Iata ce este balanita, care sunt cauzele si factorii de risc, semnele si simptomele asociate, ce implica metodele de diagnostic, tratament si preventie.
1. Ce este balanita?
2. Care sunt simptomele balanitei?
3. Cauzele balanitei
4. Diagnostic
5. Tratament si preventie
Balanita este o afectiune caracterizata prin inflamatia glandului penian si a preputului. Preputul este pliul cutanat ce acopera glandul penian sau capul penisului. Este o problema mai frecventa la barbatii necircumcisi.
Exista mai multe tipuri diferite de balanita. Unele dintre aceste tipuri sunt mai frecvente, iar altele sunt rare. Anumite tipuri afecteaza barbatii in functie de alte probleme deja existente sau de varsta.
Cele trei tipuri de balanita includ:
Cel mai evident simptom imediat este o eruptie cutanata sau roseata si umflare in jurul capului penisului, dar exista si alte simptome importante de urmarit. Simptomele balanitei pot aparea brusc sau se pot dezvolta treptat. Acestea pot include:
In cazurile severe, poate fi dificila retragerea preputului (fimoza). Balanita poate fi insotita de uretrita (inflamatia uretrei) si/sau alte probleme ale pielii. Este important sa mergeti la medic daca apar astfel de simptome. Desi balanita nu este de obicei grava, poate fi un semn al unei alte afectiuni, cum ar fi o infectie cu transmitere sexuala. In plus, este posibil sa aveti nevoie de medicamente – inclusiv medicamente pe baza de reteta, cum ar fi antibiotice.
Afectiunea apare cel mai frecvent la barbatii necircumcisi. Cauzele balanitei includ acumularea unei substante numite smegma, infectii fungice si infectii cu transmitere sexuala. Mediul de sub preput este umed, iar aceste conditii favorizeaza adesea dezvoltarea organismelor care provoaca balanita. Aceste microorganisme sunt mai susceptibile sa se inmulteasca si sa provoace inflamatii daca umezeala persista sub preput pentru o perioada. Acest lucru poate aparea daca zona nu a fost spalata timp de cateva zile sau, uneori, dupa activitate sexuala (cu sau fara prezervativ). Smegma este un lubrifiant natural care mentine penisul umed. Se gaseste pe capul penisului si sub preput. Uneori smegma se poate acumula sub preput in exces, mai ales in cazul in care preputul nu se poate retrage complet.
Igiena necorespunzatoare poate insemna sa nu spalati suficient de bine zona, dar poate insemna si o curatare incorecta sau chiar spalare excesiva, care poate provoca atat iritatii, cat si umflaturi. Balanitele pot sa apara si daca nu clatiti tot sapunul din zona dupa dus sau folositi produse care contin iritanti, cum ar fi parfumuri si coloranti. Uneori balanitele pot fi legate si de Candida albicans.
Astfel, cauzele balanitei la barbati includ:
Balanita nu este in mod normal grava si poate fi adesea prevenita prin evitarea iritantilor si o buna igiena.
Cauzele suplimentare ale balanitei includ:
Balanita este mai degraba un simptom decat o afectiune si, prin urmare, nu poate fi transmisa. Cu toate acestea, poate fi cauzata de infectii – cu transmitere sexuala si de alta natura – si de acarieni care pot fi transmisi altor persoane. Candida, infectiile pielii si infectiile cu transmitere sexuala pot fi transmise in timpul sexului sau contactului piele-piele, in functie de tip.
Medicul va efectua un examen urologic de rutina si va analiza istoricul medical si familial. In timpul examenului, medicul va diagnostica probabil balanita pe baza simptomelor fizice observabile. In functie de simptome si tipul de balanita, medicul poate efectua si anumite teste pentru a confirma diagnosticul. Analizele pot fi teste de sange, teste de urina, analiza secretii – culturi microbiologice.
Tratamentul balanitei variaza in functie de cauza. Optiunile de tratament includ antibiotice, antifungice si, in cazuri severe sau recurente, circumcizie. O buna igiena a penisului este, de asemenea, esentiala. Daca dezvoltati semne si simptome de balanita, este important sa solicitati asistenta medicala. Daca este lasata netratata, balanita poate duce la complicatii precum parafimoza.
Este important sa evitati potentialii iritanti si sa va asigurati ca glandul sau capul penisului si preputul nu intra in contact cu urina dupa ce urinati. Balanita este tratata si prevenita in general printr-o buna ingrijire a zonei genitale:
Majoritatea cazurilor de balanita sunt usor de gestionat cu o combinatie de creme sau unguente, o buna igiena si evitarea substantelor care irita penisul. Daca balanita este rezultatul iritatiei pielii, de obicei se va prescrie un corticosteroid local (crema sau unguent cu steroizi). Aplicati crema pe capul penisului o data sau de doua ori pe zi pana cand simptomele dispar – urmati recomandarile medicului. Nu utilizati medicamentul mai mult de 14 zile la rand, deoarece acest lucru ar putea duce la reactii adverse, cum ar fi mancarimi ale pielii si o eruptie cutanata.
Daca balanita este rezultatul unei infectii fungice, se va prescrie o crema antifungica sau un medicament antifungic oral. Cand cauza este o infectie bacteriana se recomanda antibiotice. De obicei, este recomandat un antibiotic precum amoxicilina. Cu toate acestea, daca sunteti alergic la penicilina, va pot fi prescrise medicamente ca eritromicina sau claritromicina.
In caz de balanita, urina este cel mai important iritant. Alti iritanti de evitat includ:
In cazuri rare de balanita care continua sa reapara se poate recomanda circumcizia (inlaturarea chirurgicala a preputului) – de exemplu in caz de fimoza. De obicei, circumcizia este rezervata balanitei care nu raspunde la alte tratamente.
Desi rar, balanita poate duce la complicatii care pot afecta atat functia urinara, cat si pe cea sexuala. Lasata netratata, balanita poate provoca durere si disconfort la urinare, dureri la retractia preputului, aport insuficient de sange in penis, eruptii cutanate, fimoza si parafimoza. De asemenea, poate cauza inflamatii cronice si poate duce la complicatii, cum ar fi balanita xerotica obliteranta -atunci cand pe piele se formeaza pete albe si dure. Acest lucru poate interfera cu fluxul de urina si sperma prin uretra. De asemenea, balanita pe termen lung poate duce la cicatrici in jurul glandului si poate face preputul prea strans incat nu se poate retrage inapoi peste gland. Pot sa apara uneori si leziuni ulcerative dureroase si vezicule care pot cauza cicatrici.
Citeste si: Hemospermie – prezenta sangelui in sperma
Prevenirea balanitei este adesea posibila doar prin igiena adecvata, astfel incat sa evitati iritarea pielii si sa preveniti acumularea de exces de umiditate si bacterii sub preput. Mentineti zona intima curata si uscata – inclusiv glandul penian si preputul. Acest lucru ar trebui sa previna infectia si, prin urmare, complicatiile. Curatati zona zilnic cu apa calda si eventual un produs de curatare special conceput pentru zona intima. Dupa spalare, uscati bine zona.
Evitati utilizarea substantelor chimice, cum ar fi sapunurile si detergentii duri, gelurile de dus sau lotiunile care contin coloranti si parfumuri. Consultati medicul daca aveti simptome de balanita sau daca tratamentul pentru balanita nu a functionat.
Referinte:
(1) https://www.aocd.org/page/Balanitis
(2) https://advancedurology.com/advanced-blogging/what-is-balanitis-and-how-is-it-treated/
(3) https://dermnetnz.org/topics/balanitis
(4) https://www.healthdirect.gov.au/balanitis
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537143/
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…