aflat in burnout resimte orice sarcina, indiferent cat de simpla, ca fiind extrem de dificil de realizat, pentru ca nu mai are energie. Senzatia lui e ca functioneaza pe pilot automat.
  • Supraincarcare si pierderea placerii de a fi parinte. Persoana in stadiu de burnout e atat de coplesita de rolul de parinte, incat nu mai reuseste sa gaseasca nicio placere in asta. Deseori, se simte vinovat pentru ca simte astfel.
  • Distantarea emotionala de copii. Un parinte lipsit de energie, epuizat, reuseste foarte putin sa mai investeasca in relatia cu cei mici. Tendinta e sa nu mai fie atent la ce spun copiii, nu se mai implica, nu ii mai pasa atat de mult despre sentimentele si experientele lor. Se ocupa mai degraba de aspectele functionale, de rutina: hranit, spalat, dus copii la gradinita/scoala, culcat.

Contrastul dintre parintele care a fost la inceput si cel care a devenit. Parintele nu se mai recunoaste, constientizeaza ca s-a schimbat foarte mult si resimte puternic vinovatia, rusinea.

Cand este cazul sa te adresezi unui specialist?

Viata de parinte presupune si zile bune, si zile mai putin bune. Dar daca te simti permanent deprimat, epuizat, lipsit de energie inca de dimineata, iar situatia nu pare sa se amelioreze, ba dimpotriva, se prelungeste, este posibil sa te confrunti cu simptome de burnout.

Avand in vedere impactul si consecintele acestui sindrom asupra parintelui, copiilor si partenerului de viata, este foarte important tratamentul cat mai timpuriu.

Parintii pot incerca singuri sa evalueze situatia si sa faca un efort constient pentru a reduce nivelul de oboseala, de supraincarcare, punand in aplicare metodele prezentate la capitolul privind preventia prezentat mai jos. Dar, daca se simt prea coplesiti, epuizati, fara energie, este momentul sa apeleze la un specialist, respectiv un psihoterapeut.

Cum poate fi tratat sindromul burnout la parinti?

Primul pas in tratarea sindromului de epuizare este ca parintii sa constientizeze ca se confrunta cu burnout-ul.

In cadrul psihoterapiei, in functie de cauzele care au duc la burnout si de eventualele probleme asociate burnout-ului, se stabileste planul de tratament. Acesta poate include:

  • tehnici care vizeaza constientizarea faptului ca nu exista parinte perfect;
  • tehnici de mindfulness, care sa ajute parintii sa devina mai prezenti, constienti si conectati cu ei insisi si cei apropiati;
  • rezolvarea de probleme, care vizeaza identificarea de solutii la problemele practice (de exemplu supraincarcarea parintelui cu sarcini ar putea fi rezolvata delegand din atributii copiilor, partenerului etc);
  • practicarea relaxarii si tehnicilor de respiratie, pentru ameliorarea stresului si anxietatii;
  • planificarea activitatilor pentru sine.

Acestea sunt doar cateva exemple de metode pe care psihoterapeutul le poate utiliza.

Burnout la parinti – riscuri si complicatii

Acest tip de burn-out poate avea efecte importante deopotriva pentru copii si parinti. Uneori, din dorinta de a fi parinti perfecti sau foarte buni, din cauza epuizarii cronice, parintii ajung opusul a ce si-au dorit.

La fel ca burnout-ul profesional, epuizarea la parinti se asociaza pe termen lung cu simptome depresive, comportamente de adictie (dependenta), tulburari ale somnului, conflicte in cuplu.

Insa un studiu recent a aratat ca specifice burnout-ului parental sunt inca trei consecinte:

  • neglijarea copiilor;
  • ganduri de evadare din situatie (parasirea familiei, ganduri suicidare);
  • violenta asupra copiilor – verbala si psihologica (amenintari, insulte), dar si fizica (lovirea).

Studiul a fost realizat de cercetatorii de la Stanford University si Université catholique de Louvain pe 918 de parinti din Belgia. Un al doilea studiu, realizat de aceiasi cercetatori, de aceasta data pe 822 de parinti din UK, a ajuns la concluzii asemanatoare.

In functie de persoanele afectate, burnout-ul parental are urmatoarele consecinte:

  • pentru parintele cu burnout: tulburari de somn, comportamente de adictie, ganduri suicidare;
  • pentru partenerul de viata: creste frecventa conflictelor in cuplu, incurajeaza gandurile privind infidelitatea;
  • pentru copii: cresc semnificativ neglijarea si violenta asupra lor.

Important! Riscul de neglijare si abuz al copiilor in caz de burnout la parinti este mult mai mare decat in cazul burnout-ului profesional sau depresiei parintilor.

Netratat, burnout-ul parental poate duce, pe termen lung, la aparitia unor boli organice sau tulburari psihice cronice, precum depresia sau anxietatea.

Sfaturi pentru prevenirea sindromului burnout la parinti

Conform cercetatorilor de la Stanford University si Université catholique de Louvain, orice poate face parintii sa-si incarce bateriile pentru a contracara epuizarea, este binevenit. Grija fata de ei insisi este importanta nu doar pentru parinti, dar si pentru copiii lor. Parintii trebuie sa retina ca sunt importanti si ca daca nu au grija de ei, va fi greu sa poata avea grija de cei dragi. Iar cand se simt epuizati, ar trebui sa ceara ajutor.

Pentru a preveni (si eventual ameliora) burnout-ul:

  • Fa o prioritate din a-ti stabili un interval de timp pentru tine. Fie ca faci o plimbare, o baie, citesti sau vorbesti cu un prieten, este important sa iti acorzi chiar si cateva minute pe zi.
  • Evita sa te compari cu alti parinti/alte mame, care pare ca reusesc sa le faca pe toate. Comparatiile nu fac decat sa creasca presiunea, stresul si dubiile pe care le ai despre abilitatile tale de parinte.
  • Incearca sa fii bland(a) cu tine. Auto-critica permanenta poate duce la scaderea stimei de sine, la iritabilitate, iar pe termen lung, e un factor de risc pentru burnout.
  • Cere ajutorul partenerului, familiei, prietenilor care vor si pot sa te ajute. Suportul si comunicarea sunt esentiale pentru a nu ajunge la epuizare.
  • Dupa aparitia copiilor, mentinerea relatiilor de prietenie este de obicei mai dificila. Insa izolarea sociala poate contribui la burnout, de aceea e important sa cultivi in continuare relatiile cu prietenii.

Referinte:

(1) Parental burnout can lead to harmful outcomes for parent and child – https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190828080538.htm
(2) Parental Burnout: What Is It and Why Does It Matter? – https://www.researchgate.net/publication/332402868_Parental_Burnout_What_Is_It_and_Why_Does_It_Matter
(3) International Investigation of Parental Burnout – https://www.burnoutparental.com/international-consortium?lang=en
(4) What is parental burnout? – https://www.burnoutparental.com/les-symptomes-du-burn-out?lang=en
(5) Parental Burnout: When Exhausted Mothers Open Up – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6028779/
(6) Preventing Parental Burnout – https://www.first1000days.ie/preventing-parental-burnout/
(7) Parental burnout: 5 ways to defeat this silent killer – https://sg.theasianparent.com/parental-burnout-ways-to-defeat
(8) The Burnout We Can’t Talk About: Parent Burnout – https://www.psychologytoday.com/us/blog/targeted-parenting/201909/the-burnout-we-cant-talk-about-parent-burnout

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma