Incompetenta cervicala – totul despre colul uterin incompetent

Incompetenta cervicala este o problema caracterizata de deschiderea prematura a colului uterin in timpul sarcinii, de obicei fara dureri sau contractii. Aflati din ce cauza apare colul incompetent, cum se trateaza si mai ales cum poate fi prevenita aceasta complicatie in sarcina.

Cuprins:

  1. Ce este incompetenta cervicala?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Cum se manifesta?
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Complicatii
  7. Prevenire

Ce este incompetenta cervicala?

Incompetenta cervicala, denumita si col uterin incompetent, apare in momentul in care tesutul cervical slabit provoaca sau contribuie la nasterea prematura sau la pierderea unei sarcini altfel sanatoase.

Inainte de sarcina, colul – partea inferioara a uterului care se deschide spre vagin – este in mod normal inchis si ferm. Pe masura ce sarcina progreseaza si gravida se pregateste de nastere, colul uterin devine mai lejer, scade in lungime si se deschide (se dilata). In caz de incompetenta cervicala, colul uterin ar putea incepe sa se deschida prea devreme – iar acest lucru poate determina nasterea prematura a fatului.

Colul uterin incompetent poate fi dificil de diagnosticat si de tratat. Daca acesta incepe sa se deschida devreme sau daca viitoarea mamica are antecedente de insuficienta cervicala, medicul ii poate recomanda medicamente preventive in timpul sarcinii, efectuarea de ecografii frecvente sau a unei proceduri care inchide colul uterin cu ajutorul suturilor puternice (cerclaj cervical).

Factori de risc

Multe dintre femei nu au un factor de risc cunoscut. Cu toate acestea, printre factorii de risc ai insuficientei cervicale se numara:

Traumatismele cervicale

Unele proceduri chirurgicale utilizate pentru tratarea anomaliilor cervicale asociate cu un rezultat anormal la testul Papanicolau pot provoca incompetenta cervicala. Aceasta problema poate fi cauzata si de alte proceduri chirurgicale, cum ar fi dilatatia si chiuretajul. In rare cazuri, o ruptura de col uterin aparuta in timpul unei nasteri anterioare ar putea produce insuficienta cervicala.

Rasa

Femeile de culoare par sa aiba un risc mai mare de a dezvolta insuficienta de col uterin. Cauzele nu sunt cunoscute.

Afectiuni congenitale

Anomaliile uterine si tulburarile genetice care afecteaza colagenul (acesta este un tip fibros de proteina care alcatuieste tesuturile conjunctive ale corpului) ar putea provoca un col uterin incompetent. Expunerea la dietilstilbestrol (DES), o forma sintetica a hormonului estrogen, inainte de nastere se pare ca poate cauza, de asemenea, incompetenta cervicala in sarcina.

Cum se manifesta?

Daca o femeie gravida are un col uterin incompetent, exista posibilitatea sa nu aiba semne sau simptome la inceputul sarcinii. Unele femei resimt un disconfort usor sau observa anumite scurgeri de-a lungul mai multor zile sau saptamani incepand cu saptamanile 14 si 20 de sarcina.

Fiti atente la urmatoarele semne pentru incompetenta cervicala in sarcina:

  • senzatie de presiune pelvina;
  • durere de spate;
  • crampe abdominale usoare;
  • modificarea secretiei vaginale;
  • sangerare vaginala usoara.

Diagnostic

Incompetenta uterina poate fi descoperita doar in timpul sarcinii. Chiar si atunci, diagnosticul poate fi dificil – in special daca gravida se afla la prima sarcina.

Doctorul va va pune intrebari despre simptomele pe care le aveti si despre istoricul medical. Este recomandat sa-l anuntati pe medic daca ati avut o pierdere de sarcina in al doilea trimestru sau daca ati fost supusa unei interventii sau proceduri la nivelul colului uterin.

Doctorul poate stabili diagnosticul de col uterin incompetent daca aveti:

  • Istoric de dilatatie cervicala nedureroasa si nasteri in al doilea trimestru
  • Dilatatie cervicala avansata inainte de 24 saptamana de sarcina, fara contractii dureroase, sangerare vaginala, ruperea apei (membrane rupte) sau infectie

Testele si procedurile care ajuta la diagnosticarea unui col uterin incompetent in al doilea trimestru sunt:

Ecografia transvaginala

Medicul poate folosi ecografia transvaginala pentru a evalua lungimea colului uterin si pentru a verifica daca membranele ies in afara colului uterin. In timpul acestui tip de ecografie, specialistul plaseaza in vagin o sonda care trimite unde sonore si care reda imagini pe un monitor.

Examinare pelvina

In timpul testului, medicul examineaza colul uterin pentru a vedea daca sacul amniotic a inceput sa iasa prin orificiu (conditia purtand denumirea de prolaps de membrane fetale). Daca membranele fetale se afla in canalul cervical sau in vagin, aceasta problema indica faptul ca gravida se confrunta cu o incompetenta cervicala. De asemenea, doctorul va examina contractiile si, daca este necesar, le va monitoriza.

Testele de laborator

In cazul in care membranele fetale sunt vizibile, iar doctorul descopera semne de inflamatie prin intermediul ecografiei, insa, cu toate acestea, gravida nu are simptome ale unei infectii, medicul ar putea testa o proba de lichid amniotic (amniocenteza) pentru a diagnostica sau a exclude o infectie a sacului si a lichidului amniotic (afectiunea se numeste corioamniotita).

Nu exista teste care pot fi facute inainte de sarcina pentru a prezice in mod fiabil daca viitoarea mamica va avea incompetenta cervicala. Cu toate acestea, anumite teste efectuate inainte de sarcina, cum ar fi un RMN sau o ecografie, pot ajuta la detectarea anomaliilor uterine care ar putea provoca un col uterin incompetent.

Tratament

Exista o serie de tratamente sau abordari cu care specialistii pot gestiona un col uterin incompetent. Printre aceste tratamente se numara:

Administrarea de suplimente cu progesteron

Daca femeia a mai trecut printr-o nastere prematura, medicul ii poate recomanda injectii saptamanale cu o forma de hormon progesteron numita hidroxiprogesteron caproat in timpul celui de-al doilea si al treilea trimestru de sarcina. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari pentru a determina cum poate fi utilizat cel mai bine progesteronul in tratarea insuficientei cervicale.

Efectuarea de ecografii repetate

Daca gravida a mai avut nasteri premature in trecut sau daca are un istoric sau medical care ii creste riscul de insuficienta de col uterin, doctorul ar putea incepe sa monitorizeze cu atentie lungimea colului uterin, efectuand ecografii la fiecare doua saptamani, incepand cu saptamana 16 pana la saptamana 24 de sarcina. In cazul in care colul uterin incepe sa se deschida sau devine mai scurt, medicul poate recomanda cerclajul cervical.

Cerclaj cervical

Daca sarcina nu a evoluat inca pana in saptamana 24 sau daca aveti antecedente de nastere prematura, iar in urma ecografiei doctorul descopera ca incepe sa se deschida colul uterin, acesta poate decide efectuarea unei proceduri chirurgicale cunoscute sub numele de cerclaj cervical. Aceasta interventie ar putea ajuta la prevenirea nasterii premature. In timpul cerclajului, colul uterin este inchis cu suturi puternice. Suturile vor fi eliminate in ultima luna de sarcina sau in timpul travaliului.

Daca aveti antecedente de nasteri premature, care au fost cauzate, cel mai probabil, de incompetenta cervicala, medicul ar putea recomanda, de asemenea, cerclajul cervical inainte de deschiderea colului uterin (cerclaj profilactic). Aceasta procedura se face de obicei inainte de saptamana 14 de sarcina.

Contraindicatii ale cerclajului cervical

Cerclajul cervical nu reprezinta o varianta potrivita pentru toate femeile gravide care prezinta risc de nastere prematura. Procedura nu este recomandata femeilor insarcinate cu gemeni sau cu mai multi copii. Se recomanda sa discutati cu doctorul despre riscurile si beneficiile cerclajului cervical.

De asemenea, medicul va poate recomanda sa utilizati un dispozitiv care este plasat in interiorul vaginului si care este conceput pentru a tine uterul la locul sau (pesar). Pesarul poate fi folosit pentru a reduce presiunea asupra colului uterin. Cu toate acestea, sunt necesare cercetari suplimentare pentru a determina daca folosirea pesarului reprezinta o metoda eficienta in caz de incompetena cervicala.

Stil de viata si remedii la domiciliu

Daca o femeie se confrunta cu insuficienta de col uterin, specialistul ii poate recomanda restrictionarea activitatii sexuale sau limitarea anumitor activitati fizice.

Poate fi dificil de gestionata vestea ca ati putea avea un col uterin incompetent. Unele femei pot avea stari de anxietate in privinta sarcinii si se pot cu gandi cu teama la viitor. Intrebati-l pe medic ce modalitati sigure de relaxare aveti la dispozitie.

Daca ati nascut prematur, ati putea avea, de asemenea, impresia ca ati facut ceva care a provocat nasterea prematura sau ca ati fi putut face mai mult pentru a o preveni. Daca va confruntati cu sentimente de vinovatie, discutati cu partenerul si cu persoanele apropiate, dar si cu doctorul. Incercati sa va concentrati energia pe ingrijirea si cunoasterea copilului.

Complicatii

Incompetenta cervicala poate produce anumite complicatii pentru sarcina – in special in al doilea trimestru. Printre aceste complicatii se numara:

  • Nasterea prematura
  • Pierderea sarcinii

Prevenire

Incompetenta cervicala nu poate fi prevenita printr-o metoda anume. Cu toate acestea, puteti face multe lucruri pentru a avea parte de o sarcina sanatoasa, care sa se intinda pe durata celor 9 luni. De exemplu:

Solicitati ingrijire prenatala regulata

Mergeti la vizitele prenatale in mod regulat. In acest fel, medicul poate sa monitorizeze starea de sanatate a mamei si a copilului. Anuntati daca exista orice fel de semne sau simptome care va ingrijoreaza, chiar daca par stupide sau lipsite de importanta.

Urmati o alimentatie sanatoasa

In timpul sarcinii, veti avea nevoie sa consumati mai mult acid folic, calciu, fier si alti nutrienti esentiali. Administrarea unei vitamine prenatale in fiecare zi – in mod ideal, incepand cu cateva luni inainte de conceptie – poate ajuta la completarea oricaror lacune dietetice.

Acumulati kilograme in mod intelept

Acumulati greutate exact cat trebuie pentru a mentine fatul sanatos. Este recomandat ca femeile gravide sa ia intre 11 si 16 kilograme pentru a avea o greutate sanatoasa inainte de sarcina.

Evitati substantele periculoase

Daca fumati, este neaparat necesar sa renuntati la acest viciu. Alcoolul si drogurile trebuie evitate, de asemenea. In plus, cereti aprobarea medicului inainte de a lua orice medicamente sau suplimente – chiar si cele disponibile fara reteta.

Daca ati avut un col uterin incompetent in timpul unei sarcini, exista riscul de nastere prematura sau pierderea sarcinii in sarcinile viitoare. Daca planuiti sa ramaneti gravida din nou, discutati cu doctorul pentru a intelege riscurile si ce puteti face pentru a mentine o sarcina sanatoasa.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/incompetent-cervix/symptoms-causes/syc-20373836
  2. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17912-incompetent-cervix
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma