Artrita psoriazica este o boala autoimuna asociata cu psoriazisul, caracterizata atat prin inflamarea articulatiilor, cat si a pielii. Aflati mai multe despre aceasta afectiune din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este artrita psoriazica?
  2. Tipuri de artrita psoriazica
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Artropatie psoriazica regim alimentar
  8. Sfaturi pentru reducerea riscului de artropatie psoriazica

Ce este artrita psoriazica?

Artrita psoriazica (AP) este o forma de artrita inflamatorie cronica. Aceasta afecteaza aproximativ o treime dintre persoanele ce sufera de psoriazis. De obicei, psoriazisul precede instalarea afectiunii articulare, dar aproximativ 15% dintre pacienti prezinta artrita inainte de debutul afectiunii cutanate – psoriazisul.

O boala autoimuna

Artrita psoriazica este o boala autoimuna si afecteaza cel mai frecvent rasa caucaziana in comparatie cu alte rase. Artrita psoriazica se trateaza in serviciile de reumatologie, in timp ce psoriazisul (considerat boala dermatologica) este apanajul dermatologilor. Medicii specialisti estimeaza ca intre 10 si 30% dintre pacientii cu psoriazis cutanat dezvolta ulterior si artrita psoriazica.

Tipuri de artrita psoriazica

Medicii au evidentiat ca exista cinci tipuri majore de artrita psoriazica:

Artrita asimetrica

Cea mai frecventa tipologie este reprezentata de artrita asimetrica. Aceasta forma afecteaza mai ales articulatiile degetelor mici, soldul, cotul si genunchii (artrita psoriazica genunchi). In aceasta forma de artrita, specialistii descriu aspectul clasic de ”deget in carnacior”. Articulatiile interfalangiene sunt frecvent implicate, aspectul caracteristic fiind insotit de durerile articulare care sunt foarte intense.

Artrita inflamatorie simetrica

A doua forma a artritei psoriazice, care se claseaza dupa frecventa intalnita in cazurile studiate, este artrita inflamatorie simetrica. Simptomele acestei artrite psoriazice sunt la fel ca si simptomele poliartritei reumatoide. Acest gen de artrita este caracterizat de simetrie si simptome bilaterale (apar la ambele maini, genunchi, etc).

Artrita interfalangiala distala

Artrita interfalangiala distala este a treia forma clinica si se caracterizeaza prin afectarea simultana a doua sau trei articulatii la nivelul articulatiilor interfalangiene (articulatiile dintre falangele degetelor de la maini si de la picioare). Aceasta forma este mai rara si reprezinta un procent maxim de 10% din cazurile medicale.

Artrita cu spondilita

Artrita cu spondilita este forma in care mobilitatea pacientului este foarte afectata la nivelul spatelui. Aceast tip de artrita se poate extinde pe intreaga coloana vertebrala.

Artrita mutilanta

Artrita mutilanta este cea mai grava si in acelasi timp cea mai rara forma clinica. Boala se localizeaza la nivelul coloanei vertebrale, la nivelul mainilor, cat si la nivelul picioarelor. Aceasta forma are o evolutie foarte rapida, cu un proces inflamator intens, dureri foarte mari si distrugerea articulatiilor.

Cauze

Pana la ora actuala, cauza si patogeneza artritei psoriazice sunt inca necunoscute. Dovezi medicale indirecte au sugerat ca unele infectii, cum ar fi cele cu streptococi, traumatismele, factorii imunologici, pot declansa aceasta afectiune.

Artrita psoriazica apare atunci cand sistemul imunitar incepe sa atace celulele si tesuturile sanatoase. Raspunsul imunitar anormal cauzeaza inflamarea articulatiilor, precum si supraproductia de celule ale pielii.

Nu este clar de ce sistemul imunitar ataca tesuturile sanatoase, dar se pare ca atat factorii genetici, cat si factorii de mediu joaca un rol important. Multi oameni cu artrita psoriazica au un istoric familial de psoriazis sau de artrita psoriazica. Cercetatorii au descoperit anumiti markeri genetici care par sa fie asociati cu artrita psoriazica.

Factori de risc

Exista cativa factori care pot creste riscul de artrita psoriazica, cum ar fi:

  • Psoriazisul. Aceasta afectiune este cel mai mare factor de risc pentru dezvoltarea artritei psoriazice. Persoanele care sufera de psoriazis la nivelul unghiilor sunt deosebit de susceptibile de a dezvolta artrita psoriazica.
  • Istoricul familial. Multi dintre pacientii cu artrita psoriazica au un parinte sau un frate care sufera de aceasta boala.
  • Varsta. Desi artrita psoriazica poate afecta pe oricine, apare cel mai adesea la adultii cu varste intre 30 si 50 de ani.

Cauze psihoemotionale

Cauza emotionala predominanta in aceasta boala este teama de a fi ranit si refuzul de a accepta responsabilitatea propriilor sentimente. Artita psoriazica ne poate indica incapacitatea interioara de a ne recunoaste, de a ne accepta sau de a ne vedea in realitate asa cum suntem cu adevarat. Persoanele afectate sunt intr-o lupta continua cu lumea pe care nu o inteleg si se considera neintelese de cei din jur.

Simptome

Simptomele artritei psoriazice coincid cu cele din alte afectiuni reumatice de natura autoimuna. Principalele simptomele care au fost observate ca fiind cele mai frecvente in aceasta afectiune sunt urmatoarele:

  • durere si tumefactie locala
  • redoare articulara
  • cresterea temperaturii locale cu inrosirea zonei afectate.

Adeseori, mai pot aparea si modificari ale unghiilor. Unghiile se schimba uneori, ele devin decolorate sau se pot ingrosa si se pot rupe foarte usor (devin friabile).

Aceasta boala afecteaza si ligamentele, tendoanele, fasciile si articulatiile. Ea poate afecta orice parte a corpului si se poate localiza la orice articulatie, de la cele ale coloanei vertebrale pana la cele ale membrelor superioare sau inferioare (artrita psoriazica handicap).

Caracteristicile afectiunii

Boala se caracterizeaza prin dureri localizate de-a lungul coloanei vertebrale. Flexibilitatea articulatiilor si a coloanei scade foarte mult, facand ca pacientul sa se miste mai greu,  pierzindu-si flexibilatea miscarilor. Acest lucru face ca pentru el anumite miscari normale, de exemplu intoarcerea capului sau a corpului, sa nu fie usoare.

Studiiile medicale au evidentiat ca aceasta boala poate afecta deopotriva atat femeile, cat si barbatii. Artrita psoriazica apare cel mai frecvent intre 30 si 50 ani, insa se intalnesc si cazuri cand poate aparea atat la pacienti mai tineri, cat si la cei mai in varsta.

Diagnostic

Pentru ca unele simptome ale acestei afectiuni sunt comune si altor boli, medicul specialist recomanda investigatii imunologice, serologice, hematologice si radiologice.

Cu ajutorul analizelor de sange se poate evidentia faptul ca nivelurile imunoglobulinelor A si imunoglobulinelor G sunt foarte crescute, in timp ce imunoglobulinele M sunt scazute.

Analize de sange

In vederea diagnostigarii si diferentierii de alte boli care prezinta simptome asemanatoare, se recomanda realizarea de analize de sange uzuale, ca: VSH , hemoleucograma. Aceasta boala este caracterizata si de prezenta anemiei, VSH-ul este crescut, factorul reumatoid este negativ.

Cu ajutorul biopsiei se poate evidentia lichidul sinovial (lichid din interiorul articulatiei), care in aceasta maladie este inflamat si prezinta anumite modificari specifice. Modificarile radiologice prezente caracteristice sunt reprezentate de eroziunile marginale si articulare.

Prin anamneza se observa prezenta modificarilor cutanate si unghiale caracteristice. Amintim aici, din nou, aspectul caracteristic ”deget in carnat”.

Tratament

Artrita psoriazica se vindeca?

Nu exista leac pentru artrita psoriazica, asa ca tratamentul se concentreaza pe controlul inflamatiei articulatiilor, prevenirea durerii articulare si a dizabilitatii.

Tratament medicamentos

Protocolul de tratament prevede, in primul rand, administrarea de medicamente ce modifica evolutia complicatiilor articulare. Acesta are drept scop reducerea inflamatiei, incetinirea proceselor patogene si ameliorarea starii generale a pacientului. Medicatia clasica in aceasta boala consta in principal in administrarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene. Acestea sunt foarte utile atat in amelioarea durerii, cat si a inflamatiei prezente la nivelul articulatiilor. Cele mai accesibile medicamente antiinflamatoare sunt ibuprofen si aspirina. Atentie!!!  Ibuprofenul nu se administreaza concomitent cu aspirina.

Corticosteroizi

In cazul anumitor pacienti se folosesc injectii intraarticulare cu corticosteroizi care sunt utile in unele situatii.

Glucocorticoizi

O alta categorie de medicamete folosite in aceasta boala sunt glucocorticoizii, care au un rol antiinflamator. Aceste medicamente sunt utile in tratamentul de scurta durata.

Glucocorticoizii sistemici se vor folosi rareori, deoarece pot induce exacerbari acute ale afectiunii cutanate si au deseori reactii adverse. Tratamentul cu corticosteroizi nu trebuie intrerupt brusc, ci dupa recomandarea medicului. Cand oprirea acestor medicamente este brusca, se poate pune in pericol viata pacientului.

Interventie chirurgicala

Articulatiile care au fost grav afectate de artrita psoriazica pot fi inlocuite cu proteze artificiale din metal si plastic.

Tratament naturist

Pentru inflamatiile articulatiilor, specialistii naturisti recomanda un amestec de hrean aplicat pe zonele afectate. Amestecul este preparat din bucati de hrean, cam 300g, care se acopera cu alcool de 30 de grade si care se lasa la macerat doua saptamani. Cu aceasta solutie obtinuta se ung incheieturile dureroase mai ales seara inainte de culcare si se infasoara cu ceva uscat si moale. Solutia miroase frumos si inflamatiile aparute vor disparea in timp daca se aplica cu consecventa acest tratament.

Un alt tramanent recomandat de naturisti este folosirea extractului de coacaz negru. Acest remediu se administreaza intern. Extractul  glicerohidroalcolic de coacaz negru se gaseste in farmacii si se administreaza cam 20 ml, de doua ori pe zi, cu 15 minute inainte de mesele principale.

Kinetoterapie artrita psoriazica

In completarea tratamentului naturist pentru artrita psoriazica se mai recomanda realizarea de fiziokinetoterapie. Cu ajutorul specialistilor, aceasta boala poate fi stopata.

Yoga, o metoda milenara de origine indiana, pune la dispozitie, cu ajutorul unor posturi corporale specifice de hatha yoga, metode eficiente ce pot imbunatati considerabil si rapid conditia tonusului muscular, cat si a a articulatiilor dureroase si inflamate.

Tratament homeopat

Rhus Toxicodendron este un remediu comun folosit pentru artrita psoriazica si alte afectiuni ale tesuturilor articulare si fibroase. Acesta este preparat dintr-o planta cunoscuta sub numele de iedera otravitoare. Frunzele si coaja plantei contin o substanta rasinoasa foarte otravitoare, care are un efect alergic. Acest medicament afecteaza pozitiv mai multe sisteme ale corpului, printre care pielea, articulatiile, extremitatile, ochii, membranele mucoase si vitalitatea generala.

Sulful este unul dintre remediile homeopate folosite frecvent pentru o gama larga de boli. Este un adevarat remediu pentru afectiuni ale nervilor, sistemului digestiv, pielii, articulatiilor, sistemului urinar, sistemului respirator, organelor reproducatoare etc. Este unul dintre remediile deseori prescrise pentru artrita psoriazica in diferite etape ale bolii.

Artropatie psoriazica regim alimentar

Ca in toate bolile mai grele, un mare accent se pune pe schimbarea modului de hranire, cat mai responsabil si constient. Printre recomandarile medicilor naturisti se afla adoptarea unui regim alimentar adecvat in care bolnavul intelege cat de mult ajuta regimul alimentar fara carne sau preparate din organe ce contin saruri nocive care se depoziteaza in articulatii. O importanta majora are, de asemenea, reducerea alimentelor care contin multa sare si consumul de alimente fara aditivi alimentari.

Dieta artrita psoriazica

Consumul cafelei, a bauturilor alcoolice, a bauturilor carbogazoase trebuie stopat pentru a asigura ameliorarea acestei maladii.

Dieta acestor bolnavi trebuie sa fie cat mai bogata in legume, multe radacinoase, fructe si alimente apropiate de starea lor naturala (adica negatite).

Sfaturi pentru reducerea riscului de artropatie psoriazica

Puteti ameliora simptomele artritei psoriazice, sau puteti chiar sa preveniti aparitia lor, cu o combinatie intre sport, medicamente si alte tratamente.

Atunci cand bolnavul are o greutate corporala mare, este important sa urmareasca reducerea greutatii si mentinerea ei la o valoare optima. Pentru a pastra integra mobilitatea articulatiilor, este recomandata realizarea de exercitii fizice zilnice. Pentru mentinerea in stare optima a tuturor articulatiilor, cei ce prezinta aceasta boala trebuie sa cunoasca foarte bine ca boala poate evolua si se poate croniciza. In acest caz, articulatiile pot deveni nefunctionale daca bolnavul nu respecta tratamentul si dieta adecvata. De aceea, pacientii trebuie sa fie constienti de necesitatea de a realiza un minim de antrenament fizic zilnic.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriatic-arthritis/symptoms-causes/syc-20354076
  2. https://www.webmd.com/arthritis/psoriatic-arthritis/psoriatic-arthritis-the-basics#1
  3. https://www.homeocare.in/homeopathy-psoriatic-arthritis-treatment.html
  4. https://www.askdrshah.com/app/psoriatic-arthritis/psoriatic-arthritis-medicines.aspx
  5. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/13286-psoriatic-arthritis/prevention
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma