Balneoterapia si statiunile balneare – indicatii si beneficii

Balneoterapia are numeroase beneficii pentru sanatatea fizica, dar si pentru sanatatea mentala si emotionala. Iata ce avantaje poate avea si care sunt cele mai cunoscute statiuni balneare din Romania.

Cuprins:

1. Ce este balneoterapia?
2. Balneoterapia – indicatii si beneficii
3. Baile terapeutice 
4. Terapia cu namol
5. Statiuni balneare din Romania

Ce este balneoterapia?

Balneoterapia este termenul medical pentru utilizarea bailor sau a imbaierilor pentru a trata leziunile sau bolile. Provine din cuvantul latin balneum, care inseamna „baie”. Balneoterapia a fost folosita de mii de ani pentru a trata afectiunile pielii, artrita, tulburarile ginecologice si depresia si alte probleme emotionale. Ramasite ale bailor antice au fost gasite in Valea Indus din India, iar romanii au descoperit izvoare minerale in diferite parti ale Europei, care sunt inca folosite pentru balneoterapie.

Balneoterapia si terapia cu namol au fost folosite empiric inca din vremuri indepartate pentru a trata o gama larga de afectiuni. Baile termale sunt considerate o parte integranta a medicinei traditionale in multe culturi si tari, si astazi sunt o parte relevanta a sistemelor publice de sanatate din multe tari din Europa si din afara ei.

Baile terapeutice si hidroterapia

Baile terapeutice sau balneoterapia presupun folosirea apelor diferite cu proprietati terapeutice in scopuri medicinale. Termenul de „baie terapeutica” este de asemenea utilizat pentru a face referire la diferite tipuri de bai sau utilizari ale apei cu scopul de a accelera vindecarea ranilor, pentru a aplica o sursa de caldura usoara (termoterapie) pe muschii sau articulatiile dureroase, pentru a calma stresul emotional sau pentru a trata o varietate de tulburari fizice – de la leziuni sportive, artrita reumatoida si sinuzita cronica pana la menstruatii dureroase si tulburari vasculare.

Baile terapeutice sunt o forma de hidroterapie, care este un termen general pentru utilizarea interna sau externa a apei ca tratament medical.

Balneoterapia – indicatii si beneficii

Balneoterapia este folosita pentru o varietate de boli diferite si este de fapt unul dintre cele mai vechi tratamente pentru artrita. Unii oameni chiar o folosesc pentru a trata acneea si alte boli ale pielii, cum ar fi psoriazisul, eczema, matreata si negi. Este gandita sa promoveze vindecarea prin cresterea circulatiei, incurajand detoxifierea si reducand stresul. In plus, se spune ca mineralele care se gasesc in izvoarele termale (cum ar fi sulful si magneziul) combat bolile prin hranirea organelor si stimularea sistemului imunitar. Desi putine studii au testat aceste afirmatii, unele cercetari sugereaza ca balneoterapia poate ajuta in anumite afectiuni.

Indicatiile balneoterapiei

Statiunile balneare sunt o modalitate usoara de a trata o varietate de afectiuni ale pielii care implica zone mari, leziuni sau tulburari ale muschilor si articulatiilor, disconfort menstrual si simptome de menopauza, oboseala sau stres general si tensiune musculara. Amelioreaza durerile generale si pot trata pielea uscata sau grasa, inflamata sau cu mancarime. Baile calde sunt relaxante si stimulante, iar baile racoroase pot reduce inflamatia.

La copii, precum si la adulti, baile terapeutice sunt utile pentru mancarimi ale pielii, arsuri solare, alergii, eczeme, iritatii ale pielii si piele uscata. De asemenea, amelioreaza tensiunea emotionala si stresul.

Principalele boli dermatologice si musculo-scheletice care sunt tratate frecvent prin balneoterapie cu o rata remarcabila de succes sunt dermatita atopica, psoriazis, artrita reumatoida (AR), spondilita anchilozanta, osteoartrita si durerile de spate – dureri lombare. Mai mult, sunt discutate efectele terapiei spa asupra mai multor afectiuni metabolice. Mecanismele prin care spectre largi de boli raspund la terapia de acest tip includ probabil efecte chimice, termice si mecanice.

Principalele beneficii ale balneoterapiei

In ultimele decenii, tot mai multe studii (inclusiv meta-analize si analize sistematice) au raportat efectele benefice ale balneoterapiei, inclusiv terapia cu namol, asupra diferitelor rezultate clinice la pacientii cu osteoartrita (OA), artrita reumatoida (AR), fibromialgie (FM) si alte afectiuni reumatice. Dintre toate aceste patologii, osteoartrita este cel mai frecvent tratata cu interventii de balneologie.

Balneoterapia si artrita

Baile minerale pot fi oarecum utile pentru persoanele cu osteoartrita. Exista putine cercetari in acest sens, insa. O meta-analiza publicata in Cochrane a examinat 6 studii (cu un numar total de 355 de participanti) si a gasit unele dovezi ca balneoterapia poate ajuta la tratarea artritei.

Balneoterapia pentru fibromialgie

Balneoterapia poate ajuta la tratarea fibromialgiei, potrivit unui mic studiu publicat in Reumatology International in 2002. La studiu au participat 42 de pacienti cu fibromialgie, ce au fost repartizati fie intr-un grup de control, fie in grupul ce a beneficiat de 3 saptamani de sedinte de balneoterapie de 20 de minute (administrate o data pe zi, de 5 ori pe saptamana). Rezultatele studiului au aratat ca cei care au beneficiat de balneoterapie au prezentat imbunatatiri semnificative ale unor simptome de fibromialgie si ale depresiei (o problema frecventa in randul persoanelor cu fibromialgie).

Balneoterapie pentru dureri lombare

Baile in ape minerale sulfuroase ar putea fi utile pentru ameliorarea durerilor de spate. Aceste bai pot fi utile in ameliorarea spasmelor musculare, sensibilitatii si rigiditatii.

Balneoterapia si stresul

Se cunoaste faptul ca axa hipotalamica-hipofizara-suprarenala (HPA) este activata ca raspuns la diversi factori de stres – inclusiv hipertermie – care duce la eliberarea cortizolului, important datorita efectelor antiinflamatorii si capacitatii sale de a inhiba producerea citokinelor. Balneoterapia poate actiona asupra acestor receptori si asupra raspunsului la stres. Unele cercetari sugereaza ca efectele balneoterapiei asupra sistemului neuroendocrin se datoreaza in principal stresului termic cauzat de temperatura ridicata a aplicarii. In plus, stresul termic induce un raspuns celular, care determina efecte hormonale in organism.

Bai terapeutice

Pentru o baie terapeutica, e necesar sa fie umpluta cada pe jumatate cu apa la o temperatura confortabila. Apa nu trebuie lasata sa se raceasca prea mult. Diferite tipuri de bai terapeutice sunt utilizate pentru diferite afectiuni ale pielii. Urmatoarele sunt cateva exemple:

  • ovaz coloidal (faina de ovaz care a fost macinata intr-o pulbere fina) acopera, calmeaza si opreste mancarimea fara a usca pielea;
  • permanganatul de potasiu – o sare purpurie inchisa – este un bun dezinfectant;
  • uleiurile de baie sunt folosite ca emolient pentru a reduce mancarimea pielii si a eczemelor;
  • amidonul de porumb se foloseste pentru o baie calmanta si pentru pielea cu mancarime;
  • bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pentru arsuri solare sau alte probleme ale pielii;
  • baile cu apa sarata pot fi utilizate pentru tratarea eczemelor etc.

Baile terapeutice pentru tratarea leziunilor sportive sau pentru ameliorarea crampelor menstruale pot folosi apa putin mai calda decat cea utilizata pentru ameliorarea afectiunilor pielii. Cei care folosesc bai terapeutice pentru ameliorarea stresului emotional pot adauga in apa de baie cateva picaturi de uleiuri esentiale sau alte plante aromate. Se poate folosi si ulei de eucalipt in apa de baie pentru a ameliora congestia nazala atunci cand persoana se recupereaza dupa raceli sau sinuzita.

Masuri de precautie – bai terapeutice

Temperatura apei pentru o baie terapeutica trebuie sa fie confortabila. Baia nu trebuie sa dureze mai mult de 20 – 30 de minute din cauza tendintei de a inmuia si de a afecta pielea. Uleiurile esentiale de flori sau ierburi folosite la aromele bailor terapeutice ar trebui sa fie adaugate intotdeauna in ap. Ele nu trebuie aplicate niciodata direct pe piele.

Dupa baie, pielea trebuie stersa (nu frecata) cu grija cu un prosop. Pacientul trebuie sa poarte haine lejere si moi dupa baie. Daca pacientul este tratat pentru eczeme, trebuie aplicat un emolient in primele minute. Unii medici pot recomanda preparate care contin uree, acid lactic sau alfa-hidroxi acizi.

Terapia cu namol

Namolul este un element important al naturii. Contine minerale importante care au efecte pozitive asupra sanatatii umane. Namolul poate absorbi toxinele din corpul uman, prin urmare este foarte util in prevenirea multor boli. Este cunoscut si pentru proprietatile sale vindecatoare. De asemenea, ajuta la relaxarea corpului.

Relaxeaza muschii si imbunatateste circulatia sangelui, mentine metabolismul, poate ameliora durerile si inflamatiile si poate fi util pentru articulatiile rigide.

Terapia cu namol e numita si peloidoterapie si in Romania a aparut la inceputul secolului XX. Namolul contine apa si substante solide, care contin minerale si substante organice. La noi exista 3 tipuri principale de namol terapeutic:

  • namoluri sapropelice – acestea sunt de putrefactie si sunt bogate in sulfura de fier; pot fi de apa sarata (Ocna Sibiului, Sovata) sau de liman (ca cele de la Techirghior sau Eforie);
  • namoluri de turba (Borsec, Vatra Dornei);
  • namoluri minerale – concentratii crescute de minerale si sare (Geoagiu Bai, Baile Govora, Sangeorz Bai).

Tipuri de tratamente cu namol

Tratamentele cu namol pot fi: bai cu namol, impachetari cu namol cald sau tratamente cu namol rece.

Baile cu namol

  • sunt utile pentru afectiuni musculo-scheletale, afectiuni dermatologice, ginecologice, recuperari dupa entorse, luxatii, fracturi;
  • presupun imersarea corpului in cada cu apa (sarata sau simpla) cu namol timp de pana la 30 minute.

Impachetari calde cu namol

  • se aplica namolul cald pe piele si se lasa sa actioneze pana la 30 minute, intr-un pat terapeutic;
  • se recomanda pentru tot corpul sau anumite regiuni doar;
  • se poate aplica si sub forma de tampon vaginal pentru anumite afectiuni ginecologice, in conditii de maxima igiena (cum e la Sovata), pentru afectiuni ovariene sau infertilitate;
  • se pot folosi si ca tratament cosmetic, exfoliere sau rejuvenare faciala.

Tratament cu namol rece (metoda egipteana)

  • namolul se aplica in aer liber, pe anumite regiuni sau pe tot corpul, lasand sa actioneze pana la 15 minute;
  • namolul incepe sa se usuce si capata o culoare cenusie, si apoi se va spala cu apa;
  • e indicata pentru afectiuni ale sistemului musculo-scheletal, probleme locomotorii, afectiuni vasculare sau sustinerea imunitatii.

Statiuni balneare in Romania

In Romania ai la dispozitie numeroase statiuni balneoclimaterice, cu izvoare minerale si ape termale. Turismul balnear este in continua dezvoltare la noi si atrage turisti din toate zonele tarii si din strainatate.

Iata care sunt cateva dintre statiunile balneoclimaterice din tara noastra:

Baile Felix

Apele termale  de aici sunt extrem de bogate in oligominerale. Aici se poate beneficia si de namol sapropelic, pentru afectiuni reumatismale, boli ginecologice sau boli ale sistemului nervos. Statiunea include 6 bazine de apa termala.

Statiunea Slanic Moldova

I se spune si „Perla Moldovei”, fiind o sursa de izvoare carbonate, sulfuroase, cu oligominerale si bicarbonate. Curele interne sunt indicate pentru boli hepatobiliare, afectiuni digestive, renale, boli respiratorii, boli nutritionale si metabolice.

Statiunea Calimanesti – Caciulata

Este in regiunea Muntilor Cozia, fiind o statiune cunoscuta pentru apele sale minerale sulfuroase si clorurate. Climatul si apele minerale sunt indicate mai ales pentru afectiuni digestive, renale, boli ale sistemului locomotor si multe altele.

Baile Herculane

Este un loc ideal pentru relaxare si recuperare, avand ape bogate in cloruri-sodice, ape sulfuroase si bicarbonate. Sunr recomandate mai ales pentru afectiuni reumatismale si ale aparatului locomotor.

Statiunea balneoclimaterica Sovata

Apele minerale de aici sunt cunoscute mai ales pentru beneficii in ceea ce priveste afectiunile ginecologice si  infertilitatea. De asemenea, apele sunt benefice pentru afectiuni reumatismale, afectiuni endocrine sau cardiovasculare.

Statiunea Balneara Techirghiol

Lacul Techirghiol este cel mai mare lac salin din tara, o sursa de namol sarpropelic cu multe componente minerale. Namolul poate fi folosit pentru impachetari, bai cu namol etc.

Statiunea balneara Vatra Dornei

Numita si „Perla Bucovinei”, statiunea are izvoare minerale carbogazoase, feruginoase si aici puteti beneficia si de tratament cu namol – namol de turba de la Poiana Stampei. Apele de aici sunt indicate mai ales pentru boli reumatismale, afectiuni ale sistemului nervos, afectiuni endocrine si ginecologice, boli respiratorii sau metabolice.

Statiunea Balneara Baile Olanesti

Pune la dispozitie atat factorul climatic, dar si factorul hidromineral – apele minerale. Este pe primul loc in tara in ceea ce priveste numarul de izvoare si varietatea compozitiei apelor. Exista 35 surse de izvoare minerale, dintre care 15 pentru cura interna sau crenoterapie. Apele sunt indicate mai ales pentru boli renale si afectiuni alergice.

Baile Tusnad

Statiunea e numita si „Perla Ardealului”, si e bogata in ape minerale terapeutice. Acestea sunt folosite pentru cure interne si externe. Sunt indicate mai ales pentru afectiuni digestive, hepatobiliare, renale, metabolice si endocrine. Bioclimatul bogat in aerosoli este indicat pentru surmenaj, nevroze, afectiuni bronhopulmonare, afectiuni ale sistemului locomotor etc.

Alte bai ar fi Slanic Prahova, Baile Govora, Complexul balnear Ocna Sibiului, Statiunea balneara Bazna, Baile Csiszar Balvanyos (Covasna), Statiunea balneara Ocna Sugatag, Statiunea Borsec, Baile 1 Mai, Sarata Monteoru, Statiunea balneoclimaterica Praid, Statiunea balneoclimaterica Amara etc.

Referinte:
(1) Balneotherapy in medicine: A review, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2723310/
(2) Balneotherapy (or spa therapy) for rheumatoid arthritis, link: https://www.cochrane.org/CD000518/MUSKEL_balneotherapy-or-spa-therapy-rheumatoid-arthritis
(3) 3 Health Benefits of Balneotherapy, link: https://www.verywellhealth.com/health-benefits-of-balneotherapy-90013
(4) Balneotherapy, Immune System, and Stress Response: A Hormetic Strategy?, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6032246/
(5) Balneotherapy, link: https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/balneotherapy

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma