Alergiile alimentare reprezinta reactii anormale ale corpului la un anumit aliment declansat de sistemul imunitar. Afla care sunt principalele cauze ale alergiilor alimentare, ce teste de diagnostic sunt necesare si cum se trateaza aceste afectiuni.

Cuprins:

1. Ce sunt alergiile alimentare?

2. Alergie alimentara vs intoleranta alimentara

3. Semne si simptome ale alergiilor alimentare

4. Cauzele alergiilor alimentare

5. Principalele alimente alergene

6. Diagnostic: teste cutanate, teste imunologice

7. Alergii alimentare: tratament

8. Regim alimentar

9. Alergiile alimentare la copii

Ce sunt alergiile alimentare?

Alergiile alimentare reprezinta reactii ale organismului ca urmare a consumului unor alimente. Acestea contin particule alergene – proteine sau aditivi alimentari – care declanseaza un raspuns sau o reactie a sistemului imunitar. Reactia alergena poate fi usoara sau grava.

Putine lucruri sunt mai suparatoare decat o reactie la alimente, deoarece mancarea este un lucru esential. O parte dintre oameni se cred alergici la anumite alimente, dar majoritatea au mai degraba intolerante alimentare. Mult mai putini oameni au cu adevarat alergii alimentare. Desi puteti face alergii alimentare la orice varsta, copiii sunt de 10 ori mai predispusi la alergii alimentare decat adultii.

De cele mai multe ori, la adulti, alimentele care declanseaza in mod frecvent reactii alergice includ, arahide, peste, crustacee, fructe cu coasa lemnoasa, precum nucile. Insa, pe de alta parte, alergiile alimentare la copii pot include consumul de oua, lapte, arahide, produse din soia, grau.

Alergie alimentara vs intoleranta alimentara

Intoleranta alimentara poate aparea din diverse cauze si aici putem vorbi despre absenta unei enzime necesare in digestia alimentelor, sindromul intenstinului iritabil sau intoxicatie alimentara. Intoleranta este adesea cauzata de produse lactate, alimente care contin gluten, alimente care pot duce la acumularea de gaze in organism, precum varza si fasolea.

Ca raspuns al organismului, anticorpii sunt produsi pentru a lupta cu intrusul care duce la aparitia simtomele alergice.

Intoleranta alimentara este diferita de cea a unei alergii alimentare, deoarece aceasta prezinta diferite simptome neplacuta cauzate in urma consumarii anumitor alimente.

Simptomele cauzate de intoleranta alimentara pot fi:

  • Balonare
  • Gaze
  • Crampe de stomac

Semne si simptome ale alergiilor alimentare

Simptomele unei alergii alimentare au efect imediat, chiar la scurt timp dupa consumare.

Iata care sunt principalele semne si simptome pe care trebuie sa le cunoasteti pentru a identifica in timp real daca va confruntati cu o alergie alimentara:

  • Dureri abdominale, diaree, greata sau varsaturi
  • Lesin
  • Urticarie, eczema sau umflaturi sub piele
  • Umflarea buzelor, fetei, ochilor, limbii si gatului
  • Congestie nazala
  • Astm bronsic

Semne si simptome de alarma

– Simptome severe ale reactiilor citate mai sus
– Soc anafilactic

In cele mai rare cazuri, persoana care se simte rau, poate avea pielea palida (cauzata de tensiunea arteriala scazuta) sau isi va pierde constiinta. Cele mai frecvente boli cronice asociate cu alergiile alimentare sunt eczemele (tulburare cutananta) si astm (tulburare respiratorie).

Atentie!

O alergie alimentara poate fi fatala, iar daca este suficient de severa poate provoca o reactie numita anafilaxie.

In urma socului anafilactic, caile vor bloca caile respiratorii si astfel, va fi dificil sa respirati.

Cauzele alergiilor alimentare

Fie aditivi folositi in industria alimentara, fie anumiti, 1 din 4 persoane sunt alergice la diverse produse alimentare.

Cauzele alergiilor alimentare pot fi:

  1. Absenta unei enzime din organism – enzimele sunt necesare pentru digerarea alimentelor. Daca unele enzime lipsesc sau nu sunt suficiente, sistemul digestive poate avea de suferit. De exemplu, persoanele care au intoleranta la lactoza nu au suficienta lactaza – enzima care descompune zaharul din lapte. Astfel, lactoza ramane in tractul digestive, poate provoca crampe, dureri de stomac, balonare.
  2. Cauze chimice – in urma cercetarilor efectuate cu privire la acest subiect, s-a descoperit faptul ca unii aditivi alimentari, cum ar fi colorantul alimentar, anumiti compusi din unele branzeturi, cafea, dar si indulcitorii sau aromele arficiale cauzeaza in mod frecvent probleme la unele persoane.
  3. Intoxicatii alimentare – unele alimente contin substante chimice naturale si pot avea reactii negative asupra organismului datorita efectului toxic, provocand greata, varsaturi, diaree.
  4. Nitratii – sunt cunoscuti ca substanta in urma carora este provocata o senzatie de mancarime si eruptii cutanate la nivelul pielii. De exemplu, carnea prelucrata este bogata in nitrati.
  5. Glutamatul monosodic – cunoscut drept ca fiind un drog al alimentelor care are rolul de a intensifica aroma si savoarea acestora. Este utilizat la produse precum: rosii, branza, ciuperci, struguri, prajituri etc. Glucamatul monosodic poate provoca dureri mari de cap.

Principalele alimente alergene

In Europa, alergenii alimentari sunt monitorizati si evaluati in mod constant de experti in diverse clinici specializate prin intermediul Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA). Acestia au propus sa fie etichetate in mod corespunzator produsele alimentare care contin:

  • Cereale (gluten) si anume: grau, orz, ovaz, secara
  • Oua
  • Peste
  • Arahide
  • Soia si boabe de soia
  • Fructe cu coaja lemnoasa, precum: nuci, migdale, alune de padure, nuci pecan, fistic etc.
  • Telina
  • Mustar
  • Susan
  • Dioxid de sulf – conservant pentru fructele uscate
  • Fructe de mare, scoici, midii, melci, calamari

Diagnostic: teste cutanate, teste imunologice

90% dintre alergiile alimentare sunt produse de consumul de lapte,oua, soia, arahide, faina, peste, scoici, nuci, migdale si nuci de cocos.

Alte alimente care pot produce probleme sunt porumbul si unele legume. Ciocolata, despre care s-a crezut multa vreme ca ar fi alergena, rareori produce alergii. Din fericire, multi copii scapa de alergia la lapte, oua si faina pe la varsta de 6 ani. Alergiile la nuci si la scoici par a dura toata viata.

Testele cutanate

Un test cutanat este folosit pentru a vedea daca manifestati simptome alergice atunci cand cantitati mici de extrase alimentare sunt injectate in pielea dumneavoastra. Testele cutanate negative sunt, de obicei, demne de incredere pentru excluderea unei alergii alimentare, dar nu toate testele alimentare pozitive sunt certe.

O verificare o constituie testul dublu-orb. In acest test, vi se fac injectii in piele cu extracte din alimentele suspectate, intr-o forma mascata, astfel incat nici dumnea­voastra si nici medicul sa nu stie ce aliment a fost administrat.

Testele imunologice

Aceste teste implica examinarea anticorpilor specifici pentru imunoglobulina E (Ig E) la anumite alimente dintr-o proba de sange. Un test negativ exclude in mod clar o alergie alimentara.

Alergii alimentare tratament

Simptomele alergiei alimentare indica reactia organismului dupa consumarea anumitor alimente. Pana in mometul de fata, nu exista niciun tratament concret care ar putea vindeca alergiile alimentare, insa dupa mai multe cercetari, specialistii au descoperit cateva remedii benefice pentru orice reactie alergica:

Nu mai consumati alimentele care au declansat reactia alergica

Daca corpul dumneavostra reactioneaza la un alimente anume la scurt timp dupa ce l-ati mancat, atunci nu incercati sa descoperiti daca simptomele se agraveaza sau nu consumand mai mult. Simptomele se pot agrava si astfel, si starea de sanatate.

Antihistaminice

Diminuarea simptomelor cauzate de alergiile alimentare pot fi ameliorate cu ajutorul medicamentelor antihistamice.

Atentie! Consultati medicul inainte de a lua acest medicament puternic. Poate avea reactii adverse puternice.

Tratament naturist

Acupunctura

Unii cercetatori din domeniu sugereaza faptul ca acupunctura ar fi un posibil tratament pentru combaterea alergiilor alimentare. Aceasta practica este o forma de medicina alternativa chinezeasca in care ace subtiri sunt introduse in corp. Este indicat sa apelati la specialisti pentru realizarea acestei proceduri.

Prevenirea este cel mai eficient tratament!

Cea mai buna si eficienta metoda de a lupta impotriva alergiilor alimentare este de a descoperi, in urma unor analize si teste efectuate, care sunt alimentele si substantele la care sunteti alergic.

Consulatati medicul specialist, faceti investigatii pentru a stabili cauzele exacte si care sunt alimentele care va proavoaca alergii.

Sfaturi in plus care va vor ajuta sa preveniti alergiile alimentare:

  • Cititi cu atentie etichetele de pe fiecare produs alimentar inainte de a-l cumpara.
  • Asigurati-va ca persoanele din jurul dumneavoastra stiu despre alergie pe care o aveti, astfel incat, daca apare vreo urgenta, ei sa stie cum sa va ajute in cel mai scurt timp.
  • Anumite alergii alimentare se diminueaza in timp, poate cativa ani, asa ca, nu incercati sa consumati niciun pic dintr-un aliment care stiti ca v-ar face rau.

In cele din urma, daca orice fel de reactie alergica alimentara, consultati in cel mai scurt timp medicul specialist.

In cazul in care suferiti de o reactie mai severa, aceasta trebuie tratata sub supavegherea medicului cu un medicament numit epinefrina, care se administreaza cu un injector sub forma unui stilou. Medicul va poate arata cum se utilizeaza stiloul injector, insa numai in cazuri urgente.

Regim alimentar

Daca nu exista un tratament pentru alergiile alimentare, atunci fructele si legumele consumate moderat sunt cele mai bune pentru intregul organism. Pline de nutrienti, vitamine, minerale si antioxidanti, fructe si legumele va pot mentine sanatosi. Totodata, ele va pot proteja de alergiile sezoniere.

Alimente bune pentru alergii

  • Kiwi, fructele de padure – sunt bogate in vitamine C.
  • Ananas – contine o enzima numita bromelaina, care poate reduce in mod semnificativ iritarea in cazul bolilor alergice, cum ar fi astmul
  • Pestele (somon, ton, macrou) bogat in acizi grasi Omega 3 poate ajuta la reducerea inflamatiilor din organism.
  • Kefirul – este o bautura care contine multe substante probiotice. Aceastea sunt bacterii bune, traiesc in intestine si ajuta la prevenirea si tratarea alergiilor sezoniere. Puteti consuma probiotice din alimentele fermentate, precum laptele bautut sau iartul.
  • Mierea – multe cercetari au confirmat faptul ca persoanele, care au mancat polen de mesteacan si miere naturala provenita direct de la apicultori, au avut mai putine simptome alergenice, iar sistemul imunitar a fost multe mai puternic.

Pe de alta parte, puteti opta pentru un regim alimentar sanatos care va va ajuta sa va simtiti mult bine.

Dieta eliminatorie

Informatii generale

O dieta eliminatorie implica renuntarea definitiva la acele alimente din dieta dumneavoastra, pe care le considerati a fi suspecte sau care stiti deja ca organismul nu le poate tolera.

Durata dietei

Dieta poate dura intre 5 – 6 saptamani si este destinata tuturor persoanelor care se confrunta cu alergii alimentare sau cu intoleranta alimentara. In acest fel, o dieta eliminatorie poate ameliora semnificativ simptomele precum, balonarea, greata, constipatia.

Dieta eliminatorie este o dieta pe termen scurt care va ajuta la identificarea acelor alimentele pe care corpul nu le poate tolera si astfel, le veti elimina pentru a ameliora si preveni orice simptom inconfortabil.

Etapele dietei

Dieta eliminatorie este impartita in 2 etape:

  1. Etapa de eliminare – implica indepartarea alimentelor pe care le banuiti ca declanseaza diverse simptome, timp de 2 – 3 saptamani. Exemplu de alimente: nuci, porumb, soia, lactate, fructe, citrice, legume, grau, alimente care contin gluten, carne de porc, oua si fructe de mare.

Daca simptomele nu se amelioreaza dupa primele saptamani, informati medicul de urgenta.

  1. Etapa de reintroducere – puteti introduce treptat alimente in dieta. Fiecare grup de alimente trebuie introdus individual, timp de 2 -3 zile in care se urmaresc daca simptomele reapar

Alimente interzise

Alimentele care trebuie eliminate in timpul dietei sunt:

  • Citricele: portocale, grapefruit
  • Legumele: vinete, cartofi albi, fasole, linte, mazare, produse pe baza de soia
  • Nuci si seminte: toate tipurile
  • Alimentele care contin gluten: grau, orz, ovaz, porumb, secara, paine
  • Carne si peste: carne de vita, carne de porc, carne de pui, crustacee
  • Produse lactate: eliminati toate produsele lactate, inclusive laptele, branza, iaurtul si inghetata
  • Grasimi: unt, margarina, maioneza
  • Bauturi: alcool, bauturi pe baza de cafea, ceai negru
  • Alimente condimentate, precum si condimentele: sosuri, mustar
  • Zahar si dulciuri: zahar alb sau brun, miere, sirop de artar, deserturi, produse de patiserie, ciocolata.

Daca banuiti ca mai sunt si alte alimente care nu apar pe aceasta lista, dar va fac sa va simtiti rau, atunci este recomandat sa le eliminati din dieta.

Alimente permise

Desi dieta eliminatorie este foarte restrictiva, exista o multime de variante care va vor ajuta sa aveti o masa sanatoasa si delicioasa.

Alimentele pe care pe puteti manca pe parcursul dietei sunt:

  • Fructe: mere, banane
  • Legume: rosii, ardei, castraveti, avocado
  • Cereale: hrisca, orez
  • Carne si peste: carne de curcan, carne de miel, somon
  • Produse lactate: lapte de nuca de cocos, lapte de orez neindulcit
  • Grasimi: ulei de maslina extravirgin, ulei de nuca de cocos
  • Bauturi: apa, ceaiuri pe baza de plante
  • Condimente: piper negru, ierburi proaspete, otet de mere
Pentru a ramane motivat pe parcursul dietei, incercati de fiecare data retete noi.

Alergiile alimentare la copii

Simptomele alergiior alimentare apar la scurt timp dupa ce mancarea a fost consumata. Daca introduceti un nou produs alimentar copilului dumneavoastra, tineti cont de urmatoarele simptome care pot aparea in cazul alergiei:

  • Urticarie, eruptii cutanate
  • Varsaturi, diaree
  • Respiratie dificila
  • Tuse sau respiratie suieratoare
  • Pierderea constiintei

Reactiile copiilor si in special, a bebelusilor pot fi foarte severe si fatale. Daca bebelusul prezinta unul dintre simptomele enumerate mai sus, atunci mergi in cel mai scurt timp la medicul pediatru. Reactiile sunt diferite de la organism la organism, si de aceea, trebuie sa actionati rapid si sa tineti cont de simptome.

 

Referinte:

  1. https://familydoctor.org/condition/food-allergies/?adfree=true
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/food-allergy/expert-answers/food-allergy/faq-20058538
  3. https://www.allergychoices.com/food-allergy-vs-food-intolerance/
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/263965.php
  5. http://allergytraining.food.gov.uk/english/food-allergy-facts.aspx
  6. https://www.healthline.com/health/allergies/food-allergy-home-remedies#home-remedies
  7. https://www.healthline.com/nutrition/elimination-diet#section4
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma