Ateroscleroza si Arterioscleroza – asemanari si diferente

Ateroscleroza si arterioscleroza sunt adesea folosite cu acelasi sens, insa sunt probleme diferite. Iata care sunt diferentele dintre cele doua, ce simptome au si care sunt cauzele.

Cuprins:

1. Care sunt diferentele dintre ateroscleroza si arterioscleroza?
2. Simptome de ateroscleroza si arterioscleroza

Care sunt diferentele dintre ateroscleroza si arterioscleroza?

Arterioscleroza si ateroscleroza sunt uneori termeni folositi cu acelasi sens, dar exista o diferenta intre ei. Arterioscleroza este un termen mai larg pentru starea in care arterele se ingusteaza si se intaresc, ducand la o circulatie deficitara a sangelui in tot corpul. Ateroscleroza este un tip specific de arterioscleroza. Ambele probleme duc la scaderea fluxului sangvin catre alte parti ale corpului.

Ce este arterioscleroza?

Arterioscleroza se caracterizeaza prin ingrosarea peretilor arterelor si reducerea elasticitatii lor. Arterioscleroza este o boala care apare atunci cand vasele de sange nu reusesc sa livreze oxigen si substante nutritive in intregul corp. Aceste vase devin ingrosate si rigide – restrictionand uneori fluxul de sange catre organele si tesuturile din corp. Arterele sanatoase sunt flexibile si elastice, dar in timp, peretii arterelor se pot intari. La o varsta frageda, arterele sunt flexibile, dar pe masura ce varsta creste, pot deveni intarite si ingrosate.

Astfel, arterioscleroza apare atunci cand arterele devin rigide si dure. Cand arterele sunt mai putin flexibile, sunt mai putin capabile sa permita fluxul liber de sange. Rigiditatea arterelor poate duce in cele din urma la un blocaj sau  o ruptura. Un cheag se poate desprinde si poate deveni cauza unui accident vascular cerebral, sau poate ramane in loc si poate resprictiona fluxul de sange.

Ce este ateroscleroza?

Ateroscleroza este un tip de arterioscleroza. Se refera la intarirea arterelor si blocarea lor din cauza unor depuneri pe peretii vaselor – placi de aterom. Aceasta boala se refera la problemele cauzate de depunerile de grasimi, colesterol si alte substante care blocheaza arterele cu placi. Aceste placi sunt responsabile pentru fluxul inadecvat de sange in organism si pot declansa coagularea sangelui. Placile de aterom pot determina ingustarea arterelor, blocand fluxul sangvin. De asemenea, placa poate sa se desprinda. Obiceiurile de viata sanatoase pot ajuta la prevenirea aterosclerozei.

Complicatiile aterosclerozei

Uneori, formatiuni din placile de aterom se pot desprinde. Daca se intampla acest lucru, particulele din celulele sangvine, cunoscute sub numele de trombocite, se acumuleaza in zona afectata. Acestea se pot lipi impreuna, formand cheaguri de sange. Un cheag poate bloca artera, ducand la complicatii care pun viata in pericol, cum ar fi accident vascular cerebral si infarct. Ateroscleroza poate afecta orice artera, dar apare in principal in arterele mai mari.

Ateroscleroza poate provoca:

  • insuficienta cardiaca;
  • infarct;
  • ritm cardiac anormal;
  • accident vascular cerebral.

De asemenea, este asociata cu urmatoarele boli:

  • boli coronariene – arterele coronare sunt vase de sange care furnizeaza tesutului muscular al inimii oxigen si sange. Boala arterelor coronare (CAD) apare atunci cand arterele coronare devin dure;
  • boli ale arterelor carotide – aceste artere pot fi compromise daca placa se acumuleaza in pereti, iar afectarea circulatiei poate reduce cantitatea de sange si oxigen care ajunge in tesutul si celulele creierului;
  • boli ale arterelor periferice – arterele intarite pot cauza probleme de circulatie in aceste zone ale corpului:
  • boli renale – afectarea arterelor renale.

Cauze pentru intarirea arterelor

Acumularea placii si intarirea ulterioara a arterelor restrictioneaza fluxul de sange in artere. Iata cateva dintre cauzele frecvente si factorii de risc pentru intarirea arterelor:

  • colesterol marit – daca nivelurile de colesterol din sange sunt prea mari, acesta poate infunda arterele;
  • alimentatia deficitara – alimente bogate in grasimi nesanatoase, sare, zahar etc.;
  • inaintarea in varsta – odata cu varsta, inima si vasele de sange lucreaza mai mult pentru a pompa si a primi sange;
  • istoricul familial de ateroscleroza;
  • sedentarismul;
  • hipertensiune arteriala – tensiunea arteriala ridicata poate deteriora vasele de sange, facandu-le slabe in unele zone;
  • fumatul;
  • diabetul slab controlat.

Tratamente pentru ateroscleroza

In prezent, nu exista tratamente care pot inversa ateroscleroza, dar modificarile stilului de viata pot ajuta la oprirea agravarii acesteia.  Uneori, poate fi recomandat un tratament suplimentar pentru a reduce riscul de probleme, cum ar fi atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale, cum ar fi:

  • statine pentru colesterol marit;
  • medicamente pentru hipertensiune arteriala;
  • medicamente pentru reducerea riscului de formare a cheagurilor de sange;
  • modificari dietetice si medicamente pentru diabet;
  • interventii si proceduri pentru largirea sau ocolirea unei artere afectate – cum ar fi o angioplastie coronariana, sau pentru indepartarea depozitelor de pe artere sau dizolvarea unui cheag.

Simptome de ateroscleroza si arterioscleroza

Nu exista simptome clare ale arteriosclerozei. Este indicat sa se efectueze controale regulate, deoarece arterele infundate pot creste riscul de infarct. Arterioscleroza este un proces legat de imbatranire, motiv pentru care nu prezinta semne de obicei. Medicii mentioneaza ca un pacient care sufera de arterioscleroza nu este neaparat si un pacient cu ateroscleroza. Insa, un pacient care sufera de ateroscleroza are intotdeauna arterioscleroza.

Arterele infundate provoaca o lipsa de oxigen si, prin urmare, pot duce la hipertensiune si dureri in zona afectata. Arterele afectate provoaca, de asemenea, disfunctii ale inimii, crescand riscul de accidente vasculare cerebrale. Ateroscleroza usoara de obicei nu are simptome. Uneori, un cheag de sange blocheaza complet fluxul sangvin sau chiar se rupe si poate declansa un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Simptomele aterosclerozei vor depinde de arterele afectate:

  • daca aveti ateroscleroza in arterele cardiace, este posibil sa apara simptome, cum ar fi dureri in piept sau presiune (angina pectorala);
  • daca aveti ateroscleroza in arterele care duc la creier, este posibil sa apara semne si simptome, cum ar fi amorteala brusca sau slabiciune in maini sau picioare, dificultati de vorbire sau vorbire neclara, pierderea temporara a vederii la un ochi etc.;
  • daca aveti ateroscleroza in arterele din maini si picioare, este posibil sa apara semne sau simptome ale bolii arterelor periferice, cum ar fi dureri de picioare la mers;
  • daca aveti ateroscleroza in arterele care duc la rinichi, poata aparea hipertensiune arteriala sau insuficienta renala.

Arterioscleroza este o boala in care se intaresc peretii arterelor din cauza imbatranirii. Ateroscleroza este o tulburare care afecteaza peretii arterelor prin depuneri de placi. Ateroscleroza este in mare parte un esec al controlului nivelului de coelsterol si grasimi din organism. Cu toate acestea, arterioscleroza este o tendinta genetica ce nu poate fi oprita sau modificata. Nu exista un tratament special pentru arterioscleroza, deoarece este legata de imbatranirea si intarirea arterelor.

Referinte:
(1) https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/hypertensionaha.109.142612
(2) https://www.nhs.uk/conditions/atherosclerosis/
(3) https://www.healthline.com/health/atherosclerosis#prevention
(4) https://southflcardio.com/atherosclerosis-vs-arteriosclerosis-know-the-difference/
(5) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16753-atherosclerosis-arterial-disease

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma