Bolile reumatice ocupa unul dintre primele locuri in cauzele de imbolnavire a populatiei. O persoana din trei sufera la un moment dat in viata de reumatism. Afla din articolul urmator tot ce trebuie sa stii despre afectiunile reumatice.

Cuprins:

1. Ce este reumatismul?

2. Clasificarea bolilor reumatice

3. Simptome

4. Cauze

5. Diagnostic

6. Tratament

Ce este reumatismul?

Reumatismul constituie o patologie complexa, sub umbrela careia sunt incluse peste 200 de afectiuni musculo-scheletice. Bolile reumatice pot fi definite ca boli care afecteaza sistemul locomotor: oasele, muschii, articulatiile, tendoanele si ligamentele.

Printre cele mai frecvente si cele mai cunoscute boli reumatice se numara: artrozele, poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta, artrita psoriazica, lupusul eritematos sistemic, tendinita, fibromialgia. Ele scad semnificativ calitatea vietii din cauza durerilor si dificultatilor in a folosi articulatiile afectate. De aceea, bolile reumatice constituie una dintre cauzele majore ale incapacitatii de munca, determinand costuri mari pentru sistemul sanitar si societate.

Scurta lectie de anatomie despre oase, muschi, articulatii

Pentru a intelege mecanismele prin care apar si se manifesta bolile reumatice, este necesar sa explicam cateva notiuni de baza despre elementele care alcatuiesc sistemul locomotor.

Scheletul constituie structura de rezistenta a corpului uman. La varsta adulta, scheletul este compus din 206 oase, repartizate la nivelul segmentelor corpului: cap, torace, coloana vertebrala, membre superioare, bazin, membre inferioare.

In zonele in care se unesc oasele se afla articulatiile, fara de care miscarile corpului nu ar fi posibile. Structura articulara este foarte complexa, fiind alcatuita din cartilaj (tesut conjunctiv cu rol principal in amortizarea miscarilor si protectia osului), membrana sinoviala (captuseste capsula articulara) si lichid sinovial (cu rol in lubrifierea articulatiei).

Muschii se prind de os prin tendoane musculare, prin intermediul unei zone numite enteza. Aici fibrele de colagen din tendon patrund in celulele osoase, ancorandu-se unele de altele.

Ligamentele sunt structuri fibroase, indispensabile pentru a mentine oasele unite in articulatie.

Aceste structuri osteo-articulare se pot deteriora din anumite cauze, provocand dureri si diverse procese patologice, pe care le vom detalia in continuare.

Clasificarea bolilor reumatice

Bolile reumatice pot fi clasificate in urmatoarele categorii:

Reumatisme degenerative

Acestea sunt cele mai frecvente afectiuni reumatice, fiind cunoscute si ca artroze. Ele apar odata cu procesul de imbatranire si sunt caracterizate prin deteriorarea si abraziunea cartilajului articular, precum si prin leziuni hipertrofice ale extremitatilor osoase. In aceasta categorie intra: gonartroza, coxartroza, artrozele intervertebrale, spondiloza cervicala, lombosacralgia.

Reumatisme inflamatorii

Numite si artrite, acestea sunt boli autoimune, caracterizate prin inflamarea uneia sau a mai multor articulatii ca urmare a unui proces autoimun. Asta inseamna ca sistemul imunitar (care de obicei actioneaza pentru apararea organismului) este cel care ataca tesuturile articulare. In aceasta categorie sunt incluse: poliartrita reumatoida, spondilita ankilopoietica, artrita psoriazica, lupusul eritematos sistemic, sindromul Sjogren.

Reumatisme de origine metabolica

Sunt artrite acute cauzate de acumularea unor microcristale intr-o cavitate articulara, ceea ce determina local un proces inflamator acut. Cea mai frecventa boala reumatica din aceasta grupa este guta, caracterizata prin prezenta depozitelor de cristale de urat de sodiu in articulatia degetului mare de la picior (cea mai comuna localizare) sau in glezna, calcai sau genunchi.

Reumatisme ale tesutului moale

Aceste sindroame inflamatorii dureroase ale tesutului moale afecteaza tendoane, invelisuri sinoviale, burse, fascii, muschi. Pot fi sindroame generalizate (fibromialgie, polimiozita) sau sindroame regionale (bursita, tendinita, fasciita, sindrom de canal carpian, periartrita scapulo-humerala, periartrita coxofemurala).

Reumatisme infectioase

Sunt artrite sau forme de reumatism articular acut cauzate de infectii virale sau infectii bacteriene. Una dintre cele mai cunoscute infectii de acest gen este boala Lyme sau borelioza (cauzata de muscatura de capusa).

Reumatisme juvenile idiopatice

Artrita reumatoida juvenila provoaca dureri, persistente si rigiditate la nivelul unei articulatii. Aceste boli trebuie diagnosticate si tratate corect pentru ca se pot solda cu complicatii severe pe viata.

Simptome

Cele mai comune simptome ale bolilor reumatice sunt:

Durerea – este prezenta in toate formele de reumatism si poate afecta una sau mai multe articulatii. Pentru a diferentia reumatismele degenerative de reumatismele inflamatorii, durerea ofera anumite indicii: debutul si durata durerii, intensitatea si variatia in 24 de ore, iradierea si caracterul durerii. Astfel, in artroze, durerea apare ziua, este agravata de miscare si este calmata de repaus. In artrite inflamatorii, durerea apare dimineata sau in cursul noptii, trezeste pacientul din somn.

Redoarea articulara – limitarea mobilitatii este de obicei este matinala, avand durata redusa in bolile degenerative si mai mare in bolile inflamatorii cronice.

Tumefierea articulara – umflarea si inrosirea articulatiei este mentionata de majoritatea bolnavilor reumatici. Este un semn de inflamatie si se asociaza cu cresterea temperaturii locale. Poate fi insotita de durere si parestezii.

Slabiciunea musculara – reducerea sau pierderea capacitatii functionale a articulatiei.

In reumatismele infectioase un simptom frecvent este febra.

Cauze

Etiologia reumatismelor este multifactoriala, dar din multitudinea cauzelor se remarca:

Factorii genetici – studii epidemiologice au stabilit o agregare familiala in cazul artozelor sau reumatismelor inflamatorii cronice (poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta).

Agenti microbieni – bacterii (streptococul poate declansa reumatism articular acut, bacilul Koch poate fi responsabil de artrita TBC) , virusuri (Epstein-Barr), fungi.

Factori endocrini – dezechilibrele hormonale pot fi asociate cu boli reumatice inflamatorii sau artroze.

Factori toxicologici – prezenta in sange a unor toxine rezultate din cauza functionarii necorespunzatoare a metabolismului si digestiei.

Factori mecanici – sunt implicati mai ales in artroze si produs deteriorarea cartilajului prin suprasolicitare. Obezitatea constituie un factor major de risc.

Factori traumatici – microtraumatismele locale, precum si traumatismele importante (fracturi, luxatii) favorizeaza degradarea suprafetelor articulare.

Factori fizici – expunerea la frig si umezeala este daunatoare pentru oase, muschi, articulatii.

Noi studii arata ca exista o influenta a florei intestinale in aparitia reumatismului inflamator.

Diagnostic

Avand in vedere complexitatea si varietatea bolilor reumatice, diagnosticul ramane apanajul medicului specialist reumatolog. Este important sa mergi la medic de la primele simptome.

Examenul clinic este primul pas in identificarea formei de reumatism. De obicei se aplica un diagnostic diferential, caracterizat prin indicii specifice. Spre exemplu, in poliartrita reumatoida se iau in considerare: varsta pacientului, titrul ASLO, EKG ilustrand artrita. In artropatia psoriazica se cerceteaza prezenta leziunilor psoriazice periunghial si in par. In boala artrozica, sunt specifice localizarea la articulatii mari si fara simetrie, durerea dispare dupa o perioada de rapus, examenul radiologic evidentiaza osteofite marginale (ciocuri osoase).

Teste imagistice

Pentru a observa starea articulatiei se recomanda de obicei o serie de investigatii imagistice: radiografie, artroscopie, tomografie computerizata (CT), rezonanta magnetica nucleara (RMN).

Analize de sange

Pentru a evidentia anumiti markeri care caracterizeaza bolile reumatice sunt indicate anumite teste de sange pentru reumatism, cum ar fi: hemoleucograma completa, viteza de sendimentare (VSH), proteina C reactiva (CRP), uree, creatinina serica.

Tratament

Optiunile terapeutice sunt recomandate de medicul specialist in functie de forma si etiologia reumatismului. Insa ca principii generale pot fi mentionate:

  • Medicamente sistemice (administrate intern): antiinflamatoare nesteroidiene, analgezice (inclusiv opiacee), corticosteroizi, terapii biologice.
  • Medicamente topice (administrate extern): creme, geluri pentru calmarea durerilor si disconfortului la nivelul articulatiilor.
  • Proceduri de recuperare medicale: kinetoterapie, fizioterapie, masaj terapeutic, hidroterapie, balneoterapie.

Tratament naturist pentru reumatism

Printre remediile naturale care pot fi utilizate in combaterea reumatismului se afla:

  • extract de Boswellia serrata – rasina extrasa din copacul de tamaie poate reduce durerea si inflamatia aparute in bolile reumatice
  • radacina de Gheara-diavolului – contribuie la ameliorarea inflamatiei si durerilor articulare
  • turmeric – este unul dintre cele mai puternice antiinflamatoare naturale
  • otet de mere cu miere – doua lingurite dizolvate in apa calduta
  • suc de cartofi – o lingurita inainte de mese
  • infuzie din muguri de plop negru – o lingura de mugur la o cana cu apa clocotita
  • comprese cu faina de mustar sau cu frunze de varza – aplicate pe articulatiile dureroase

Afla mai multe Remedii pentru reumatism

Suplimente recomandate in caz de reumatism

Glucozamina si condroitina – sunt substante care se gasesc in mod normal in articulatii, care pot si suplimentate in cazul artrozelor. Suplimentele nutritive pentru articulatii contin de obicei sulfati de glucozamina si controitina.

Omega 3 – acizii grasi din pestele de apa rece (somon, ton, cod, macrou), ulei de ficat de cod sau din scoici actioneaza ca antiinflamatoare naturale ce pot reduce durerile articulare si rigiditatea articulara.

Acid hialuronic – este un compus aflat in mod normal in lichidul sinovial, iar suplimentarea alimentatiei cu acid hialuronic ajuta la o mai buna lubrifiere a articulatiilor.

Colagen – este cea mai importanta proteina din structura articulatiilor. Fara o cantitate suficienta de colagen, structurile articulare intra intr-un proces degenerativ, isi pierd din flexibilitate, miscarile devin limitate, uneori fortate „os pe os”, ceea ce cauzeaza dureri chinuitoare si inflamatie. Administrarea unui supliment pe baza de colagen ajuta la refacerea structurilor articulare si reducerea problemelor.

Exercitii fizice

Miscarea efectuata sub indrumarea unui specialist (kinetoterapia) este absolut necesara in controlul bolilor reumatice. Activitatea fizica ajuta la mentinerea greutatii corporale in limite normale, la tonifierea muschilor si la imbunatatirea flexibilitatii articulatiilor.

Exercitiile recomandate de specialisti si efectuate in mod corect duc la reducerea simptomelor reumatismului si la imbunatatirea considerabila a calitatii vietii. Cele mai bune exercitii sunt cele care nu iti provoaca durere si disconfort. In afara celor de la sala de kinetoterapie, poti incerca activitati precum mersul pe bicicleta, tai chi, inot.

Sfaturi privind alimentatia si stilul de viata

Pe langa respectarea tratamentului, persoanele diagnosticate cu boli reumatice trebuie sa aiba un stil de viata care sa cuprinda o dieta sanatoasa si echilibrata, bogata in alimente care reduc inflamatia din corp.

Opteaza pentru o dieta antiinflamatoare

Alege in dieta alimente recunoscute pentru efectele antiinflamatoare: ananas, ulei de masline, orez integral, broccoli, spanac, struguri, cirese, ceapa, usturoi, peste, ciocolata neagra.

Odihneste-te si dormi suficient

Odihna si somnul sunt esentiale pentru starea ta fizica, inclusiv pentru rezolvarea problemelor ce tin de reumatism. Daca ai tulburari de somn, discuta cu medicul tau despre modalitatile care te pot ajuta sa ai un somn odihnitor.

Tine stresul sub control

Invata cum sa tii stresul sub control, pentru ca stresul poate exacerba simptomele bolilor reumatice. Incearca orice tehnica de relaxare si de management al stresului care simti ca te ajuta: yoga, tehnici de respiratie profunda, meditatia, lectura, plimbarile in natura.

Evita expunerea la frig si umezeala

Daca suferi de boli reumatice, este foarte posibil sa prezinti meteosensibilitate. De aceea, e important sa eviti perioadele cu conditii meteorologice extreme, nu sta in frig, insa nu sta nici in caldura.

Renunta la fumat

Fumatul reduce eficacitatea anumitor medicamente folosite in tratarea bolilor reumatice, cum ar fi poliartrita reumatoida. In plus, pentru oamenii care au un risc mare de poliartrita reumatoida, fumatul poate cauza simptome mai severe.

Limiteaza cantitatile de alcool si cafea

Consumul excesiv de cofeina si de alcool contribuie la inrautatirea simptomelor bolilor reumatice.

 

Referinte:

http://www.doctissimo.fr/html/dossiers/rhumatismes/niv2/essentiel-rhumatismes.htm

https://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/an-overview-of-rheumatic-diseases#1

https://en.wikipedia.org/wiki/Rheumatism

https://www.eular.org/myUploadData/files/10%20things%20on%20RD.pdf

https://www.rheumatology.org/I-Am-A/Patient-Caregiver/Diseases-Conditions/Living-Well-with-Rheumatic-Disease/Managing-Your-Rheumatic-Disease

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma