Alcoolismul este o boala cronica ce se caracterizeaza prin consumul excesiv si indelungat al alcoolului etilic. Aflati care sunt cauzele, simptomele si tratamentul acestei tulburari din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este alcoolismul?
  2. Tipuri de alcoolism
  3. Simptome
  4. Cauze
  5. Diagnostic
  6. Tratament alcoolism
  7. Sfaturi pentru prevenirea alcoolismului

Ce este alcoolismul?

Alcoolismul este una dintre cele mai greu de abordat si de tratat probleme de sanatate publica. Se considera ca daunele provocate de consumarea alcoolului se petrec doar la acei ce prezinta sindromul de dependenta.

Aceasta idee este, in parte, gresita si genereaza o intarziere fatala in abordarea problemelor consumatorului abuziv de alcool.

Alcoolul este un drog ce deprima sistemul nervos central actionand ca un sedativ. La anumite persoane, prima reactie poate fi o stimulare dar, dupa ce consumul de alcool continua, apar efectele sedative. La inceput, alcoolul va afecteaza doar gandurile, emotiile sau puterea de judecata. Dar, cand continuati sa beti, alcoolul va va afecta vorbitul si coordonarea musculara. Consumat in cantitati suficient de mari, el poate duce la coma prin deprimarea centrilor vitali cerebrali.

Complicatii asociate cu dependenta de alcool

  • afectarea tubului digestiv (gastrita atrofica, enterocolita, pancreatita)
  • cancer hepatic
  • depresie afectiva
  • dementa in cazurile grave
  • afectarea aparatului cardiovascular
  • afectarea fatului in cazul mamelor alcoolice (greutate mica la nastere, malformatii)
  • mortalitate infantila
  • deficiente psihice
  • dezadaptare sociala

Tipuri de alcoolism

Exista cateva tipuri de alcoolici:

  • tanar adult alcoolic
  • tanar alcoolic antisocial
  • alcoolic functional
  • alcoolic familial
  • alcoolic cronic sever

In primele doua categorii se regasesc majoritatea adolescentilor dependenti de alcool. Multi dintre ei sunt cel mai probabil colegi de liceu plecati departe de casa pentru prima data, care ajung sa fie inconjurati de o cultura care promoveaza si incurajeaza consumul excesiv de social.

Indiferent de cauza, alcoolismul la barbati si alcoolismul la femei reprezinta una dintre marile ingrijorari ale specialistilor din domeniul sanatatii si nu numai.

Cum au mai fost impartiti alcoolicii

Potrivit altor specialisti, alcoolici se impart in urmatoarele categorii:

Alfa – Persoana depinde psihologic de alcool pentru a-si calma durerea emotionala si / sau fizica.

Beta – Consumatorul sufera de dureri fizice cauzate de etilismul cronic – lesina, are ciroza hepatica etc. – dar nu are o dependenta fizica sau psihologica.

Gamma – Alcoolicul isi pierde controlul atunci cand consuma alcool si are o dependenta fizica severa.

Delta – Acesti alcoolici nu-si pierd controlul, insa in aceasta etapa nu vor putea sa se abtina de la baut.

Epsilon – Stadiul cel mai avansat al alcoolismului, manifestat ca o pofta necontrolabila de alcool. In acest stadiu, alcoolicul are nevoie constanta de alcool.

Simptome

Semnele si simptomele intoxicatiei alcoolice variaza de la tulburari de articulare a cuvintelor, incoordonare in miscari si comportament zgomotos, necontrolat, la voma, letargie si pierderea constientei. Persoana poate avea un aspect imbujorat si o respiratie cu miros de alcool.

Simptome severe pot aparea, de asemenea si cand un consumator cronic de alcool se opreste brusc din baut. Pot aparea simptome fizice de sevraj alcoolic, in decurs de ore sau zile. Persoana se poate comporta ciudat, poate avea halucinatii sau poate fi confuza sau nelinistita si sa prezinte tremuraturi severe ale mainilor. Aceste simptome poarta uneori numele de delirium tremens.

Cum puteti sa stiti daca dumneavoastra, vreun prieten sau vreo ruda sunteti alcoolici? Orice persoana al carui consum de alcool este problematic poate sa fie o persoana alcoolica. Alcoolismul nu cunoaste nicio granita sociala sau economica. Multe persoane alcoolice pot fi persoane apreciate si pot fi considerate multi ani persoane normale si sanatoase.

