Bauturi pentru sportivi – ce contin si cum te ajuta

Bauturi pentru sportivi – bogate in vitamine si cafeina, aceastea ajuta la cresterea energiei si vigilentei, stimuleaza nutritia si imbunatatesc performantele activitatilor fizice. Aflati care este cea mai buna bautura pentru sportivi, dar si posibilele contraindicatii ale acestora in urmatorul articol!

Cuprins:

1. Informatii generale

2. Ce contin bauturile pentru sportivi?

3. Cea mai buna bautura cu electroliti pentru sportivi

4. Beneficiile bauturilor pentru sportivi

5. Contraindicatii si posibile riscuri

Informatii generale

Bauturile sportive sunt bauturi hidratante al caror scop este de a ajuta sportivii prin inlocuirea apei cu electroliti, care dau energie organismului inainte si dupa antrenament sau o competitie sportiva.

Bauturile sportive sunt mai populare astazi decat au fost vreodata. Vedem atat sportivi profesionisti, cat si cei amatori ca le folosesc.

De ce oamenii folosesc bauturi sportive?

Cand facem sport corpul elimina toxinele si surplusul de grasime atunci cand transpiram. Acest lucru ne raceste organismul scazandu-ne din energie. Bauturile sportive au fost create pentru a da corpului nostru cu substantele nutritive de care are mare nevoie atunci cand practicam sport. Cu ajutorul acestor bauturi, corpului nostru ii este permis sa functioneze corect si sa ramana hidratat.

Ce fac bauturile sportive?

Bauturile sportive ofera organismului carbohidrati si electroliti. Acestea sunt substantele nutritive care ajuta la mentinerea energiei si pastreaza buna functionare a muschilor.

Tipuri de bauturi pentru sportivi

Exista 3 tipuri de bauturi pentru sportivi, precum:

  • Bauturi izotonice sportive – acestea contin concentratii mari de sare si zahar asemanatoare cu cele din corpul uman
  • Bauturi hipertonice sportive – acestea contin o concentratie de sare si zahar, care este mai mare decat cea a corpului uman
  • Bauturi hipotonice sportive – acestea contin o concentratie de sare si zahar, care este scazuta decat cea a corpului uman

Ce contin bauturile pentru sportivi?

Componentele principale ale bauturilor sportive sunt – apa, carbohidrati si electroliti – si sunt importante pentru diferite aspecte ale performantei la efort. Apa si electrolitii se pierd prin transpiratie si este important ca acestea sa fie inlocuite, in special in timpul exercitiilor pe termen lung. Organismul stocheaza carbohidrati in muschi si ficat numit glicogen, care este utilizat ca forma de combustibil in timpul exercitiilor fizice sportive.

Bautura electrolitica este conceputa pentru a furniza aceste 3 ingrediente importante, cu scopul de a imbunatati performanta sau recuperarea dupa efecturea exercitiilor sportive.

Bauturi electrolitice – Ingrediente specifice

Bauturile pentru sportivi pot sa contina ingrediente, precum:

  • apa
  • sirop de zaharoza
  • sirop de glucoza – fructoza
  • acid citric
  • aroma naturala de struguri cu alte arome naturale
  • sare
  • citrat de sodiu
  • fosfat monopotasic
  • coloranti artificiali

Carbohidratii din bauturile pentru sportivi

Carbohidratii ofera muschilor energie. Acest lucru le permite sa continue sa lucreze intregul corp din greu. Carbohidratii cei mai simpli sunt zaharuri. Acestea includ glucoza, fructoza, zaharoza si lactoza. Bauturile sportive contin unele dintre aceste zaharuri mentionate anterior. Acest lucru va oferi corpului o energie instantanee, astfel incat acesta sa poata continua sa functioneze la capacitatea maxima sau medie in functie de tipul sportului practicat si de epuizarea fizica a muschilor.

Electrolitii din bauturile pentru sportivi

Electrolitii sunt substante nutritive care mentin lichidele corpului in echilibru. Acest lucru permite muschilor sa functioneze asa cum ar trebui. Electrolitii obisnuiti includ sodiu, potasiu si magneziu. A nu avea destui electroliti in corpul poate duce la crampe musculare si dureri de cap. Aceste minerale se pierd prin transpiratie, iar bauturile sportive asigura corpului cantitatea necesara de electrolici necesari pentru buna functionare a corpului.

Bauturile sportive pot fi utile pentru persoanele care:

  • fac o activitate fizica viguroasa care dureaza mai mult de o ora, cum ar fi alergarea pe distante lungi si ciclism
  • joaca sporturi de mare intensitate, cum ar fi fotbal, baschet sau hochei
  • au o sesiune de antrenament care dureaza mai mult de o ora
  • caldura si umiditatea in care sunt exercitate antrenamentele va fac sa transpirati mai mult decat in mod normal

Aceste bauturi contin carbohidrati (zahar), care pot oferi o sursa imediata de energie. Bauturile sportive au, de asemenea, electroliti ca sodiul si potasiul, pe care organismul le pierde prin transpiratie. Acestea mentin nivelurile de lichid ale organismului in echilibru si contribuie la buna functionare a muschilor. Cu toate acestea, sportivii ocazionali (amatori) nu au nevoie de bauturi sportive. Pentru majoritatea oamenilor, apa este tot ceea ce au nevoie.

Unele cercetari sugereaza ca un consum de bauturi sportive in timpul activitatilor sportive poate spori rezistent. Acest lucru va ajuta organismul sa continue sa lucreze la un nivel inalt si nu va obosi usor.

Cea mai buna bautura cu electroliti pentru sportivi

Cea mai buna bautura cu electroliti pentru sportivi este aceea care contine urmatoarele ingrediente:

Anumite bauturi pot contine totodata si cafeina, proteine sau vitamine si au arome diferite de fructe.

Este indicat sa cititi lista cu ingrediente a bauturii sportive inainte a fi achizitionata pentru a va asigura ca aceasta contine toate ingredientele necesare care va vor hidrata pe deplin si vor ajuta la mentinerea echilibrului de nutrienti esentiali organismului.

Optiuni naturale pentru bauturile cu electroliti

  • Apa de nuca de cocos este una dintre cele mai simple alternative de bautura sportiva si poate fi utilizata ca atare. Aparent, apa de nuca de cocos este similara structurii cu fluidele pentru rehidratarea sportivilor.
  • Ceaiuri din plante
  • Apa plata
  • Apa minerala cu zeama de lamaie
  • Lapte

Bautura cu electrolici – reteta naturala

Economisiti bani si evitati ingredientele artificiale, facand propria reteta de bauturi sportive naturale cu electroliti chiar acasa. Aveti nevoie de:

Ingrediente:

  • 1 litru de lichid, cum ar fi ceai verde sau alt ceai din plante, fie apa de nuca de cocos sau apa plata
  • 1/8 – 1/4 lingurita de sare de mare
  • 1 lingura de calciu si magneziu sub forma de praf pulbere
  • ¼ ceasca de suc de 100% natural pentru un gust mai placut (este optional)
  • 1 – 2 lingurite de indulcitori, cum ar fi mierea sau sirop de artar sau agave.

Instructiuni de preparare

Pasul 1. Se prepara ceaiul daca alegeti sa folositi aceasta bautura lichida si-l lasati putin sa se raceasca. Daca ati ales apa de nuca de cocos sau apa plata trebuie sa mergeti la pasul 2.

Pasul 2. Adaugati sare de mare si magneziu de calciu si apoi amestecati.

Pasul 3. (Daca se utilizeaza) Se adauga sucul si indulcitorul si se amesteca sau se agita foarte bine.

Pasul 4. Se raceste intreaga compozitie si se pastreaza in frigider pana cand este gata de utilizare.

Pasul 5. Compozitia poate sta pana la 4 zile in frigider, insa sa nu uitati de ea.

  • Valoarea nutritionala a acestei bauturi cu electroliti preparata in casa este: un pahar cu bautura electrolitica | Calorii: 26 kcal | Carbohidrati: 6,1 g. | Sodiu: 74 mg | Zahar: 5,8 g.

Beneficiile bauturilor pentru sportivi

Bauturile pentru sportivi contin numeroase beneficii pentru organism in timpul efectuarii activitatilor fizice. Iata cateva dintre ele:

  • Toate bauturile sportive contin o cantitate de sodiu, care ajuta organismul sa retina apa pentru o buna hidratare a tuturor celulelor din corp
  • Unele bauturi sportive contin, de asemenea, aminoacizi, despre care se spune ca sporesc regenerarea musculara
  • Imbunatatesc performantele sportive datorita electrolitilor, carbohidratilor, aminoacizilor, vitaminelor si mineralelor din compozitie
  • Mentin organismul hidratat ceea ce este foarte important mai ales atunci cand corpului este supus la efort fizic
  • Exercitiile sportive cresc rata metabolica

  • Carbohidratii gasiti in bauturile sportive sunt principala sursa de energie pentru organism
  • Bauturile contin vitamine si minerale care ajuta corpul sa functioneze la capacitatea maxima in timpul activitatilor sportive
  • Ingredientele gasite in bauturile sportive pot stinge senzatia de setea la fel de eficient ca apa si mai bine decat bauturile racoritoare, lasand persoana sa se simta mai reimprospatata si energizata
  • Principalul ingredient in orice bautura sportiva este, desigur, apa care este importanta pentru rehidratare

Contraindicatii si posibile riscuri

Bauturile pentru sportivi pot creste andurata si pot spori performantele sportive, insa cele mai multe dintre acestea contin zahar si cafeina, care pot avea efecte negative asupra sanatatii.

Posibile riscuri si efecte secundare

Prea mult zahar nu este bun pentru dinti si poate duce la cresterea in greutate. Prea multa cofeina poate provoca:

La unele persoane, cantitatile mari de cafeina pot avea efecte secundare chiar mai grave, inclusiv batai rapide sau neregulate ale inimii, hipertensiune arteriala, halucinatii si convulsii.

Multe dintre aceste bauturi au, de asemenea, alte ingrediente a caror siguranta si eficacitate nu au fost testate la copii si adolescenti, inclusiv suplimente pe baza de plante, guarana (o sursa de cafeina) si taurina (un aminoacid gandit sa sporeasca performanta si efectele cofeinei). De aceea, nu este indicat ca aceste bauturi sa fie consumate de copii si adolescenti.

Dezavantaj bauturile pentru sportivi

Dezavantajul bauturilor sportive il reprezinta prezenta culorilor artificiale si, eventual, a altor aditivi, cum ar fi vitaminele sau mineralele, care pretind ca imbunatatesc performantele atletice. Acestea contin, de asemenea, calorii si, atunci cand sunt utilizate prea mult, pot contribui la cresterea nedorita in greutate la sportivii tineri.

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/abo4575
  2. https://kidshealth.org/en/teens/sports-energy-drinks.html?WT.ac=ctg
  3. https://www.100daysofrealfood.com/best-worst-drinks-for-young-athletes/
  4. https://familydoctor.org/sports-drinks-effective/
  5. https://www.unesda.eu/lexikon/sports-drinks/
  6. https://www.streetdirectory.com/food_editorials/beverages/beverages/the_benefits_of_electrolytes_in_sports_drinks.html
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma