Ai fost diagnosticat cu hipotiroidism? Iata care sunt cauzele acestei problema si cum influenteaza alimentele consumate cursul bolii.

Cuprins:

1. Tiroida si hormonii tiroidieni
2. Semne de hipotiroidism
3. Cauze
4. Diagnostic
5. Tratament
6. Ce nutrienti sunt importanti pentru mentinerea sanatatii tiroidei?
7. Alimentele goitrogene
8. Glutenul si hipotiroidismul

Tiroida si hormonii tiroidieni

Glanda tiroida se afla in partea inferioara a gatului. Hormonii tiroidieni regleaza energia organismului. Cand nivelurile hormonilor tiroidieni sunt anormal de scazute, organismul arde energia mai incet, iar functiile vitale, cum ar fi bataile inimii si reglarea temperaturii, incetinesc.

Hormonii tiroidieni regleaza rata metabolica, temperatura corpului si dezvoltarea tesuturilor. Iodul ramane principalul nutrient necesar pentru sinteza hormonilor tiroidieni. Al doilea micronutrient important este seleniul, care formeaza compusi ai selenocisteinei si protejeaza tiroida de deteriorarea radicalilor liberi. Cercetarile au aratat ca fierul, vitamina A si zincul joaca, de asemenea, un rol important in sinteza hormonilor tiroidieni. Prin urmare, aportul alimentar al tuturor acestor micronutrienti este esential pentru functionarea glandei tiroide.

Hormonii tiroidieni

Organismul are nevoie de proteine, magneziu, zinc si vitamina B-12 pentru a produce TSH (hormonul de stimulare tiroidiana). Odata ce acest hormon este produs, creierul trimite un semnal catre tiroida pentru a produce hormonul T4, care este tiroxina formata din aminoacidul tirozina plus patru molecule de iod atasate cu ajutorul vitaminelor C, B2 si B3.

Hormonul T4 produs de tiroida este forma inactiva a hormonului tiroidian. Acesta este transformat in T3 (20% din T3 este produs direct de tiroida si 80% din T4) cu ajutorul nutrientilor, ca seleniul si fierul. Forma activa a hormonului patrunde in celule pentru a regla metabolismul.

Semne de hipotiroidism

Nivelurile scazute ale hormonului tiroidian au ca rezultat o incetinire a proceselor mentale si fizice ale intregului corp. Odata ce tratamentul a fost inceput, aceste simptome se vor imbunatati in timp, dar daca nu, ar trebui sa discutati cu medicul.

Simptomele unei tiroide hipoactive (hipotiroidism) sunt:

  • oboseala si lipsa permanenta de energie;
  • afectarea parului;
  • piele uscata;
  • constipatie;
  • dureri articulare;
  • rigiditate musculara;
  • fluctuatii de greutate;
  • sensibilitate mai mare la frig;
  • menstruatii mai severe;
  • probleme de fertilitate;
  • cearcane;
  • stari depresive;
  • probleme de memorie etc.

Citeste mai multe despre HIPOTIROIDISM.

Cauze

Deficitul de vitamine, alergiile alimentare sau expunerea la alergeni, la infectii etc., dar si o serie de factori emotionali pot afecta functionarea tiroidei. Hipotiroidismul inseamna ca glanda tiroida nu poate produce cantitatea normala de hormon tiroidian.

Cauzele hipotiroidismului includ:

  • Boala tiroidiana autoimuna – cea mai frecventa cauza. Acesta este un proces auto-distructiv in care sistemul imunitar al organismului ataca celulele tiroidei ca si cum ar fi celule straine. Forma cea mai comuna este cunoscuta sub numele de tiroidita Hashimoto.
  • Medicamentele antitiroidiene –  daca sunt administrate pentru o tulburare tiroidiana hiperactiva in doza prea mare;
  • Medicamente cum ar fi litiu (utilizate pentru anumite probleme de sanatate mintala) si amiodarona (utilizate pentru probleme de inima specifice);
  • Unele medicamente pentru tuse care contin cantitati mari de iod pot interfera, de asemenea, cu modul in care functioneaza tiroida;
  • O afectare a glandei hipofize (o glanda in creier care regleaza hormonii tiroidieni);
  • Radiatii pentru cancerele capului si gatului ;
  • Tratamentul chirurgical al tiroidei sau tratamentele de ablatie cu iod radioactiv pentru tratamentul cancerului tiroidian sau hipertiroidismului (niveluri anormal de ridicate ale hormonilor tiroidieni);
  • Defecte tiroidiene congenitale.

Hipotiroidismul pe termen scurt poate fi cauzat de anumite tipuri de inflamatii tiroidiene sau infectii virale.

Hipotiroidismul secundar

In mai putin de 5% dintre cazuri, hipotiroidismul este cauzat de o problema cu hipotalamusul sau cu glanda pituitara, mai degraba decat cu glanda tiroida. Hipotalamusul este o structura a creierului care in mod normal semnaleaza glanda pituitara pentru a produce hormonul de stimulare tiroidiana (TSH). Unele probleme medicale pot afecta hipotalamusul sau glanda pituitara, si pot intrerupe lantul de semnale de la creier la tiroida. Daca se intampla acest lucru, glanda tiroida nu primeste semnalul de a produce hormoni tiroidieni, chiar daca este capabila sa functioneze perfect. Acest lucru se numeste hipotiroidism secundar, care apare de obicei cand glanda pituitara este afectata de o tumora, infectie, sarcoidoza sau alte probleme.

Diagnostic

Medicul va examina glanda tiroida, care poate fi marita. Medicul va analiza eventuale semne caracteristice ale hipotiroidismului, cum ar fi piele uscata, subtierea parului si ritmul cardiac lent.

Diagnosticul se face pe baza rezultatelor testelor de sange pentru nivelurile de hormoni tiroidieni si TSH seric. Testul TSH este cel mai sensibil pentru hipotiroidism cauzat de problema cu glanda tiroida. La persoanele cu hipotiroidism de scurta durata cauzat de anumite tipuri de inflamatie tiroidiana sau infectii virale tiroidiene, nivelurile hormonilor tiroidieni revin adesea la normal dupa cateva luni.

Teste ale anticorpilor anti-tiroidieni sunt teste suplimentare de sange utilizate pentru confirmarea diagnosticului sau determinarea cauzei sale.

Tratament

Hipotiroidismul este tratat cu doze de inlocuire a hormonilor tiroidieni. Formele sintetice ale acestor hormoni includ levotiroxin, liotironin sau liotrix. Orice persoana care ia medicamente tiroidiene trebuie sa efectueze periodic un test de sange pentru a se asigura ca doza pe care o ia este optima pentru mentinerea nivelurilor corecte ale hormonilor tiroidieni in organism.

De asemenea, unele alimente si medicamente pot reduce cantitatea de hormon activ tiroidian disponibil celulelor corpului. De exemplu, fierul poate interfera cu absorbtia medicamentelor tiroidiene in interiorul intestinului.

Suplimentele pentru hipotiroidism

Unele suplimente naturale sunt disponibile pentru hipotiroidism, dar este important sa fie luate doar la recomandarea medicului.

  • Seleniu: Persoanele care sufera de unele tipuri de probleme tiroidiene pot beneficia de administrarea de seleniu, dar numai la indicatiile unui medic. Suplimentele de seleniu in exces pot fi periculoase.
  • Vitamina D: Un deficit de vitamina D a fost asociat cu severitatea bolii Hashimoto. Suplimentarea poate fi necesara pentru a atinge niveluri sangvine benefice de vitamina D peste 50 ng / dl.
  • Probioticele: Unii pacienti cu hipotiroidism pot avea modificari in intestinul subtire, unde bacteriile din colon se raspandesc in intestinul subtire – supraaglomerare bacteriana a intestinului subtire (SIBO).

Ce nutrienti sunt importanti pentru mentinerea sanatatii tiroidei?

Exista mai multe substante nutritive care sunt importante pentru sanatatea optima a tiroidei.

Iodul

Iodul este un mineral esential care este necesar pentru productia de hormoni tiroidieni. Astfel, persoanele cu deficit de iod ar putea fi expuse unui risc de hipotiroidism. Deficitul de iod este foarte comun si afecteaza aproape o treime din populatia lumii. Daca aveti deficit de iod, adaugati sare de masa iodata la mese sau mancati mai multe alimente bogate in iod, cum ar fi alge, peste, lapte si oua.

Doza zilnica alimentara recomandata de iod pentru barbati si femei adulte este de 150 ug, iar pentru femeile insarcinate si care alapteaza este de 220 ug, respectiv, 290 ug. O reducere a consumului de iod poate fi legata de reducerea aportului de sare pentru hipertensiune arteriala. In functie de disponibilitatea iodului, glanda tiroida poate modifica utilizarea iodului pentru producerea hormonului tiroidian. Limita superioara sigura a consumului de iod este de aproximativ 1,1 mg pe zi. O lingurita de sare iodata contine 284 micrograme de iod si un gram de alge contine aproximativ 2 mg de iod.

Seleniu

Seleniul ajuta organismul sa activeze hormonii tiroidieni, astfel incat sa poata fi utilizati de organism. Acest mineral esential are, de asemenea, beneficii antioxidante, ceea ce inseamna ca poate proteja glanda tiroida de radicali liberi. Alimentele bogate in seleniu includ nuci braziliere, ton, sardine, oua, leguminoase.

Zinc

Ca si seleniul, zincul ajuta organismul sa activeze hormonii tiroidieni. Acesta poate ajuta organismul sa regleze nivelul de TSH, hormonul care semnaleaza glanda tiroida sa elibereze hormoni tiroidieni.

Fierul

Mai multe minerale si oligoelemente, inclusiv fierul, sunt esentiale pentru metabolismul hormonal normal al tiroidei. Functia tiroidiana este afectata atunci cand lipsa acestor elemente coexista in organism. Deficitul de fier afecteaza sinteza hormonilor tiroidieni prin reducerea activitatii peroxidazei tiroidiene dependenta de hemaglutinina.

Alimente recomandate:

  • Oua: Ouale intregi sunt cele mai bune – galbenusul este bogat in iod si seleniu, iar albusul in proteine;
  • Alge marine – asigura necesarul de iod, dar si magneziu, seleniu etc.
  • Carne – inclusiv miel, carne de vita, carne de pui etc.
  • Peste – toate soiurile de peste si fructe de mare, inclusiv somon, ton, halibut, creveti etc.
  • Legume – toate legumele sunt indicate, dar e bine sa evitati excesul de crucifere;
  • Fructe – orice fel, inclusiv fructe de padure, banane, portocale etc.;
  • Cereale si seminte fara gluten – orez, hrisca, quinoa, chia si seminte de in;
  • Lactate – toate produsele lactate, inclusiv lapte, branza, iaurt etc.;
  • Bauturi – apa si alte bauturi nealcoolice.

Alimentele goitrogene

Legumele crucifere, cum ar fi broccoli, conopida si varza, elibereaza in mod natural un compus numit goitrin cand acestea sunt hidrolizate sau metabolizate. Goitrinul poate interfera cu sinteza hormonilor tiroidieni. Cu toate acestea, aceasta este de obicei o problema numai atunci cand este asociata cu un deficit de iod. Soia este un alt aliment asemanator – izoflavonele din soia pot reduce sinteza hormonilor tiroidieni, dar numeroase studii au constatat ca soia consumata moderat nu provoaca hipotiroidism la persoanele cu depozite adecvate de iod.

Goitrogenii sunt compusi care pot interfera cu functia normala a glandei tiroide. In mod surprinzator, multe alimente de zi cu zi contin goitrogeni. Acestea includ:

  • Alimente din soia – cum ar fi tofu;
  • Anumite legume – varza, broccoli, conopida, spanac etc.;
  • Fructe si legume amidonoase – cartofi dulci, piersici, capsuni etc.;
  • Nuci si seminte – mei, seminte de pin, arahide etc.

Glutenul si hipotiroidismul

Glutenul este o proteina gasita in cereale cum ar fi graul, secara si orzul. Persoanele care au boala celiaca, o boala autoimuna, nu pot consuma gluten. Corpul lor ataca glutenul si provoaca leziuni in zona intestinala inconjuratoare. Din nefericire, cercetarile arata ca persoanele care au o boala autoimuna sunt expuse riscului de a dezvolta o alta boala autoimuna. De aceea, unii oameni care au tiroidita Hashimoto, principala cauza a hipotiroidismului, pot avea, de asemenea, boala celiaca.

Un studiu ale carui rezultate au fost publicate in jurnalul oficial al Societatii Germane de Endocrinologie (2018) sugereaza ca adoptarea unei diete fara gluten a avut beneficii majore asupra persoanelor afectate de tiroidita autoimuna.

Referinte:
(1) Hypothyroidism – symptoms, diagnosis, treatment, link: https://www.southerncross.co.nz/group/medical-library/hypothyroidism-symptoms-diagnosis-treatment
(2) Hypothyroidism (Underactive Thyroid), link: https://www.niddk.nih.gov/health-information/endocrine-diseases/hypothyroidism
(3) Diet and thyroid – myths and facts, link: http://www.jmnn.org/article.asp?issn=2278-1870;year=2014;volume=3;issue=2;spage=60;epage=65;aulast=Sharma
(4) Best Diet for Hypothyroidism: Foods to Eat, Foods to Avoid, link: https://www.healthline.com/nutrition/hypothyroidism-diet
(5) Thyroid Disease and Diet — Nutrition Plays a Part in Maintaining Thyroid Health, link: https://www.todaysdietitian.com/newarchives/070112p40.shtml

(6) The Effect of Gluten-Free Diet on Thyroid Autoimmunity in Drug-Naïve Women with Hashimoto’s Thyroiditis: A Pilot Study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30060266

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma