Amigdalita reprezinta o inflamatie a amigdalelor, cauzata de agenti infectiosi virali sau bacterieni. Iata care sunt simptomele si ce e de facut.

Cuprins:

1. Ce este amigdalita?
2. Cauze si factori de risc
3. Semne si simptome
4. Metode de diagnostic
5. Tratament
6. Complicatiile amigdalitei

Ce este amigdalita?

Amigdalita apare  atunci cand amigdalele sunt infectate, si poate fi cauzata fie de bacterii, fie de virusuri. Amigdalita se poate dezvolta la persoane de toate varstele.

Amigdalita severa este definita ca 5 sau mai multe episoade de amigdalita pe an, simptome ce persista de cel putin 1 an si episoade care afecteaza starea generala. Aceasta definitie nu include amigdalita cauzata de mononucleoza infectioasa, care apare de obicei ca un singur episod.

Ce sunt amigdalele si ce rol au?

Amigdalele sunt componente ale sistemului imunitar. Produc anticorpi si celule sangvine albe (limfocite) pentru a ataca germenii de la nivelul gurii. Acest lucru face ca amigdalele sa faca parte din prima linie de aparare impotriva bacteriilor din alimente sau din aer. La copiii mici, ajuta la combaterea microbilor si actioneaza ca o bariera impotriva infectiilor. Izoleaza infectia si o impiedica sa se extinda mai departe in organism. Pe masura ce sistemul imunitar al copilului se dezvolta si devine mai puternic, amigdalele devin mai putin importante si, de obicei, se micsoreaza.

In general, la adulti, organismul este capabil sa lupte impotriva infectiilor fara amigdale. Indepartarea amigdalelor este, de obicei, recomandata doar daca acestea cauzeaza probleme, cum ar fi episoadele severe sau repetate de amigdalita.

Cauze si factori de risc

Amigdalele sunt prima linie de aparare impotriva bolilor. Ele produc celule albe sangvine pentru a ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor. Amigdalele combat bacteriile si virusurile care patrund in corp prin gura. Cu toate acestea, amigdalele sunt, de asemenea, vulnerabile la infectiile acestor invadatori. Iata care pot fi cauzele ce stau la baza amigdalitei:

Virusuri

Amigdalitele sunt, de obicei, cauzate de virusuri, cum ar fi cele legate de raceli. Virusurile pot fi inhalatae din picaturi din aer de la persoane care stranuta sau tusesc, sau din contactul cu secretiile din nas sau gat ale persoanelor infectate. Amigdalitele pot fi asociate si cu virusul Epstein-Barr, este mai frecvent la adolescenti.

Bacterii

Principalul tip de bacterii care provoaca amigdalita este Streptococcus. Netratata, poate duce la complicatii grave, cum ar fi febra reumatica (ce poate provoca leziuni permanente ale inimii) sau inflamarea rinichilor. Potrivit Academiei Americane de Medicina de Familie (AAFP), aproximativ 15-30% dintre cazurile de amigdalita sunt cauzate de bacterii. Cel mai adesea sunt bacterii streptococice.

Semne si simptome

In general, primul semn de amigdalita este o durere in gat. Cu toate acestea, durerea de gat NU inseamna neaparat ca e vorba de amigdalita.

Alte simptome ale amigdalei pot include:

  • durere si dificultati la inghitire;
  • durere de ureche;
  • febra;
  • respiratie urat mirositoare;
  • umflarea ganglionilor limfatici de la maxilar;
  • durere de cap;
  • stare generala de rau;
  • dureri abdominale si greata – mai ales la copii.

S-ar putea sa observati, de asemenea, ca amigdalele sunt rosii, inflamate si umflate. Amigdalele pot fi acoperite cu un strat albicios sau galbui, de la puroi. Simptomele pot dura o saptamana.

Diagnostic

Pentru diagnosticare se analizeaza simptomele si starea generala a pacientului. Se va efectua o examinare fizica a amigdalelor, pentru a depista semne ca roseata sau pete albe pe amigdale si ganglioni limfatici umflati.

Se vor efectua si teste de diagnostic pentru a vedea cauza de la baza – bacteriana sau virala. Pentru testare se va preleva o proba pentru test rapid de determinare a antigenului streptococic si cultura bacteriana din gat cu un tampon din bumbac, pentru a preleva o proba de fluide de pe amigdale si din zona gatului.

Este posibil sa se efectueze si un test pentru mononucleoza daca medicul suspecteaza aceasta problema.

Metode de tratament

Reducerea simptomelor

Sfaturi de ingrijire la domiciliu pentru a reduce o durere in gat data de amigdalita:

  • consumati multe lichide  – inclusiv ceaiuri calde;
  • odihniti-va corespunzator;
  • gargara cu apa calda si sare de cateva ori pe zi;
  • pastile pentru dureri de gat;
  • umidificator pentru a umezi aerul din casa;
  • evitati expunerea la fum de tigara.

De asemenea, este posibil sa fie necesare medicamente analgezice cum ar fi acetaminofen si ibuprofen. Daca gatul este foarte inflamat sau daca aveti o temperatura ridicata, puteti apela la medicamente care pot ajuta. Acestea includ medicamente ca paracetamol sau antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul. Cititi intotdeauna prospectul care vine impreuna cu medicamentul. Daca aveti intrebari, adresati-va farmacistului pentru recomandari.

Tratament amigdalita virala

Amigdalita cauzata de un virus va trece, de obicei, de la sine. Tratamentul se concentreaza pe ameliorarea simptomelor, prin metodele mentionate mai sus. Se recomanda consumul de lichide calde si folosirea medicamente analgezice usoare, fara prescriptie medicala. Nu se administreaza niciodata antibiotice pentru amigdalita de cauza virala antibioticele nu sunt utile in distrugerea virusurilor.

Tratament amigdalita bacteriana

Daca amigdalita e cauzata de un streptococ, e nevoie de tratament cu antibiotice. Antibioticele pot ajuta la prevenirea problemelor rare, dar destul de grave, cauzate de streptococ si pot controla raspandirea infectiei. Antibioticele vor fi prescrise pentru a lupta impotriva unei infectii bacteriene. Este important sa finalizati cursul complet de antibiotice prescrise. Daca antibioticele pe cale orala nu sunt eficiente in tratarea amigdalitelor bacteriene, pot fi necesare antibiotice intravenoase (administrate direct intr-o vena) in spital.

Daca medicul va prescrie antibiotice, este important sa le administrati in mod corespunzator. Ar trebui sa finalizati cursul complet de antibiotice, chiar daca incepeti sa va simtiti mai bine. Acest lucru ajuta la scaderea tuturor bacteriilor nocive si reduce riscul de rezistenta la antibiotice (cand antibioticele nu mai functioneaza impotriva bacteriilor).

Indepartarea chirurgicala a amigdalelor

De regula, medicii recomanda o interventie chirurgicala pentru a elimina amigdalele (amigdalectomia) atunci cand exista probleme grave cu amigdalele. Acestea includ infectii care reapar des sau infectii de lunga durata care nu se imbunatatesc dupa tratament si afecteaza starea generala a pacientului.

Chirurgia pentru indepartarea amigdalelor (o amigdalectomie) este de obicei recomandata numai in astfel de cazuri:

  • mai multe episoade severe de amigdalita pe o perioada lunga de timp;
  • episoadele repetate de amigdalita ce afecteaza calitatea vietii si desfasurarea activitatilor obisnuite;
  • amigdalita care afecteaza respiratia si apare in mod repetat;
  • mai mult de 7 episoade in ultimul an;
  • 5 sau mai multe in fiecare din ultimii 2 ani;
  • de 3 sau mai multe ori in ultimii 3 ani.

Procedura de amigdalectomie

O amigdalectomie este o operatie foarte comuna si rareori provoaca anumite complicatii. Desi amigdalele sunt parte a sistemului imunitar, eliminarea acestora nu cauzeaza probleme pentru raspunsul imun. Acest lucru se datoreaza faptului ca amigdalele sunt doar partea vizibila a unui lant mai larg de tesut din spatele gatului. Atunci cand sunt indepartate, restul tesutului poate continua sa lupte impotriva infectiilor.

Inainte de a efectua o amigdalectomie, medicul va examina un control fizic complet. Medicul va examina amigdalele pentru a vedea daca sunt in mod activ inflamate si, daca este cazul, va prescrie antibiotice timp de cateva saptamani pentru a controla infectia inainte de operatie.

O amigdalectomie se efectueaza sub anestezie generala. Chirurgul deschide gura persoanei si fixeaza amigdalele cu instrumente speciale. Tesutul glandular este incapsulat in interiorul unei captuseli cutanate pe care chirurgul o taie folosind un bisturiu, laser sau un curent electric (electrocauterizare). Chirurgul indeparteaza apoi amigdalele. Electrocauterizarea este adesea folosita pentru a fuziona vasele de sange si a reduce riscul de hemoragie.

Sfaturi dupa interventie

Dupa operatie, pacidentul este pozitionat pe o parte pentru a preveni sufocarea in cazul in care apare o sangerare de la locul interventiei. Pacientul va simti o durere in gat care este tinuta sub control cu medicamente. Acesta va fi monitorizat permanent pentru orice semne de complicatii. In primele patru ore dupa operatie, de obicei se recomanda sa nu se consume deloc alimente sau lichide.

Posibilele complicatii ale amigdalectomiei includ:

  • durerea care persista in general 2-3 zile, dar uneori poate sa reapara la cateva zile dupa operatie;
  • sangerari excesive (hemoragie) la locul amigdalelor – majoritatea cazurilor de hemoragie apar intr-o saptamana de la interventie chirurgicala.

Sfaturi dupa operatie:

  • nu fumati;
  • evitati activitatea fizica intensa dupa operatie;
  • odihniti-va si evitati suprasolicitarea;
  • evitati zonele aglomerate, inchise timp de cel putin o saptamana, pentru a reduce riscul de infectare;
  • evitati alimentele care pot irita gatul, inclusiv alimentele acre, alimentele picante si cu texturi dure, timp de minimum 10 zile.

O amigdalectomie nu va reduce riscul sau frecventa unor probleme cum ar fi infectii ale tractului respirator superior (raceala obisnuita), infectii toracice, laringita, infectii ale urechii medii, sinuzita sau alergii nazale.

Cat dureaza amigdalita?

Simptomele vor disparea de obicei dupa 3 – 4 zile, dar pot dura pana la 10 zile. Amigdalita nu e contagioasa in sine, dar infectiile care o provoaca sunt (de exemplu, virusurile si bacteriile de la baza). Pentru a opri raspandirea acestor infectii, urmati aceste sfaturi:

  • evitati colectivitatea – nu mergeti la munca si nu duceti copilul bolnav la scoala sau gradinita, decat atunci cand va simtiti/se simte mai bine;
  • cand stranutati sau tusisi acoperiti gura si nasul cu batiste de unica folosinta care vor fi aruncate apoi rapid;
  • spalati-va pe maini dupa tuse sau stranut etc.

Complicatii ale amigdalitei

Amigdalita poate duce la o serie de complicatii, inclusiv:

  • Amigoita cronica – infectie a amigdalelor care nu se reduce. Persoana poate continua sa se simta rau si obosita permanent.
  • Infectii secundare – infectia se poate raspandi la nivelul nasului, sinusurilor sau urechilor.
  • O infectie a urechii medii (otita medie) – in care fluidul dintre timpan si urechea interna devine infectat cu bacterii.
  • Abces periamigdalial – un abces (acumulare de puroi) care se dezvolta intre amigdale si peretele gatului.
  • Apnee obstructiva de somn – in care peretii gatului se relaxeaza in timpul somnului, ceea ce provoaca dificultati de respiratie si afectarea somnului.

Referinte:
(1) Tonsillitis, link: https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/ears-nose-and-throat/tonsillitis
(2) Tonsillitis, link: https://www.bupa.co.uk/health-information/childrens-health/tonsillitis
(3) Tonsillitis, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/tonsillitis
(4) Tonsillectomy, link: https://www.healthline.com/health/tonsillectomy
(5) Tonsillectomy: procedure and recovery, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323709.php

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma