Ardeiul gras este o sursa buna de vitamina C, betacaroten si alti antioxidanti. Beneficiile consumului de ardei gras sunt numeroase: de la prevenirea racelilor sau reducerea riscului de boli cardiace, pana la sustinerea procesului de slabire. Aflati compozitia nutritionala a ardeiului gras, numarul de calorii, avantajele si dezavantajele consumului.
Dupa cum bine stim, simpaticul ardei gras este o parte componenta importanta a alimentatiei tuturor oamenilor. Da, ardeiul gras este dulce si versatil, dar stiati ca ajuta organismul sa lupte impotriva multor probleme de sanatate, de la banala raceala pana la cancer?
Acest aliment delicios este familiar multora dintre noi pentru gustul sau dulce si pentru ca poate fi umplut cu carne tocata (majoritatea ne-am delectat cu gustul ardeilor umpluti). Insa beneficiile depasesc cu mult gustul – ardeiul gras are o multime de vitamine, antioxidanti si minerale, care va vor ajuta sa mentineti un stil de viata sanatos (si poate chiar sa scapati de cateva kilograme).
Daca doriti sa reduceti riscul de boli, afectiuni cardiace si cancer, probabil ca ar trebui sa continuati sa consumati acest aliment minunat.
Ardeiul gras face parte din specia de plante Capsicum annum. Din punct de vedere botanic, el este un fruct, insa nutritional vorbind, este considerat o leguma.
In timp ce ”varul” sau iute este renumit pentru continutul de capsaicina, ardeiul gras nu contine capsaicina si este mentionat in multe culturi drept ”ardei dulce“.
Exista diverse soiuri de ardei gras, cele mai frecvente fiind cel rosu, galben si verde. Se gaseste, insa, mai rar si de culoare portocalie, maro, alba si mov.
Exista diferente nutritionale intre ardeii grasi, in functie de culoare. De exemplu, un ardei rosu contine de peste opt ori mai multa vitamina A decat un ardei gras verde.
Un aspect foarte important al acestor ardei este ca au o concentratie mare de antioxidanti. Un singur ardei asigura mai mult de doua ori cantitatea recomandata zilnic de vitamina C si trei sferturi din aportul zilnic necesar de vitamina A. Atunci cand consumam vitamine in acest fel si nu sub forma de suplimente, corpul absoarbe exact cantitatea de care avem nevoie, eliminand restul in siguranta. Acest lucru este deosebit de important in ceea ce priveste vitamina A, deoarece supradozarea cu vitamina A poate provoca reactii adverse extrem de grave. Insa acest lucru nu se produce atunci cand este consumat prin alimentatie!
Un ardei rosu gras de dimensiuni medii (aproximativ 119 grame) contine:
Ardeii grasi sunt bogati in diversi antioxidanti – in special carotenoizi.
Compusii principali ai ardeilor grasi sunt:
Avand doar 37 de calorii per portie, ardeiul gras ii ofera corpului o cantitate mare de nutrienti, adaugand putine calorii la necesarul zilnic. De asemenea, poate fi un bun inlocuitor pentru multe alimente nesanatoase.
La fel ca multe alte alimente sanatoase, ardeiul gras joaca un rol important in reducerea riscului de cancer si de boli de inima. Ardeiul gras contine un numar mare de carotenoizi, antioxidanti naturali care ajuta la reducerea daunelor produse de stresul oxidativ la nivelul celulelor. Ardeiul rosu contine, in special, cantitati foarte mari de beta-caroten, alfa-caroten, luteina si zeaxantina.
S-a demonstrat ca alimentele bogate in carotenoizi (in special beta-caroten) ajuta la scaderea riscului de cancer, reducand semnificativ activitatea radicalilor liberi din corp.
In mod interesant, puteti spori si mai mult eficacitatea antioxidantilor din ardei gatindu-i la aburi. Un studiu realizat in 2008, in California, a descoperit ca ardeii grasi gatiti la aburi, precum si diverse alte alimente bogate in antioxidanti, au imbunatatit capacitatea de legare a acizilor biliari. Cu cat capacitatea de legare a acizilor biliari este mai mare, cu atat acestia recircula mai putin in timp ce corpul proceseaza alimentele. Astfel, colesterolul este folosit mai eficient, absorbtia de grasime a organismului este redusa si, automat, scade riscul de boli cardiace. Daca abilitatea de legare a acizilor biliar este slaba, acest lucru este asociat cu un risc crescut de cancer. De aceea, se recomanda sa gatiti ardeii grasi la aburi.
Cele mai frecvente tipuri de deficiente de vedere sunt degenerescenta maculara si cataracta, principalele cauze ale acestora fiind imbatranirea si infectiile. Cu toate acestea, nutritia poate juca un rol semnificativ in dezvoltarea acestor boli.
Luteina si zeaxantina – carotenoizi care se gasesc in cantitati relativ mari in ardeiul gras – pot imbunatati sanatatea ochilor atunci cand sunt consumate suficient. Mai precis, protejeaza retina – suprafata interioara a ochiului sensibila la lumina – de deteriorarea oxidativa. Potrivit studiilor, consumul regulat de alimente bogate in carotenoizi poate reduce riscul de cataracta si de degenerescenta maculara cauzata de varsta.
Astfel, consumul constant de ardei grasi poate ajuta la reducerea riscului de aparitie a problemelor de vedere.
Alimentatia care cuprinde si ardeiul gras poate lupta cu brio impotriva bolilor! Continutul ridicat de vitamina A este esential pentru combaterea atat a bolilor grave, cum ar fi cancerul, cat si a mai multor afectiuni pe termen scurt, cum ar fi banala raceala.
S-au efectuat multe cercetari cu privire la beneficiile produse de stimularea imunitatii prin administrarea de suplimente cu vitamina A, in special in tarile cu venituri mici si medii, unde copiii sunt extrem de predispusi la deficiente de vitamine care duc la imbolnaviri.
Daca va confruntati cu multe situatii stresante, ardeiul rosu poate fi de mare ajutor in procesul de imbunatatire a imunitatii datorita continutului ridicat de vitamina C. Persoanele care au suficienta vitamina C in sistem au mai putine riscuri sa dezvolte afectiuni, de la raceli pana la cancer. Vitamina C este esentiala pentru stimularea sistemului imunitar slabit de un nivel ridicat de stres.
In general, ardeiul gras poate ajuta la reducerea inflamatiilor din organism, acestea stand de fapt la baza majoritatii bolilor.
Vitaminele care se regasesc in ardeii grasi sunt, de asemenea, benefice pentru ca mentin sanatatea cognitiva primara la un nivel bun. Acesta este motivul pentru care ardeiul gras este unul dintre cele mai bune alimente pentru creier.
Unul dintre motive este reprezentat de prezenta ridicata a vitaminei B6, care creste nivelul de serotonina si norepinefrina, denumiti si ”hormonii fericirii”. Nivelurile ridicate ale acestor hormoni imbunatatesc starea de spirit, energia si confera mai multa concentrare, in timp ce nivelurile scazute pot provoca tulburari mentale, cum ar fi ADHD.
S-a demonstrat, de asemenea, ca o deficienta de vitamina B6 contribuie la dezvoltarea unei deficiente cognitive care vine cu varsta si poate creste chiar riscul de Alzheimer si / sau dementa.
Pe langa faptul ca este buna pentru sistemul imunitar, vitamina C este excelenta si pentru piele! Vitamina C si carotenoizii gasiti in ardei imbunatatesc sanatatea pielii si stimuleaza productia de colagen.
Persoanele cu un nivel ridicat de vitamina C au pielea mai putin uscata si incretita si, de asemenea, prezinta un risc mai mic de a dezvolta cancer de piele.
Ardeiul gras contine 14% din cantitatea zilnica recomandata de folat, un nutrient vital pentru mamele insarcinate. De fapt, recomandarea zilnica de folat creste cu aproximativ 50% la femeile insarcinate datorita rolului sau in prevenirea defectelor la nastere si mentinerea starii bune de sanatate a copiilor nenascuti.
Pe langa faptul ca ajuta la reducerea defectelor congenitale, folatul sustine dezvoltarea sanatoasa a tubului neural si provoaca dezvoltarea corespunzatoare a fetei si inimii.
Metodele de preparare a ardeilor sunt interminabile. Puteti sa-i mancati cruzi, sa-i prajiti, sa-i faceti pe gratar sau sa-i adaugati in salata. Asa cum am mentionat mai sus, gatirea lor la aburi le imbunatateste in special valoarea nutritionala.
Din ardei gras se poate prepara inclusiv suc. Sucul de ardei gras verde este bogat in siliciu, acesta fiind extrem de necesar unghiilor si parului. Cantitatea zilnica recomandata este de minimum 500 ml.
Una dintre cele mai vechi si mai populare retete cu ardei gras sunt ardeii umpluti. Aceasta reteta a fost descoperita pentru prima data intr-o carte de bucate din Boston in anul 1896.
Ei bine, exista si retete diferite fata de cea originala, in care ardeii sunt umpluti cu carne. De exemplu, acestia pot fi umpluti cu quinoa si verdeturi sau legume. Aceste preparate sunt simple si delicioase!
O alta versiune a ardeilor umpluti este cea in care acestia sunt umpluti cu orez. Aceasta reteta este bine cunoscuta in tara noastra pentru ca este preferata de persoanele care tin post.
Ardeii nu cresc toti la fel, asa ca fiti prudenti la cumparaturi. Acestia fac parte din lista alimentelor care contin cea mai mare concentratie de pesticide atunci cand sunt cumparate sub forma non-organica.
Insa nu trebuie sa fiti atenti doar la acest lucru cand ii cumparati, ci si la faptul ca ardeii organici contin o incarcatura antioxidanta mult mai buna. Cercetatorii din Polonia au descoperit in 2012 ca ardeiul gras organic contine ”in mod semnificativ mai multa vitamina C, carotenoizi totali, β-caroten, α-caroten, cis-β-caroten, acizi fenolici si flavonoide totale in comparatie cu soiurile non-organice.
Ardeiul gras este, in general, sanatos si bine tolerat. Cu toate acestea, unele persoane pot fi alergice, chiar daca acest lucru este destul de rar. Totusi, unele persoane care au alergie la polen pot fi, de asemenea, sensibile la ardeii grasi din cauza reactivitatii incrucisate.
Reactiile incrucisate alergice pot avea loc intre anumite alimente, deoarece pot contine aceiasi alergeni – sau alergeni cu structura chimica similara.
Ardei gras contraindicatii
Ardeiul gras nu este recomandat pentru consum celor care sufera de boli inflamatorii ale tractului gastro-intestinal, gastrita, ulcer gastric, hemoroizi, insomnie, epilepsie si boli renale. Ardeiul gras este unul dintre produsele care contin ingrasaminte pe baza de azot, pesticide. Prin urmare, este mai bine sa-l cumparati numai in timpul sezonului sau de crestere si, in special, vara, si eventual cultivat in habitatul regiunii in care traiti.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…