Este sau nu alcoolismul o boala?

Alcoolismul poate lovi tineri si batrani, barbati si femei, saraci si bogati, precum si oameni de toate rasele. Medicii considera alcoolismul o boala. Cu toate acestea, multor oameni le este greu sa considere alcoolismul o boala, ci mai degraba considera alcoolicul o persoana care s-a compromis din cauza unei slabiciuni personale.

Din cauza stigmatului social ce inconjoara alcoolismul, multi alcoolici se considera persoane rele si slabe. Multi alcoolici considera ca problemele aparute, ca: destramarea casatoriei sau pierderea serviciului sunt cauzate de ghinion sau de alte lucruri din exterior. Aceasta povara de rusine si vinovatie este adeseori cea mai mare piedica in calea vindecarii lor. In realitate, alcoolismul este o boala care se poate trata. Un prim pas in a recunoaste daca aveti o problema legata de consumul de alcool este de a analiza comportamentul de consum. Indicii pentru alcoolism ar putea fi:

Negarea

A crede ca problemele au alte cauze decat bautul, chiar cand consecintele consumului sunt evidente, este un semn de alcoolism. Decat sa recunoasca problema, un alcoolic mai degraba devine defensiv, manios, da vina pe ceilalti si continua sa bea fara a cere ajutor.

Toleranta crescuta la alcool

Toleranta la efectele alcoolului constituie un semn precoce al dependentei de alcool. Nevoia de a bea mai mult decat de obicei pentru a-i simti efectul este o dovada a tolerantei crescute. Alcoolicii pot parea treji chiar dupa ce au consumat cantitati ce i-ar putea intoxica pe consumatorii obisnuiti. Dar atentie, indiferent de nivelul tolerantei aparent castigate, ficatul nu poate metaboliza alcoolul cu o frecventa mai mare de 30 g de alcool de 40° pe ora. De aceea, este periculos sa credeti ca daca aveti o toleranta mai mare la alcool puteti sa consumati o cantitate mai mare.

Semne de sevraj si delirium tremens

Daca sunteti dependent de alcool si opriti brusc consumul, veti trai simptome fizice si psihologice de sevraj ca de exemplu:

  • tremuraturi ale mainilor
  • cresterea pulsului, tensiunii arte­riale si a temperaturii corporale
  • ameteli, diaree si alte tulburari gastrointestinale
  • insomnie

In general, aceste semne si simptome dureaza aproximativ 3-7 zile, dar exista unele care pot dura si saptamani. Daca este prezent si delirium tremens, semnele si simptomele de sevraj pot fi mai periculoase:

  • delirium
  • confuzie
  • agresivitate
  • halucinatii vii, terifiante
  • tremur sever
  • ideatie paranoida
  • convulsii

Acestea dureaza in general 3 pana la 7 zile, uneori mai mult, si necesita in general evaluare si tratament medical de urgenta in spital. Medicul va poate ajuta sa faceti fata simptomatologiei de sevraj. Pentru cei ce vor sa renunte la baut, poate fi util si necesar sa urmeze o cura de dezintoxicare in spital.

Cauze

Cauza bolii este necunoscuta, dar se presupune actiunea cumulata a factorilor genetici, sociali si psihici. Dupa un anumit timp si o cantitate insemnata de alcool consumat, apar toleranta si dependenta.

Factori de risc pentru alcoolism?

Factorii de risc pentru dezvoltarea unei probleme legate de consumul de alcool includ depresia, anxietatea sau o alta problema de dispozitie, dar si statul alaturi de niste parinti dependenti. Stima de sine precara si sentimentul ca nu apartineti sunt alti factori de risc pentru dezvoltarea alcoolismului. La femei, comportamentele antisociale si impulsivitatea sunt asociate cu dezvoltarea unui etilism sever. Atat barbatii, cat si femeile prezinta riscuri mai mari de a dezvolta alcoolismul daca in copilarie au fost abuzati fizic sau sexual. Copiii si adolescentii care au baut prima oara alcool intre 11 si 14 ani sunt mai expusi riscului de a dezvolta o problema legata de consumul de alcool decat cei care fac acest lucru atunci cand sunt mai in varsta.

Diagnostic

Specialistii diagnosticheaza alcoolismul sau abuzul de alcool prin colectarea de informatii medicale, familiale si de sanatate mintala. Medicul poate efectua, de asemenea, un examen fizic. Examinarea medicala include, de obicei, analize de laborator menite sa evalueze starea generala a sanatatii persoanei si sa verifice daca persoana in cauza prezinta simptome ale unei afectiuni psihice.

Psihologii sau psihiatrii cauta sa afle daca individul sufera de alcoolism sau de alte abuzuri de droguri sau tulburari de dependenta, precum si de depresie si / sau simptome maniacale, anxietate, halucinatii sau tulburari comportamentale.

Teste de autoevaluare pentru alcoolism

Unele boli au simptome specifice care permit un diagnostic usor. Alcoolismul, insa, este mai greu de delimitat deoarece caracteristicele sale variaza mult de la un consumator problematic sau alcoolic la altul.

Pentru a depasi aceste dificultati exista un test de autoevaluare pentru alcoolism. Bazat in mare pe testul Michigan de depistare a alcoolismului, acest test consta din 37 de intrebari. El este folosit din 1972 si poate identifica 95% dintre alcoolicii suficient de bolnavi pentru a fi internati.

Testul are ca scop identificarea modelelor (pattern-urilor) de comportament, semnelor si simptomelor medicale, precum si a consecintelor consumului la alcoolici.

Intrebari utilizate in test

  1. Consumati, cand si cand, vreun pahar de alcool?
  2. Va considerati un bautor obisnuit (nu beti mai mult ca majoritatea oamenilor)?
  3. V-ati trezit vreodata dimineata, dupa un   consum   in   seara precedenta, si ati constatat ca nu va mai aduceti aminte fragmente din ce s-a intamplat in seara precedenta?
  4. Se ingrijoreaza sau se plang vreo­data rudele de faptul ca beti?
  5. Va puteti opri fara efort dupa 1-2 pahare?
  6. Va simtiti vreodata vinovat pentru faptul ca beti?
  7. Prietenii si rudele va considera un bautor obisnuit?
  8. Puteti intotdeauna sa va opriti din baut atunci cand vreti?
  9. Ati fost vreodata la o intrunire a alcoolicilor anonimi?
  10. V-ati luat vreodata la bataie cu cineva fiind beat?

Daca aveti 4 sau mai multe raspunsuri care se potrivesc cu cele de mai jos, puteti considera ca sunteti pe punctul de a deveni un alcoolic.

Tratament alcoolism

Complicatiile alcoolismului sunt grave si afecteza atat sanatatea, cat si statutul social al individului.

  • Degenerarea cerebrala, dementa alcoolica, care se manifesta prin somnolenta, tremuraturi, agitatie, tulburari de memorie si gandire, dezorientare temporo-spatiala.
  • Hepatita alcoolica, ciroza hepatica: slabiciune, febra, icter, durere abdominala, ascita (acumulare de lichid in cavitatea abdominala, ducand la cresterea in volum al abdomenului), scadere in greutate.

Daca bolnavul se lasa dintr-o data de alcool poate aparea sindromul de sevraj caracterizat prin: anxietate, insomnie, transpiratie, halucinatii, febra, palpitatii, confuzie, dezorientare. Sindromul de sevraj este o urgenta si necesita imediat internare in spital.

Tratamentul pentru alcoolici si pentru alcoolismul cronic consta in evitarea consumului de alcool, tratament psihiatric de specialitate, psihoterapie in grupul alcoolicilor anonimi. Alcoolismul se poate vindeca, dar este un proces lung si de multe ori apar recaderi.

In primul rand, specialistii trebuie sa se adreseze simptomelor fizice cu care se confrunta alcoolicul. Dependentii de aceasta substanta sunt expusi riscului de a dezvolta un set de leziuni potential letale (delirium tremens) la cateva zile dupa intreruperea aportului.

Principalele simptome ale delirium tremens

  • batai neregulate ale inimii
  • transpiratii
  • febra mare
  • tremuraturi
  • halucinatii
  • convulsii fatale

Acesti indivizi vor trebui sa intre intr-un program de dezintoxicare (detoxifiere) care include utilizarea de asistenta medicala stricta, monitorizarea si prescrierea de medicamente pentru alcoolici, cum ar fi clordiazepoxid sau clonazepam. Aceste pastile pentru alcoolism sunt ideale pentru a preveni si usura simptomele de intrerupere a aportului de alcool.

Tratament psihologic

Printre remediile pentru alcoolism exista si numeroase tratamente psihoterapeutice individuale pentru cei dependenti de alcool. Prevenirea recidivei foloseste metode de recunoastere si modificare a comportamentelor problematice. Consilierea individualizata atrage atentia in mod special asupra obiectivelor comportamentale pe termen scurt in incercarea de a ajuta persoana sa reduca sau sa se opreasca din a consuma alcool.

Tehnicile de terapie cognitiv-comportamentala, prin care alcoolicul este ajutat sa recunoasca ce se intampla inainte si dupa episoadele de consum alcool, sunt adesea folosite pentru a aborda abuzul de alcool.

Tratament naturist

Tratamentul naturist reprezinta un alt remediu pentru alcoolici si pentru cei care vor sa scape de sevrajul alcoolic.

Acupunctura

Acupunctura (o terapie pe baza de ace folosita de mult timp in medicina traditionala chineza) este adesea recomandata pentru a ajuta la combaterea poftei de alcool, pentru a ameliora simptomele de sevraj si pentru a usura anxietatea si depresia frecvent intalnite la alcoolici.

Lapte de papadie pentru combaterea alcoolismului

Laptele de papadie (Silybum marianum), o planta bogata in antioxidantul silimarina, este folosit pentru ca restabileste sanatatea ficatului si protejeaza impotriva daunelor hepatice produse de alcool.

Sfaturi pentru prevenirea alcoolismului

Comunicarea clara a parintilor despre efectele negative ale alcoolului s-a dovedit ca reduce semnificativ consumul de alcool la adolescenti.

Sfaturi pentru membrii familiei si prieteni

Pentru ajutor exista specialisti in domeniul dependentelor. Deseori, membrii familiei incearca sa-l protejeze pe alcoolic de consecintele negative ale consumului (inventeaza scuze, motive, le platesc datoriile acumulate la bar, le indeplinesc sarcinile in locul lor, etc.)

Este imperativ necesar sa se opreasca toate aceste actiuni, astfel incat dependentul de alcool sa experimenteze singur (sa simta pe propria-i piele) efectele propriului consum. Acest lucru il poate ajuta, il poate motiva pe alcoolic sa constientizeze situatia sa si sa-si doreasca sa scape de alcoolism.

Nu-i creati “conditii optime” pentru baut, nu fiti indiferenti fata de faptul ca bea. De obicei, familia celui dependent, tolereaza in exces comportamentul consumatorului. Familia il scuteste in timp de aproape orice responsabilitate: in acest fel visul alcoolicului este implinit, acela de a fi lasat in pace, sa nu dea nimanui socoteala cand si unde a fost, cat si cu cine a baut.

Planuiti o discutie cu persoana dependenta

Planuiti cu atentie o discutie cu persoana consumatoare. Este recomandat sa purtati aceasta discutie cu persoana in cauza, atunci cand este treaza si cand dumneavoastra sunteti intr-o stare de dispozitie calma.

Fiti clari si specifici in exprimare, ca sa nu dati prilej de intrepretari gresite a ceea ce spuneti. Precizati clar persoanei dependente ca sunteti de partea sa si ca atare sunteti ingrijorat de consumul sau. Aceste precizari pot fi sustinute si intarite de exemple de situatii sau incidente in care alcoolismul lui/ei v-a afectat direct.

Nu faceti promisiuni

Spuneti clar care sunt consecintele consumului sau si ca sunteti gata sa le suportati doar daca el/ea accepta ajutor pentru a se lasa de baut. Nu faceti promisiuni sau amenintari pe care nu le puteti indeplini. Ideea de baza este sa-l faceti pe alcoolic sa-si traiasca propriile consecinte ale bautului. De exemplu: daca a baut si hainele-i sunt ude sau murdare de urina, nu-l schimbati, lasati-l sa se trezeasca in ele. Rusinea il poate determina sa faca ceva si sa nu mai bea.

 

Referinte:

https://www.medicinenet.com/alcohol_abuse_and_alcoholism/article.htm#what_are_alcohol_use_disorder_symptoms_and_signs_in_teenagers_women_men_and_the_elderly

https://www.alcohol.org/alcoholism-types/

https://www.webmd.com/mental-health/addiction/news/20070629/5-alcoholic-types-in-alcoholism-study#2

https://www.therecoveryvillage.com/alcohol-abuse/types-alcoholics/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/157163.php

https://www.nutraceuticalsworld.com/contents/view_experts-opinion/2014-07-29/natural-treatments-for-alcoholism-addiction/15070

https://www.verywellhealth.com/natural-support-for-alcoholism-treatment-89263

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma